Ще можем ли да разпознаваме на кой оператор е даден абонат?
Ще можем ли да разпознаваме на кой оператор е даден абонат?
Както знаем времето в което ще можем да мигрираме от един оператор на друг без да си променяме номера е по близо отвсякога. Това е определено добре, но пък донякъде и не е, защо? Лично аз досега си правя сметка с кой номер колко да съм разточителен, като тази моя преценка зависи от каква карта звъня, какви преференции имам, какви цени плащам и т.н., смятам познати неща на повечето от нас. Все пак разумния човек си прави сметка на разходите.
Та в тоя ред на мисли как ще познаваме след година даречем кой абонат на кой оператор е, а оттам и как ще си правим гореспоменатите сметки?
Пример: абонат с номер 088ххххххх е видно в момента че е клиент на М-Тел, но след година подобен номер може да бъде използван от абонат и на трите ни мобилни оператори.
Коментари?
Та в тоя ред на мисли как ще познаваме след година даречем кой абонат на кой оператор е, а оттам и как ще си правим гореспоменатите сметки?
Пример: абонат с номер 088ххххххх е видно в момента че е клиент на М-Тел, но след година подобен номер може да бъде използван от абонат и на трите ни мобилни оператори.
Коментари?
-
- Регистриран: 30 яну 2006, 16:18
Re: Ще можем ли да разпознаваме на кой оператор е даден абонат?
Здравейте,решението е просто ,аз съм в англия тукашните оператори нямат този проблем безплатните минути са към всеки един оператор не само към неговата мрежа!!! Това е следшащата стъпка надявам се !!
-
- Регистриран: 30 апр 2007, 15:06
Давам пример със САЩ - оператора АТ&Т предлага безплатни неограничени разговори между техните потребители. Единствения начин да разбереш дали даден номер е на АТ&Т е да пратиш безплатен СМС до АТ&Т с номера който смяташ да набереш, и те ти връщат отговор. Смятам че е доста сложно и ще бъде много тъпо да го въведат тука.Най добрия вариант според мен е да се въведе една тарифа към всички ГСМ оператори.
Здрасти! Аз също съм бил в UK и знам, че там човек не се замисля колкото тук в България за сметките и в частност за месечната сметка за телефон.
Това което споделяш смятам, че рано или късно ще бъде реалност и в България, но за момента не е.
Какво решение можем да намерим за буферния период, докато операторите ни се усетят да въведат гореспоменатата тарифна политика. Някакви предложения?
Това което споделяш смятам, че рано или късно ще бъде реалност и в България, но за момента не е.
Какво решение можем да намерим за буферния период, докато операторите ни се усетят да въведат гореспоменатата тарифна политика. Някакви предложения?
Това също е вариант, признавам си не съм мислил изобщо, но както и на теб и на мен ми звучи не толкова сложно, ами по-скоро нереално за нашия пазар.
Пък и все пак по описания от теб метод даречем аз съм абонат на М-Тел и пращам SMS и проверавям дали номера е от тяхната мрежа, а ако не е дали ще ми каже към кой от останалите два оператора е въпросния номер?
Но може би това не е толкова важно защото към другите два оператора тарифите са едни и същи. :)
Пък и все пак по описания от теб метод даречем аз съм абонат на М-Тел и пращам SMS и проверавям дали номера е от тяхната мрежа, а ако не е дали ще ми каже към кой от останалите два оператора е въпросния номер?
Но може би това не е толкова важно защото към другите два оператора тарифите са едни и същи. :)
e nali ima6e nqkakvi sluhove 4e ili 4rez kratuk kod ot sorta *1043 i zelenata slu6alka i 6te razbira6 na koi operator e abonata... drugiq variqnt be6e kato nabira6 predida dade svobodno ti kazvat na koi operator e abonata koito nabira6... koeto e po dobre... no kyvto i varqnt da izmislqt si4ko tva 6e e nenujno uslojnqvane na masata potrebiteli za smetka na 1 6epa pretenciozni ligliovci ili nqkolko biznes abonata spored men m-tel si bqha pravi kato ne iskaha da go puskat tova no kakto ida e.. az ne sam privyrjenik na taq typotiq ... 6toto znam v ispaniq kakva ka6a e zaradi tiq prenosimosti...
-
- Регистриран: 07 фев 2008, 15:32
В германия (където повечето клиенти са на тарифи с безплатни или много евтини разговори вътре в мрежата), има 2 начина:
1)Както в щатите - чрез безплатно съобщение.
2)Чрез кратък код - както mastermind е обяснил.
