Теленор 5G мрежата е вече активна
-
- Регистриран: 29 юни 2012, 20:36
Теленор 5G мрежата е вече активна
Днес съм в Пловдив и случайно забелязах, че телефонът ми Mi 10 с Теленор абонамент е свързан с 5G мрежата им.
Изненадващо, защото, мисля, беше обявено за м.Юни. Явно го активират предсрочно.
Наблюдавах докато шофирам, в южната и в източната част на града, стои стабилно 5G, без да преминава на 4G.
Да живее конкуренцията
Честито!
Изненадващо, защото, мисля, беше обявено за м.Юни. Явно го активират предсрочно.
Наблюдавах докато шофирам, в южната и в източната част на града, стои стабилно 5G, без да преминава на 4G.
Да живее конкуренцията
Честито!
Re: Теленор 5G мрежата е вече активна
Как е скоростта ? И най-важно - ping-a.
Правят още проби ! В София, в квартала, където живея, правеха проби преди десетина дни ! Официално от 10 юни !
-
- Регистриран: 29 юни 2012, 20:36
Локация 1во РПУ гр.Пловдив
Скорост 188Mbps
Ping 9
Сега телефонирах и установих, че при разговор, телефонът си остава свързан с 5G, не преминава към 4G.
Все още, конкретно за телефонията, приятно се разговаря само Теленор-Теленор.
Каквото и да опитвам, за огромно съжаление, при А1, с Mi 10 и с IPhone 11, не може да се говори така комфортно. Дано да повишат качеството
9 ms звучи добре. Единственият шанс сега на Теленор е да направят някаква магия и да изкарат по-ниски ping-ове. Мен лично скоростта като е над 150-200 не ме интересува особено много, но и на А1 и на Виваком пингове по 20+ (никакво подобрение от 4G) ми създават проблеми, за това за което искам да го използвам.
-
- Регистриран: 28 юли 2011, 11:56
На а1 пинга е 12 мс и 0 мс jitter във Враца през lte. На теленор 14 мс. Това до София. 12 мс е много добър пинг,
Пуснали са преди 10 юни само DSS на места, а не n78 явно. Аз не съм видял 5G антени, които не са на А1, извън каквото поствах преди месеци.
Това е, защото 5G-то на трите ни оператора е само non-standalone, т.е. телефонът стои свързан към LTE и 5Gто е като допълнителна честота. (И при А1 ми стои свързано с 5G по време на разговор.)alexandrov1 написа: ↑16 май 2021, 17:26Сега телефонирах и установих, че при разговор, телефонът си остава свързан с 5G, не преминава към 4G.
Като операторите почнат да пускат standalone 5G, тогава вече ще видим голямото редуциране в пинга и иконката горе ще стане VoNR. Само че не знам за Mi 10 дали поддържа standalone 5G, след като Mi 10T поддържа само non-standalone.
Ами, не е толкова много ама имай предвид, че тези 12-14ms са само забавянето 'по въздуха'. Тоест, към тях само добавяш и пинга от разстоянието, което ще имаш сравнено с връзка с кабел. При комуникация с някой дейтацентър в Амстердам имаш стандартните 30-40ms само заради разстоянието и към тях прибавяш 12-14ms и полека започва да става не чак толкова красиво. 5G уж трябваше да е революцията, която да премахне това, но както колегата отгоре каза, реално нямаме истинско 5G и като гледам няма да го има скоро.PanasonicMobile написа: ↑16 май 2021, 18:03На а1 пинга е 12 мс и 0 мс jitter във Враца през lte. На теленор 14 мс. Това до София. 12 мс е много добър пинг,
Mi 10 също не поддържа standalone мрежи или поне не е пуснато в модема да ги използва. Също така за момента дори и с последния miui 12.2.7.0 (този видях за последен) все още няма поддръжка на DSS за Теленор. Т.е. ще работи само N78 и е твърде вероятно антените да са DSS и телефона да показва 5г т.е. фалшиво такова заради настройка в телефона при какви условия да я показва или показаното на снимката.
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Между другото днес забелязах, че на този сайт 5G на Теленор го дават на 3.5GHz, което ще рече че не ползват DSS, а имат като на А1 5G-то.
https://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_Ne ... 8Europe%29
Стига инфото на този сайт да е вярно
https://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_Ne ... 8Europe%29
Стига инфото на този сайт да е вярно