Време ли е вече да се изключи 2G мрежата в България и честотите да се насочат за LTE?
Re: Re: Re: Re: Re: Време ли е вече да се изключи 2G мрежата в България и честотите да се насочат за LTE?
Каквито и правилни доводи да давате още много години 2G ще има, за съжаление.
Re: Време ли е вече да се изключи 2G мрежата в България и честотите да се насочат за LTE?
Крайно време, ама друг път! Ще стане, като цифровизацията, сума народ остана без сигнал за Тв, особено в планински райони и бедните, които нямат възможност да си купят декодер/абонамент или както в случая смартфон с 3г. Не всичко е София или голям град. Изключването на 2г ще го разбереш като си в планината или някъде, където досега е имало 2г, а после няма. От операторите ще трябват по-големи инвестиции с повече клетки в слабо населени райони, което няма да им е рентабилно. Лично аз съм виждал хора в слабо населени райони и телефони с антени, заради обхвата...
Рано ни е на нас още, ние сме третия свят и с различен релеф от страните, които си посочил.
Рано ни е на нас още, ние сме третия свят и с различен релеф от страните, които си посочил.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Време ли е вече да се изключи 2G мрежата в България и честотите да се насочат за LTE?
Не бях обърнал внимание, прекалено тесни ленти. Значи и трите оператора имат по 22.4 Mhz в обхват 900. А не както писа преди малко по 11.2
Следователно и трите оператора могат веднага да пуснат 2x10 Mhz LTE на обхват 900. Или поне 2x5 Mhz на първо време.
Следователно и трите оператора могат веднага да пуснат 2x10 Mhz LTE на обхват 900. Или поне 2x5 Mhz на първо време.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Време ли е вече да се изключи 2G мрежата в България и честотите да се насочат за LTE?
Според мен е някаква рисунка на пейнт :)
Добре какво ще кажеш за 6,2 за гсм и 5 за 3г?
Добре какво ще кажеш за 6,2 за гсм и 5 за 3г?
[Quote]Каквито и правилни доводи да давате[/Quote]
Благодаря за оценката :) Идеята за темата дойде след разговор с мой познат, който работи като инженер в мобилния отдел на един от трите оператора. Та почти всички доводи са от него и темата се обсъжда изключително активно вътре в оператора. Така че времето за изключването на 2Г може да дойде много по-бързо, отколкото си мислите.
Благодаря за оценката :) Идеята за темата дойде след разговор с мой познат, който работи като инженер в мобилния отдел на един от трите оператора. Та почти всички доводи са от него и темата се обсъжда изключително активно вътре в оператора. Така че времето за изключването на 2Г може да дойде много по-бързо, отколкото си мислите.
Re: Re: Време ли е вече да се изключи 2G мрежата в България и честотите да се насочат за LTE?
[Quote]Лично аз съм виждал хора в слабо населени райони и телефони с антени, заради обхвата[/Quote]
Много хора не разбират, че спирането на 2Г не означава изчезване на обхвата. Вие пак ще имате обхват на 900 Mhz, просто ще бъде на ЛТЕ. И също така след две години, като се пусне ЛТЕ на 800 Mhz, ще имате дори по-добър обхват в отдалечени райони, отколкото сега имате при 2Г.
Много хора не разбират, че спирането на 2Г не означава изчезване на обхвата. Вие пак ще имате обхват на 900 Mhz, просто ще бъде на ЛТЕ. И също така след две години, като се пусне ЛТЕ на 800 Mhz, ще имате дори по-добър обхват в отдалечени райони, отколкото сега имате при 2Г.
Re: Време ли е вече да се изключи 2G мрежата в България и честотите да се насочат за LTE?
[Quote]Време ли е вече да се изключи 2G мрежата в България и честотите да се насочат за LTE?[/Quote]
Първо трябва да ни сменят асансьорите! :D
Първо трябва да ни сменят асансьорите! :D
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Време ли е вече да се изключи 2G мрежата в България и честотите да се насочат за LTE?
Това, което съм отбелязал с рисунка, е останалия bandwidth. Иначе Теленор и Мтел имат 2x9,4 за 3G и 2x1,8 за 2G според КРС. При Вивата е цял блок спектър, докато на другите два е поделен.
iPhone 16 256 GB Ultramarine
Apple Watch Series 8 45 mm Starlight
AirPods Pro with MagSafe Case
Xiaomi Mi11 Lite 5G Truffle Black
Apple Watch Series 8 45 mm Starlight
AirPods Pro with MagSafe Case
Xiaomi Mi11 Lite 5G Truffle Black
Re: Re: Re: Re: Време ли е вече да се изключи 2G мрежата в България и честотите да се насочат за LTE?
Понеже 800 още не е изцяло свободен се чудите какво да се спре
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Време ли е вече да се изключи 2G мрежата в България и честотите да се насочат за LTE?
Бъркаш блока от 5 mhz при Umts е неделим не е възможно да е 9.4