Виваком събира и подписите на клиентите си...
Re: Виваком събира и подписите на клиентите си...
[Quote]Какво пречи ли? - Ами малко ще се озориш със печатането и по - точно имитирането на мастилото на химикал на сканиран подпис от стар документ.[/Quote]
Ами се сканира в черно бял PDF ? Какво мастило ?
[Quote]Кои банки работят с дигитален подпис?[/Quote]
ДСК, ОББ, не съм сигурен за Пощенска. Възможно е да не са го въвели във всички офиси, защото в Сухата река офиса има, а в Надежда - не.
Между другото в МВР на какво се разписвате за новите документи, а ? ;)
Ами се сканира в черно бял PDF ? Какво мастило ?
[Quote]Кои банки работят с дигитален подпис?[/Quote]
ДСК, ОББ, не съм сигурен за Пощенска. Възможно е да не са го въвели във всички офиси, защото в Сухата река офиса има, а в Надежда - не.
Между другото в МВР на какво се разписвате за новите документи, а ? ;)
MBP e друга работа.Там не само може да имат такива данни,ами дори и трябва!
И аз така мисля, но в духа на темата като човек се позамисли в МВР си има подизпълнители, които ги оборудват с таблетите за дигитален подпис и необходимия софтуер. Какво пречи съответния подизпълнител да гепи тази информация с цел ...е, ясно е, че няма да е много читава целта му. Или просто някой от архива ?
Когато имаш спор в съда за определен договор, съдът изисква оригиналния договор, който си подписал от оператора. Ако си го подписал ръчно, ок - каквото и да правят, не могат да го фалшифицират, но когато е с дигитален подпис как си защитен?
Иначе в МВР си спомням, че искаха дигитален подпис за личната карта (този които се отпечатва върху пластиката), но заявлението за ЛК се издава с ръчен подпис.
Относно банките - в Юробанк имат падове само на касите, но въпреки това продължават да дават две копия с подпис и печат, а след подписване прибират едното. При консултантите, където се сключват договорите всичко е с ръчен подпис.
Иначе в МВР си спомням, че искаха дигитален подпис за личната карта (този които се отпечатва върху пластиката), но заявлението за ЛК се издава с ръчен подпис.
Относно банките - в Юробанк имат падове само на касите, но въпреки това продължават да дават две копия с подпис и печат, а след подписване прибират едното. При консултантите, където се сключват договорите всичко е с ръчен подпис.
-
- Регистриран: 23 сеп 2012, 20:50
Научиха ни да се съмняваме във всичко. Може би ако някой от операторите (мтел и виваком) изнесе ясна и точна информация относно залегналата зад дигиталния подпис технология и самото й приложение - дали подписът се съхранява или изтрива, дали процесът е автоматизиран и т.н., някои хора ще се поуспокоят. Аз самият към настоящия момент предпочитам да не се подписвам по този начин.
- Luke_Netwalker
- Регистриран: 12 дек 2011, 13:30
[Quote]По тази логика какво пречи на някой от архива примерно да сканира някой документ и после просто да гепи подписа от сканирането копие с някакъв софтуер, който го има фрийуеър или върви с операционната система на компютъра ? Нищо. А аз поне не съм чул за подобен случай. Моята логика е такава.[/Quote] (no)
http://www.razkritia.com/78767/кражба-къща-фотошоп/
:|
[Quote]С дигитален подпис работят и банките, между другото. ..[/Quote]
Някъде в някой форум да има аналогични дискусии за банки и МВР?... Всяка крушка си има опашка;)
http://www.razkritia.com/78767/кражба-къща-фотошоп/
:|
[Quote]С дигитален подпис работят и банките, между другото. ..[/Quote]
Някъде в някой форум да има аналогични дискусии за банки и МВР?... Всяка крушка си има опашка;)
Каквато и информация да изнесе оператора той може да напише само намеренията на юридическото лице. Няма как да даде обаче гаранции, че някой негов недобросъвестен служител няма да злоупотреби с това нововъведение.
Лошото е, че мисля да прекратявам договор с единия оператор въвел практиката за която прочетох в темата и явно ще има разправии.
Дали все-пак има вариант да не се полага подписа на върху сканиращо устройство, а върху хартиен носител или да мисля върху някакъв вариант с предизвестие по пощата с обратна разписка?
Другият ми вариант е при отказ да приемат заявлението ми без подпис върху тъчпада да се жалвам в КЗП и КРС, но, ако новия метод е узаконен какъв ли ще е резултата?
Лошото е, че мисля да прекратявам договор с единия оператор въвел практиката за която прочетох в темата и явно ще има разправии.
Дали все-пак има вариант да не се полага подписа на върху сканиращо устройство, а върху хартиен носител или да мисля върху някакъв вариант с предизвестие по пощата с обратна разписка?
Другият ми вариант е при отказ да приемат заявлението ми без подпис върху тъчпада да се жалвам в КЗП и КРС, но, ако новия метод е узаконен какъв ли ще е резултата?
Ами то не само Виваком постъпват така. И Мтел прилагат същото устройство. И опасенията ми са за същото. Например - Мтел имаха промоция -награда лаптоп или ТV за абонамент. Може да не ти предложат а теб такава оферта (ако не я знаеш) и да си вземат с твоя подпис една от тези награди. Или пък да ти видоизменят сключения договор с неизгоди(ен и удължен срок - и иде , че доказвай че не това си искал.
И Изобщо - електронният подпис е въведен, за да го поставиш, след като знаеш съдържанието на документа, върху който го поставяш.
Изобщо съдът трябва да бъде сизиран и да има конкретно решение по този въпрос.
И Изобщо - електронният подпис е въведен, за да го поставиш, след като знаеш съдържанието на документа, върху който го поставяш.
Изобщо съдът трябва да бъде сизиран и да има конкретно решение по този въпрос.
- Luke_Netwalker
- Регистриран: 12 дек 2011, 13:30
За това поредно безобразие според мен трябва да се сезира комисията за защита на личните данни:
http://www.cpdp.bg/index.php
Техните решения имат задължителен характер. Преди време те забраниха на мобилните оператори да сканират и ксерокопират документи за самоличност:
http://www.cpdp.bg/?p=element_view&aid=222
Ако разполагат с дигиталните ни подписи могат да правят каквото си искат. Да не говорим какво би станало ако хакери им пробият мрежата и проникнат в тази база данни. Естествено, сега ботовете ще се надпредварват да пишат колко непробиваема им е системата.
http://www.cpdp.bg/index.php
Техните решения имат задължителен характер. Преди време те забраниха на мобилните оператори да сканират и ксерокопират документи за самоличност:
http://www.cpdp.bg/?p=element_view&aid=222
Ако разполагат с дигиталните ни подписи могат да правят каквото си искат. Да не говорим какво би станало ако хакери им пробият мрежата и проникнат в тази база данни. Естествено, сега ботовете ще се надпредварват да пишат колко непробиваема им е системата.
Аз лично винаги на всяка цена ще изисквам на хартиен носител с нормален химикал син цвят да се подпиша и ако трябва сериозен скандал ще им вдигна. Никъде по закон не могат да те задължат да се подпишеш с този пад. Бланки няма начин да нямат, въпроса е, че като нищо може да са ги инструктирали да отказват на клиентите, ако искат да се подпишат на хартия.