i8910 Omnia HD
Re: Samsung i8910 Omnia HD
То трудно могат да направят много по-висок клас от това - OMAP 3, OLED, 8MP ... общо взето няма колко на горе да ходят за сега.
От друга страна Симбиан в сегашния си вид не заслужава сериозното внимание на най-високия клас устройства, докато фондацията не попромени нещата.
За това звучи и съвсем логично, да изкарат само устройства от по-нисък клас.
От друга страна Симбиан в сегашния си вид не заслужава сериозното внимание на най-високия клас устройства, докато фондацията не попромени нещата.
За това звучи и съвсем логично, да изкарат само устройства от по-нисък клас.
Вече почнаха да правят телефони с по-голяма резолюция, по-малък тъч дисплей, отново ОЛЕД, 8МП камера, посилен процесор, само че с Windows Mobile... само видеото е с по-малка резолюция, но достатъчна все пак.
А що се отнася до пластмасовия капак - доколото съм чел от ревюта на собственици пластмасата е висококачествена, а не някаква евтина. Казвам го, з ащото от разочарование ня някои ревта бяха написали "евтина пластмаса" в знак на протест срещу изчезналия метален капак :P
А що се отнася до пластмасовия капак - доколото съм чел от ревюта на собственици пластмасата е висококачествена, а не някаква евтина. Казвам го, з ащото от разочарование ня някои ревта бяха написали "евтина пластмаса" в знак на протест срещу изчезналия метален капак :P
Symbian е точно такава ОС , каквато трябва да бъде операционната система на един смартфон. Това е лека 32 битова ОС за 32 битови процесори, които са 32 битови, още от времето , когато Били Гейтс беше изтърсил някаква глупост по отношение на OS2 от рода "... не виждам бъдеще за 16 битова ОС - 8 битовият DOS е повече от достатъчен за всеки".
Значи WinMo е писана за дериват на ARM архитектурата лицензирана от Intel под търговското име XScale (ARMv5TE). Тези XScale процесори са с ARM архитектура и няколко добавени мултимедиини инструкци от Pentium процесорите за ускоряване на аудио/видео декодирането. Няма никакъв проблем да се пипне леко ядрото на WinMo, да се добавят драйвери и ще върви на всеки съвременен ARM процесор. Въпросът е обаче как се предполага че ще върви, в сравнение със Symbian. Общото мнение е че WinMo ще върви ужасно бавно на сегашните ARMv7 процесори. За Symbian 9.4 стига и 350MHz процесор със 128МВ памет за да подкара всичко на мах. при резолюция 640х360 на екрана. На такъв хардуер WinMo няма да може да плейва видео, да декодира аудио, да опреснява с прилична скорост екрана и т.н.
Значи WinMo е писана за дериват на ARM архитектурата лицензирана от Intel под търговското име XScale (ARMv5TE). Тези XScale процесори са с ARM архитектура и няколко добавени мултимедиини инструкци от Pentium процесорите за ускоряване на аудио/видео декодирането. Няма никакъв проблем да се пипне леко ядрото на WinMo, да се добавят драйвери и ще върви на всеки съвременен ARM процесор. Въпросът е обаче как се предполага че ще върви, в сравнение със Symbian. Общото мнение е че WinMo ще върви ужасно бавно на сегашните ARMv7 процесори. За Symbian 9.4 стига и 350MHz процесор със 128МВ памет за да подкара всичко на мах. при резолюция 640х360 на екрана. На такъв хардуер WinMo няма да може да плейва видео, да декодира аудио, да опреснява с прилична скорост екрана и т.н.
Да бе, точно такава трябва да е ОС-a. Преди години може би, но не и сега. Хубаво че може да работи с 369mhz, погледни тогава какви чудеса прави айфон с 400mhz процесорче.
Но за високия клас не е важно какви са минималните изисквания на ОС-а, а какво може да покаже когато я сложиш на силен хардуер. Е по работата на Омниата в менюта, браузър ... не си личи много, че има доста силен процесор и супер мощен графичен ускорител.
