Внимавайте при преподписване без неограничени минути; следете си потреблението

Doondie
Регистриран: 03 юли 2017, 06:52

Внимавайте при преподписване без неограничени минути; следете си потреблението

Мнение от Doondie » 02 фев 2018, 10:12

Привет,

Малко късно, но на някого може и да е от полза в бъдеще. (yes)
Ще ми се някой да го беше припомнил преди месец-два, за да имам едно наум, но уви - колкото е близко да акъла ( "Как не се сетих за това, да му се не види?!" ), толкова и лесно се забравя. :(

[U]TL;DR:[/U]
Внимавайте, когато преподписвате договор, ако текущият отчетен период вече е започнал - [B]предоставените услуги се изчисляват пропорционално[/B] (примерно 1500 минути на месец / 30 дни = 50 минути на ден) [B]и ако сте надвишили този лимит, е възможно да платите стотици левове сметка.[/B]

[u]Пояснявам:[/u]
Миналата седмица смених плана на единия ми номер - този, който майка ми ползва. Досега беше с промоционални условия - 1500 минути и 2100 МБ. Обикновено минутите й наближаваха лимита още седмица преди деня на засичането, а бързите мегабайти и по-рано. На 15-то число ме засичат, съответно на 26-ти преподписах, значи за 11 дни смятат пропорционално какво се полага за ползване - 550 минути и някакви бързи мегабайти, които не са важни, тъй като след изчерпването им потреблението е "неограничено". Мама явно е изговорила около 100-150 минути над тези (ще излезе сметката след 2 седмици) - както казах, тя обикновено си говори повече в началото и след това намалява маловажните обаждания - и са й таксувани по стандартната цена според стария план. Операторът впрочем е Виваком, но мисля, че при всички е така, затова говоря по принцип. Та, за оставащия срок, за който е предплатена месечната такса, ще ми възстановят около 10 лв, но аз трябва да им платя 50 лв. Това за мен е недопустимо. Коректно би било цената на потребените услуги да не надвишава предплатената такса, стига да са в лимита, който клиентът е имал за целия срок. Уви - това не е така. Новият план впрочем има 2000 минути, съответно договорните отношения на практика не се прекратяват, но това изобщо няма значение. Поне според оператора от 123. Очаквам същото безотговорно отношение и от онлайн обслужването, но ще видим какво ще кажат, след като излезе фактурата и се види кое как е фактурирано.

Тъй като няма какво толкова да се обсъжда на предупреждението да се внимава, използвам случая да ви попитам какво смятате - редно ли е според вас да трябва да плащам 3 пъти повече за услугите (спокойно можеше сметката да е над 300 лв впрочем), за които съм имал абонамент, още повече че никой представител на мобилния оператор не ме е предупредил за тази опасност? Не питам за коментар в контекста на чл. 4, ал. 1, т. 10 от Закона за защита на потребителите, а от чисто морална гледна точка.
[Quote]Чл. 4. (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2014 г., в сила от 25.07.2014 г.) (1) Преди потребителят да бъде обвързан от договор или от предложение за сключване на договор, различно от договор от разстояние или от договор извън търговския обект, търговецът е длъжен да предостави на потребителя по ясен и разбираем начин следната информация, освен ако тя е ясна от контекста или от естеството и характера на стоката или услугата:
10. опасностите, свързани с обичайната употреба, използване или поддръжка на стоката или услугата;[/Quote] Спокойно можех да отложа влизането в сила на договора, ако се бях сетил. Рядко обаче преподписвам договор за телефон (веднъж на 2 години :| ), затова смятам, че най-малкото автоматизираната им система трябваше да изведе съобщение за опасност от надвишаване на "пропорционалното потребление", в случай че консултантите забравят да ме предупредят.

В договора ми това е записано по следния начин:
[Quote]В случай на промяна на тарифния план, неизразходваните услуги по стария не се прехвърлят. Ако промяната на тарифния план е по време на започнал отчетен период, включените услуги в стария и новия тарифен план се предоставят пропорционално, спрямо дните, в които е използван всеки един от тях. Ако абонат е надвишил пропорционално изчислените включени услуги по стария тарифен план, те ще бъдат таксувани и няма да бъдат преизчислени според новия тарифен план. Условията на новия тарифен план влизат в сила до 24 часа след заявяване на промяната. Потреблението осъществено в деня на заявяване на промяната, ще се таксува според стария тарифен план, а ако не са изразходени предоставените включени услуги по него, потреблението ще черпи от оставащите включени услуги.[/Quote]И преди съм го чел това - има го и в стария ми договор, но не преподписвам всяка седмица, за да ми е станало като "втора природа" да проверявам неща, които са автоматизирани от страна на доставчика. Най-малкото което е, дори да искам, не мога да си следя потреблението в реално време, понеже системата на оператора го отчита със закъснение понякога до 2-3 часа. Тази клауза за мен е в пълен ущърб на клиента - не само че не се прехвърлят неизразходените минути, ами ако са надвишени тези "пропорционално изчислени минути" (и то изчислени и калкулирани постфактум), трябва да се плаща в пъти повече. Доста разочароваща практика. (no)

