Прекратяване договор с Глобул- мейл за жалби в ЕК

.|.
Регистриран: 15 юли 2009, 19:35

Прекратяване договор с Глобул- мейл за жалби в ЕК

Мнение от .|. » 26 окт 2009, 23:33

Аз го направих, направете го и вие:
на следните мейли
[email protected] от
http://ec.europa.eu/commission_barroso/kuneva/cabinet_bg.htm

и

[email protected]
откъдето получих отговора от Еврокомисар по информационно общество и медии Вивиане Рединг.

Ще си цитирам жалбата, като съм спестил само имена. Втората част от жалбата е по интересна! Еврокомисар по информационно общество и медии Вивиане Рединг почти с насмешка, чрез свои служител, ми благодари за препоръките от тази втора част на жалбата ми. Включете се и вие!

Цитата:

"До Европейската на Комисията за защита на потребителите

ЖАЛБА

От ...

Относно цяла одисея по преносимост на мобилни номера

Преди да опиша случая искам да кажа че пуснах жалби до Председател на Комисията за регулиране на съобщенията и до Председател на Комисията за защита на потребителите на e-mail-те им преди 2 месеца и малко (със снимани документи).
Комисията за регулиране на съобщенията не си направи дори труда да ми върне отговор!
Комисията за защита на потребителите ми изпрати отговор (Изх. ....2009г.), в който се пише, че не се занимават с междуфирмени взаимоотношения?!
Жалбата ми е от качеството на потребител! Фирмите също могат да са потребители, защото:
1. Фирмите НЕ могат да търгуват с мобилни услуги (изисква лиценз), а са само ПОТРЕБИТЕЛИ на такива!
2. Фирмите също са потребители на стоки и услуги, които обслужват дейността, и не са предмет на търговия!
Възмутен съм от тези две комисии! Считам, че тези две комисии НЕ са в услуга на обществото! И не бих искал и стотинка от данъците, които плащам да отиват в посока към тях (е, това е невъзможно, но това ми е отношението към тях)!

На 17.04.2009г изпратих заявление за преносимост на 21 номера от Глобул, на електронната поща на моя акаунт мениджър М.Г.
След като няколко дни нямах отговор, се обадих на М. Г. (моя акаунт мениджър) и тя каза, че за преносимост трябва да подам заявление не при нея, а в магазин (офис) на Глобул- първата гавра!
След което я подадох в магазин на Глобул първо в този на Борово- бул. “Т. Каблешков”, там ми казаха, че не ме “пускат”, без да знам за какво става на въпрос- няколко дневна гавра, след което в магазин на Глобул Грийн в Ситицентър почти едновременно с М.Г. ми казаха, че договора ми автоматично се е подновил с още една година.
НЕ можех да повярвам, че съм подписал такъв договор. Оказа се, че със ситни букви е написано точно това,
НО в тъй наречения двустранен договор, на моя екземпляр няма никъде дата!
И освен, че не знам на коя дата изтича, не бях и уведомен за това! И разбира се в екземпляра на Глобул може да има всякаква дата!
Тъй като смятам, че договор без дата на един от двата екземпляра за невалиден, считам, че заробването на групата ми в Глобул е немотивирано. А гаврата и нервите по това прехвърляне на номера, за съжаление си остава за моя сметка!
Тази жалба я изпратих и до Глобул. Нямах отговор, а само съмнение, че сметките на някой номера се надписват след жалбата, но само съмнения- няма как да го докажа.
...

А за в бъдеще,
При положение, че на всяка сим карта искат по 100лв неустойка (нищо не им пречи да сложат и в пъти по-големи неустойки в общите условия, които не бяха неизменна част от договора- поне Аз не ги бях виждал?!?) на месец (а не примерно оставащите до края на договора месечни такси) за преждевременно прекратяване на договора и
При положение, че след изтичане на срочния договор, той автоматично се подновява с нов срочен за същия период, без потребителя да бъде уведомен (дори да има дата в договора, потребителя не ляга и не става с мисълта кога изтича договора му с мобилния му оператор; на потребителя му се напомня, че срока за плащане на сметка след дни ще изтече с SMS, но не му се напомня примерно че договора му изтича!),

Трябва да задължите операторите, които автоматично продължават срока на договора след изтичане със същия срок за които е сключен, да пращат уведомителни писма месец по- рано с опис на sim картите, и датата на изтичане на договора,
или още по- добре да забраните срочните договори да се заменят с нови срочни, а просто след изтичане на срока да стават безсрочни, и те (безсрочните договори) да имат едномесечен срок за предизвестие за спиране или преносимост.
Въобще договорите са едностранни, в които операторите имат само права и задължението все пак да предоставят услугата, а потребителите- само задължения. Или подписваш и ставаш роб на мобилния оператор (още по ясно става това когато човек е принуден по средата на договора да добави нови сим карти- те стават със срок еднакъв на този от договора, а падежите са различни, а за тези допълнителни карти след изтичане на техния срок договора им се удължава със същия срок и става омагьосания цикъл на срочните договори с различна дата на падежа на изтичане), или ... има ли човек избор в днешното комуникационно общество да е без мобилна комуникация?

