OS wars: Android, Symbian, iOS, Windows, Blackberry, MeeGo, Palm и т.н

Потребителски аватар
chilko
Регистриран: 12 авг 2004, 21:10

Re: OS wars: Android, Symbian, iOS, Windows, Blackberry, MeeGo, Palm и

Мнение от chilko » 06 сеп 2010, 15:08

за разлика от останалите мобилни ос, maemo/meego е завършена linux дистрибуция, която поддържа работата с почти непроменени стандартни linux приложения. факта че изходния код на платформата се управлява от linux foundation е достатъчно красноречив.

ios, webos, android може и да използват unix/linux ядро или негови варианти, но това, което правят с него е съвсем различно и силно ограничават достъпа до ядрото за крайния потребител. в повечето случаи не ползват upstream.

подреждане по "отвореност" на unix/linux базираните мобилни ос

maemo/meego
webos
android
ios

888888
Регистриран: 02 фев 2009, 15:18

Мнение от 888888 » 06 сеп 2010, 15:13

@deezel
[Quote]Стана ясно, че си доста тъпо парче.[/Quote]
Айде без обиди, че ще ви заключа темата (angry):D !! На някои хора това взе да им става навик..(no) !! Това форум ли е или.......!? До тук само мненията на sfan и chilko са по-свясни...всичко друго е СПАМ !!

jamesjames
Регистриран: 04 дек 2008, 16:17

Мнение от jamesjames » 06 сеп 2010, 15:19

[Quote]А па точно джеймсджеймс да говори за хейтърство,е тотална смехория.[/Quote]
Знаеш ли защо не ''хейтвам''? Защото винаги имам двата топ модела, които си поделят първото място за най-добър телефон, в джоба. Които са и представители на различни ОС.
Преди бях със Symbian/WinMo, после с WinMo/iOS, сега съм с iOS/Android...
Просто нямам какво да ''хейтвам'' :)
Освен да мразя и двата си телефона, защото се конкурират един друг (woo)

buttman
Регистриран: 29 дек 2005, 13:02

Мнение от buttman » 06 сеп 2010, 15:42

Плейлисти... Ти една картинка не можеш да изтриеш от ябълката без програмата.:D
Като искаш такива глезотии, купи си един телефон за 20лв.
"Влачи и пусни" е нещо абсолютно непознато.Всеки път синк до пълно изтъпяване.

Nistel
Регистриран: 26 юли 2004, 01:14

Мнение от Nistel » 06 сеп 2010, 15:50

Какво печелиш с демонстрирането на пълна неграмотност на тема iOS

jamesjames

Мнение от jamesjames » 06 сеп 2010, 15:50

[Quote]ios, webos, android може и да използват unix/linux ядро или негови варианти, но това, което правят с него е съвсем различно и силно ограничават достъпа до ядрото за крайния потребител.[/Quote]
A този ''проблем'' се решава с jailbreak/root, който отнема по-малко от минута. Крайният резултат е iOS/Android по-''отворени'' и от MeeGo.
Определено iOS и Аndroid са по-добре балансирани в това отношение, защото при тях има избор как да си ползваш телефона, а при Maemo - не. Там си пред свършен факт и няма как да ''затвориш'' ОС-то, ако не знаеш как да се оправяш с отворено такова.
Както казват доста хора - да, Linux е добра, но незавършена; крайният продукт на Linux - Мас, е съвсем друго нещо.

Потребителски аватар
chilko
Регистриран: 12 авг 2004, 21:10

Мнение от chilko » 06 сеп 2010, 15:56

[Quote]Определено iOS и Аndroid са по-добре балансирани в това отношение, защото при тях има избор как да си ползваш телефона, а при Maemo - не. Там си пред свършен факт и няма как да ''затвориш'' ОС-то, ако не знаеш как да се оправяш с отворено такова.[/Quote]

извинявай, но тези твърдения са повече от смешни и очевидно не си работил с linux.
може би трябва отново да въведем робството щом хората не искат свобода.

buttman
Регистриран: 29 дек 2005, 13:02

Мнение от buttman » 06 сеп 2010, 16:04

Напротив,достатъчно съм грамотен.Сигурен съм,че познавам доста по-добре от теб хватките с iTunes.И съм принуден с голямо неудоволствие да ползвам клиенти като iFile и подобни изгъзици.
По-добре ми отговори на един прост въпрос.Превъзнасяте тази ОС, пък в същото време ползвате джейлбрейка,и аз вкл. Който,както ти е известно, е в пълно противоречие с философията на създателите и.
Все пак обясни ми как изтриваш картинка/мелодия чрез самия телефон ?

jamesjames

Мнение от jamesjames » 06 сеп 2010, 16:05

1-во аз знам много по-добре от теб дали и колко съм работил с Linux.
2-ро нали се сещаш, че има много хора, които не знаят какво да правят със ''свободата'' си? Като се озовеш в свят, в който няма никакви правила, настъпва хаос.
Това е и причината N900 да не стане масов модел, а да си остане само за geek-ове, за разлика от iOS и Android. Хората не знаят, че имат смартфони, ти ги караш да се ровят по терминали..
Не става така.

jamesjames

Мнение от jamesjames » 06 сеп 2010, 16:10

[Quote]пълно противоречие с философията на създателите и.[/Quote]
На кого му пука за философията? Какво искат създалите не ме касае по никакъв начин. Аз си имам най-добрата ОС, а те, ако искат да се скъсат от рев, че съм я джейлбрейкнал.

Отговори