"Виваком" издава грешни фактури

РПГ - Sage
Регистриран: 05 дек 2005, 17:09

Re:

Мнение от РПГ - Sage » 23 юли 2010, 21:00

Аз въобще не подхващам спор. След като за него съм идиот, какъв е смисъла да се хабя да му набръчквам билярдната топка в главата?
Всъщност, врачанския/правешкия Айнщайн май хич не се усети, че обиди и теб но простено да му е. Все пак се иска такава академична мисъл, няма как да протече там...

stststeven
Регистриран: 16 мар 2007, 08:06

Re:

Мнение от stststeven » 21 авг 2010, 09:07

Получавам фактурата за фиксиран телефон предния месец и гледам,че на разговорите към мобилни мрежи е начисляван 2 пъти ДДС.Разговорите са все под една минута и в силен трафик.Цената,която Виваком обявяват в този случай е 26 ст. с ДДС.Услугите,които ползвам са:
-Минимум план-7.80 с ДДС (цената без ДДС е 6.50)
-Виваком нет сити-15.00 (цената без ДДС е 12.50)
В детайлната разпечатка сумите се изписват без ДДС.В нея саизброени горните 2 суми без ДДС и хоп!-разговорите към мобилни мрежи от по 26 ст,което вече е цената с ДДС.(без ДДС е 21.5 ст)
Събрани са всички суми т.е. плана за телефон 6.50 без ДДС+интернета 12.50 без ДДС + разговорите към мобелни мрежи по 26ст.,които са с ДДС и към цялата сума е начислен ДДС.И се получава,че за разговорите към мобилни мрежи ДДС се начислява 2 пъти.

15 минути обяснявах на оператор миналия месец за какво става въпрос,докато ме разбере,държа ме на линия 2 минути след това,и каза,че е предал на когото трябва и фактурата ще бъде преразгледана.Поиска ми и телефон,за да ми се обадят и да съобщят резултата.Никой не се обади.Гледам фактурата и този месец-и познайте-пак същата история.

Вижте си хубаво фактурите при Вас как са нещата.Имам съмнения,че може би грешно са си въвели цените в системата при намалението от 1 юли и при всичките им абонати ще е така.

Който си провери фактурата,да каже при него как са нещата!

Capo_69
Регистриран: 14 май 2007, 20:54

Re:

Мнение от Capo_69 » 21 авг 2010, 09:47

Добро утро (coffee)
Мммммм..., сериозен "пропуск" ако е вярно.
Ще погледна моите фактури да видя как са нещата и ще "докладвам" тук (coffee)
----------
Edit:
Сега погледнах на сайта им и видях, че в силен трафик цената към мобилни е 25,8ст/мин, а в слаб 21 ст/мин с ДДС.
http://www.vivacom.bg/bg/residential/prices_and_services/domashen_telefon/u_doma_50
Това е ново за мен ;)

РПГ - Sage

Re:

Мнение от РПГ - Sage » 21 авг 2010, 11:27

Фактурата, която си получил предния месец не е ли за потреблението ти през юни? Цените, които цитираш са в сила от юли...:|

stststeven

Re:

Мнение от stststeven » 21 авг 2010, 11:42

Не.Отчетния период на първата фактура е от 15 юни до 14 юли.Разговорите са проведени след 1 юли.Нали гладам разпечатката.Оказва се,че и при други абонати нещата са по същия начин.Явно "грешката" е генерализирана.

Atlantique
Регистриран: 06 фев 2010, 22:33

Re:

Мнение от Atlantique » 12 сеп 2010, 13:57

И при мен случая е аналогичен. (angry)
Вече в 2 поредни фактури от Виваком, разговорите от фиксирана към мобилна мрежа се фактурират неправилно, като по същество се надписват. Обаждах се и на оператор, писах и от сайта в съответната форма. Оператора каза, че някой ще се обади, за да ми кажат резултата от проверката на фактурата. Никой не се обади, вече 3 дни. От формата на сайта и потвърждението по е-поща, пише че срока за отговор по този начин е 20 работни дни(!)

По-долу е част от текста на оплакването, което изпраих по въпроса чрез онлайн формата на Виваком:

[i]
" В последната си месечна сметка 106986xxxx имам неправилно фактуриран по цена разговор от фиксирана към мобилна мрежа. За разговор от 12м30сек в детайлизираната сметка е посочена цена 3,23 лв., която се получава при цена от 25,8 стотинки на минута в часовете на силен трафик. (12,5 мин. х 0,258 лв./мин. = 3,225 лв.). Това обаче е цена с ДДС, докато в детайлизираната сметка цените по направление се посочват без ДДС. Формираната по този начин цена за потребление е обложена отново с ДДС на стр. 1 в самата сметка. В предишната си месечна сметка 106815xxxx също имам такъв неправилно таксуван разговор от фиксираната врежа на Виваком към мобилна мрежа. ...