StefiMo
Регистриран: 09 сеп 2012, 11:58

Re: Внимавайте при преподписване без неограничени минути; следете си потреблението

Мнение от StefiMo » 02 фев 2018, 10:33

Така е от много време.
Само да добавя, договор се преподписва 2 дни, преди датата на зануляване.
В случая с Вива, ако засичането е на 15-ти, новия се сключва на 13-ти. На 14-ти влиза в сила, и новата такса за следващия месец се включва във фактурата, която се издава на 14-ти срещу 15-ти.

Doondie

Re: Re: Внимавайте при преподписване без неограничени минути; следете си потреблението

Мнение от Doondie » 02 фев 2018, 11:10

Да, известно ми и отдавна. Не всеки съобразява обаче да провери какво горе-долу е изразходвал (тъй като обновяването не става веднага), съответно какво горе-долу има за ползване (понеже предварително не се знае, но би трябвало да е общият обем ослуги/броя дни на месеца). Сам съм си виновен, че не се сетих да проверя потреблението към момента на преподписване, но в същото време и никой представител на оператора не ме предупреди за опасността от натрупване на потенциално много голяма сметка.

Относно кога се преподписва договор - не всеки може или има желание да отиде точно 2 дни по-рано, нито е фатално. Просто колкото по-близо е до датата на зануляването, толкова по-малка е вероятността за точно такова допълнително таксуване. Остатъкът от предплатената такса за текущия месец се възстановява със следващата фактура така или иначе - не е кой знае какво. Ще ми е за урок обаче - грешката ми беше, че се доверих на оператора. Не мисля, че е коректно, дори законосъобразно да се прилага такъв механизъм.

Ванката
Регистриран: 15 сеп 2011, 10:28

Re: Внимавайте при преподписване без неограничени минути; следете си потреблението

Мнение от Ванката » 02 фев 2018, 11:10

Уф, докато я намеря тая тема...

Преди години бях пуснал подобна за хората, да се предпазят от подводните камъни, или от собствената си глупост, като в моят случай.

Дано ти свърши някаква работа, ето и http://www.mobilebulgaria.com/forum/read/post/485949/какво-трябва-да-знаем-когато-преподписваме-договор-ценни-съвети-от-личен-опит .
Samsung GALAXY S22 Ultra

MobileBoy
Регистриран: 31 окт 2014, 18:13

Re: Re: Re: Внимавайте при преподписване без неограничени минути; следете си потреблението

Мнение от MobileBoy » 02 фев 2018, 11:12

Това не важи при Мтел, например, където можеш да направиш така че договорът да влезе в сила от дата на зануляване, което е ок.

За Теленор не знам как стоят нещата, за Виваком от край време ги правят тия мизерии.

LegolasElf10
Регистриран: 22 яну 2018, 16:40

Re: Re: Re: Re: Внимавайте при преподписване без неограничени минути; следете си потреблението

Мнение от LegolasElf10 » 02 фев 2018, 11:52

Чудя се дали ще дойде ден, българските оператори, да спрат да се държат като терористи (angry)
Но така става когато държавата тотално отсъства.
Ползвах една data-карта на Виваком с договор за 2 години, като платих цялата сума наведнъж за целия период. Да съм я ползвал 2-3 месеца през отпуските в България, но това не е важно. Когато изтече периода, не си бях в България и ми начислиха да платя 5 месеца с нова такса+лихвите, другото било промоционална такса. Най-наглото беше, че аз отидох в офиса им на 4-я месец, но ме накараха да платя и 5-я защото не можело да се закрие веднага :X
Мтел са същите. Ползвам една прима, която преди си работеше добре в чужбина. След отпадане на роуминга....картата спря да работи в чужбина!!!
Отивам в офиса, служителката провери, всичко беше наред, дори роуминга беше активиран. Посъветва ме да се обадя на *88, те имали повече информация. Обаждам се аз, и ми казват, че трябвало да премина на някакъв план и ми изброи вариантите:S
И сега картата работи в чужбина в....роуминг.
От Теленор пък пострада мой колега докато беше в чужбина. При сим-карта, непоставена в телефон, му дойде сметка от 600 лева. Отказа да плати. Като чуха, че ще заведе дело, стана чудо : плати си само таксите и всичко приключи :X

Doondie

Re: Re: Внимавайте при преподписване без неограничени минути; следете си потреблението

Мнение от Doondie » 02 фев 2018, 11:52

@Ванката
Ха-ха, същата история и при теб! :D Не е обновявана обаче твоята тема покрай коледните празници и сега януари, докато още имаше промоции и хората преподписваха. Затова и пуснах моята - като предупреждение, но имах и желание да се дискутира въпросът за моралната страна на нещата.

