Смяна на оператор извън България
Смяна на оператор извън България
Имам договор с Виваком, който изтича 16 ноември тази година. За мое голямо неудобство след около месец трябва да замина по работа извън България, като евентуално ще се върна януари - февруари. Знам, че при Виваком можеш 3 месеца преди края на договора да преподпишеш на друга тарифа. Напоследък обаче покритието им в района където живея доста се влоши и бих искал да ги сменя. Има ли вариант да отида при някой друг оператор и да си прехвърля номера, като всичко това влезе в сила след 16 ноември ? И сега идва интересната част. Както казах по това време няма да съм в България. Би ли имало проблем ако съм взел новата сим карта и я активирам докато съм в друга страна от ЕС ? Технологично според мен не би трябвало да има, но никога не ми се е налагало да правя подобно нещо, а не ми се рискува да остана без телефон за 2 месеца когато съм извън България.
-
- Регистриран: 06 дек 2006, 00:35
Re: Смяна на оператор извън България
Едно е преподписване, друго да си прехвърлиш номера. Тоест, ще се прехвърлиш на друг оператор след като си платиш неустойките. За да я активираш, ще трябва при новия оператор да оставиш някой лев в повече. За да ти е активиран роуминга. Поне така си беше преди години, не вярвам да се е променило нещо.
Re: Re: Смяна на оператор извън България
Колега, аз ли не съм обяснил добре какво искам или ти не си прочел ? Не искам да си прекратявам предсрочно договора.
Най-добрия вариант за теб (според скромното ми мнение и опит) е да оставиш на някой едно нотариално заверено пълномощно, който в уречения ден и час да пусне заявката за порта от единия оператор към другия.
Не знам към кой оператор ще се местиш, но Виваком и Теленор имат опцията да вземеш в теб една сим карта, която да активираш в уречения ден на порта.
Така няма да останеш без мобилен телефон повече от час (максимум) и всичко ще е наред.
Местенето в Мтел ще е по-тегаво (може би, но ще питам тия дни, ако искаш) и там човека с пълномощното ще трябва да вземе картата в деня на порта и да ти я прати с куриер или с DHL.
Така ще си без телефон 20-ина часа, но зависи в коя държава ще си.
Не знам към кой оператор ще се местиш, но Виваком и Теленор имат опцията да вземеш в теб една сим карта, която да активираш в уречения ден на порта.
Така няма да останеш без мобилен телефон повече от час (максимум) и всичко ще е наред.
Местенето в Мтел ще е по-тегаво (може би, но ще питам тия дни, ако искаш) и там човека с пълномощното ще трябва да вземе картата в деня на порта и да ти я прати с куриер или с DHL.
Така ще си без телефон 20-ина часа, но зависи в коя държава ще си.
Ако искаш незабавно да видиш резултатите от труда си, мий чинии!
Re: Re: Смяна на оператор извън България
Картата трябва да е с мен предварително понеже ще съм на борда на кораб и доставките са малко проблематични. [Quote]Не знам към кой оператор ще се местиш, но Виваком и Теленор имат опцията да вземеш в теб една сим карта, която да активираш в уречения ден на порта.[/Quote] Точно това ме интересуваше дали това се предлага като опция и може ли първоначалното активиране да се извърши в друга държава.
Re: Re: Re: Смяна на оператор извън България
Не знаех, че ще си на кораб и затова така импровизирах по-горе.
С Виваком и Теленор не мисля, че ще имащ проблем, а за Мтел не знам.
Утре по това време мога да ти дам отговор на сто процента за двата оператора, а в понеделник привечер ще се опитам да бъда конкретен и за Мтел.
Да разбирам, че искаш на Мтел да се местиш, така ли?
С Виваком и Теленор не мисля, че ще имащ проблем, а за Мтел не знам.
Утре по това време мога да ти дам отговор на сто процента за двата оператора, а в понеделник привечер ще се опитам да бъда конкретен и за Мтел.
Да разбирам, че искаш на Мтел да се местиш, така ли?
Ако искаш незабавно да видиш резултатите от труда си, мий чинии!
Има и друг вариант да си оставиш договора безсрочен (т.е. да не го подновяваш) и чак като се върнеш в България тогава си го прехвърляй на друг оператор. Като си на безсрочен договор можеш да го прекратиш, когато поискаш, но гледай да е преди датата за зануляване на сметката, че да не влезеш в нов таксуващ период.
