От А1 към Виваком е още по-зле.Apple_fan написа: ↑14 авг 2020, 12:32Здравейте
Някой имали проблем с гласовите услуги на А1?
Когато говоря от А1 към друг А1 номер, чувам отстещтната страна много тихо. Трябва да увелича звука на слушалката до последно, за да чувам събеседника. Когато разговорът е от А1 към Теленор или Виваком, няма никакви проблеми.
От номер на Виваком към А1, чуваемостта е Ок.
С други думи проблемът е в свързаността между А1 и А1.
Състояние на мрежите плюсове и минуси
Re: Състояние на мрежите плюсове и минуси
Никакви проблеми нямам. Ако другото устройство е смартфон от последните 8 години, всеки разговор е в AMR-WB и се чува супер.Apple_fan написа: С други думи проблемът е в свързаността между А1 и А1.
Проблеми имам само с баща ми поради някаква странна причина, който ползва iPhone 7. Него чувам не добре, и винаги е само AMR-NB, но това мисля, че е само единичен случай с неговия телефон.
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
-
- Регистриран: 22 яну 2007, 10:50
В Балчик мрежите на Теленор и А1 са под всякаква критика. И двете мрежи са едва-едва на 3G с изключително слаб обхват.
Трагедия!!!
Трагедия!!!
В този ред на мисли, как ли се представят телекомите по нашето Черноморие тази година?
Ако минали години се оправдаваха с многото туристи, то сега има по-малко и не би трябвало натоварения трафик да е проблем.
Ако минали години се оправдаваха с многото туристи, то сега има по-малко и не би трябвало натоварения трафик да е проблем.
Vivacom е най-зле по южното черноморие! В Бургас в северната част, посока солнците ....обхват никакъв, особено на самите солници. Интернета горе-долу бива. А1 са добре, но Теленор там са най-добре. Поне това видях аз
Честно казано, изобщо не разбирам картата на покритие на Теленор. Уж имат най-добрата мрежа, но нямат почти нито едно населено място, където да е отбелязано, че силата на сигнала е над -80 dBm. На повечето места е отбелязано, че сигналът е добър или задоволителен. Това означава ли, че Теленор отделят най-малко от честотната си лента за 4Г.
Защо се получава така?
Другото странно е, че е отбелязано, че по пътищата сигналът е отличен, но в населените места е задоволителен. Защо се получава така?
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Теленор не те лъжат в картата на покритие както Виваком правят с 900 MHz на всяка клетка, дори и да е много бавно в градовете. Тези карти много често са само приблизителни. Имай предвид, че много населени места са в котловини, около реки и т.н., докато много пътища се правят на прави равни участъци (магистрали, например). Освен това вероятно Теленор ползват 900 MHz LTE на магистралите и пътищата, защото не им трябва голям капацитет, докато в градовете не могат да си го позволят.
-
- Регистриран: 11 юли 2019, 07:00
По-добре по-бавно 4Г, отколкото 2Г или направо 0Г. Като гледам картата, Теленор масово и 3Г на 900 нямат, а понеже имам тяхна карта, виждам, че и на пракрика е доста зле положението. В София е ОК (Дори по-добре от А1, които редовно падат на 3г), обаче излезеш ли, не може много да разчиташ и на 2Г ( Чудел съм се дали няма места, на които и 2Г-то да не е на 900? Защото няма логика да има антени и на 3-те оператора в дадено място, а малко като мръднеш от него, и 2Г-то да го хваща липсата там, където има 3Г и тук-там 4Г на другите 2 оператора.
Изобщо, много странно изградена мрежа. Една антена покрива най-малка територия спрямо другите оператори, не само според картата, а и на практика, поне извън София. Дори на част от магистралите. Примерно до Перник вяено, че сигнал си има, но на А1 е винаги по-силен по пътя.
Изобщо, много странно изградена мрежа. Една антена покрива най-малка територия спрямо другите оператори, не само според картата, а и на практика, поне извън София. Дори на част от магистралите. Примерно до Перник вяено, че сигнал си има, но на А1 е винаги по-силен по пътя.
Извън градовете много честа практика е трите оператора да използват едно и съща локация за оборудването си. Ако например един от операторите изгради сайта веднага кани другите за да си поделят разходите. Ако се погледне картата с разположението на сайтовтете на 3-те оператора ще се види че това се случва поне в 60% от случаите извън градовете.
А разликата в покритието там се дължи на това как всеки оператор е решил да изгради мрежата си и колко е инвестирал.
А разликата в покритието там се дължи на това как всеки оператор е решил да изгради мрежата си и колко е инвестирал.
A1 влизат в 21ви век и започват по-масово да пенсионират DC-HSPA+!
Пътувах София-Варна с автомобил и забелязах LTE 2100 на 15 MHz на над 10 станции по пътя между споменатите населени места и доколкото забелязах включително в тези населени места - Търговище и Омуртаг. Където имах LTE 1800 + LTE 2100 по пътя, виждах, че чест на същия PCI имаше и LTE 900 5 MHz и при лош сигнал се свързвах към него, но за жалост без агрегация, вероятно защото Нокия не могат да ги обединят. (Не е от моя S7 Edge, защото на него съм агрегирал LTE 1800 + LTE 2100 + LTE 900 на Теленор.)
Пътувах София-Варна с автомобил и забелязах LTE 2100 на 15 MHz на над 10 станции по пътя между споменатите населени места и доколкото забелязах включително в тези населени места - Търговище и Омуртаг. Където имах LTE 1800 + LTE 2100 по пътя, виждах, че чест на същия PCI имаше и LTE 900 5 MHz и при лош сигнал се свързвах към него, но за жалост без агрегация, вероятно защото Нокия не могат да ги обединят. (Не е от моя S7 Edge, защото на него съм агрегирал LTE 1800 + LTE 2100 + LTE 900 на Теленор.)
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.