Операторите са склонни да обсъдят автоматичното преподписване

Spiderman_ot_selo
Регистриран: 08 сеп 2006, 20:58

Операторите са склонни да обсъдят автоматичното преподписване

Мнение от Spiderman_ot_selo » 12 яну 2011, 20:21

[Quote]Мобилните оператори изразиха готовност да обмислят премахването на клаузата за автоматично подновяване на абонатните договори. Най-категорично зад тази идея застана "Виваком", която е най-малкият играч в сектора.

Тя призовава всички телекоми за диалог и предприемане на незабавни стъпки, които да доведат до безусловното отпадане на клаузата за автоматично подновяване на договорите за телекомуникационни услуги, обявиха от дружеството.

"Виваком" посочи, че към момента не подновява автоматично договорите за някои от абонаментните си планове за стационарна и мобилна телефония. От компанията твърдят още, че самата тя е започнала да прилага тази мярка единствено като "крайна превантивна реакция спрямо поведението на другите телеком играчи на пазара".

От "Глобул" също изразиха готовност да премахнат клаузата, но само ако и другите мобилни оператори го направят. "Глобул" ще премахне клаузата за автоматично подновяване на договорите със своите клиенти, ако и другите оператори го направят", съобщиха от компанията за "Дневник".

Най-резервирано възможността да отпадне автоматичното подновяване коментираха от "Мобилтел". "Компанията изразява готовност да дискутира всички гледни точки и аргументи по темата, защото смятаме, че тя трябва да бъде подложена на задълбочено обсъждане от операторите и регулатора", обясниха от "Мобилтел".

От Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) посочват, че автоматичното подновяване на договори е сред основните оплаквания на потребители до регулатора. Клаузата се съдържа в индивидуалните договори с абонатите и в нея е предвидено, че договорът се подновява автоматично, освен ако потребителят изрично не поиска прекратяването му един месец преди изтичането на срока на договора.

"КРС нееднократно е заявявала изричната си и категорична позиция в становище, отправено до предприятията, че не следва клаузите да се съдържат в договорите", обясниха в сряда от комисията с уточнението, че нямат правомощия да контролира клаузите в индивидуалните договори, които потребителите подписват с мобилните оператори. Според КРС този проблем може да се решава от съда, като потребителите могат да потърсят помощ и от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Автоматичното подновяване на договорите е една от причините, заради която КЗП обяви тази седмица, че ще проверява "Мобилтел". Основната причина за проверката са забавянето на месечните фактури и проблемите с кредитния лимит, които част от абонатите на оператора имаха през последните няколко месеца заради новата билинг система на компанията.[/Quote]

Източник: http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/01/12/1024158_telekomite_sa_sklonni_da_obsudiat_avtomatichnoto/

Ами ясно си личи кой го е страх от бягство на клиенти...
Ако се махне тази заробваща клауза,то пътят към реалната конкуренция ще бъде разчистен!

@PLAYLIFE
Регистриран: 02 апр 2009, 00:24

Re: Операторите са склонни да обсъдят автоматичното преподписване

Мнение от @PLAYLIFE » 12 яну 2011, 20:41

То е ясно от къде идва най-вече проблема... вече не си спомням кой пръв започна да прилага тази практика с автоматичното преподписване - Ментел или Грабул, но и оправдание от сорта - "крайна превантивна реакция спрямо поведението на другите телеком играчи на пазара" ми се струва повече от смешно и неправдоподобно. Все пак никой не ги бие през ръцете и спокойно в борбата с конкуренцията, като най-малък "играч" на пазара могат да отменят автоматичното преподписване за ВСИЧКИТЕ си клиенти, а не само за част от тях ;)
Тия пък Глобул и те да не останат по-назад, в смехотворните си становища "ако и другите оператори го направят". Абе какво гледате в паничката на другите, защо един път не направите нещо не на инат и напук на другите, а е в полза на потребителите, така наречените ваши клиенти???

Положението е ясно - преди да се направи нещо ще се хвърля още много прах в очите и ще се търсят поводи за медийна изява и реклама ;)

robroi:)
Регистриран: 05 авг 2006, 09:11

Мнение от robroi:) » 12 яну 2011, 20:44

(yes)Ако не друго поне се заговори усилено,и много хора са решени да се борят за това нищо че са хулени и обиждани поне се започна,а как ще свърши? зави си от всички нас..... (yes)

