От 2010г : предплатени карти и ваучери само срещу лична карта

Nistel
Регистриран: 26 юли 2004, 01:14

Re: поименни карти

Мнение от Nistel » 27 яну 2009, 19:07

С мене ставаме двама,които го мислим.

И без това банките ми знаят и майчиното мляко дето се вика та за това да си дам името на мобилен оператор не ми пречи изобщо.Повече ми пречи това,че някои оператори публично лъжат,че имат незнам си колко милиона клиента - разбира се операторите са най-против този нов закон - ЗАЩО - ами отговора оставям на вас да се досетите ..

Трябва да сме против фирми,които злоупотребяват с тези лични данни - ето един пример - мой познат си плати сметка на Глобул в магазин Биип.Е от тогава на месеца по 1-2 пъти му звънят оттам и казват спечелихте награда елате си я вземето - като отидеш познайте какво - промоционална цена ако сключиш нов договор или подновиш стария - разбира се цените са същите както за всички .. е то това си е жив тормоз.

gguest
Регистриран: 23 сеп 2007, 04:36

Re: От 2010г : предплатени карти и ваучери само срещу лична карта

Мнение от gguest » 27 яну 2009, 21:06

Понеже спорът придоби характер "Това - да, това - не", ще ви напиша следното.
Аргументът, че - видите ли, бомбаджиите използвали само предплатени карти е направо смешен - мислите ли, че бомбаджиите нямат и други "електроники"? Всъщност, зад това изискване се крият две неща - опитите на МВР да си свърши най- накрая работата (няма да стане, обаче) и вложения в човешкото мислене елемент на "подреждане на нещата". Нито едното ще стане, нито другото. Просто ... и това ще мине.
Потребителите, които са против, обаче, имат сериозен аргумент - подобни данни не са необходими нито на мобилните оператори, нито на клиентите - това са двете страни в тези отношения! На практика държавата се намесва в двустранни отношения като трета страна, без ... да има отношение. Е, това вече е глупост.

РПГ - Sage
Регистриран: 05 дек 2005, 17:09

Мнение от РПГ - Sage » 28 яну 2009, 10:23

Личните ми данни са навсякъде където трябва да бъдат. Нищо не мога да направя срещу това, а и не искам.
Но не съм съгласен да бъда следен и контролиран. Искам да мога да си взема една SIM-а и да си лафя на воля с някого, знаейки, че никой не знае кой съм, и с кого говоря. Или пък тези, които знаят кой съм, да не знаят кога и за какво говоря с някого - т.е. кои са моите карти.
Аналогична е ситуацията с интернет. Ако ми е нечиста работата и получавам грешни пари то и с тези и без тези мерки имам 1000 начина, по които мога да посветя усилия и средства да се скрия.
Т.е. приказките за притискане на престъпността са "ала-бала".

KOBRETI
Регистриран: 30 авг 2005, 16:44

Мнение от KOBRETI » 28 яну 2009, 14:31

абе, мани... както е тръгнало, скоро ще трябва да ходим до ресторанта с лична карта, да не би да изпием сярна киселина и после да разбиваме банкомати като пикаем...

Loоper
Регистриран: 19 юли 2006, 02:44

Мнение от Loоper » 28 яну 2009, 19:48

i v momenta e zaduljitelnoda hodi6 do kudeto i bilo s li4nata karta v sebe si ;) ina4e naru6ava6 zakona..

;)

trqbva da ima pravila... ina4e nqma6e izob6toda ima nujda da ni pravqt i dokumentiza samoli4nost.. i 6te6e da nastypi pylna anarhiq

gguest
Регистриран: 23 сеп 2007, 04:36

Мнение от gguest » 28 яну 2009, 20:17

А мислиш ли, че подобни мерки ще имат ефект? Да не стане като с фаровете на пътя- промяна има, но не в броя на ПТП-тата, а в разходите на шофьорите - Статистиката го доказва! Животът ще покаже, но такава инициатива в крайна сметка едва ли ще е ефективна - както и борбата с проституцията, наркоманията, хомосексуалността, изобщо - това се очертава да бъде ... поредното правене на нищо.

РПГ - Sage
Регистриран: 05 дек 2005, 17:09

Мнение от РПГ - Sage » 28 яну 2009, 23:04

Точно. Дори през ляторо на 2005 ме глобиха 60 лв. ченгетата, защото нямах лична карта. Дори по закон тази глоба може да е до 300 лв.
Ако си я бях скъсал или изгорил, щеше да е 30 лв. глоба. С 2 думи: Български закони.
А какво правим със SIM-ките - и тях ли трябва да си ги носим постоянно?

prasuncho
Регистриран: 03 мар 2008, 14:20

Мнение от prasuncho » 29 яну 2009, 08:18

"А какво правим със SIM-ките - и тях ли трябва да си ги носим постоянно?"

Защо да ги носиш постоянно? Ако има някакво нарушение, водещо до твоя мобилен номер, то ще те повикат (или намерят у вас), така че все ще имаш време да си приготвиш СИМ-картите... :-)

Ако пък имаш предвид да ги ползваш като "удостоверение за самоличността" - то отговорът е - "НЕ"! Освен ако операторите не намерят начин да вградят цялата информация от Личната Карта в СИМ-картата, а полицаите да се разхождат с LCD-четци... :-)))) Звучи като научна фантастика обаче...

komat
Регистриран: 05 мар 2005, 11:04

Мнение от komat » 29 яну 2009, 08:51

Нещата могат не само да приличат на научна фантастика, а да станат реалност, научават с кой общуваш, кои заведения и магазини посещаваш, пускат ти СМС, с новооткрити заведения и магазини по твой вкус, знаят къде и как предпочиташ да прекарваш отпуската си и ти "препоръчват" съответните дестинации и хотели. Може да те насочват и с кой да общуваш, защото те знаят. А могат и да знаят какви разговори водиш, споменеш на приятел, че си търсиш да купиш кола и след миг получаваш СМС с оферта за кола.

Аз не съм с предплатена моята карта си е регистрирана на името ми и си плащам такса, но съм ЗА анонимната алтарнатива с предплатените карти.

Друг вариант сега ми хрумна, става престъпление, в района на НДК примерно, засекли са, че Вие с вашата сим карта сте били там и Ви извикат да давате показания, без дори и да сте видели престъпника, може би така също ще се намали броя на престъпността.

m75
Регистриран: 01 яну 2006, 02:39

Мнение от m75 » 29 яну 2009, 09:30

"...но съм ЗА анонимната алтарнатива с предплатените карти."

Човек трябва да има право на свободен избор. Другото е фашизъм или социализъм.

"засекли са, че Вие с вашата сим карта сте били там"

Точността на засичане засега е недостатъчна, поне доколкото знам.

Отговори