Реално сравнение ЕС Роуминг - Виваком, Мтел, Теленор

Мilen
Регистриран: 29 окт 2014, 14:46

Re: Re: Re: Реално сравнение ЕС Роуминг - Виваком, Мтел, Теленор

Мнение от Мilen » 06 сеп 2017, 15:38

[Quote]Подайте жалба, пък каквото стане - не боли, не хапе,може да има само добри последствия.[/Quote]
Точно така (yes)

Потребителски аватар
board
Регистриран: 25 окт 2006, 14:01

Мнение от board » 06 сеп 2017, 20:14

[Quote]Board, гаджето да плаща три такси и да се маха от ментелците.[/Quote]
Много сте крайни хора. Проблема не ни е толкова голям. На практика излизаме на почивка извън страната не повече от 2-3 пъти годишно, така че ще е по-лесно да плащаме по някой гигабайт в роуминг, от колкото да дадем тези пари за 3 такси неустойка. Освен това и да се махне от тях, кой друг оператор ще и предложи 30GB за 34лв?

Повдигнах въпроса, защото се изненадах на номерата които правят. Аз също съм на 35лв такса, но пък при мен роуминга е над 10GB(при мен се получава обратния парадокс). За сметка на това имам бързи 20GB, така че е въпрос на гледна точка, на кой условията са по-добри.

С жалби не бих се занимвал, първо защото разбирам вратичката, която използват и не вярвам, че юристите им не са си свършили работата. Второ не ми се хаби време и нерви за подобно нещо.

shemesh
Регистриран: 28 мар 2015, 10:36

Мнение от shemesh » 06 сеп 2017, 20:27

Аз получих такъв отрицателен отговор от КРС. Не се заблуждавайте, че сме от ранга на операторите, за да си мерим... нещата с тях. Просто преподписвате на план с интернет в него, а не с екстра интернет и готово! Аз го направих един ден след като оператора ме отряза. В момента си ползвам интернет в роуминг на воля. КРС, Ерокомисия, КЗП са едни паразитни структури от нищоправци, хранещи се от парите ни. Те не са на Ваша страна. Поне не и докато не им плащате повече от операторите! Бъдете здрави и не хабете напразно усилията си.

tzincbg
Регистриран: 22 май 2014, 08:20

Re: Re: Re: Re: Реално сравнение ЕС Роуминг - Виваком, Мтел, Теленор

Мнение от tzincbg » 06 сеп 2017, 20:46

А жалбата беше ли с копие до ЕК?
Колкото до юристите - не е сигурно - понякога е преценен риск - като непоисканите спортни канали и мтел Now, включени без съгласие и без да са описани - според много хора - в нарушение на правилата.

Doondie
Регистриран: 03 юли 2017, 06:52

Re: Re: Re: Re: Реално сравнение ЕС Роуминг - Виваком, Мтел, Теленор

Мнение от Doondie » 06 сеп 2017, 22:07

@board
Безплатно е и отнема няколко минути да се направи онлайн. Без грам нерви. :)

Иначе от теб 20 лв за допълнителен нет, от друг 20 и така - много им дреме на тях за закона. Знаят, че я се оплаче някой, я не. Най-много 2-3 глобички и нещата продължават постарому.

Европейската комисия казва, че подобни действия се категоризират като заобикаляне на закона. Дори КРС и КЗК да не ги глобят - халал да са им откраднатите досега пари! - поне да им наредят да прекратят тази незаконосъобразна практика. Но не... Няма кой да реагира. :(

@shemesh
Прощавай, но какво точно си им писал и какво са ти отговорили?
И как "просто се преподписва" 2-годишен договор, ако си на въпросния план от 2-3 месеца?

@tzincbg
Не е просто според много хора. Ако мнението на [u]държавна институция[/u] - Комисията за защита на потребителите - не е достатъчно, то не знам чие мнение би било.
[i]Несъгласните да получават спортните канали на "Мтел" могат да си поискат парите[/i] - http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/09/01/3034785_nesuglasnite_da_poluchavat_sportnite_kanali_na_mtel/
Идиотското в случая е, че КЗП кара потърпевшите потребители сами да си искат парите, въпреки че има правомощия по закон да задължи оператора сам да ги върне. Но това е България все пак - повечето хора или не знаят, че това е незаконно, или не им се занимава за няколко лева, въпреки че е напълно безплатно да се оплачат. Съответно, както е отбелязано и в статията, глоба може да се налага за всеки отделен случай.

