Виваком събира и подписите на клиентите си...

mkpetrov
Регистриран: 05 апр 2009, 18:46

Re: Виваком събира и подписите на клиентите си...

Мнение от mkpetrov » 17 ное 2012, 06:24

Е в такъв случай къде е икономията на хартия, след като писмените документи така или иначе си ги има, само дето не се разписваш директно на тях, а \"дигитално\"?

val4o88
Регистриран: 25 юли 2008, 18:58

Мнение от val4o88 » 17 ное 2012, 12:15

В 2то копие което се запазва автоматично в тяхната система! ;)

Потребителски аватар
Luke_Netwalker
Регистриран: 12 дек 2011, 13:30

Мнение от Luke_Netwalker » 17 ное 2012, 16:19

[Quote]Проблема е в притеснението, че съответния подпис може да се използва многократно без знанието на потребителя. Но (според мен) то и преди да се въведе \"дигитален подпис\" е могло да се случи.[/Quote]

Това би било фалшификация на подпис, което е углавно престъпление и се установява чрез съдебно-графологична експертиза.

[Quote]Не знам в каква степен дигиталния подпис би издържал на графологична експертиза[/Quote]
За каква експертиза говорим, когато подписа е положен от клиента. Просто мобилният оператор КРАДЕ подписа Ви и оттам нататък прави с него каквото си иска. Вече няма да има нужда от получилите печална известност сключени по телефона договори. Спретват Ви какъвто договор решат и фактурите започват да идват. Докато се оправите (ако се оправите)
колко време, нерви и пари ще Ви коства това?

[Quote]но според мен реално няма ралика между дигитален и хартиен подпис[/Quote]
Само според Вас. Явно някой Ви плаща да мислите така. Значително по-трудно е да докажете, че е злоупотребено с дигиталния Ви подпис. Както вече споменах подправянето на положен върху хартия подпис се установявя чрез съдебно-графологична експертиза и се преследва от закона.

[Quote]и един ден ще усъмна с чисто нова ипотека[/Quote]
Много хора са продали жилища или друга недвижима или движима собственост без да знаят за това. Сега броят на подобни случаи ще се увеличи.

Izparitel
Регистриран: 01 май 2009, 10:00

Мнение от Izparitel » 17 ное 2012, 16:21

Нищо не пречи вече веднъж положения под един договор \"електронен\" подпис да бъде лепнат под някой друг в бъдеще време без \"подписалия\" се въобще да знае. Нищо ново няма да се случи!
Не е необходимо това да се направи на ниво мобилен оператор, може да го направят техни недобросъвестни служители.
А накрая обяснявай, че нямаш сестра.

Потребителски аватар
Luke_Netwalker
Регистриран: 12 дек 2011, 13:30

Мнение от Luke_Netwalker » 17 ное 2012, 16:26

Тъй като става дума най-вече за Вашата сигурност, може би би било добре да подадете оплакване до всички комисии, които имат отношение към въпроса:

Комсия за защита на потребителите
Комисия за защита на личните данни
Комисия за регулиране на съобщенията (те са шефове на мобилните оператори)

asenna5
Регистриран: 22 мар 2006, 19:03

Мнение от asenna5 » 17 ное 2012, 18:55

Аз мисля, че това реално е могло да се случи и преди въвеждането на дигиталния подпис. По тази логика какво пречи на някой от архива примерно да сканира някой документ и после просто да гепи подписа от сканирането копие с някакъв софтуер, който го има фрийуеър или върви с операционната система на компютъра ? Нищо. А аз поне не съм чул за подобен случай. Моята логика е такава. С дигитален подпис работят и банките, между другото. ..

BANANA_18
Регистриран: 01 юли 2004, 01:51

Мнение от BANANA_18 » 17 ное 2012, 19:05

Аз не съм срещал дигитален подпис в банките,в които ми се е налагало,така че може да се поправиш като напишеш,че се ползва в някои от банките ако изобщо се използва.

vladovn
Регистриран: 24 окт 2005, 21:47

Мнение от vladovn » 17 ное 2012, 22:03

[Quote]Тема: Re: Виваком събира и подписите на клиентите си...
Автор: asenna5
Публикувано: 17.11.2012 18:55

Аз мисля, че това реално е могло да се случи и преди въвеждането на дигиталния подпис. По тази логика какво пречи на някой от архива примерно да сканира някой документ и после просто да гепи подписа от сканирането копие с някакъв софтуер, който го има фрийуеър или върви с операционната система на компютъра ? Нищо. А аз поне не съм чул за подобен случай. Моята логика е такава. С дигитален подпис работят и банките, между другото. ..[/Quote]

Какво пречи ли? - Ами малко ще се озориш със печатането и по - точно имитирането на мастилото на химикал на сканиран подпис от стар документ.
Кои банки работят с дигитален подпис?

Loоper
Регистриран: 19 юли 2006, 02:44

Мнение от Loоper » 17 ное 2012, 22:21

Никои разбира се... и да си видял някой нотариус или съдия да се подписва с дигитален подпис.... щом е с цел сигурност....:S

r.clio
Регистриран: 12 сеп 2012, 21:00

Мнение от r.clio » 17 ное 2012, 23:29

Днес подадох заявление за спиране на срочен договор към Виваком, но с тоя \"Дигитален подпис\" пак нямам успех, служителката в магазина ми каза че не е задължително да подписвам нещо, ако не искам няма да ми прекрати договора :D. След това влезнах веднага в магазина на Мтел да попитам за да пренеса няколко номера от Виваком,необходимо ли е да се подписвам \" дигитално\" . Каза че е за препоръчване, но ако имам някакви съображения ще ми разпечати договора и ще се разпиша с [B]химикал на хартия[/B]. Правете си извода.

Отговори