За хората пътуващи извън ЕС (Виваком)

fintaraBG
Регистриран: 09 яну 2010, 00:45

За хората пътуващи извън ЕС (Виваком)

Мнение от fintaraBG » 28 авг 2017, 21:10

Препоръчвам ви предварително да си деактивирате "данни в роуминг" чрез оператора (Виваком), иначе си дърпат произволно по 1кб - дори когато в телефона мобилните данни са изключени (вкл. роуминг данни).

На 3 телефона за седмица (в Москва) навъртя сумарно 100 лева, буквално от нищото, като започнаха от минутата, в която изключих самолетен режим. Не пътувам за пръв път (със същите телефони), но такова нагло "надписване" не е имало...

:|
S9+

Doondie
Регистриран: 03 юли 2017, 06:52

Re: За хората пътуващи извън ЕС (Виваком)

Мнение от Doondie » 28 авг 2017, 21:53

Не мисля, че има забрана за данни в роуминг само - за "GPRS данни" изобщо, не конкретно в страната или чужбина. Но може пък и да може, знам ли.

Иди доказвай, че никой от телефоните ти не е генерирал тоя трафик... :S
Как може да ти отчита потребление, като си забранил данните през телефона, дори в роуминг? И то на 3 телефона. Малко съмнително 3 телефона да са [i]дефектни[/i]. По-скоро е проблем при тях. Какво казаха от колцентъра?

Потребителски аватар
Вито
Регистриран: 09 яну 2008, 01:07

Мнение от Вито » 28 авг 2017, 22:06

Потвърждавам.

fintaraBG
Регистриран: 09 яну 2010, 00:45

Re: Re: За хората пътуващи извън ЕС (Виваком)

Мнение от fintaraBG » 28 авг 2017, 22:17

Ами писах на Виваком преди два дена да изключат данните именно в роуминг и от тогава сметката си стои. Като се прибера ще ги питам какво е станало.

Честно казано не съм много наясно как работи роумингът, възможно ли е руските оператори да дърпат?

@Вито (yes)
S9+

Регистриран: 06 мар 2013, 13:23

Re: Re: Re: За хората пътуващи извън ЕС (Виваком)

Мнение от avatarcho » 28 авг 2017, 22:54

руските моб. оператори не са с най-добрата репутация.
едва ли виваком ще ти опростят каквото и да било.
по-добре си изключи картите и си вземи руска или ако това не ти харесва, си пусни някакъв пакет роуминг за целия свят или русия, за да не ти взема по 1,80 без ддс на 1 кб.

Doondie
Регистриран: 03 юли 2017, 06:52

Re: Re: Re: За хората пътуващи извън ЕС (Виваком)

Мнение от Doondie » 28 авг 2017, 23:59

Не виждам как можеш да потребиш само 1 КБ, и то няколко пъти. Явно има проблем. Много се съмнявам обаче Виваком да признаят, камо ли да върнат парите после.

Нямам представа каква е схемата, съжалявам. Явно руските оператори са смотани и/или Виваком са намерили начин да крадат чрез мобилния Интернет, без да можеш да докажеш, че не си потребявал, освен ако не си забранил достъпа. Навярно при свързване с руски оператор се "обменя" информация - 1 КБ!?!? - и на Виваком това им изнася.

buttman
Регистриран: 29 дек 2005, 13:02

Мнение от buttman » 29 авг 2017, 02:05

Напиши жалба, не плащай. Момиче навъртя 2000лв. в Сърбия, гледало видео. Забравила, а Виваком и начислили сметката от сръбския оператор въпреки, че има лимит.
В крайна сметка жалбата бе взета предвид и си плати нормалната сума.

ceco2004
Регистриран: 12 яну 2010, 20:15

Re: Re: За хората пътуващи извън ЕС (Виваком)

Мнение от ceco2004 » 29 авг 2017, 09:59

"Вържи попа, за да е мирно селото"...
деактивирането на услугата е 100% разрешение на проблема. Би могло да се пробва и с ползването на APN с хаотично въведени символи в полетата.
Онзи ден ми се случи нещо много странно - при самолетен режим на телефона с включен само Bluetooth, получих съобщения на WhatsApp ... Не знам от къде са минали данните, но е имало кратка сесия за да получа съобщенията,които бяха "топли", въпреки самолетния режим.
Започнах да си задавам въпроса, дали разрешенията които даваме на приложенията не поставят глобалните настройки на телефона на заден план...

kucipo
Регистриран: 07 мар 2006, 18:58

Re: Re: Re: Re: За хората пътуващи извън ЕС (Виваком)

Мнение от kucipo » 29 авг 2017, 15:26

Пътувах наскоро в Сърбия. (Виваком абонат съм)
Изключени мобилни данни, но ми е включена отметката за мобилни данни в роуминг.
Не съм имал потребление никакво.
Което ме навежда на мисълта, че може руските оператори да правят някакви магии.

[BG]Agent_Kowalski
Регистриран: 24 ное 2006, 09:38

Мнение от [BG]Agent_Kowalski » 29 авг 2017, 16:48

Проблема е в телефоните.

Отговори