laudi
Регистриран: 20 мар 2008, 22:21

Мнение от laudi » 12 яну 2011, 22:16

Аз точно за това днес пуснах жалба,заради една долна лъжа на сътрудник в офис на МЕНТЕЛ.
Предо нова година отидох да си пусна молба за месечно предизвесатие за спиране на една от четерите ми карти,тъй като вече не ми трябва,другите 3 си ги ползвам.На 03.02 2011 ми изтича договора на съответната карта и затова преди нова година реших да пусна молбата.От офиса им ми казаха че преди 03.01.2011 не мога да пусна такова предизестие и че трябва да мина след тази дата.Отидох на 10.01.2011 да пусна молбата и тогава забележете ми казаха че е трябвало да дойда за спиране на картата преди нова година....направо побеснях от долните и смешни лъжи на този ако може да го нарека оператор.Тва просто е някакво безочлива наглост от тяхна страна,ако не вземат някакви мерки и не ми оправят проблема този път съм решил да се боря до край.Щом са почнали да мамят по този долнопробен начин,явно наистина имат отлив на клиенти,който спред мен ще продължи ако не спрат с тези измами.

edin
Регистриран: 24 авг 2005, 16:40

Мнение от edin » 12 яну 2011, 22:28

Добре де, автоматично преподписване, та автоматично преподписване. Това е толкова изкуствена тема. Някой има ли данни какви загуби търпят потребителите от тази клауза?
За мен е много по-важно качеството и цената на услугата. Аз си знам договора кога ми изтича и кога мога да го прекратя.
А относто работещите в офисите на операторите или в тяхни дилъри като Германос и други, и глупостите които говорят някой скоро от тях ще изяде бой. Много лъжливи и нахални напоследък.

Spiderman_ot_selo
Регистриран: 08 сеп 2006, 20:58

Мнение от Spiderman_ot_selo » 12 яну 2011, 22:48

[Quote]Някой има ли данни какви загуби търпят потребителите от тази клауза?[/Quote]
Не е толкова важно какви загуби търпят потребителите,а какви печалби трупат операторите,не смяташ ли?
И не си ли задаваш въпроса защо, по дяволите, като е толкова маловажен този проблем за тях,със зъби и нокти бранят автоматичното преподписване и не желаят да го премахнат???Има причина и най-малкото заради тяхното нежелание трябва да ни светне лампичката,че това е доста важен проблем за нас като потребители.
[Quote]За мен е много по-важно качеството и цената на услугата.[/Quote]
И като са толкова важни за теб,как тогава ще успееш при понижаване на качеството или при по-добри цени от конкурентни на твоя оператор телекоми,да смениш оператора си,при положение че имаш още 10 или 20 месеца оставащи от договора???Не беше ли ти този,който обясняваше,че офертите при преподписване на договора ти са смешни?И не мислиш ли,че ако Глобул бяха застрашени да те загубят като клиент при един евентуален безсрочен договор,нямаше да ти предложат много по-добри условия?

Понякога си мисля,че за голяма част от сънародниците ми мисленето е принизено до това на приматите...и са доволни от това си състояние!

antivillager
Регистриран: 28 фев 2009, 09:58

Мнение от antivillager » 12 яну 2011, 22:58

Какво има да се обсъжда ?
Свобода или смърт !!!!!!!!

edin
Регистриран: 24 авг 2005, 16:40

Мнение от edin » 12 яну 2011, 23:04

[Quote]И като са толкова важни за теб,как тогава ще успееш при понижаване на качеството или при по-добри цени от конкурентни на твоя оператор телекоми,да смениш оператора си,при положение че имаш още 10 или 20 месеца оставащи от договора???[/Quote]
Това е някаква тъпотия която написа:) Ако Виваком например пусне такава оферта, два месеца след като съм преподписал с Глобул, за да ме накара да се замисля да сменя оператора до месец и Глобул ще пусне план със същите условия. Обикновенно мен ме интересуват скъпите планове, така че винаги мога да мина на по-горен такъв.
В България няма революционни оферти които да мотивират потребителя толкова силно за смяна на оператора.
Понякога си мисля, че не мислиш преди да пишеш:D

Sage
Регистриран: 30 авг 2004, 18:43

Мнение от Sage » 12 яну 2011, 23:07

Гнусен цирк. Повръща ми се и от трите оператора вече. От кой по-малко, от кой - повече.

motofen2
Регистриран: 04 окт 2007, 02:19

Мнение от motofen2 » 13 яну 2011, 01:02

Така по отношение на мобилните оператори мога да кажа следното[i]:[B]ВЪРВЕТЕ НА МАЙНАТА СИ!!![/B][/i] (angry)
Макар че мога финансово да закупя iPhone 4 няма да го направя.Теглил съм чертата и Мтел няма да получи повече от 15 евро за месец от мене.Това е.Аз казах.(whistle)

Отговори