Ти си се настроил на вълна "ей сега им...", докато аз се ядосах на себе си. В интерес на истината момичето от 123 всъщност доста вежливо ми обясни откъде е това начисление (някъде 3 дни след влизането в сила на новия договор изведнъж се появи това нефактурирано потребление), както и че няма какво да се направи. Нямаше нужда да ми обяснява в детайли, понеже аз разбрах още като започна да ми казва, че понеже договорът е преподписан по време на текущия месец, минутите са изчисляват пропорционално. Аз разбира се не мога да приема, че няма какво да се направи. Но така както стана с проблема ми с мобилния Интернет, така очаквам и сега същото ниско ниво на грижа за клиента.

Иначе че сме си виновни и ние заради невежество или незнание, съм съгласен. Има отговорност обаче и търговецът точно ей такива неща да ги разяснява предварително. Системата им може да преизчисли минутите, но не може едно просто съобщение да изведе на екрана, като се преподписва договор, така ли? ОК, системата е зле настроена. Но затова го има и човешкият фактор, нали така.

@MobileBoy
Значи ако те зануляват на 25-ти, а ти отидеш на 5-ти, те слагат договора на изчакване за 20 дни? По закон може да се отложи със 7 дни, ако не е взето и устройство. Ако Мтел добавят от себе си още до 22 дни отложено влизане в сила (с или без право на отказ без неустойки??), тогава освен да кажа браво, друго не ми остава.

[i]Мизерията[/i] на Виваком в случая е че не ме предупредиха предварително, а ме информираха чак след като вече се е установило, че има потребление над "пропорционалното", и аз реално вече няма какво да направя, за да го избегна. При Теленор Ванката е описал как е станало - по същия начин.
В последните 2-3 години съм подписвал няколко договора - за телефон (2 пъти + сега 2 преподписвания), за мобилен интернет i-Traffic, за кабелна телевизия, за мобилен интернет Mobix - и нито, ама НИТО ВЕДНЪЖ не са ми казвали, че мога да отложа влизането в сила, особено когато е в магазин, където просто ти дават да се подпишеш на електронна дъска, а за кои полета точно е подписът - не е ясно. Не съм щял да искам да отложа влизането в действие, но поне да ми бяха споменали поне веднъж, че мога. Дори за незадължителните подписи за рекламни съобщения и ползване на лични данни пак не питат, а дават направо да се подпишеш като формалност. А за конкретния случай - щях да искам да влезе в сила след седмица, за да може "пропорционалните минути" да покрият вече изразходваните. Понеже подписах хартиен договор, специално не се подписах в полетата за маркетингови съобщения и допълнителна употреба на лични данни, но се подписах на влизането в сила, понеже в него момент не виждах защо да искам отлагане. Моя е вината, че не съм съобразил текущото потребление, но за разлика от мен, търговецът има законово задължение да ме информира за тези опасности. А той не го направи. :|

poip
Регистриран: 25 яну 2018, 11:56

Мнение от poip » 02 фев 2018, 12:00

И изписа толкова глупости за да докажеш за пореден път на всички какъв глупак си? Имаш си договор който е подписан, към него има условия с които си отлично запознат и сега ревеш, че имаш да плащаш защото си ползвал повече от колкото ти се полага? Не ти харесват условията- някой да те е бил с лопата по кухата глава, че да подписваш неизгоден договор?

И не е хубаво да лъжеш, МОЖЕШ да си следиш потреблението в "реално време", стига разбира се 2-3мин. закъснение да не са ти "жизнено важни"- от дълги години съществува проверката през *123# и там всичко се обновява много бързо.

ПС: И да, договор се подновява или 2 дни преди засичане както поясниха, или се проверява потреблението за да няма такива грозни изненади...

maxito2
Регистриран: 17 юни 2008, 16:00

Мнение от maxito2 » 02 фев 2018, 12:04

сигурно е полезна темата, но трябва ли да се изписват подобни фермани..

tzincbg
Регистриран: 22 май 2014, 08:20

Re: Re: Re: Внимавайте при преподписване без неограничени минути; следете си потреблението

Мнение от tzincbg » 02 фев 2018, 12:11

Сърдечни благодарности на Дунди и на Ванката за полезните теми. Заедно със скритите планове, безплатните промоции за сим карти(Войсър, даскал еу, виваком 4 гб, 100гб безплатно за избрани клиенти, бъг в pool data и т.н.) и ниски цени макар и с лошо покритие на малки оператори, сме спестили, а операторите биха казали ощетили с хиляди левове.

Отговори