brzz
Регистриран: 04 сеп 2017, 17:52

Re: Re: Re: Re: Re: Реално сравнение ЕС Роуминг - Виваком, Мтел, Теленор

Мнение от brzz » 07 сеп 2017, 09:38

Дундьо, чудя се дали не си незаконен брат на Цветанчо- постоянно повтаряш същите глупости като него. Може и заедно с Бачев да сте чистили кошарите на овцете в Шотландия- от някъде си прихванал простотията, смени си обкръжението докато е време. Дано си просто 13-годишен пикльо...
И се образовай какво е "заобикаляне на закона, незаконосъобразност" и т.н. термини които ползваш- като напишеш 3 по-сложни думички или ще изглеждаш умен ако са на място, или ще изглеждаш като селския идиот ако не са на място и ти определено НЕ попадаш в първият случай.
И дай да видим къде ЕК тълкува тези тарифи като "заобикаляне на закона"- дори и да е така това е 1 дупка която се запушва с елементарни промени за 2 дни и значи проблемът е при тях, не при операторите. Търговеца все пак просто спазва наредбите, нали? Както казах тази възможност е оставена УМИШЛЕНО и след консултации с големите оператори. Това, че Мтел умишлено въвеждат в заблуждение клиентите си е проблем, но лошото е че никога няма да чуеш "с Мтел без граници 2ХЛ + Екстра нет ще получите над 3ГБ интернет в роуминг". Технически никой не е излъгал и клиента някак сам е преценил, че в роуминг ще има 3+ГБ трафик- за личните фантазии и заблуди търговеца не носи отговорност.

@shemesh- в сериозна грешка си, всички комисии си работят нормално. Има едно простичко условие- трябва да има нарушение, а точно големите фирми рядко си позволяват такива. Пуснал съм може би над 50 жалби по мои и на клиенти случаи с нередности и по всички жалби резултата е някакво наказание на търговеца. Изводите ми са 2- комисиите си работят когато има нарушение, а нарушенията в масовият случай се вършат от дребни търговци и изключително рядко от големи фирми.

shemesh

Мнение от shemesh » 07 сеп 2017, 10:04

#Doondie, писах им по повод случая, който дискутираме. Отговориха ми нещо от рода " Ш'са чуим на стария телифон"! При МТел винаги можеш да преминеш на по-висока такса. Така за 1,60 на месец си реших всички проблеми! Прощавай, но в момента съм извън страната и не мога да ти покажа отговора им точно. Между другото интернетът в роуминг тук лети- около 150 МБит/с.
Поздрави!

tzincbg
Регистриран: 22 май 2014, 08:20

Мнение от tzincbg » 07 сеп 2017, 11:17

Ей така се печелили спорове,,а аз да не знам... Много срамно, Brzz

Doondie
Регистриран: 03 юли 2017, 06:52

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Реално сравнение ЕС Роуминг - Виваком, Мтел, Теленор

Мнение от Doondie » 07 сеп 2017, 17:29

@brzz
Колко пъти да цитирам и линквам мнението на Комисията?
[Quote]New EU rules clearly cover data services, along voice and SMS. There is no exemption for the data services, only exceptional limits in case of unlimited or very competitive offers.

There is no loophole by which part of the domestic data allowance could be regarded as gift or side benefit and would therefore not count when traveling abroad. Doing so would appear like a clear case of circumvention, for which there is no basis in the Roaming Regulation.[/Quote] Допълнителният пакет за данни на Мтел не е "very competitive offer," понеже 2,99 лв за 30 000 МБ очевидно е направено с цел заобикаляне на закона. Предоставянето на спортни канали без поискване пък, откъдето и да го погледнеш, е незаконосъобразно (според чл. 62 от ЗЗП).

Несериозно е да твърдиш, че тази дупка "се запушва с елементарни промени за 2 дни," при положение че до въвеждането на RLAH се стигна след 10 години работа на ЕК в тази насока. Да, умишлено е заложено да има малко мегдан за преценка на местните регулаторни органи дали да разрешават на някои по-малки оператори да въвеждат минимални надценки, ако имат реална нужда. Не е предвидено обаче да се злоупотребява най-нагло така, както правят от Мтел.

Не знам откъде черпиш информация, че нарушения се вършели "изключително рядко" от големи търговци.
[i]Потребители подават годишно по около 10 хиляди жалби срещу мобилните оператори[/i] - http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/09/26/2832574_potrebiteli_podavat_godishno_po_okolo_10_hiliadi_jalbi/

@shemesh
Ще съм ти благодарен, ако ми пратиш копие, когато се върнеш.
А от какъв на какъв план си минал?
Приятно прекарване! :)

shemesh

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Реално сравнение ЕС Роуминг - Виваком, Мтел, Теленор

Мнение от shemesh » 07 сеп 2017, 18:11

#Doondie едва ли ще се занимавам да ти пращам копия, най-малкото защото тази кореспонденция е лична и за да го сторя трябва да искам разрешение и от другата страна. Ще се наложи да ми повярваш, ако не възразяваш. Иначе преминах на Мтел М клас 2XL от Мтел М клас XL. За мен това струваше 3.60 лв повече на месец на договор. При това даже имах и нужда от повече нет. Извинявам се , че съм Ви подвел в предишния пост. Не разбирам защо се хабите толкова. Въпросната практика е на ръба или дори леко извън закона, но докато я променят ще мине много време, ако въобще стане някога. Все пак всичко, което се решава с пари е разход, а не проблем! Така че живейте си живота и не мислете, че всичко в него е справедливо. Ако това е последната несправедливост при Вас, тогава Ви разбирам!

Отговори