Време ли е вече да се изключи 2G мрежата в България и честотите да се насочат за LTE?
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Време ли е вече да се изключи 2G мрежата в България и честотите да се насочат за LTE?
Румъния си има Digi. България си има булсатком. Просто им трябва време.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Време ли е вече да се изключи 2G мрежата в България и честотите да се насочат за LTE?
Не знам каква ви е статистиката, но техниците не случайно не взимат търговски решения. Не знам и фо колко имат инфо за използваните телефони и от кого се ползват.
1.Смяна на апарати... Със съпругата ми имаме втори телефони Nokia x1-01 с 2 сим карти. Родителите ни имат 4 броя висок клас Нокиа 2G. До тук 82Г сим карти срещу 2 смартфона :)
2. 2g има по-добър обхват. До скоро ползвах Мтел в центъра на варна вкъщи превключвах на 2G защото нямаше 4г, а 3г беше 2 чертички и ми пада батерията. В момента сме на теленор и при родителите ми на съседната улица е същия проблем. Работата ми изисква ходене по села и ниви и там положението с 3г на мтел е трагично, на вива и теленор зависи много от мястото. Всичко е 2г. Не знам защо дали заради честотата или технологията 2г има много по-добро покритие.
3. Облъчването при 2г е много по-малко. Ако щете вярвайте но без слушалки при 3г след 15мин разговор главата ми пламти. След 30 мин започва да ме боли и съм срещал доста по-тежки случаи. Решението ми е кабел или превключване към 2г.
4. Домашните телефони - как стои въпросът с домашните телефони? Те 3G ли са? Операторите и без това ги продават под себеатойност. Ще е още по- голяма загуба ако трябва да ги спират.
5. М2М които не работят на 3г? Вероятно ще има и такива глупости. Алармени системи, евтини касови апарати...(whistle)
Моля опровергайте ме, но според мен 2г ще има още доста живот. Аз предлагам да спрем 3г :) миграцията там към нов телефон е по-бърза, но и там ще имаме много М2М
1.Смяна на апарати... Със съпругата ми имаме втори телефони Nokia x1-01 с 2 сим карти. Родителите ни имат 4 броя висок клас Нокиа 2G. До тук 82Г сим карти срещу 2 смартфона :)
2. 2g има по-добър обхват. До скоро ползвах Мтел в центъра на варна вкъщи превключвах на 2G защото нямаше 4г, а 3г беше 2 чертички и ми пада батерията. В момента сме на теленор и при родителите ми на съседната улица е същия проблем. Работата ми изисква ходене по села и ниви и там положението с 3г на мтел е трагично, на вива и теленор зависи много от мястото. Всичко е 2г. Не знам защо дали заради честотата или технологията 2г има много по-добро покритие.
3. Облъчването при 2г е много по-малко. Ако щете вярвайте но без слушалки при 3г след 15мин разговор главата ми пламти. След 30 мин започва да ме боли и съм срещал доста по-тежки случаи. Решението ми е кабел или превключване към 2г.
4. Домашните телефони - как стои въпросът с домашните телефони? Те 3G ли са? Операторите и без това ги продават под себеатойност. Ще е още по- голяма загуба ако трябва да ги спират.
5. М2М които не работят на 3г? Вероятно ще има и такива глупости. Алармени системи, евтини касови апарати...(whistle)
Моля опровергайте ме, но според мен 2г ще има още доста живот. Аз предлагам да спрем 3г :) миграцията там към нов телефон е по-бърза, но и там ще имаме много М2М
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Време ли е вече да се изключи 2G мрежата в България и честотите да се насочат за LTE?
Милене, не мога да разбера какъв е смисъла да ходиш по села и паланки и планини и да цъкаш на телефона. На такива места се ходи да се откъснеш от технологиите и да се занимаваш с по-социални неща като пиене и ядене.
Относно САЩ: Ако погледнеш картата ще ти стане ясно, че там населението е съсредоточено по източното крайбрежие, малко около Вегас и надолу към Флорида. Логично е да се търси капацитет при такава концентрация. На останалите места просто положението е no signal.
У нас нещата са други. Ще говоря за Виваком, защото и личния и служебния са ми към тях. В плевен например прословутото 3Г на 900мхз е трагедия. Там няма на 2100. Превключвам на 2Г за да мога да говоря.Града е беден и Вива не инвестират. В Стара Загора и Варна всичко е супер. В София е ужас. Вече се замислям да се махам от Виваком. На най-утрепаните места може някакси да се говори, ама на доста централни места е мъка. Да проблема не е само на оператора. Държавата нищо не прави да спре това безумно преселение на хора към столицата. Повечето започват работа в разни офиси, а не е ли все едно в кой град ще е някакъв си офис. Това не е фабрика, че да не може да се премести. И точно тези хора, живеещи скучния си живот цъкат като не виждали на телефоните. А оператора пуска бонуси за тест на 4Г мрежата, валидни и през 3Г мрежата. И абсурдния кръг се затваря.
Относно САЩ: Ако погледнеш картата ще ти стане ясно, че там населението е съсредоточено по източното крайбрежие, малко около Вегас и надолу към Флорида. Логично е да се търси капацитет при такава концентрация. На останалите места просто положението е no signal.
