За съжаление отговорът е че не им се инвестира във високи кули по икономически причини, по-лесно е да инсталират мачтата на някоя висока сграда в селото което най-често е кметството. Забелязал съм в Гърция от доста години че мобилните кули на операторите са изнесени от населените места и са поставени на високи места.Kiril69 написа: ↑12 мар 2024, 20:25
Да допълня по този важен въпрос. Защо по дяволите операторите по селата слагат толкова ниски мачти??? За разлика от градовете, където е пълно с удобни 8-12 етажни блокове, чиито покриви им осигуряват перфектно покритие, по селата слагат едни смешни 10-15 метрови мачти. В моето село на съседа стълба от соц времето, където си слагаше антената за сръбска телевизия е по-висок от антената на А1... Затова и често на първият етаж в къщата ми 4Г покритието минава от А1 на Йетел, въпреки, че тяхната антена е в съседното село. Но аз ползвам английска карта в роуминг, какво правят абонатите на А1...?
Същата простотия е в Англия. И там много мачти на базови станции са ниски, дори на моменти има по-високи дървета в близост... Това е една от причините за лошото покритие в Англия, наред с това, че хората живеят масово на първият етаж в къщи. А разликата в поведението на радио вълните на първият етаж в къща спрямо от втори етаж нагоре в блок, както масово е нашето население в града, е огромна. Та това е и основната причина в градовете да имаме добро покритие по световните стандарти, не е никаква заслуга на алчните ни оператори.
Състояние на мрежите плюсове и минуси
Re: Състояние на мрежите плюсове и минуси
-
- Регистриран: 11 юли 2019, 07:00
И на картите си личи, и А1, и Йетел имат места, където изглежда има клетка, но е само в жълто и няма перфектен обхват дори в непосредствена близост до клетката.
Картата на покритието на А1 е обновена и в моето населено място, дори на сайта дава 5G покритие, но не мога да разбера дали са пуснали новите честоти. Няма никаква промяна в покритието и скоростта. На места в селото се появява 5G, на 200 м по-надолу 4G+. Понякога се появява Band 3, понякога Band 1 или Band 8.
Какво трябва да се появи, за да съм сигурен че са пуснали 700 мхц.
Прилагам скрийншот от Network cell info.
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
-
- Регистриран: 19 ное 2018, 22:29
За А1 ти трябва B20 за 4G и/или n28 за 5G. Иначе, аз лично не виждам 5G там, където си показал.*
*edit: Малка поправка - възможно е наистина да има 5G, но като гледам, ще е само по ниските бандове (n28).
*edit: Малка поправка - възможно е наистина да има 5G, но като гледам, ще е само по ниските бандове (n28).
Последна промяна от reedsolomon на 14 мар 2024, 14:24, променено общо 1 път.
Този софтуер не би трябвало да покаже 5г свързаност дори и да я има. Шайоми би трябвало да покаже какво се използва като 5г в менюто *#*#4636#*#*.Ilian K написа:Картата на покритието на А1 е обновена и в моето населено място, дори на сайта дава 5G покритие, но не мога да разбера дали са пуснали новите честоти. Няма никаква промяна в покритието и скоростта. На места в селото се появява 5G, на 200 м по-надолу 4G+. Понякога се появява Band 3, понякога Band 1 или Band 8.
Какво трябва да се появи, за да съм сигурен че са пуснали 700 мхц.
Прилагам скрийншот от Network cell info.
Sent from my M2101K9G using Tapatalk
-
- Регистриран: 19 ное 2018, 22:29
Жалко че вече няма планове на 4G. На мен ми остана само един план на който съм, но и той скоро изтича. Вчера на наблизо до една клетка направих почти 400 mbps. При такава скорост направо са безмислени плановете на 5G за които има ограничения. Поне преди A1 предлагаха да си избираш м/у 5G и 4G.Kiril69 написа:Вече 3-трети месец от 3-тата година, откакто операторите пуснаха маркетингово/ фалшиво 5Г в големите градове във България. Продължавам да НЕ го ползвам (държа си телефона на 4Г) и се радвам, че много хора са така. На практика над 3/4 от абонатите си ползват смартфоните на 4Г, както призна в едно интервю тук в сайта шефа на А1 преди няколко месеца. Толкова за тази безполезна услуга.
Сега за ЛТЕ мрежа на 800/700 Mhz. Фактически 700 Mhz е най-важното, защото само това има потенциала да подобри покритието в българските села, където масово всички оператори покриват по 2-3 села с една клетка... От години няма нови клетки по селата, няма и ъпгрейд на настоящите- по-високи мачти, добавяне на повече честоти, а не само 1800 + 900 Mhz, добавяне на 5Г- за да осигури 5Г домашен нет по селата, единственото от което има смисъл за момента 5Г в България. Разбира се, междувременно и 3-те оператора всяка година отчитат по 300-400 милиона лв. чиста печалба, които в голямата си част се изнасят от страната...
