Плащаме и когато ни търсят по телефона?

cellfish
Регистриран: 27 дек 2007, 12:58

Мнение от cellfish » 24 апр 2008, 12:18

"Труд" 24 април 2008 , 9 стр.
Говори Брюксел

Светослав Метанов

Българинът ще плаща и когато го търсят по телефона. Това разкриха от Комисията за регулиране на съобщенията вчера.

Подобна мярка би имала само позитивен ефект. При подобно решение реално цените на телефонните услуги ще паднат, каза председателят на ведомството Веселин Божков пред "Труд".

Идеята е да плащаме, когато ни звънят от номер на телеком, различен от този, чиито услуги ползваме. Така например, ако сте клиент на "Мобилтел", а на дисплея на телефона ви се изпише номер на БТК, "Вивател" или "Глобул", ще знаете, че този разговор ще ви струва определен брой стотинки. Няма да се плаща обаче, ако ви търси друг абонат на "М-Тел".

Клиентът ще има право на избор. Като види, че го търсят от номер на друг телеком ще може или да откаже повикването, или да го приеме и да знае, че ще плати част от цената, обясняват от КРС.

Подобна практика в момента не съществува в нито една държава от Европейския съюз, но напоследък за идеята да плаща и търсеният абонат силно лобира и избраната за еврокомисар №1 за м.г. Вивиан Рединг, която отговаря за въпросите на информационното общество и медиите.

Практиката да плаща и търсеният абонат се е наложила като модел от десетилетия в САЩ. Там се плаща както за изходящи, така и за входящи повиквания.

Според КРС, както и според Еврокомисията, подобно решение би било по-справедливо, отколкото досегашната европейска практика и би насърчило увеличаване на конкуренцията на телекомуникационния пазар.

В момента телекомуникационните оператори на Стария континент в раз лични формати интензивно обсъждат възможността да се плаща и за входящите обаждания от други мрежи, каза още Веселин Божков. Според него обаче ще минат поне от 3 до 5 години, докато подобен регламент влезе в сила в Европейския съюз.

Ние приемаме подобно решение и в момента водим активна кореспонденция с Европейската комисия по този въпрос, добави шефът на КРС. Според него дори и след приемането на подобна регулация, интересите на потребителите ще бъдат защитени. Задължително е да има гласово съобщение, което да указва на клиента колко ще трябва да плати за входящото обаждане.

Ако цената не го устройва, би трябвало да може да откаже повикването, категоричен е Божков.

Една от причините да се обсъжда подобен регламент е неравнопоставеността при т. нар. терминиране на трафик. В момента, ако звъните от домашния си телефон на мобилен номер, БТК трябва да плати 36 ст./мин на съответния GSM оператор. В ЕС цените за терминиране варират в широки граници, като в Кипър например са над 7 пъти по-евтини, отколкото у нас. В случай че и търсеният номер си плаща, тарифите ще паднат драстично, което ще е в полза на крайния клиент. Така ще се ограничат възможностите на телекомуникационните оператори да затварят трафик в мрежите си, смятат от КРС. За да стане възможно въвеждането на услугата у нас обаче, трябвало аналоговите телефони да намалеят до минимум.

Andre N.B.
Регистриран: 10 авг 2004, 21:06

Re: Плащаме и когато ни търсят по телефона?

Мнение от Andre N.B. » 24 апр 2008, 12:27

Mnogo zle zvuchi...

Technology
Регистриран: 31 дек 2006, 11:16

Мнение от Technology » 24 апр 2008, 12:54

Това е поредната глупост на КРС. Нещо по-тъпо едва ли може да се измисли. Това щяло да намали затварянето на трафик в собствената мрежа - точно обратното, все повече хора ще се прехвърлят при по-големите оператори за да не плащат такса за входящи повиквания, защото е логично че колкото по-голяма е една мрежа толкова повече обаждания да имаш от там.

m75
Регистриран: 01 яну 2006, 02:39

Мнение от m75 » 24 апр 2008, 12:59

А някой пожелаваше дълъг живот на тая Вивиан Рединг :(. При нашите условия, с висока цена на интерконекта, тази мярка допълнително ще стимулира хората да говорят само в собствената си мрежа.

terminator2
Регистриран: 16 фев 2008, 15:55

Мнение от terminator2 » 24 апр 2008, 13:04

Поредните глупости, които уж имат за цел намаление на цените! Така казваха и за преносимостта, но аз нещо не забелязвам такова!