Не съм казал, че WM e по-добре и там има нужда от сериозна промяна, дано я видим с WM7.
Но разликите от новите ОС-и са доста ясно забележими.
chilko нещо говори ли се за linux телефоните на nokia, има ли вероятност да ги видим скоро?
Но за високия клас не е важно какви са минималните изисквания на ОС-а, а какво може да покаже когато я сложиш на силен хардуер. Е по работата на Омниата в менюта, браузър ... не си личи много, че има доста силен процесор и супер мощен графичен ускорител.
Не съм казал, че WM e по-добре и там има нужда от сериозна промяна, дано я видим с WM7.
Но разликите от новите ОС-и са доста ясно забележими.
chilko нещо говори ли се за linux телефоните на nokia, има ли вероятност да ги видим скоро?
Кога се очаква в България?
Не е проблема в Symbian. Проблема е в липсата на приложения за Symbian.
Операционната система си е супер. Ако имаше 80 000 приложения за Symbian 9.4 някой щеше ли да се оплаква? Както се видя с iPhone такъв обем софтуер е възможно да се напишат не за 3-5-10 години, а само за 8-9-10 месеца.
Но Nokia си получи каквото заслужаваше. Просто не прави достатъчно и задържа индустрията. Ето че се намериха конкуренти, които да покажат какъв е реалният потенциал на пазара за смартфони.
Операционната система си е супер. Ако имаше 80 000 приложения за Symbian 9.4 някой щеше ли да се оплаква? Както се видя с iPhone такъв обем софтуер е възможно да се напишат не за 3-5-10 години, а само за 8-9-10 месеца.
Но Nokia си получи каквото заслужаваше. Просто не прави достатъчно и задържа индустрията. Ето че се намериха конкуренти, които да покажат какъв е реалният потенциал на пазара за смартфони.
99% не знаят и не искат да си сменят софтуера на телефона.Ти говориш за 80000 приложения!?
Никак не е супер, от далеч си личи, че ОС-а не е проектирана за тъч управление, а то е насложено.
Проблема с приложенията, си мисля, че е малко по-дълбок. При 70-80 милиона Симбиан телефона продавани годишно, е странно да няма кой да пише софтуер.
Още преди да има App Store, ентусиасти пишеха повече софтуер за айфона, от колкото излизаше в същото време за стария ми Симнбиан телефон.
Проблема с приложенията, си мисля, че е малко по-дълбок. При 70-80 милиона Симбиан телефона продавани годишно, е странно да няма кой да пише софтуер.
Още преди да има App Store, ентусиасти пишеха повече софтуер за айфона, от колкото излизаше в същото време за стария ми Симнбиан телефон.
Аз като си купувах нокиата точно от адаптирането на тъч интерфейса се притеснявах. Обаче останах доволен от Symbian 9.4 и не съм имал никакви проблеми с тъча или нещо друго от операционната система. Единствено двойното кликване първоначално изглежда странно, но се свиква бързо. Ако нещо не се отваря с единично кликване, бързо натискаш два пъти и готово. Няма забавяне, приложенията се отварят почти веднага. Например Garmin-а зарежда точно за 9 секунди и това е най-бавно стартиращото се приложение, което съм инсталирал. Подозирам , че чете доста от картата при зареждането и за това се бави толкова. Просто веднъж по погрешка форматирах SD картата памет във FAT16 с малък размер на клъстърите и тогава навигацията даде осезаем заден ход при стартиране до основното меню. Имам опит с WinMo 5 и там нещата са доста мудни на чувствително по-бърз хардуер от този на 5800ХМ. Лично на мен Symbian ми харесва, много. Дразня от OS като WinMo, защото знам, че хардуера на който вървят е мощен, а забавянето идва от калпавата OS. Операционната система не нищо повече от платформа за приложенията и GUI. Колкото по-малък ресурс за собствени цели резервира - толкова по-добре.
Ех, каква стана тя... Nokia N97 излезе 2-3 седмици след Omnia HD и въпреки това първо този модел се появи у нас.
Искам и аз да пипна OLED-a :P
Искам и аз да пипна OLED-a :P