У нас нещата са други. Ще говоря за Виваком, защото и личния и служебния са ми към тях. В плевен например прословутото 3Г на 900мхз е трагедия. Там няма на 2100. Превключвам на 2Г за да мога да говоря.Града е беден и Вива не инвестират. В Стара Загора и Варна всичко е супер. В София е ужас. Вече се замислям да се махам от Виваком. На най-утрепаните места може някакси да се говори, ама на доста централни места е мъка. Да проблема не е само на оператора. Държавата нищо не прави да спре това безумно преселение на хора към столицата. Повечето започват работа в разни офиси, а не е ли все едно в кой град ще е някакъв си офис. Това не е фабрика, че да не може да се премести. И точно тези хора, живеещи скучния си живот цъкат като не виждали на телефоните. А оператора пуска бонуси за тест на 4Г мрежата, валидни и през 3Г мрежата. И абсурдния кръг се затваря.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Време ли е вече да се изключи 2G мрежата в България и честотите да се насочат за LTE?
"Държавата нищо не прави да спре това безумно преселение на хора към столицата. Повечето започват работа в разни офиси, а не е ли все едно в кой град ще е някакъв си офис. Това не е фабрика, че да не може да се премести. И точно тези хора, живеещи скучния си живот цъкат като не виждали на телефоните."
:D:D:D
Това ми хареса :)
http://www.huawei.com/en/news/2017/4/First-Live-GL-Spectrum-Commercial-900MHz-Networks
Това е начин за лте на 900 има две мрежи с хуавей. Има и др начини...
:D:D:D
Това ми хареса :)
http://www.huawei.com/en/news/2017/4/First-Live-GL-Spectrum-Commercial-900MHz-Networks
Това е начин за лте на 900 има две мрежи с хуавей. Има и др начини...
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Време ли е вече да се изключи 2G мрежата в България и честотите да се насочат за LTE?
Видях статията наскоро. Обаче леко не мога да разбера това със спектъра. Значи разширяват bandwidth-а на LTE и смаляват този за 2G? Ако можеше да се използва 10 MHz едновременно за 2G и LTE, щеше да бъде яко.
iPhone 16 256 GB Ultramarine
Apple Watch Series 8 45 mm Starlight
AirPods Pro with MagSafe Case
Xiaomi Mi11 Lite 5G Truffle Black
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Време ли е вече да се изключи 2G мрежата в България и честотите да се насочат за LTE?
Може.
Има два подхода едновременно съжителство на GSM и 3g или 4g ( GU или GL). Спектъра се препокрива - това е патент на хуавей има инфо на сайта им. Риска за влошаване на услугата е голям и е сравнително сложен метод. Може би ще видим GL от Теленор. Според мен е доста куцо решение и качеството ще спадне доста.
Втория подход е просто да се свие лентата на гсм и 3г и да се намести лте. Както знаеш лте може да оперира на 1,4; 3; 5; 10; 15; 20 МХц.
http://www.huawei.com/en/news/2016/11/Huawei-GU-5MHz
Има два подхода едновременно съжителство на GSM и 3g или 4g ( GU или GL). Спектъра се препокрива - това е патент на хуавей има инфо на сайта им. Риска за влошаване на услугата е голям и е сравнително сложен метод. Може би ще видим GL от Теленор. Според мен е доста куцо решение и качеството ще спадне доста.
Втория подход е просто да се свие лентата на гсм и 3г и да се намести лте. Както знаеш лте може да оперира на 1,4; 3; 5; 10; 15; 20 МХц.
http://www.huawei.com/en/news/2016/11/Huawei-GU-5MHz
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Време ли е вече да се изключи 2G мрежата в България и честотите да се насочат за LTE?
Някак си ще е интересно да видим 2G и 3G на примерно 3,2 (като използват еднакъв ресурс, надявам се да няма смущения) и LTE на 8 MHz.
iPhone 16 256 GB Ultramarine
-
- Регистриран: 29 май 2017, 20:11
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Време ли е вече да се изключи 2G мрежата в България и честотите да се насочат за LTE?
България ще има булсатком още не много.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Време ли е вече да се изключи 2G мрежата в България и честотите да се насочат за LTE?
Защо, ако не се продадат, със сателита ще просперират.
Re: Време ли е вече да се изключи 2G мрежата в България и честотите да се насочат за LTE?
https://www.mobileworldlive.com/featured-content/top-three/telenor-norway-shut-3g-network-2020-five-years-2g/ Теленор Норвегия за 2gpolarr31 написа: ↑04 юли 2017, 16:31Краткия отговор- КРАЙНО Време е! В над 10 от най-развитите страни в света 2G мрежата вече е изключена и честотите са насочени към LTE- САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Хонконг, Южна Корея, Япония, Тайланд, Еквадор...В много от европейските страни, като Холандия, Швейцария е определен краен срок- 2020 г. за изключване на 2G мрежата. Инженерите в мрежовите отдели и на трите оператора отдавна настояват да използват големия потенциал на обхвата 900 Mhz, който сега се хаби за 2G, при LTE мрежите. Какво имаме сега- 2G мрежа, разговори с ниско качество и почти невъзможен за ползване нет. Същите честоти на LTE- многократно по-голям капацитет за интернет, кристално чисти разговори през VoLTE, много по-голям капацитет на една клетка както за разговори, така и за нет. Ръководителите ги е страх да не си крадат клиентите един от друг, ако един оператор пръв си спре 2G мрежата. Това според мен е малко вероятно, но все пак засега стопира всичко. Необходимо е да се постигне договореност между трите за определяне на крайна дата за 2G- например 01.01.2019 г. Или в краен случай 2020 г. Междувременно могат незабавно да започнат рефарвмане на наличните 10 Mhz в обхват 900, които сега се използват за 3Г и да ги пренасочат за LTE. Предимствата- плътно покритие навсякъде в цялата страна, възможност да се пусне VoLTE с отлично качество на звука и много по-голям капацитет на клетката за едновременни разговори, още една честота за LTE-A, което ще позволи постигането в големите градове на 450 Mpbs в комбинация с другите 3 честоти(1800-2100-2600).