В противен случай най- скъпите мобилни оператори в Европа ще продължат да третират потребителите като крепостни селяни, а ефекта от преносимостта е само за ... директиви да има!"

РПГ - Sage
Регистриран: 05 дек 2005, 17:09

Re: Прекратяване договор с Глобул- мейл за жалби в ЕК

Мнение от РПГ - Sage » 27 окт 2009, 10:44

Организираният бандитизъм на светло просперира в България. Благодарение на нас. Искаме ли го? Хайде да вземем и не да точим лиги при първата видео-въдица завъртяна по ТВ-реклама, а да си ползваме главите по предназначение преди да подпишем.
През 2004 и моят договор с тази нагла компания беше юридически неиздържан. Само лични и обективни причини ми попречиха да ги съдя за всичко което изтърпях от тях.

bg007
Регистриран: 19 авг 2004, 02:11

Мнение от bg007 » 27 окт 2009, 20:52

Браво на вас, дано отменят автоматичното предподписване от картела мтел-глобул.

А тук някой твърдяха че нямало автоматично преподписване, макар че им показах сканирани документи няколко пъти:)

Blisss
Регистриран: 10 май 2009, 00:14

Мнение от Blisss » 27 окт 2009, 21:13

Някои твърдяха, че не е имало автоматично и че има от определена дата:) А други четат избирателно :)

sfan
Регистриран: 22 май 2006, 20:31

Мнение от sfan » 28 окт 2009, 00:07

а след като си управител какво ще кажеш за факта че се използват данни на лица и по пощата им се пращат документи в 7дневен срок да изплатят задължения за карти каквито всъщност нямат а

Spiderman_ot_selo
Регистриран: 08 сеп 2006, 20:58

Мнение от Spiderman_ot_selo » 28 окт 2009, 10:08

Дано успееш да направиш нещо по въпроса,защото имаш големи основания да недоволстваш.
Особено факта,че на договора нямаш дата,което поне според мен е недопустимо.
Тук не коментирам "ромските" номера на оператора с автоматичното преподписване,но е неприятен факта,че двата големи оператора копират един от друг всичко лошо,което единия от тях успее да измисли за клиента си!

Blisss

Мнение от Blisss » 28 окт 2009, 10:10

Пиле, въпросът е на кое копие няма дата :) Защото ако на неговото няма - това е НЕГОВ проблем. Важното е какво има на копието на Глобул. Съжалявам, ама това си е чистата истина.

Spiderman_ot_selo

Мнение от Spiderman_ot_selo » 28 окт 2009, 10:16

[Quote]Защото ако на неговото няма - това е НЕГОВ проблем.[/Quote]
Грешиш,и то доста :)
Договора се изготвя [B]винаги[/B] в два [B][i]еднообразни[/i][/B] екземпляра!!!
По твоята логика,той може да успее да допечата произволна дата на своя екземпляр и тогава [Quote]ако на Глобулския екземпляр е различна дата - това е ТЕХЕН проблем.[/Quote]

Blisss

Мнение от Blisss » 28 окт 2009, 10:29

Мне, не греша :)

Има две места на ДМУ-то, където се слага дата - едното е при клиента, едното е при представител на оператора. Ако на тяхното копие ги има датите собственоръчно написани, а на неговото не - проблемът наистина си е негов. А в това, че ги има датите на тяхното съм убедена, най-малкото, защото нямаше да им го приемат и обработят без дата :)

Впрочем корпоративните договори по онова време се пишеха ръчно и там дата трудно ще допечаташ. На новите бланки, които излизат от системата - дата е попълнена автоматично само при консултанта, което значи, че клиентът пак собственоръчно пише датата.

Съгласи се, че за това, че той не си е прегледал договора и сега, тъй като не му е изгодно нещо и е изпуснал срок, търси под вола теле.

Spiderman_ot_selo

Мнение от Spiderman_ot_selo » 28 окт 2009, 10:34

Признавам,че не съм запознат с конкретните условия при подписване на договор с Глобул,но ми звучи странно,че двата екземпляра не са еднкави.Явно Глобул този път са измислили "модерен" начин за сключване на договори,което лично мен малко ме плаши.
Всъщност автора,ако желае може да сканира своя договори да го постне тук,като естествено закрие личните си данни от него.Така най-добре ще преценим кой крив,кой прав...

Отговори