Скрити планове за частни лица (A1,Теленор,Виваком)
Re: Скрити планове за частни лица (М-тел,Теленор,Виваком)
Здравейте, моля тези от Вас, които са компетентни да ми помогнат с моя казус. Днес влизам в последните 3 месеца на договора си към Виваком. Обадих се и разговарях с оператор за това дали мога да преподпиша и взема телефон на изплащане. Ти ми даде информация, че мога но трябва да ида в техен офис за да ми предложат оферта. Става въпрос за план Smart M или L, с S7 Edge на изплащане за 2 години. Отивам аз в офис на Виваком и ми отговарят, че мога да взема телефон на изплащане, ако е над 360 лв. телефона трябва да платя остатъка в кеш, тоест S7 Edge е около 1080 лв. - 360 = 720 лв. в кеш, а останлите 360 лв. на изплащане, дефакто не мога, защото ако ми се дават 720 лв. в кеш ще прижаля и още 360 лв. Не знам каква им е логиката за пръв път чувам такова нещо, досега винаги съм взимал в кеш от оператор, но с договори, които не са били на мое име. Плащам си редовно сметките, макар й да не са големи. Имам познати, които си взимат на изплащане без разни условия като в моя случай. Кажете ми това нормална практика ли е във Виваком.
Re: Re: Скрити планове за частни лица (М-тел,Теленор,Виваком)
Това е нормална практика за този оператора и не е скоро, а от поне 5 години насам, може би и много повече.
Samsung Galahy Z Fold3, Phantom Silver
Apple iPhone 14 pro max, Deep Purple
Samsung Galaxy Watch 4 Classic LTE 46mm
Apple Watch 6 44mm
Apple AirPods Pro 2nd Generation
Samsung Galaxy Tab S4 SM-T835-10.5",LTE, Black
Apple iPhone 14 pro max, Deep Purple
Samsung Galaxy Watch 4 Classic LTE 46mm
Apple Watch 6 44mm
Apple AirPods Pro 2nd Generation
Samsung Galaxy Tab S4 SM-T835-10.5",LTE, Black
Всеки абонат има кредитна оценка, върху която определят максималния лимит на стоки на изплащане. Колкото по-големи сметки плащаш и ако ги плащаш в срок, толкова по-голям лимит ще имаш. Аз например имам 2 карти и домашен интернет и телевизия от Виваком и плащам по 70-80 лв. на месец за всичко. Последния път като питах лимита ми за стоки на изплащане беше над 1000 лв. Но така или иначе си взех телефон от друго място кеш. А ако им плащаш по 20-ина лв. на месец, за това ти е такъв малък лимита.
iPhone 11 Pro + AirPods2 + Apple Watch Series 4 44mm
Re: Скрити планове за частни лица (М-тел,Теленор,Виваком)
Колеги, някой прекратявал ли е договор към Мтел с прехвърляне, 3 месеца преди да изтекъл ? Изрових си договора с Мтел и се оказа, че плащам промоционална такса от 22,90 вместо 39,90 лв. Имах и апарат, който изплатиха предсрочно и вече не се предлага. Съобразно опита ви какви неустойки мога да очаквам? От *88 ми казаха, че могат да ми кажат сумата само в последствие.
Аз съм в идентична ситуация. 2 ма оператори ми казаха че няма да плащам нищо освен 3 те оставащи такси. А един служител в офис каза че ще начислят и отстъпките дето са правели - за целия договор. В крайна сметка нямам доверие на това дето ми дадоха като информация.
Това е нормална практика и при другите оператори. В началото на месеца отиваме с жена ми да я прехвърлим от Боб на Теленор на тарифен план Нон-Стоп 24.99лв. и да вземем Samsung A5 2016 на изплащане за периода на договора. Системата не позволи да се вземе този телефон и просто им казахме чао. В крайна сметка го взехме от голяма верига за техника (не на Прасчо естествено), където банките нямат проблем за 600лв. да дадат заем, като дори условията са и доста по-изгодни, отколкото при мобилните оператори.
Съветът ми е изобщо да не си купувате телефон от мобилен оператор, защото товарят с цената доста солидно и накрая ако решите и да си прекратите договора предсрочно ще ви свалят кожата. Банките, които дават потребителски кредити за техника, го правят само срещу лична карта за 5 мин. макс. Освен това има и възможност за предсрочно погасяване с отпадане на оскъпяването за оставащите вноски.
Съветът ми е изобщо да не си купувате телефон от мобилен оператор, защото товарят с цената доста солидно и накрая ако решите и да си прекратите договора предсрочно ще ви свалят кожата. Банките, които дават потребителски кредити за техника, го правят само срещу лична карта за 5 мин. макс. Освен това има и възможност за предсрочно погасяване с отпадане на оскъпяването за оставащите вноски.
В твоя случай плащаш таксите до края на договора без отстъпките и без ДДС. 1мес. такса неустойка ти е 33,33лв. Имай предвид, че във фактурата ти се включва таксата за следващия месец. 3м неустойка са ти 100лв, 2м са 66,66лв. Аз прехвърлих миналата седмица. Ако Мтел ти искат повече (субсидията на телефона, дадени отстъпки и т.н.) ги пращай на майната им. Договора ти е от преди 2г., а тогава условията за прекратяване бяха "таксите до края на договора".
Re: Re: Re: Скрити планове за частни лица (М-тел,Теленор,Виваком)
Лошо. Ще трябва да чакам явно. Идеята беше да мина на 17,99 план във Вива или Теленор, но неустойката с пълни такси ми обезсмисля начинанието.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Скрити планове за частни лица (М-тел,Теленор,Виваком)
В Мтел офисите в Пловдив никъде не успях да пробия за план 16.99 и цена на устройства, както при 2XL... В крайна сметка прехвърлих картата на Вива за 17.99.