скрити такси при М-тел и Глобул

samoznai
Регистриран: 05 дек 2008, 12:56

Re: скрити такси при М-тел и Глобул

Мнение от samoznai » 07 авг 2012, 15:04

Макар и да звучи интересно, тази сметка не е вярна, просто не отговаря на действителността, защото ти приемаш, че разговорите от мрежа в мрежа за всеки оператор отговарят на пазарния му дял. Всъщност никой от нас не знае колко точно от разговорите на абонатите на един оператор са с абонати на други мрежи и колко са вътрешни. Така че сметката ти едва ли е вярна, а съответно и изводите за това кой, колко и как печели. Ако наистина разговорите на всеки абонат бяха "средноартитметично" [sic], разпределени между трите мрежи тогава може би да, но мисля си наясно, че това просто не е така и е безсмислено да разсъждаваме по подобен пример.
Колкото до това което написа vladovn за пореден път ще заявя нещо, та белким-чунким-санким стане съвсем ясно: не защитавам никой оператор. Продължавам да твърдя, че с намаляването на цените за терминиране с такова бясно темпо и създаването на лъжливи очаквания у потребителите КРС просто излъгаха по най-нагъл начин, за да може нейният председател да си направи малко ПР. Аз лично мразя такива измекярски номера.

azcv
Регистриран: 01 апр 2008, 00:37

Мнение от azcv » 07 авг 2012, 15:30

Просто цените за терминиране трябваше да се смъкнат още с идването на Глобул.Тогава щеше да се развие бясна конкуренция,защото операторите щяха да могат да предлагат наистина изгодни планове.И като резултат крайните цени щяха да се регулират от конкуренцията и идиотски практики с измамни таксувания щяха да липсват.Но в такава корумпирана държава няма как да стане.Операторите си плащаха да се държат такива цени на терминиране за да затварят абонатите в мрежите си и да имат гарантирани космически приходи.Не знам кой е решил,че една компания трябва да има гарантирани приходи?Трябва да се настройва според пазара.Как в най-богатите държави фалират огромни компании,а у нас нищо не им се случва?

Пинокио
Регистриран: 08 фев 2009, 11:35

Мнение от Пинокио » 07 авг 2012, 15:40

[Quote]Как в най-богатите държави фалират огромни компании,а у нас нищо не им се случва?[/Quote]
Картел защитен от държавата.

vladovn
Регистриран: 24 окт 2005, 21:47

Мнение от vladovn » 07 авг 2012, 17:25

@[i]KOBRETI[/i]: Възможно ли е да помислиш? Например пазарния дял по брой абонати на всеки оператор не означава, че така се разпределят и минутите от интеркънект? Ако погледнем финансовите доклади, ще видим, че космо бг имат не голяма разлика с мобилтел, но космо нямат кабелен интернет, нямат и телевизия, това означава, че космо печели повече от продажбата на телефони и/или ползвани телефонни и интернет услуги от клиентите си, спрямо това което печели мобилтел. От там следва въпроса дали дяловете които си написал са реалистични.
Остава и друг проблем - цените на моб. оператори все пак се различават, а мобилтел (без боб) имат имат най - високите, така, че маржа на печалба е по - голям.
Още един проблем в твоите сметки е, че по - голям оператор = на - малко интеркънект. Т.е. бтк имат вероятно най - много терминиране, защото имат най - малко клиенти.
Мобилтел имайки най - много клиенти приемаме, че имат и най - много терминирани разходи към тяхната мрежа. Следователно те имат и най - много получени пари за терминиране. От друга страна имайки най - много клиенти имат и най - много разговори вътре, в самия мобилтел. При всички положения, средно изговорените минути на един клиент извън мрежата на бтк са доста повече спрямо един клиент на мобилтел.
Намалявайки цените за терминиране, се намаляват и директно парите които получава мобилтел от другите два оператора. В същото време, намаляващите печалби на мобилтел (виж финансовите доклади) трябва да се компенсират и затова е най - практично да се въведе нова такса. Всъщност може дори да са няколко "нови" такси, до края на годината.

