Покритие на 4G LTE интернет от Булсатком

hddsoft
Регистриран: 08 мар 2015, 21:28

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Покритие на 4G LTE интернет от Булсатком

Мнение от hddsoft » 21 апр 2015, 23:42

[Quote]Това доколкото виждам е на компютър.[/Quote]
Не, от смартфона си гледам Булсата, и на стартиране ми пише FusionTV, но прекалено бързо зарежда, за да ти покажа и бара. Но на тв - гледай:

hddsoft

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Покритие на 4G LTE интернет от Булсатком

Мнение от hddsoft » 22 апр 2015, 00:00

[Quote]Колеги, абстрахирайки се от последните 3 страници изписани глупости, да обърнем внимание на сериозната информация. И така, според изнесеното инфо на 27-ми април предстои старта на услугата LTE мобилен нет от Булсат. Карта на покритието може да видите тук: линк[/Quote]

Булсата мисля, че лъжат за мрежата си...никъде в Пловдив, Ж.К. Тракия не съм ги засичал, излиза Макс, но не и Булсат! Бях им пратил и мейл, кога смятат да пуснат LTE и никакъв отговор. След това и дали ще имат гласови услуги - пак никакъв отговор! Дали смятат да стартират моб. мрежа до 2016г. пак никакъв отговор. Не ги очаквам, надеждата ми е в Мтел, защото от Макс ми отговориха на мейла, че нямат инфо дали ще пуснат гласови услуги. Те поне отговориха!

wer_aac
Регистриран: 23 юни 2013, 20:08

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Покритие на 4G LTE интернет от Булсатком

Мнение от wer_aac » 22 апр 2015, 00:11

Колеги само да питам това ЛТЕ не трябваше ли да поддържа скорости от 100mbps

hddsoft

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Покритие на 4G LTE интернет от Булсатком

Мнение от hddsoft » 22 апр 2015, 00:14

По принцип дори и повече... има смартфони поддържащи LTE 300mbps но честотата е заета май от военните в БГ. Уж сме в НАТО. ...

wer_aac
Регистриран: 23 юни 2013, 20:08

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Покритие на 4G LTE интернет от Булсатком

Мнение от wer_aac » 22 апр 2015, 00:24

ОК. мерси за отговора. Защото съм тествал, а и тук във форума всеки качва тестове от макс, но все 30-40-60-75 макс не съм видял някой над тези стойности.
А и мрежата им не е натоварена, какви ли скорости ще има в София, ако всички където са на Мтел хипотетично са на макс. Не мисля, че им е стабилна мрежата, след като в момента карат със скорости осреднени около 40мбп

vladovn
Регистриран: 24 окт 2005, 21:47

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Покритие на 4G LTE интернет от Булсатком

Мнение от vladovn » 22 апр 2015, 00:25

64 канал... и ВВС - може и да сме в нато, но миговете са съветски. :D

teou
Регистриран: 03 май 2006, 14:44

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Покритие на 4G LTE интернет от Булсатком

Мнение от teou » 22 апр 2015, 02:48

[Quote]ОК. мерси за отговора. Защото съм тествал, а и тук във форума всеки качва тестове от макс, но все 30-40-60-75 макс не съм видял някой над тези стойности.
А и мрежата им не е натоварена, какви ли скорости ще има в София, ако всички където са на Мтел хипотетично са на макс. Не мисля, че им е стабилна мрежата, след като в момента карат със скорости осреднени около 40мбп [/Quote]

Не си прочел сайта им явно. Просто такъв е най-високият план в момента (75). Оставили са си резерв малко. През тестовия период беше до 100, теоретично технически мрежата може май до 150 (не съм сигурен). Така или иначе трябва да се прави разлика между максимална скорост по каталог според производителя на оборудването (нали се сещаш как е мерено - на 10 метра от антената и само с 1 човек закачен на клетката); максимална скорост в реалността, която е по-малка, и максимална скорост по тарифен план, която често е по-малка.

Така например за оптичната мрежа на мтел (за дом. фиксирани клиенти), максималната скорост технически теоретично, която могат да ти пуснат вкъщи, е 2400/1200 мегабита, само че най-високата тарифа на практика е ограничена до 100/10.

Ако погледнем и мобилната мрежа, то при Мтел теоретичната скорост е 42 Мбпс, само че средно в града не съм видял да мине 8. Т.е. разликата теория-практика е 5 пъти. При Макс (при Булсат ще е същото вероятно) ако приемем теоретичното за 150, а реалното за 30, пак е 5 пъти. Само дето има бая разлика между 8 и 30, разликата в пинга също е в пъти.

Освен това няма никакъв шанс всички от Мтел да се прехвърлят на Булсат/Макс. Условията просто не са достатъчно добри. Макс са на пазара цяла година вече - не съм забелязал Мтел да е фалирал от това нещо.

Така че споко. И да се понатовари малко повече, пак нещата са в пъти по-добри от при големите оператори, които нямат ЛТЕ. Проблем с интернета в града няма, проблема е че няма глас и покритие.

TRACKER
Регистриран: 11 апр 2006, 17:49

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Покритие на 4G LTE интернет от Булсатком

Мнение от TRACKER » 22 апр 2015, 08:51

Колеги, не е точно така...теоретичната максимална скорост зависи от няколко фактора, един от които е честотната лента, заделена за оператора.
Например за 20MHz (2x10) на 2600MHz максимума е 150Mbps. За 10MHz (2х5) на 1800MHz - 75Mbps.
Според това (http://www.spectrummonitoring.com/frequencies/#Bulgaria) макс телеком има 2х8MHz на 1800MHz. Ако приемем че използват всичките 16MHz макс.теор.скорост би трябвало да е от порядъка на 120Mbps. По-интересното е друго: какво можем да очакваме от другите оператори :) например от булсатком повече от 75Mbps недейте да се надявате да има. Има едни свободни 20.8MHz в 1800MHz обхват, за които е интересно кои оператори ще се преборят.
На 2600MHz никой не иска да инвестира в БГ за момента понеже инвестицията била голяма. За 800MHz руските мигове пречели...ами явно LTE-то при това положение ще е кекаво дето се вика.
Относно LTE-Advanced, където се комбинират няколко честотни спектъра, също няма изгледи да имаме, или докато някой не реши да инвестира в 2600MHz обхват, или не свалим за постоянно руските мигове :)))

vladovn
Регистриран: 24 окт 2005, 21:47

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Покритие на 4G LTE интернет от Булсатком

Мнение от vladovn » 22 апр 2015, 09:52

Нищо няма да се сваля и без това няма с какво да си пазим въздушното пространство. Бях чел статия някъде, че МО искат 20-30млн. лв. за да освободят честотите. След това ще има търг за тях. Предполагам, че лиценза им ще струва, колкото допълнителната субсидия за военните. Пък и никой не се е разбързал да пуска lte, всички работят някак си бавно, в т.ч. и булсат - без покритие в северозападните области.

zazabg
Регистриран: 02 юни 2010, 02:40

Re: Покритие на 4G LTE интернет от Булсатком

Мнение от zazabg » 22 апр 2015, 09:52

Някой вижда ли мрежата на булсат в някой от изброените градове? Аз вкъщи виждам само лте:боб и мрежата на макс. Но понеже съм на центъра на Варна до сега рядко виждах мрежата на макс, защото ми се губи сигнала :-) Ще се разходя из града да пусна още няколко теста.

Надявам се да са монтирали оборудването, но още да не са го включили заради законови изисквания, но за съжаление - не ми се вярва :-)

Отговори