Има и други начини - в началото съобщаваха преди всеки разговор, къде е събеседника. Повечето клиенти, обаче, го възприемаха като досадно, и вече не се предлага.
Прочее, не си обещавайте големи промени след въвеждането на преносимостта. В германия и англия, ползването на тази услуга остана много ниско - под 10% от абонатите, сменящи оператора запазиха номера си. А в бройката абонати, които смениха оператора си преди и след въвеждането на услугата, разликата е под 1%. Нашият пазар е по-различен, но не е много по-различен.
1)Както в щатите - чрез безплатно съобщение.
2)Чрез кратък код - както mastermind е обяснил.
Има и други начини - в началото съобщаваха преди всеки разговор, къде е събеседника. Повечето клиенти, обаче, го възприемаха като досадно, и вече не се предлага.
Прочее, не си обещавайте големи промени след въвеждането на преносимостта. В германия и англия, ползването на тази услуга остана много ниско - под 10% от абонатите, сменящи оператора запазиха номера си. А в бройката абонати, които смениха оператора си преди и след въвеждането на услугата, разликата е под 1%. Нашият пазар е по-различен, но не е много по-различен.
Аз също не очаквам голяма миграция по мрежите. Такава ако има ще е масова при младото поколение, далеч съм от мисълта че бизнес абонатите (които в крайна сметка са големите платци) ще сменят оператора си.
Пък и да не подценяваме операторите, които умело връзват абонатите си с дълги договори и примамливи промоции.
Пък и в крайна сметка като дойде момента когато всеки тарифен план ще е с еднакво таксуване на разговори към всички мрежи всичко ще си дойде на мястото. Въпроса обаче е кога операторите ще бъдат "принудени" да въведат гореспоменатите тарифи.
Пък и да не подценяваме операторите, които умело връзват абонатите си с дълги договори и примамливи промоции.
Пък и в крайна сметка като дойде момента когато всеки тарифен план ще е с еднакво таксуване на разговори към всички мрежи всичко ще си дойде на мястото. Въпроса обаче е кога операторите ще бъдат "принудени" да въведат гореспоменатите тарифи.
-
- Регистриран: 07 фев 2008, 15:32
"Въпроса обаче е кога операторите ще бъдат "принудени" да въведат гореспоменатите тарифи."
Никой не може да ги принуди. Проблема е липсата на регулация. В момента таксите които операторите събират един от друг, за да "продължат" разговора в тяхната мрежа, до техен абонат, са скандално високи (2 пъти по-високи отколкото в германия, 2.5 пъти по-високи отколкото в англия). Това прави минутите до други мрежи скъпи, а тарифи с еднаква цена просто нерентабилни.
В европа такива "хомогенни" тарифи има, откакто държавите регулираха тези вътрешни цени - сложиха им таван. У нас също ще ги има, когато тази регулация най-сетне бъде проведена.
Никой не може да ги принуди. Проблема е липсата на регулация. В момента таксите които операторите събират един от друг, за да "продължат" разговора в тяхната мрежа, до техен абонат, са скандално високи (2 пъти по-високи отколкото в германия, 2.5 пъти по-високи отколкото в англия). Това прави минутите до други мрежи скъпи, а тарифи с еднаква цена просто нерентабилни.
В европа такива "хомогенни" тарифи има, откакто държавите регулираха тези вътрешни цени - сложиха им таван. У нас също ще ги има, когато тази регулация най-сетне бъде проведена.
-
- Регистриран: 08 сеп 2006, 20:58
Какво сте се зачудили толкова не ми е ясно?
Процедурата е проста и елементарна-или звуков сигнал,или гласово съобшение или проверка със смс.
Какво толкова сложно има? Хората да не са дебили,че да не могат да разберат кого набират?
Усложнено било,кофти било,нямало да има ефект...стига сте плачкали,като ви е сложно си купете телефон с шайба и няма да имате никакви проблеми.
А ефекта от преносимостта мисля,че сме го дискутирали многократно и разумните хора могат да очакват положителни резултати,другите могат да плюят още по ожесточено след като влезе преносимостта.
Процедурата е проста и елементарна-или звуков сигнал,или гласово съобшение или проверка със смс.
Какво толкова сложно има? Хората да не са дебили,че да не могат да разберат кого набират?
Усложнено било,кофти било,нямало да има ефект...стига сте плачкали,като ви е сложно си купете телефон с шайба и няма да имате никакви проблеми.
А ефекта от преносимостта мисля,че сме го дискутирали многократно и разумните хора могат да очакват положителни резултати,другите могат да плюят още по ожесточено след като влезе преносимостта.