@[i]samoznai[/i]: Прав си за това. Веселин Божков прави предимно ПР. Комисията, заедно с тази за личните данни трябва да бъдат транжирани от боклуците и да се създадат нови, работещи комисии.

asenna5
Регистриран: 22 мар 2006, 19:03

Мнение от asenna5 » 07 авг 2012, 18:28

Айде на кашоните със сиренето. Малко бакалски сметки. Чудя ти се как точно си въртиш търговийката. Е - влизам в твоята полемика, аз също съм бил търговски представител и на стоки и на услуги. Та значи ако продадеш 10 кашона със сирене на някой за 100 лева и му дадеш 2 кашона безплатно (демек за 100 лева му даваш 12 кашона, вместо 10) ти му калкулираш все едно 12 кашона за 100 лева., т.е. 1 кашон ти излиза на цена около 8,30лв., което е около 17% отстъпка от цената на един кашон за цялата доставка. Мобилтел (говоря предимно за тях, тъй като досега не чух някой да каже какви са бонусите, които дава Глобул, те май само ти взимат таксата и нищо не дават) ти калкулира за 19.80лв. 160мин. към всички, вместо за тях да плащаш 27.30лв., което е между 27% и 28% процента отстъпка (за отправна точка ползвам тарифен план Active S).
И не ми смятай минутите в пакета - тарифния план се гради от няколко компонента, 100-те минути са само един от тях. Правилно е да се смятат минутите като се погледнат или адоните към тарифите или ако директно се смята минута извън пакета, включен в тарифния план.

Та, казваш гоУеми отстъпки, правиш, а ?
Е, аз поне няма да си купя сирене от теб, по-скоро от най-близкия офис на мобилен оператор. И въобще не знам на кой му пука дали си се махнал от Мобилтел или не. Купувай си каквото си искаш: избор има предостатъчно, никой не те задължава за нищо. Може да ми препрочетеш предните постове, ако не си ме разбрал, тъй като изглежда си пропуснал някои неща, които казах. Не мисля да се повтарям. И, между впрочем, не виждам смисъл да продължавам да пиша по тази тема, тъй като бях достатъчно изчерпателен, а и виждам, че някои хора дадоха доста добри обяснения какво и защо се случва.

KOBRETI
Регистриран: 30 авг 2005, 16:44

Мнение от KOBRETI » 07 авг 2012, 19:01

[Quote]Макар и да звучи интересно, тази сметка не е вярна[/Quote]
не съм казал, че е вярна, само дадох пример, че операторите не само плащат за преносимост, но и получават пари за това от другите оператори...

Дори и сметките д ане са точно така, са приблизително така, тъй като не можеш да ме убедиш, че всички във Вива говорят само в мрежата и операторът не плаща терминиране. Особено с плановете си към всички...

KOBRETI
Регистриран: 30 авг 2005, 16:44

Мнение от KOBRETI » 07 авг 2012, 19:10

[Quote]Т.е. бтк имат вероятно най - много терминиране, защото имат най - малко клиенти.
Мобилтел имайки най - много клиенти приемаме, че имат и най - много терминирани разходи към тяхната мрежа. Следователно те имат и най - много получени пари за терминиране.[/Quote]
E, аз точно това твърдя, което си написал - [B]на Мтел им намаляват приходите[/B], защото получават най-много, а [B]на Вива им намаляват разходите[/B], защото плащат най-много... В смисъл, намаляването на терминирането е в полза на Вива и в ущърб на Мтел - Глобул не е ясно къде е точно.

Така че големият печеливш от намаляването на терминирането е точно Вива, тъй като плащат много по-малко на другите...

Sage
Регистриран: 30 авг 2004, 18:43

Мнение от Sage » 07 авг 2012, 20:17

Хванах се за главата от твоите сметки. Според теб операторите си докарват приходите само от терминиране.
[Quote]Което се потвърждава и от финансофите отчети на Виваком - увеличени печалби![/Quote]Това направо изби рибата.
Всеки оф-нет разговор, за който Виваком плаща на другите оператори бива заплатен от абоната на по-висока цена. Със сигурност никой от операторите не губи от това.
Загубите единствено могат да дойдат от [B]малкия брой абонати[/B], които математически не могат да покрият разходите, особено за развитие на мрежата и настигане (и изпреварване) на конкуренцията.
И там ти е другата грешка:
[Quote]Вива = 10%[/Quote]Това са данни от 2007-2008 г. Сега сме в средата на 2012 Q3, доколкото си спомням от края на април мобилните абонати на Вива са около [B]2 300 000[/B].
[Quote]Което обаче не се превърна в намалени цени, освен 1-2 промоции, при това рекламирани много вяло...
Докато Мтел обратното - пуснаха Боб с планове, които никой не можеше да си представи до преди година... [/Quote]Боб е "[i]лъжливия оператор[/i]" на Мобилтел. Задай си въпроса, [B]защо не пуснаха боб-офертите като редовни тарифи на М-Тел[/B]. :|
Защо им трябваше да трошат луди пари за нов виртуален оператор, с нова организация, нова мрежа магазини, нова рекламна кампания и т.н.?
Освен това някак боде очите лекотата, с която подминаваш факта, че 2 години Виваком предлагаха оф-нет минути на стандартна (извънпакетна) цена [B]25 ст.[/B] срещу [B]32 ст.[/B] (дори 36 за известно време). А Боб беше просто отговор на Viva FREE и единственият изход ([i]погледнато само като цена на минута[/i]) от сринатото доверие на клиентите.

