И спрямо Теленор ми прави същото впечатление в околностите на София, не знам на кои честоти са Теленор там, но и 4Г, и дори 2Г замират много по-бързо от на А1 при антени в едни и същи населени места.Apple_fan написа: ↑18 яну 2021, 13:55Дори ми направи впечатление, че на тези места 4Г-то на А1 на 1800 мхц е по-силно от това на Виваком, а на вторите по-бързо минава на 900 мхц.ivobel721 написа: ↑17 яну 2021, 00:07Хмм, да така изглежда, че е за LTE 900 при тях. Може да има връзка с това, че в Северна България е по-хълмисто, докато в Южна България не толкова и може би 1800 също върши работа там?Apple_fan написа: ↑16 яну 2021, 23:58А1 са обновили детайлната им карта на покритие.
От нея забелязвам, че са добавили 4Г в селата около София и Самоков, където преди нямаше. Това е добра стратегия предвид това, че много хора се изнесоха към близки до големите градове села по време на карантината.
Забелязвам и друго. А1 имат коренно различна стратегия от Теленор и Виваком за това къде да слагат 4Г на 900 мхц. Пуснали са 4Г на 900 мхц предимно в Северна България с изключение на областните и част от малките градове. В Южна България е коренно различно. Там почти няма места с 4Г на 900 мхц.
И трето-колкото и странно да звучи, все още има места, където не е ъпгрейднато до 4Г.
Ти как гледаш дали е 900 или 1800 за 4G? Аз сменям между UMTS и LTE на картата и гледам дали значително се променя покритието, тъй като знам, че навсякъде имат 3G 900.
Добра стратегия ще е да вземат да почнат да агрегират 900 с 1800, а не от чудене на кое да ме сложи накрая да ме хвърля на 3G
Състояние на мрежите плюсове и минуси
-
- Регистриран: 11 юли 2019, 07:00
Re: Състояние на мрежите плюсове и минуси
Виваком в градът може да са добре, но извън градът не е така положението, а за телефонията им няма да коментирам. Не може да твърдиш че мрежата ти е най-добрата, а да имаш най-малко клетки, имат и малко клиенти за това е така. Бях качил спийд тест, от индустрилната зона до Пловдив, и имаше хора който ми казаха да си сменя телефона. Не ги послушах и смених оператора. В петък смениха и клетките на А1, в индустриялната зона вече има и банд 7. Ще кача скрийншот от теста, телефона не подържа lte-a, явно това му е максимума.
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Картата е обновена с очакваното 5G покритие към края на март 2021: https://www.a1.bg/karta-na-pokritie
Все пак не очаквайте да се изпълни напълно, предните не бяха съвсем точни.
Има шанс картата да не се отваря от телефон.
Все пак не очаквайте да се изпълни напълно, предните не бяха съвсем точни.
Има шанс картата да не се отваря от телефон.
-
- Регистриран: 28 юли 2011, 11:56
Мен не ми стана ясно, разговорите директно ли минават през 5г, или още ще прехвърля на 3г...
Много време ще мине докато се пусне глас през 5г мрежите. За момента при А1 все още ще дропва до 3г поне докато пуснат volte на повече модели (най-вече на 5г телефоните). При Виваком (както и при А1 де) се използва комбинация между NR под формата на DSS и Lte и затова на моделите върви едновременно и 5г при нужда от интернет и 4г мрежата за разговори.PanasonicMobile написа: ↑22 яну 2021, 20:44Мен не ми стана ясно, разговорите директно ли минават през 5г, или още ще прехвърля на 3г...
Още прехвърля през 2G/3G чрез CSFB, но с VoLTE ще добавят на още телефони. Малко късно, ама все пак...PanasonicMobile написа: ↑22 яну 2021, 20:44Мен не ми стана ясно, разговорите директно ли минават през 5г, или още ще прехвърля на 3г...
Няма как да минават през 5G, защото е non-standalone 5G. За VoNR ще чакаме.
-
- Регистриран: 28 юли 2011, 11:56
Е трябва ударно да пуснат volte на повече телефони, иначе смях от уж 1гигабит 5г минаваш при всяко позвъняване на 3г... Инвестират толкова много в капацитет и покритие не мога да разбера защо още нямат volte.
Сигурно нещо Нокия им прави проблемиPanasonicMobile написа: ↑22 яну 2021, 21:08Е трябва ударно да пуснат volte на повече телефони, иначе смях от уж 1гигабит 5г минаваш при всяко позвъняване на 3г... Инвестират толкова много в капацитет и покритие не мога да разбера защо още нямат volte.
Между другото, А1 вече агрегират LTE900+LTE1800 и LTE1800+LTE900, но видях това само минавайки през Стара планина и Родопите. Видях поне 10-15 станции с тази агрегация, като от Cellmapper се вижда, че преди не са били на един и същ cell id, което правеше агрегацията между тях невъзможна.
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.