Windows 10 - първи впечатления
Re: Re: Windows 10 - първи впечатления
С тези наложени ъпдейти от Майкрософт играта загрубя.
4 месеца бях с Insider Preview и нямаше никакви проблеми на практика с нито конфигурации, нито програми. От малко повече от седмица съм с последната финална версия, защото с Insider Preview нали я получихме първи. И два пъти вече за 1 седмица МС ми сринаха драйверите за видеото, та трябваше после ръчно да ги преинсталирам.
Щом потребителите с Про версията не можем да изберем какво да се инсталира, или пък да отложим ъпдейт с повече от 30 дни и пак ще ни го натресат след това, направо съжалявам онези с Home версията - те са си за оплакване на умряло.
И това са ми ъпдейтите само за последните 7 дни:
Security Update for Windows 10 for x64-based Systems (KB3074674)
Security Update for Windows 10 for x64-based Systems (KB3074679)
Security Update for Windows 10 for x64-based Systems (KB3074681)
Security Update for Windows 10 for x64-based Systems (KB3074680)
Security Update for Windows 10 for x64-based Systems (KB3074683)
Update for Windows 10 for x64-based Systems (KB3074678 )
хронологично - всеки ден по един,
+ 7 броя Definition Update for Windows Defender - всеки ден по един!
Много се събра - то липса на всякаква защита на личните данни във Виндос 10 за следенето й от МС, ъплоуд на телеметрия - какво къде кликаш из Виндоса, историята на Едж браузера барбар с паролите, гласовите ти команди към Cortana, коя програма колко трафик правила (с uTorrent имам 30 ГБ, баси и това записват), събиране на диагностика от компа ти по всяко време - уж и най-малкото за да натресат според това специфичните за потребителя ъпгрейди, и въобще всякакво 'легално' узаконено от МС складиране на системни настройки, програмни настройки и лични данни някъде там при тях - влизащо от сила от утре 1-ви август.
Май ще се връщам на 7-цата ...
4 месеца бях с Insider Preview и нямаше никакви проблеми на практика с нито конфигурации, нито програми. От малко повече от седмица съм с последната финална версия, защото с Insider Preview нали я получихме първи. И два пъти вече за 1 седмица МС ми сринаха драйверите за видеото, та трябваше после ръчно да ги преинсталирам.
Щом потребителите с Про версията не можем да изберем какво да се инсталира, или пък да отложим ъпдейт с повече от 30 дни и пак ще ни го натресат след това, направо съжалявам онези с Home версията - те са си за оплакване на умряло.
И това са ми ъпдейтите само за последните 7 дни:
Security Update for Windows 10 for x64-based Systems (KB3074674)
Security Update for Windows 10 for x64-based Systems (KB3074679)
Security Update for Windows 10 for x64-based Systems (KB3074680)
Security Update for Windows 10 for x64-based Systems (KB3074683)
Update for Windows 10 for x64-based Systems (KB3074678 )
хронологично - всеки ден по един,
+ 7 броя Definition Update for Windows Defender - всеки ден по един!
Много се събра - то липса на всякаква защита на личните данни във Виндос 10 за следенето й от МС, ъплоуд на телеметрия - какво къде кликаш из Виндоса, историята на Едж браузера барбар с паролите, гласовите ти команди към Cortana, коя програма колко трафик правила (с uTorrent имам 30 ГБ, баси и това записват), събиране на диагностика от компа ти по всяко време - уж и най-малкото за да натресат според това специфичните за потребителя ъпгрейди, и въобще всякакво 'легално' узаконено от МС складиране на системни настройки, програмни настройки и лични данни някъде там при тях - влизащо от сила от утре 1-ви август.
Май ще се връщам на 7-цата ...
Re: Re: Re: Windows 10 - първи впечатления
Според някои "специалисти" във форума (И не само в този), ъпдейтите никога нищо не скапват и няма логична причина човек да е против тях.(whistle)
Аз лично няма дори да хабя диск, за да го пробвам (Още повече, че трябва да се чака Enterprise, понеже поне ъпдейтите е задължително да се спрат, за да става за ползване) - прекалено нагла става политиката им и е добре да се бойкотира колкото е възможно по-агресивно, защото иначе и по-зле ще стават нещата с времето (И откъм следене, и откъм затвореност/ограничения).
Сега уж поне другите опции за следене могат да се спрат, но няма гаранция, че с някой ъпдейт няма да се активират тихомълком.
А и Кортана не разбрах дали може да се спира.
Аз лично няма дори да хабя диск, за да го пробвам (Още повече, че трябва да се чака Enterprise, понеже поне ъпдейтите е задължително да се спрат, за да става за ползване) - прекалено нагла става политиката им и е добре да се бойкотира колкото е възможно по-агресивно, защото иначе и по-зле ще стават нещата с времето (И откъм следене, и откъм затвореност/ограничения).