Apple iPhone 16 Pro Max (256GB) White Titanium
Apple AirPods Pro v2 (2023)
Apple Watch S10 LTE 46мм
Apple AirPods Pro v2 (2023)
Apple Watch S10 LTE 46мм
Re: Re: Re: Re: Смяна на оператор извън България
Не съм решил кой ще е оператора, но за сега клоня към Теленор.
Варианта с оставянето на безсрочен не е оферта, понеже таксата ми ще бъде 100 лв, което е крайно неоправдано като се има в предвид, че рядко ще ползвам телефона извън България.
Варианта с оставянето на безсрочен не е оферта, понеже таксата ми ще бъде 100 лв, което е крайно неоправдано като се има в предвид, че рядко ще ползвам телефона извън България.
Re: Re: Re: Re: Re: Смяна на оператор извън България
На кораб няма да имаш обхват на никой оператор предполагам, само по пристанищата. Ако ще прекратиш догоеор с Виваком е най-скъпо при изтичащ договор, защото плащаш разлика в отстъпки за минал период и най-евтино при Теленор и Мтел, защото там плащаш оставащи такси.
Смяната предсрочно на оператор също е прекратяване на договор с настоящия си такъв, нищо че ще си със същия номер.
Нов сим на мтел и теленор нямат роуминг (преноса също се води нов номер за приемащия оператор) или ще ти искат депозит от 150 лв, като сим карта няма да ти дадат два-три месеца напред.
Принципа е правиш завявление за пренос + договор и имаш опцията да се активира веднага или след 7 дни.
Цените в роуминг на предплатена и на такава с договор са едни и същи за ЕС, свен ко нямаш някакъв пакет с включени минути.
Ако ще го ползваш в роуминг само за входящи направи си пренасочване към предплатена, те всичките имат роуминг, но пък прецени фали ще си в ЕС предимно или в други страни.
Попитай във виваком дали имат временно спиране. Но на мен варианта с пренасочване към друг номер за входящи, а за изходящи виж www.voipblazer.com ще можеш дс си ползваш номера без да е физически при теб, но чрез voip т.е. през интернет. Но тогава ти трябва и нет на кораба. Цените са прилични за voipblazer. Ако преподпишеш сега на по-ниска такса с Виваком сега, като се върнеш пък няма да можеш да смениш на по-изгоден план, защото не позволяват.
В общи линии имаш варианти, но са компромисни.
Смяната предсрочно на оператор също е прекратяване на договор с настоящия си такъв, нищо че ще си със същия номер.
Нов сим на мтел и теленор нямат роуминг (преноса също се води нов номер за приемащия оператор) или ще ти искат депозит от 150 лв, като сим карта няма да ти дадат два-три месеца напред.
Принципа е правиш завявление за пренос + договор и имаш опцията да се активира веднага или след 7 дни.
Цените в роуминг на предплатена и на такава с договор са едни и същи за ЕС, свен ко нямаш някакъв пакет с включени минути.
Ако ще го ползваш в роуминг само за входящи направи си пренасочване към предплатена, те всичките имат роуминг, но пък прецени фали ще си в ЕС предимно или в други страни.
Попитай във виваком дали имат временно спиране. Но на мен варианта с пренасочване към друг номер за входящи, а за изходящи виж www.voipblazer.com ще можеш дс си ползваш номера без да е физически при теб, но чрез voip т.е. през интернет. Но тогава ти трябва и нет на кораба. Цените са прилични за voipblazer. Ако преподпишеш сега на по-ниска такса с Виваком сега, като се върнеш пък няма да можеш да смениш на по-изгоден план, защото не позволяват.
В общи линии имаш варианти, но са компромисни.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Смяна на оператор извън България
Аз и майка ми сме с новите карти на Теленор и като отидахме в Румъния, роуминга се включи автоматично.
iPhone 16 256 GB Ultramarine
Apple Watch Series 8 45 mm Starlight
AirPods Pro with MagSafe Case
Xiaomi Mi11 Lite 5G Truffle Black
Apple Watch Series 8 45 mm Starlight
AirPods Pro with MagSafe Case
Xiaomi Mi11 Lite 5G Truffle Black