Тестове на стационарните интернет доставчици в страната
Re: Тестове на стационарните интернет доставчици в страната
Здравейте!Посъветвайте ме,как обективно да премеря скоростта на интернет доставчика ми.С Ookla,през рутер,на WIFI ми показва едни стойности и с лаптоп и със смартфони,а с други програми(избрани от мен на случаен принцип)скоростта е много по-зле.Отделно чрез Ookla,двубандовия ми рутер на 2,4 GHz ми показва много по-лоши скорости,от колкото на 5 GHz.Възможно ли е,доставчика ми по някакъв начин,да манипулира тестовете през Ookla?Терзанията ми са свързани,с недоволството ми от скоростта,особено късно вечер,когато на моменти връзката се разпада.Идваха няколко пъти от поддръжката,мериха,преправяха връзките и твърдяха,че всичко е наред.С оптика съм до входа,но от там до рутера ми е медна жица,с две връзки.
Re: Re: Тестове на стационарните интернет доставчици в страната
Зависи на 2,4GHz на кой канал си го оставил да излъчва и дали е само на "n" стандарт или и на трите b/gn?
При мен на автоматичен избор на канал скоростта на връзката беше по-ниска, но откакто си го настроих само на 13-ти канал (явно другите от 1 - 12 си пречеха доста с тези на съседите) вече на Speedtest правех нормалните резултати, отделно се усеща, че тегля с по-голяма скорост от преди.
Но все пак тествай с inSSIDer (има я за PC и за телефон) кой канали ти "шумят" наоколо и избери някой, който е максимално "чист/свободен".
При мен на автоматичен избор на канал скоростта на връзката беше по-ниска, но откакто си го настроих само на 13-ти канал (явно другите от 1 - 12 си пречеха доста с тези на съседите) вече на Speedtest правех нормалните резултати, отделно се усеща, че тегля с по-голяма скорост от преди.
Но все пак тествай с inSSIDer (има я за PC и за телефон) кой канали ти "шумят" наоколо и избери някой, който е максимално "чист/свободен".
Apple iPhone 16 Pro Max (256GB) White Titanium
Apple AirPods Pro v2 (2023)
Apple Watch S10 LTE 46мм
Apple Watch S10 LTE 46мм
Re: Re: Re: Тестове на стационарните интернет доставчици в страната
На телефона предпочитам Wifi analyzer - малка и спретната.
Re: Re: Re: Тестове на стационарните интернет доставчици в страната
Аз си надух bandwidth-а и сложих на 13-канал на 2,4 и на 5 GHz (макар че аз съм единствения в блока и квартала, който ползва 5 GHz-ов WiFi :D ) и мога да кажа, че вече си получвавам максимума. И при моите съседи беше така. Те минаха от 20 на 50 Mbps, и аз по WiFi изкарвах старите скорости, но както и при мен вдигнах канала и bandwidth-а, и нещата си дойдоха на мястото.
iPhone 16 256 GB Ultramarine
Apple Watch Series 8 45 mm Starlight
AirPods Pro with MagSafe Case
Xiaomi Mi11 Lite 5G Truffle Black
Re: Re: Re: Re: Тестове на стационарните интернет доставчици в страната
Не знам как си избрал 13-ти канал на 5GHz (woo)
Аз имам само опция от 36-ти до 48-ми или Auto (но дори на Auto не вярвам да имам по-нисък канал).
И аз съм така на 5GHz, но не ми се занимава да сменям картата на лаптопа, защото го ползвам в друга стая, а 5GHz иска по-къси разстояния от-до устройството и няма смисъл да я сменям.
Смених я един път преди няколко години като си купих Intel-ска на 300 Mbps, но по него време "ac" едва навлизаше, а рутерите с "ac" бяха доста скъпички (както и wifi картата за лаптопа, ако бях взел с "ac").
Аз имам само опция от 36-ти до 48-ми или Auto (но дори на Auto не вярвам да имам по-нисък канал).
И аз съм така на 5GHz, но не ми се занимава да сменям картата на лаптопа, защото го ползвам в друга стая, а 5GHz иска по-къси разстояния от-до устройството и няма смисъл да я сменям.
Смених я един път преди няколко години като си купих Intel-ска на 300 Mbps, но по него време "ac" едва навлизаше, а рутерите с "ac" бяха доста скъпички (както и wifi картата за лаптопа, ако бях взел с "ac").
Apple Watch S10 LTE 46мм
Apple Watch S10 LTE 46мм
Re: Re: Re: Re: Тестове на стационарните интернет доставчици в страната
Благодаря на отзовалите се!Оказа се,че на 12 канал е най-ненаселено.Андроидския ми телефон не поддържа 5GHz и не мога да проверя има ли и други на клона.В App Store не намирам подходяща програма.Някой с айфон,ще ми помогне ли?
Re: Re: Re: Re: Re: Тестове на стационарните интернет доставчици в страната
В App Store няма такава като inssider, а на подобен принцип, но няма да ти свършат работа.
Apple Watch S10 LTE 46мм
Apple Watch S10 LTE 46мм
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Тестове на стационарните интернет доставчици в страната
Да,убедих се.Свалих 10-на апчета,но нямат тази функционалност.
Re: Re: Re: Re: Re: Тестове на стационарните интернет доставчици в страната
Да, знам че каналите на 5 GHz са други. Аз мисля, че го сложих на 48 канал.
iPhone 16 256 GB Ultramarine
Re: Re: Тестове на стационарните интернет доставчици в страната
Тези рутери които ползваме за дома не са достатъчно добри и за това няма много значение на кои канал си. Има синхроници кпито даже и ти да си на 1 канал а съседа на 12 да си съвпадат и пак няма да ти работи или няма да ти работи стабилно. Просто може да са близки каналите или едни и същи и да роботи по-добре всичко е до проба.