Сега уж поне другите опции за следене могат да се спрат, но няма гаранция, че с някой ъпдейт няма да се активират тихомълком.
А и Кортана не разбрах дали може да се спира.
Re: Re: Re: Re: Windows 10 - първи впечатления
To Windows 10 Enterprise го има и сега наличен за даунлоуд - 90 дни trial от сайта на Майкрософт. Но нещо не ми остана капка желание да продължавам да им тествам недоклатената 'нова' ОС.
Можеш да спреш Cortana.
iPhone 16 256 GB Ultramarine
Apple Watch Series 8 45 mm Starlight
AirPods Pro with MagSafe Case
Xiaomi Mi11 Lite 5G Truffle Black
Apple Watch Series 8 45 mm Starlight
AirPods Pro with MagSafe Case
Xiaomi Mi11 Lite 5G Truffle Black
[Quote]Започна се![/Quote]
... и другата седмица ще си имаме първият сървиз пак - Service Release 1 и вече ще си имаме Windows 10 SR1, вместо Windows 7 SP1 (например)... :D
п.п. Това SR1 "яко" ми напомня времената на играта "Mass Effect" :P
... и другата седмица ще си имаме първият сървиз пак - Service Release 1 и вече ще си имаме Windows 10 SR1, вместо Windows 7 SP1 (например)... :D
п.п. Това SR1 "яко" ми напомня времената на играта "Mass Effect" :P
Coolpad Cool1 dual / Custom ROM.
Re: Windows 10 - първи впечатления
Ако някой може да помогне ще съм му благодарен! Проблема ми е следния:
Ъпгреъднах лаптопа от win 8.1 до win 10, като инсталацията я пуснах през нощта и на сутринта беше забило на 93% и нямах друг избор та изключих лаптопа, след, което пуснах ъпгрейда отново, който беше успешен! Сега усещам, че лаптопа не работи много добре, понякога google chrome забива и не мога да го изключа и от task menager-а, като пусна лаптопа да се рестартира мисли прекалено дълго и накрая се налага да го изключа от копчето! Вчера пуснах да гледам филм на телевизора през лаптопа и като вкарах hdmi кабела лаптопа искаше да се рестартира (изписа някаква грешка на син екран, ама не я записах, нещо подобно на ...video fatal error)!
Дали съм хванал някакъв вирус или съм прецакал уиндоуса, като изключих лаптопа при инсталацията?
Лаптопа ми е нов на 1 г., също така уиндоуса ми е легален!
Благодаря предварително!
Ъпгреъднах лаптопа от win 8.1 до win 10, като инсталацията я пуснах през нощта и на сутринта беше забило на 93% и нямах друг избор та изключих лаптопа, след, което пуснах ъпгрейда отново, който беше успешен! Сега усещам, че лаптопа не работи много добре, понякога google chrome забива и не мога да го изключа и от task menager-а, като пусна лаптопа да се рестартира мисли прекалено дълго и накрая се налага да го изключа от копчето! Вчера пуснах да гледам филм на телевизора през лаптопа и като вкарах hdmi кабела лаптопа искаше да се рестартира (изписа някаква грешка на син екран, ама не я записах, нещо подобно на ...video fatal error)!
Дали съм хванал някакъв вирус или съм прецакал уиндоуса, като изключих лаптопа при инсталацията?
Лаптопа ми е нов на 1 г., също така уиндоуса ми е легален!
Благодаря предварително!
ако лаптопа е sony vaio - препоръчаха да не се слага още уин 10, не били готови с драйвери
ако не е - най-добре един ресет на уиндоуса, за да си махне всички стари програми/драйвери
ако не е - най-добре един ресет на уиндоуса, за да си махне всички стари програми/драйвери
Re: Re: Re: Windows 10 - първи впечатления
M[B]ass Effect[/B] ми напомня само за Ивон Страховски. :D
@Sharky_80: Не знаем модела и конфигурацията на машината ти и затова може да гадаем само. Пробвай да преинсталираш драйверите.
@Sharky_80: Не знаем модела и конфигурацията на машината ти и затова може да гадаем само. Пробвай да преинсталираш драйверите.
Благодаря, ще го пробвам!
Иначе лаптопа е Lenovo z710, Процесор Intel® Core™ i5-4200M, NVIDIA® GeForce® GT 745M 2GB,
Иначе лаптопа е Lenovo z710, Процесор Intel® Core™ i5-4200M, NVIDIA® GeForce® GT 745M 2GB,
Re: Re: Re: Re: Re: Windows 10 - първи впечатления
Започни с forceware, драйверите за чипсета, премини през MEI и RST (ако имаш), после hd graphics и аудиото. Би трябвало в някой от тези да е проблема, освен ако не е екзотичен.