Някой знае ли кога Йетел ще пуска 700 Мхз в Северна България? До момента няма и следа от тази честота във Враца, както и в цяла Северозападна България. Изненадващо поне за мен, Йетел тук имат най-добро ( с най-малко дупки покритие), в сравнение с А1/Виваком. Отдавам го на по-доброто им планиране на местата за поставяне на базови станции.
Sent from my iPhone using Tapatalk
преподписваш планът и си готов
nbamrvolte написа: ↑15 мар 2024, 06:41Жалко че вече няма планове на 4G. На мен ми остана само един план на който съм, но и той скоро изтича. Вчера на наблизо до една клетка направих почти 400 mbps. При такава скорост направо са безмислени плановете на 5G за които има ограничения. Поне преди A1 предлагаха да си избираш м/у 5G и 4G.Kiril69 написа:Вече 3-трети месец от 3-тата година, откакто операторите пуснаха маркетингово/ фалшиво 5Г в големите градове във България. Продължавам да НЕ го ползвам (държа си телефона на 4Г) и се радвам, че много хора са така. На практика над 3/4 от абонатите си ползват смартфоните на 4Г, както призна в едно интервю тук в сайта шефа на А1 преди няколко месеца. Толкова за тази безполезна услуга.
Сега за ЛТЕ мрежа на 800/700 Mhz. Фактически 700 Mhz е най-важното, защото само това има потенциала да подобри покритието в българските села, където масово всички оператори покриват по 2-3 села с една клетка... От години няма нови клетки по селата, няма и ъпгрейд на настоящите- по-високи мачти, добавяне на повече честоти, а не само 1800 + 900 Mhz, добавяне на 5Г- за да осигури 5Г домашен нет по селата, единственото от което има смисъл за момента 5Г в България. Разбира се, междувременно и 3-те оператора всяка година отчитат по 300-400 милиона лв. чиста печалба, които в голямата си част се изнасят от страната...
Някой знае ли кога Йетел ще пуска 700 Мхз в Северна България? До момента няма и следа от тази честота във Враца, както и в цяла Северозападна България. Изненадващо поне за мен, Йетел тук имат най-добро ( с най-малко дупки покритие), в сравнение с А1/Виваком. Отдавам го на по-доброто им планиране на местата за поставяне на базови станции.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Никой не те кара да ползваш 5г настрой си телефона на 4г и си го ползвай
Не винаги разполагането на мачтата на по-високо осигурява по-добро покритие спрямо другите. Дори съм забелязвал и обратния вариант.Kiril69 написа: ↑12 мар 2024, 20:25
Да допълня по този важен въпрос. Защо по дяволите операторите по селата слагат толкова ниски мачти??? За разлика от градовете, където е пълно с удобни 8-12 етажни блокове, чиито покриви им осигуряват перфектно покритие, по селата слагат едни смешни 10-15 метрови мачти. В моето село на съседа стълба от соц времето, където си слагаше антената за сръбска телевизия е по-висок от антената на А1... Затова и често на първият етаж в къщата ми 4Г покритието минава от А1 на Йетел, въпреки, че тяхната антена е в съседното село. Но аз ползвам английска карта в роуминг, какво правят абонатите на А1...?
Същата простотия е в Англия. И там много мачти на базови станции са ниски, дори на моменти има по-високи дървета в близост... Това е една от причините за лошото покритие в Англия, наред с това, че хората живеят масово на първият етаж в къщи. А разликата в поведението на радио вълните на първият етаж в къща спрямо от втори етаж нагоре в блок, както масово е нашето население в града, е огромна. Та това е и основната причина в градовете да имаме добро покритие по световните стандарти, не е никаква заслуга на алчните ни оператори.
Причината според мен е, че Йеттел(още като пуснаха 4Г докато бяха Теленор) имат най-добро покритие в вътрешни пространства, докато преди Мтел бяха трагедия, 1 стена и пада на 3Г. От 1-2 години А1 го оправиха това, но може да има и още места, където се наблюдава такъв проблем.
Друга причина е как се приоритизират честотите. Например А1 държи до последно на банд 3 или 1+3, докато Виваком превключва по-бързо на банд 8. Не знам при Йеттел как е, но според мен са най-добро покритие в урбанизираните места, докато А1 и Виваком явно слагат клетки по някакви чукари или места с 5 човека население.
nbamrvolte написа: ↑15 мар 2024, 06:41
Жалко че вече няма планове на 4G. На мен ми остана само един план на който съм, но и той скоро изтича. Вчера на наблизо до една клетка направих почти 400 mbps. При такава скорост направо са безмислени плановете на 5G за които има ограничения. Поне преди A1 предлагаха да си избираш м/у 5G и 4G.
Съгласен съм с вас. Хубаво би било да има евтини планове само с 4Г. Но тогава как ще оправдаят по-скъпите с 5Г, когато хората виждат, че няма разлика и/или не им трябва "прословутото" 5Г, само за да им пада още по-бързо батерията на телефона? Затова и няма да има евтини планове само с 4Г.