Неустойки - Глобул

KOBRETI
Регистриран: 30 авг 2005, 16:44

Re: Неустойки - Глобул

Мнение от KOBRETI » 20 юни 2012, 01:17

Да, ако си блокираш картата поради "изгубване", няма как да ти правят сметка, но ако имаш още месеци от договора, ще трябва да си ги плащаш. Навремето това спасяваше от автоматично преподписване, поне при мтел - поне аз така се спасих от преподписване на един договор, на който бях изпуснал 30-те дена преди края :)

nmnikolov
Регистриран: 19 ное 2008, 22:47

Мнение от nmnikolov » 20 юни 2012, 01:52

А в случая няма ли да искат пари за издаване на нова карта или просто малко преди да ми изтече договора отивам в офис на глобул и заявявам, че искам да ми бъде прекратен договора и след като подам заявлението съобщавам за загубена карта?

KOBRETI

Мнение от KOBRETI » 20 юни 2012, 09:55

пари за нова карта ще ти искат, ако отидеш да си вземеш нова карта...

в глобул, доколкото знам, не е необходимо подаване на заявление 1 месец предварително. поне тук многократно са писали, че не е необходимо. така че през 123 си блокирай картата, а като ти останат 2-3 дни до края на договора, отиди и кажи, че прекратяваш договора...

моля някой от "глобулци" да потвърди за прекратяването дали е така

omax
Регистриран: 30 ное 2006, 08:48

Мнение от omax » 20 юни 2012, 10:54

ППЗДД - Правилник за прилагане на Закона за ДДС.
"Глоби, лихви, санкции и неустойки не се фактурират и не се начислява ДДС".
Цитирам на изуст, не ми се търси точния член в момента но е така.

KOBRETI

Мнение от KOBRETI » 20 юни 2012, 11:45

http://balans.bg/2095-zdds-pylen-tekst/

[Quote]Данъчна основа при доставка на територията на страната
чл. 26. (1) Данъчна основа по смисъла на този закон е стойността, върху която се начислява или не се начислява данъкът в зависимост от това, дали доставката е облагаема, или освободена.
(2) Данъчната основа се определя на базата на всичко, което включва възнаграждението, получено от или дължимо на доставчика във връзка с доставката, от получателя или от друго лице, определено в левове и стотинки, без данъка по този закон.[B] Не се смятат за възнаграждение по доставка всякакви плащания на лихви и неустойки, които имат обезщетителен характер.[/B][/Quote]

В@НК0
Регистриран: 18 окт 2011, 08:46

Мнение от В@НК0 » 20 юни 2012, 13:18

[Quote]ППЗДД - Правилник за прилагане на Закона за ДДС.
"Глоби, лихви, санкции и неустойки не се фактурират и не се начислява ДДС".
Цитирам на изуст, не ми се търси точния член в момента но е така. [/Quote]

Тогава защо от виваком искат да им платя неустойка с ДДС. Конкретно уникол XS 12х5лв.=60лв.

vladovn
Регистриран: 24 окт 2005, 21:47

Мнение от vladovn » 20 юни 2012, 13:32

Защото са старо комунистическо предприятие.
Препоръчвам ти направо да потърсиш адвокат и да заведете дело, после сами ще се свържат с тебе, за да платят вече направените разходи, да прекратиш делото и да си платиш сумата без ДДС.

omax
Регистриран: 30 ное 2006, 08:48

Мнение от omax » 20 юни 2012, 13:49

Защото това е дължима месечна такса по вече сключен от теб срочен договор. Тя,месечната такса няма характер на неустойка, каквото е всеобщото погрешно мнение. Ангажимента за дължимото е поет при сключване на договора. Виж,ако ти начислят лихва за забава,то тя вече има санкционен /обезщетителен/ характер и не се начислява ДДС върху нея. Законодателя грешно е оставил за тълкуване понятията "обезщетителлен" и "санкционен" харктер. Споровете с НАП са почти ежедневие. Тук препрадката би следвало да е към ЗЗД и в частност към неточно изпълнение на договор. Малко ми е сложно да го обясна с един пост.

[BG]Agent_Kowalski
Регистриран: 24 ное 2006, 09:38

Мнение от [BG]Agent_Kowalski » 20 юни 2012, 14:04

Малко в страни от темата, но за да не пускам нова.Понеже смятам при мтел да повися малко с изтекъл договор и да не подписвам нищо,при тях забелязват ли се такива магарии с мистериозни разговори,активиране на услуги и тн след като изтече договора?

KOBRETI

Мнение от KOBRETI » 20 юни 2012, 14:16

Не съм чувал такива оплаквания. Аз лично се махнах още преди да дойдат безсрочните договори...

Отговори