тарифиране 30/1 от април
тарифиране 30/1 от април
Какво интересно прочетох днес
Цените на телефонните разговори падат от началото на април, обяви председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков пред bTV.
Намалението на разговорите идва от промяната на тарифирането.
Досега потребителите са плащали по система \"60 секунди плюс една\". Това означава, че разговори от по 10 секунди са се отчитали за минута.
Сега влиза в сила новото тарифиране \"30 плюс 1\". Задължително всеки разговор ще се отчита с продължителност за 30 секунди, а ако е по-дълъг, всяка следваща секунда ще се плаща реално.
„Никой не задължаваше операторите да тарифират 60 + 1, но имаха доминиращо положение на пазара. Изменихме общите условия, за да защитим правото на потребителите”, заяви Божков.
По думите му операторите вече ще са задължени лимитът за мобилен интернет да е 50 лв. и после да изключват абоната. А при 50% от кредитния лимит са длъжни да ви информират, напомни той.
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2014/01/23/cenite-na-telefonnite-razgovori-padat-ot-april.213409
Цените на телефонните разговори падат от началото на април, обяви председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков пред bTV.
Намалението на разговорите идва от промяната на тарифирането.
Досега потребителите са плащали по система \"60 секунди плюс една\". Това означава, че разговори от по 10 секунди са се отчитали за минута.
Сега влиза в сила новото тарифиране \"30 плюс 1\". Задължително всеки разговор ще се отчита с продължителност за 30 секунди, а ако е по-дълъг, всяка следваща секунда ще се плаща реално.
„Никой не задължаваше операторите да тарифират 60 + 1, но имаха доминиращо положение на пазара. Изменихме общите условия, за да защитим правото на потребителите”, заяви Божков.
По думите му операторите вече ще са задължени лимитът за мобилен интернет да е 50 лв. и после да изключват абоната. А при 50% от кредитния лимит са длъжни да ви информират, напомни той.
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2014/01/23/cenite-na-telefonnite-razgovori-padat-ot-april.213409
Re: тарифиране 30/1 от април
Добра новина... особено за боба (yes)
И аз го гледах това сутринта преди да изляза по някоя от телевизиите. Това е добре, като цяло би трябвало да е евро регулация за целия ЕС според мен.
Таксуването на 1, 2 или 5 минути е нередно и променя определението за минута, което е абсурдно тъй като секундата (респ. минутата) е физична величина определена доста точно. Това е все едно да си купиш нов автомобил и да ти кажат гаранция 100 000км ама всяко палене се отчита за 100км. :D
Таксуването на 1, 2 или 5 минути е нередно и променя определението за минута, което е абсурдно тъй като секундата (респ. минутата) е физична величина определена доста точно. Това е все едно да си купиш нов автомобил и да ти кажат гаранция 100 000км ама всяко палене се отчита за 100км. :D
ако искате може да изпратим по един мейл с новината до операторите да ги подсетим (yes)
-
- Регистриран: 16 мар 2007, 08:06
Не съвсем:
Предприятията, предоставящи обществени телефонни услуги, предлагат на потребителите (физически и юридически лица) НАЙ-МАЛКО ДВЕ ТАРИФИ , при които се прилага първоначален минимален период на таксуване до 30 секунди за изходящи повиквания, като след това таксуването е на секунда, за всяка една от следните услуги:
1. мобилна телефонна услуга на абонаментен план;
2. фиксирана телефонна услуга на абонаментен план;
3. предплатена мобилна телефонна услуга.
http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=81741
Просто ще трябва да имат поне по 2 такива тарифи,а не че при всичките им планове ще стане така.
В сила от 14 април.
Предприятията, предоставящи обществени телефонни услуги, предлагат на потребителите (физически и юридически лица) НАЙ-МАЛКО ДВЕ ТАРИФИ , при които се прилага първоначален минимален период на таксуване до 30 секунди за изходящи повиквания, като след това таксуването е на секунда, за всяка една от следните услуги:
1. мобилна телефонна услуга на абонаментен план;
2. фиксирана телефонна услуга на абонаментен план;
3. предплатена мобилна телефонна услуга.
http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=81741
Просто ще трябва да имат поне по 2 такива тарифи,а не че при всичките им планове ще стане така.
В сила от 14 април.
Не бързайте да се радвате, операторите няма да се дадат така лесно и пак ще направят така, че на нас да не ни е чак толкова изтодно. Когато въведат новото тарифиране 30/1, то ще е с изцяло променени планове, разбира се с твърде орязани минути. Да не са луди да оставят сегашните условия с много включени минути при новото 30/1, не се и надявайте. Който иска да остане на старите планове с много минути си остава на 60/60. Новите договори за изцяло новите плнове вече ще са с 30/1. Така, че....:S
Това звучи чудесно. Икономически погледнато обаче, операторите може и да се противопоставят на новото изискване, защото минутите в тарифните планове са настроени за такт 60/60, а за да стане такта 30/1 , то минутите ще трябва да се намалят. Също така доста вероятно това да рефлектира и върху приходите им.
Звучи прекрасно но има едно голямо НО.Какво ще се случи с договорите на хората които са сключени при старото положение?Според мен това ще се третира като заварено положение и много хора с договори ще пият една студена вода.Друг номер който можем да очакваме от операторите е например: 'Ако искаш 500+500 мин. за 14.90 то тарифирането е на 60сек. Ако искаш тарифиране на 30/1сек. ,моля заповядай за 14.90лв. ще ти дадем 350+350мин.'.Давам този пример защото съм на BOB.Друг вариянт с който могат да ни цакат за да променят тарифирането на 30/1 сек. е да започне тарифирането още докато прозвъняваш на даден абонат а все още не говориш.Тази практика мися я има в Мексико или USA. :|
Напротив, ще намалят минутите или ще вигнат цената на плановете...
Както ви казах още лятото, СуперБоб вече няма да се появи в предишния си вариант никога...
Но реално намаляването на минутите в плановете за потребителите няма да има никакво значение, защото при 60/60 спрямо 30/1 се губят около 20% от минутите, така че ако намалят минутите с 20%, реално всеки ще има същото количество минути, както преди, просто \"на хартия\" ще изглеждат по-малко... То това беше и целта с 60/60 - да вдигнат предлаганите минути в пакетите и да рекламират много минути...
Както ви казах още лятото, СуперБоб вече няма да се появи в предишния си вариант никога...
Но реално намаляването на минутите в плановете за потребителите няма да има никакво значение, защото при 60/60 спрямо 30/1 се губят около 20% от минутите, така че ако намалят минутите с 20%, реално всеки ще има същото количество минути, както преди, просто \"на хартия\" ще изглеждат по-малко... То това беше и целта с 60/60 - да вдигнат предлаганите минути в пакетите и да рекламират много минути...
-
- Регистриран: 22 окт 2013, 12:18
И аз го чух в обедните новини.
Ще видим какво ще стане.
Дали ще важи за нови планове или за всички.
На мен лично едва ли ще повлияе защото ме тарифират 60/1 и имам много минути.
А в новите планове може да намалят минутите :(
Ще видим какво ще стане.
Дали ще важи за нови планове или за всички.
На мен лично едва ли ще повлияе защото ме тарифират 60/1 и имам много минути.
А в новите планове може да намалят минутите :(