Виваком събира и подписите на клиентите си...
Re: Виваком събира и подписите на клиентите си...
Е в такъв случай къде е икономията на хартия, след като писмените документи така или иначе си ги има, само дето не се разписваш директно на тях, а \"дигитално\"?
В 2то копие което се запазва автоматично в тяхната система! ;)
- Luke_Netwalker
- Регистриран: 12 дек 2011, 13:30
[Quote]Проблема е в притеснението, че съответния подпис може да се използва многократно без знанието на потребителя. Но (според мен) то и преди да се въведе \"дигитален подпис\" е могло да се случи.[/Quote]
Това би било фалшификация на подпис, което е углавно престъпление и се установява чрез съдебно-графологична експертиза.
[Quote]Не знам в каква степен дигиталния подпис би издържал на графологична експертиза[/Quote]
За каква експертиза говорим, когато подписа е положен от клиента. Просто мобилният оператор КРАДЕ подписа Ви и оттам нататък прави с него каквото си иска. Вече няма да има нужда от получилите печална известност сключени по телефона договори. Спретват Ви какъвто договор решат и фактурите започват да идват. Докато се оправите (ако се оправите)
колко време, нерви и пари ще Ви коства това?
[Quote]но според мен реално няма ралика между дигитален и хартиен подпис[/Quote]
Само според Вас. Явно някой Ви плаща да мислите така. Значително по-трудно е да докажете, че е злоупотребено с дигиталния Ви подпис. Както вече споменах подправянето на положен върху хартия подпис се установявя чрез съдебно-графологична експертиза и се преследва от закона.
[Quote]и един ден ще усъмна с чисто нова ипотека[/Quote]
Много хора са продали жилища или друга недвижима или движима собственост без да знаят за това. Сега броят на подобни случаи ще се увеличи.
Това би било фалшификация на подпис, което е углавно престъпление и се установява чрез съдебно-графологична експертиза.
[Quote]Не знам в каква степен дигиталния подпис би издържал на графологична експертиза[/Quote]
За каква експертиза говорим, когато подписа е положен от клиента. Просто мобилният оператор КРАДЕ подписа Ви и оттам нататък прави с него каквото си иска. Вече няма да има нужда от получилите печална известност сключени по телефона договори. Спретват Ви какъвто договор решат и фактурите започват да идват. Докато се оправите (ако се оправите)
колко време, нерви и пари ще Ви коства това?
[Quote]но според мен реално няма ралика между дигитален и хартиен подпис[/Quote]
Само според Вас. Явно някой Ви плаща да мислите така. Значително по-трудно е да докажете, че е злоупотребено с дигиталния Ви подпис. Както вече споменах подправянето на положен върху хартия подпис се установявя чрез съдебно-графологична експертиза и се преследва от закона.
[Quote]и един ден ще усъмна с чисто нова ипотека[/Quote]
Много хора са продали жилища или друга недвижима или движима собственост без да знаят за това. Сега броят на подобни случаи ще се увеличи.
Нищо не пречи вече веднъж положения под един договор \"електронен\" подпис да бъде лепнат под някой друг в бъдеще време без \"подписалия\" се въобще да знае. Нищо ново няма да се случи!
Не е необходимо това да се направи на ниво мобилен оператор, може да го направят техни недобросъвестни служители.
А накрая обяснявай, че нямаш сестра.
Не е необходимо това да се направи на ниво мобилен оператор, може да го направят техни недобросъвестни служители.
А накрая обяснявай, че нямаш сестра.
- Luke_Netwalker
- Регистриран: 12 дек 2011, 13:30
Тъй като става дума най-вече за Вашата сигурност, може би би било добре да подадете оплакване до всички комисии, които имат отношение към въпроса:
Комсия за защита на потребителите
Комисия за защита на личните данни
Комисия за регулиране на съобщенията (те са шефове на мобилните оператори)
Комсия за защита на потребителите
Комисия за защита на личните данни
Комисия за регулиране на съобщенията (те са шефове на мобилните оператори)
Аз мисля, че това реално е могло да се случи и преди въвеждането на дигиталния подпис. По тази логика какво пречи на някой от архива примерно да сканира някой документ и после просто да гепи подписа от сканирането копие с някакъв софтуер, който го има фрийуеър или върви с операционната система на компютъра ? Нищо. А аз поне не съм чул за подобен случай. Моята логика е такава. С дигитален подпис работят и банките, между другото. ..
Аз не съм срещал дигитален подпис в банките,в които ми се е налагало,така че може да се поправиш като напишеш,че се ползва в някои от банките ако изобщо се използва.
[Quote]Тема: Re: Виваком събира и подписите на клиентите си...
Автор: asenna5
Публикувано: 17.11.2012 18:55
Аз мисля, че това реално е могло да се случи и преди въвеждането на дигиталния подпис. По тази логика какво пречи на някой от архива примерно да сканира някой документ и после просто да гепи подписа от сканирането копие с някакъв софтуер, който го има фрийуеър или върви с операционната система на компютъра ? Нищо. А аз поне не съм чул за подобен случай. Моята логика е такава. С дигитален подпис работят и банките, между другото. ..[/Quote]
Какво пречи ли? - Ами малко ще се озориш със печатането и по - точно имитирането на мастилото на химикал на сканиран подпис от стар документ.
Кои банки работят с дигитален подпис?
Автор: asenna5
Публикувано: 17.11.2012 18:55
Аз мисля, че това реално е могло да се случи и преди въвеждането на дигиталния подпис. По тази логика какво пречи на някой от архива примерно да сканира някой документ и после просто да гепи подписа от сканирането копие с някакъв софтуер, който го има фрийуеър или върви с операционната система на компютъра ? Нищо. А аз поне не съм чул за подобен случай. Моята логика е такава. С дигитален подпис работят и банките, между другото. ..[/Quote]
Какво пречи ли? - Ами малко ще се озориш със печатането и по - точно имитирането на мастилото на химикал на сканиран подпис от стар документ.
Кои банки работят с дигитален подпис?
Никои разбира се... и да си видял някой нотариус или съдия да се подписва с дигитален подпис.... щом е с цел сигурност....:S
Днес подадох заявление за спиране на срочен договор към Виваком, но с тоя \"Дигитален подпис\" пак нямам успех, служителката в магазина ми каза че не е задължително да подписвам нещо, ако не искам няма да ми прекрати договора :D. След това влезнах веднага в магазина на Мтел да попитам за да пренеса няколко номера от Виваком,необходимо ли е да се подписвам \" дигитално\" . Каза че е за препоръчване, но ако имам някакви съображения ще ми разпечати договора и ще се разпиша с [B]химикал на хартия[/B]. Правете си извода.