KOBRETI
Регистриран: 30 авг 2005, 16:44

Мнение от KOBRETI » 24 апр 2008, 13:05

Тогава ще се обезсмислят всякакви пакети минути в оператора, ще почнат да се предлагат пакети както за изходящи, така и за входящи обаждания и

крайният ефект ще бъде това, че

почти всички ще минат на Мтел, за да са в една мрежа с колкото се може повече хора и да не плащат за входящи обаждания...

Защото вече няма значение ти на кого се обаждаш, а и кой те търси теб. Специално вивателци ще са най-набутани...

При всички положения това предложение е АДСКИ ТЪПО според мен...

При всички случаи почти ще се обезсмислят и предплатените карти, които сега се ползват предимно за приемане на разговори...

Обаче ще се обезсмисли и клипването :)

И в крайна сметка като цена на изговорена минута услугата ще поскъпне, вместо да поевтинее - така че операторите ще са ЗА с 2 ръце и 2 крака...

Знам само, че тарифите ще станат манджа с грозде...

Spiderman_ot_selo
Регистриран: 08 сеп 2006, 20:58

Мнение от Spiderman_ot_selo » 24 апр 2008, 13:08

Абсолютно съгласен...
Никой ли не го учудва факта,че от КРС с такъв ентусиазъм повдигат въпроса,въпреки че в еврокомисията този въпрос дори още не е в зародиш?
А същевременно когато преносимостта отдавна бе факт в Европа,а ние бяхме заплашвани със санкции заради невъвеждането и,тези същите хубавци от КРС се правиха на ударени.

Още по странно е,че от КРС са убедени,че това е в наша полза и едва ли не е въпрос на време да се въведе у нас,въпреки че такава практика няма в НИТО ЕДНА европейска страна.

Но всъщност не съм чак толкова учуден-тази корумпирана паплач КРС за пореден път доказват,че защитават интереса на най-големия мобилен оператор,защото хайде да си кажем истината в очите-едно такова решение ще е от полза единствено за Мтел и за Глобул донякъде.
Ако това бъде прието,не бих се учудил,ако наистина Вивател фалират,поради закономерния отлив на клиенти.
Но не ми се мисли какво ни очаква тогава като цени...

Еdit: Не ми е приятно,когато някой от колегите ми модератори редактира мненията ми.
Поне като го прави да ми прати една бележка на ЛС с основанията си за това.

kkrasimir
Регистриран: 23 юли 2007, 09:14

Мнение от kkrasimir » 24 апр 2008, 13:15

Чакайте малко, твърде драматично взехте да се изказвате. Ако ще плащаш когато те търсят, то със сигурност би трябвало да плащаш по-малко когато ти търсиш някого. Трябва да се види какъв ще бъде баласа. Ако на американския пазар се е наложило, едва ли е толкова зле.

Верно обаче за предплатените, които очакват само да ги търсят ще стане лошо.

Capo_69
Регистриран: 14 май 2007, 20:54

Мнение от Capo_69 » 24 апр 2008, 13:17

Дааааааа, това ще е "смъртна присъда" на понижаването на цените за разговори.
Всеки първо предпочита да не плаща когато някой му звани и ще се "отсяват" обажданията от рода "за щяло и нещяло".
При тази "картинка" се виждам с М-тел.
А всеки който иска да ме чуе, да набере от М-тел ;-))))
А аз когато потърся някой, ще си преценя сам, откаква карта да позваня (за да ми отговори абоната).

Потребителски аватар
chilko
Регистриран: 12 авг 2004, 21:10

Мнение от chilko » 24 апр 2008, 13:43

http://arstechnica.com/news.ars/post/20080305-report-europeans-be-forced-to-pay-for-incoming-cell-calls.html

Отговори