На сайта са обявени цени от домашен телефон към всички мобилни мрежи в страната от 25,8 стотинки на минута силен трафик и 21 стотинки на минута в слаб трафик, с включен ДДС.
http://www.vivacom.bg/bg/residential/help_and_advice/common_questions/home_telephone/46/#question514

Т.е. в детайлизираната сметка разговори от фиксираната врежа на Виваком към мобилна мрежа следва да се посочват без ДДС, така както се посочват правилно останалите направления. Напр. към фиксирани мрежи в Европа цената е 18 ст./мин. с ДДС, и в детайлизираната сметка разговорите са сметнати по 15 ст./мин. без ДДС, защото ДДС се начислява накрая, на стр. 1 от всяка сметка.

...
[/i]

P.S. Цената на разговори от фиксирана мрежа на Виваком към мобилни е обявена 0,258 лв./мин. силен трафик, но след неправилното двойно начисляване на ДДС, се оказва 0,31 лв./мин. (0,258 + 20%). Съвпадение?! :|

.

stststeven

Re:

Мнение от stststeven » 12 сеп 2010, 14:16

Да си призная,очаквах повече хора да пишат,но явно почти никой не говори от фиксиран или не му се занимава.

Загубих им бройката вече колко пъти се обаждах на оператор.Операторът все предава заявката на съответния отдел да преразгледат фактурите и оттам все отговарят,че всичко е наред.Изглежда,че не им изнася да си признаят.А още на пръв поглед се вижда грешката,особено на разговорите до 1 минута.Поисках да ме свържат с този отдел,за да обясня аз за какво става въпрос,за да съм сигурен,че не си играем на развален телефон-не можело.Начинът за съобщаване на грешна фактура бил чрез оператор.Писах им и през сайта:

Във последните 2 фактури върху разговорите към мобилни мрежи е начислен 2 пъти ДДС.Официално обявената цена за разговори към мобилни мрежи от Виваком в силен трафик е 26 ст.Във фактурите разговорите са под 1 минута,съгласно принципът Ви на тарифиране се заплаща цена за цялата минута.Тези разговори в детайлната разпечатка(където се изписват цени без ДДС),са таксувани като 26ст,което обаче е цената с ДДС.Към услугите-абонамент за телефон 6,50 лв.(без ДДС),интернет 12,50 лв.(без ДДС)и други разговори без ДДС()са пребавени и тези към мобилни мрежи от по 26ст(обаче със ДДС.)и върху цялата сума е начислен ДДС.Така за разговорите към мобелни мрежи се получава,че ДДС е начислен двукратно.

При,което ми отговориха само:
Във връзка с Вашето запитване, искаме да Ви уведомим, че съгласно Вашия тарифен план – Минимум, цената за минута разговор към мобилни оператори в силен трафик е 0,258 лв. Силен трафик е от понеделник до петък, в интервал от 08:00 часа до 20:00 часа.

При,което става ясно,че или не са погледнали фактурите или не са разбрали какво ги питам.Най-вероятно и двете.

Писах им втори път през сайта като им обясних като на малоумни всички изчисления и че се получават 20 % по-високи цени от обявените им на сайта,такива които не са одобрени от КРС.Казах,че следващата ми стъпка ще бъде да се обърна към КРС и КЗП и така и не ми отговориха.

Реално става въпрос за няколко разговора.Надвзетата сума не е кои знае колко,но вече става ясно,че при всичките им абонати е така.Представяте ли се за какви пари става дума?

Сега чакам да излезе трета фактура и ако нещо не е оправено ги ритам към КРС и КЗП.

На теб какво ти отговарят от Виваком?

Atlantique
Регистриран: 06 фев 2010, 22:33

Re:

Мнение от Atlantique » 12 сеп 2010, 18:57

На мен оператора ми каза "предавам към съответния отдел, те ще ви се обадят като проверят". Вече 3 дни не се обаждат... От формата в сайта става ясно, че отговарят до 20 работни дни т.е. 1 месец календарен. Този втори срок формално не е изтекъл.

Явно има сериозно недоглеждане, а не бих се учудил и да е преднамерено. След още няколко дни и аз ще отнеса въпроса към КРС и КЗП.

.

РПГ - Sage

Re:

Мнение от РПГ - Sage » 12 сеп 2010, 20:58

Това е доста странно. Само при разговори от фиксиран към мобилни ли е този проблем?

stststeven

Re:

Мнение от stststeven » 12 сеп 2010, 21:50

От разговорите с оператор разбрах,че когато предават за проблема на техните колеги,се записва датата,на която е станало това,както в системата се записва и датата и часът на отговора от колегите им,както и какъв е отговорът.Установих,че преглеждат фактурите в рамките на 5-7 работни дни (аз си мислех,че става бързо-в рамките на работния ден или на следващия).Доколкото разбрах ти си се свързвал с оператор,така че може да се обадиш да питаш какъв е резултатът.Разбрах,че 2-3 след като съм им пратил от второто писмо през сайта се е инициирала проверка,но още няма отговор,а и едва ли ще е по-различен от предните.

Имам и други разговори освен към мобилни,но при тях в детайлната разпечатка цените си отговарят на тези без ДДС.

Отговори