vladovn
Регистриран: 24 окт 2005, 21:47

Мнение от vladovn » 07 авг 2012, 20:40

[Quote]Тема: Re: скрити такси при М-тел и Глобул [Re: vladovn]

Автор: KOBRETI
Дата: 07.08.2012 19:10

[Quote]Т.е. бтк имат вероятно най - много терминиране, защото имат най - малко клиенти.
Мобилтел имайки най - много клиенти приемаме, че имат и най - много терминирани разходи към тяхната мрежа. Следователно те имат и най - много получени пари за терминиране.
[/Quote]

E, аз точно това твърдя, което си написал - на Мтел им намаляват приходите, защото получават най-много, а на Вива им намаляват разходите, защото плащат най-много... В смисъл, намаляването на терминирането е в полза на Вива и в ущърб на Мтел - Глобул не е ясно къде е точно.
[/Quote]

О-о-о, не, не твърдиш това, да припомня:

[Quote]Тема: Re: скрити такси при М-тел и Глобул [Re: vladovn]

Автор: KOBRETI
Дата: 07.08.2012 14:11

Значи от намаленото темриниране Вива си намалява ДВУКРАТНО разходите за терминиране, Глобул с 20-на %, а Мтел би трябвало да са приблизително на същото дередже...[/Quote]

А аз твърдя:

[Quote] Тема: Re: скрити такси при М-тел и Глобул [Re: KOBRETI]

Автор: vladovn
Дата: 07.08.2012 17:25

Намалявайки цените за терминиране, се намаляват и директно парите които получава мобилтел от другите два оператора.[/Quote]

В крайна сметка какво твърдиш? Променяйки това което мислиш и извъртайки се на 180 градуса като жена има ли крайно мнение или не?

Обективният
Регистриран: 18 авг 2010, 22:16

Мнение от Обективният » 07 авг 2012, 20:52

[quote]Това са данни от 2007-2008 г. Сега сме в средата на 2012 Q3, доколкото си спомням от края на април мобилните абонати на Вива са около [B]2 300 000[/B] [/quote]
Към края на 2011 Виваком имат 1 948 365 абонатa(с 336 774 повече спрямо 2010), М-Тел имат 4 734 738( с 171 434 по-малко), Глобул 3 791 980(109,801 повече). Toва са само абонатите, използващи мобилен телефон. Не включва хората използващи интернет, фиксирани телефони, касови апарати, дата прима карти и т.н!!
[quote]Боб е "[i]лъжливия оператор[/i]" на Мобилтел. Задай си въпроса, [B]защо не пуснаха боб-офертите като редовни тарифи на М-Тел[/B] [/quote]
Тук си прав. Можеше супер офертите да бъдат пуснати в собствената мрежа. Убеден съм, че септемврийския Актив+ с 600 мин. към всички за 29,90 лв. е бил по-успешен от офертите на БОБ. Все пак 90% хората имат повече доверие на доказал се оператор като М-Тел, отколкото БОБ, който пенсионерите смятат за 4-ти мобилен оператор...
[quote]Освен това някак боде очите лекотата, с която подминаваш факта, че 2 години Виваком предлагаха оф-нет минути на стандартна (извънпакетна) цена [B]25 ст.[/B] [/quote]
Ниските цени при Виваком само изиграха лоша шега за компанията. Те трябваше да поставят такава цена, която да превиши средните променливи разходи, като фирмата да произвежда положителен производствен обем. Това щеше да й позволи да покрие част от постоянните разходи и с това да минимизира загубите. Напрактика те са фалирали в момента. Една година никой не искаше да ги купи, дори TAG не искаше. Изобщо фирма, която дължи много пари дължи много пари, усилено върви към фалит.

Отговори