Линукс или уиндос

dobrovo
Регистриран: 31 юли 2012, 15:51

Линукс или уиндос

Мнение от dobrovo » 27 юли 2017, 17:22

Здравейте ,закупих скоро лаптоп имам приятел които може да ми инсталира и двете операционни системи,но се двуомя коя да е от двете,моля за вашето компетентно мнение

Потребителски аватар
Диян
Регистриран: 01 фев 2012, 16:44

Re: Линукс или уиндос

Мнение от Диян » 27 юли 2017, 17:34

Слагай ги и двете и после сам реши коя ще ти хареса.

tzincbg
Регистриран: 22 май 2014, 08:20

Мнение от tzincbg » 27 юли 2017, 19:48

И двете могат да работят и да изглеждат и прекрасно, и ужасно.
Зависи как се настроят, какви игри ти трябват, колко сложни документи отваряш, колко се опъва някой хардуер в линукс да не се инсталира, колко добре блокираш реклами и се пазиш от вируси.

LAODSE
Регистриран: 10 ное 2012, 16:02

Мнение от LAODSE » 27 юли 2017, 22:05

Направи си една буутваща флашка с Линукс (примерно Минт) и без да го инсталираш го пробвай.Аз лично ползвам него,удобен ми е сигурен е и е лек.Не играя обаче игри и не ползвам cad/cam приложения или фотошоп....

person
Регистриран: 11 ное 2016, 09:29

Мнение от person » 27 авг 2017, 23:53

А кой Линукс бихте ми препоръчал?

sladyrko
Регистриран: 01 апр 2009, 18:02

Re: Re: Линукс или уиндос

Мнение от sladyrko » 28 авг 2017, 03:02

И аз съм с Минт XFCE от седмица-две. Работи чудно. Супер лек, няма много боклуци преинсталирани. С един икон пак като му сложиш става още по-добре. Ако лаптопа ти е доста сносен, сложи Минт Синамон - ако искаш по лачено направо от инсталирането. Но дори да е много добър, един XFCE ще върви като мед и масло. Само като инсталираш който и да е Линукс за всеки случай си пусни Firewall-a (елементарно е - само едно копче натискаш и готово). Предимството - Не мислиш за вируси от сайтове .exe програми и глупости. Има всичко което ти е нужно. Дори по-добре - например видео едитор сносен безплатен за Win 10 трудно се намира или работят тромаво на Линукс Kdenlive работи супер. Абе всичко ще намериш което ти трябва. Виж ако играш много игри, Линукс не е за тебе. Сложно инсталиране и т.н... С Win 10 CPU винаги е над 50% - РАМ ползва с Хром браъзъра 2ГБ... При линукса ми 20-30 CPU и 1 ГБ рам... И двете имат много положителни и негативни неща, но с Линукса - никой не те следи (както прави Майкрософт), никой за нищо не те кара да плащаш, работи по-добре, имаш сносни алтернативи за всичко, не се тревожиш за вируси със всяко известие в Хром или като инсталираш някоя програма. А и е интересно, да намираш нови неща, нови програми (но винаги само доста тествани и използвани от доста хора Open source все пак и тук не е напълно virus free, но шанса да хванеш такъв е нищожен пред този с Windows). Ако избереш Линукса ще пуснеш една тема или в тая ще пишеш за най-добри програми, други въпроси и ще ти помогнем. Няма нищо сложно. :)

Иначе Windows не е зле, но всичко което правиш се праща в Майкрософт, не, че имам много за криене, ама е подмолно да не даваш шанс на потребителя да се откаже от шпиониране, особенно като си платил за ОС-то... Аз главно заради вирусите го зарязах, стават се по-гадни с тея рансъм уеър и т.н. Сайтове с пфишинг ала бала... А и да ти ползва по-малко ресурси лаптопа е по-добре.

P.S: Моя съвет е да си избереш една от версиите на Mint - Синамон или XFCE. Виж ги в сайта им - в Ютюб и която ти хареса лачената или олекотената (и тя може да стане лачена както казах, един икон пак и една тема и си готов). Минт просто работи много добре и има голямо комюнити. А и много лесно се инсталира линукс, можеш после да пробваш различни версии. Но за начало Минта ще ти е супер.
Бъдете добри едни към други! Да обиждаш някого заради предпочитанията му е много ниско! Намасте!

JohnSnow
Регистриран: 12 дек 2014, 10:44

Re: Re: Re: Линукс или уиндос

Мнение от JohnSnow » 28 авг 2017, 10:06

@sladyrko- малко оф топик- мнението ти е полезно, но моля те ползвай запетайки, че някои изречения трябваше да ги чета по 2-3 пъти за да разбера смисъла.

Потребителски аватар
Luke_Netwalker
Регистриран: 12 дек 2011, 13:30

Мнение от Luke_Netwalker » 28 авг 2017, 11:26

Ако се интересуваш от Linux погледни Zorin OS:
https://zorinos.com/
Много добра дистрибуция. Първоначално можеш да не я инсталираш, а да използваш инсталационния диск като live диск. Ако ти хареса - инсталираш я. Можеш и първоначално да избереш уидоусовски интерфейс, докато свикнеш и после да превключиш на стандартния. Има дори интерфейс на МакОС. Това са нещо като лончърите при смартфоните. В безплатния вариант има всичко необходимо. Платения лесно може да се намери по руските сайтове.

mishobehar
Регистриран: 30 апр 2007, 15:06

Мнение от mishobehar » 28 авг 2017, 13:03

За начинаещи няма по-добро от Убунту. Аз съм с Убунту гном и в офиса и на лаптопа вкъщи, работят перфектно.. Особено ако имаш повечко рам и добър ссд, много добре работи :)
Малко е странно с приложенията докато се научиш да ги инсталираш, за това според мен най-добрите са Дебиан-базираните (вкл. и Убунту), защото имаш apt-get туул и много лесно можеш да ги инсталираш по този начин, а и почти всички приложения имат .deb или repository за Дебиан-базирани ос.

LAODSE
Регистриран: 10 ное 2012, 16:02

Мнение от LAODSE » 28 авг 2017, 13:10

Аз от доста време ползвам линукс Минт,супер доволен съм,работи леко и надеждно на един слабичък лаптоп.Надежден,практически никакъв шанс да пипнеш вирус (освен ако много се постараеш).Инсталира се от буутваща флашка или cd,доста по-бързо от уин,разпозна ми хардуера коректно не се налага да търсиш драйвъри и тн.Не препоръчвам да инсталираш линукс ако играеш тежки игри,ако ползваш cad/cam софт или електронен подпис (въпреки че може да се подкара при желание) ако си с айфон и държиш на епълския софт.За да разбереш дали ти допада правиш една буутваща флашка и стартираш от нея на комп с уин,без да инсталираш.

Отговори