Дискусия за положението на мобилната индустрия в момента, съвет за нов телефон

dezgar
Регистриран: 19 мар 2017, 13:18

Дискусия за положението на мобилната индустрия в момента, съвет за нов телефон

Мнение от dezgar » 19 мар 2017, 14:05

Здравейте!

Реших да отворя тази тема, защото ми се прииска да дискутирам някои неща с хора, които са начетени и следят развитието на смартфоните последните години. Warning: Ще има малко rant относно мобилната индустрия и се надявам да ме оборите с аргументи!

Реших, че искам да си сменя телефона с по-нов. Моят е Xperia Z1 и издъхва, а и производителите вече спират ъпдейтите за телефоните 3 години след пускането. Защо пък физически издръжливите телефони да издържат 5+ години? Не ги удовлетворява да си купуваме телефон на 3-5 години, трябва да са на максимум две.... Когато си купих Z1 спрях да се интересувам от телефони толкова много, разбира се - защото вече не ми трябваше, и съм изпуснал доста новини от 2013-та насам. Ще съм благодарен ако някой от колегите тук ми сподели с какво точно са се подобрили смартфоните за 4 години? И най-вече - кои са функциите на днешните флагмани, които им позволяват да започват от 1200-1300 лева, а преди 4 години флагманите започваха от 800-900 и стигаха до към 1200. По-бързи ли са? Кое им е по-бързото? Колкото е бърз процесорът за моят си телефон, почти толкова са бързи и новите процесори за новите телефони, разликите са нищожни! В крайна сметка никой от тези телефони не забива, процесорът на всеки от тях смогва за тях си. (Това е лукс, който имаме само при някои телефони - ако си купим нещо различно от висок клас или флагман, то има опасност техният си процесор да не смогва за тях си, което ме учудва на невиждани нива - какъв е смисълът от този телефон в такъв случай, ако той не може да изпълнява главната си функция правилно?) Моят е на 3.5 години и забива само когато го натоваря. Абсолютно сигурен съм, че и новите телефони забиват когато се натоварят, виждал съм го. Тоест въпросът ми е: каква е дефиницията на измерението "бързина" при телефоните? Да се радваме, че като включим телефона и е чисто нов, няма нищо отворено и swipe-ваме 5-те странички на Android на home screen-а движенията са плавни? Е то оставаше и да не са плавни....

Не ми харесва накъде отива мобилната индустрия. Просто защото 2013-та бях хлапак и 1200 лева за телефон ми се струваха напълно оправдани. В момента имам и повече пари за телефон, но наистина не разбирам за 4 години "какво им е солото" на производителите, какво толкова са постигнали за да си оправдаят, не само старите цени на флагманите, ами и новите? Quick Charge? Или пък това, че всеки телефон се хвали с "най-новата технология на камерата си" и как камерата била уникална. И в крайна сметка се оказва, че всеки телефон снима почти еднакво, с малки разлики и изключения в моделите, които имат страхотна камера. Кое друго - по-големите екрани ли? Които повишават разхода правопропорционално? Кое друго са постигнали - това, че за 4 години не успяха да смалят батериите и да почнем да виждаме телефони с по 5000mAh батерия, и все още флагманите са с по 2800 - 3300mAh (но екраните стават по-големи! ;) ) и че е прието за нормално да си зареждаме телефона всяка вечер след първите 3-6 месеца употреба(в идеален случай) и дори понякога през деня (ако ни се наложи сериозна употреба)? Наистина не го говоря това с лошо чувство - дайте ми аргумент, който да защити действията на мобилната индустрия.

Аз вярвам, че тя е в това положение, защото има достатъчно индийци, чичаци и хлапета, които да им купуват всяка играчка дето изкарат и да "правят ревюта" на нея по YouTube (индийците най-вече), и да си мислят, че изкарването от кутията и записване на видео как 15 минути swipe-ваме известният home screen на Android е "показване на мощността и бързината на телефона". Знаете ли кое е ревю - да ви кажа, че съм си изпускал Xperia-та от телесна височина без да искам няколкократно (а един път я засилих от една маса в мазето директно на цимента) и единствено има драскотини по корпуса и се е напукал протекторът на екрана. А собствениците на Apple и Samsung се изпотяват ако телефонът тупне на масата ако е седял на една от страните си. Да ви кажа, че съм имал проблеми с микрофона/колонката, която е в долната част на телефона. Силата на тази колонка и качеството на камерата отслабват значително през времето. В една точка от времето, трябваше да махна водоустойчивата мрежа пред микрофона, за да ме чуват добре хората като говоря. Да ви кажа, че телефонът загрява през лятото повече и батерията се точи по-бързо, а през зимата е добре (което, доколкото знам е чест проблем). Тия ревюта на по три дена ги знам колко са ревюта. Всеки телефон като го извадиш от кутията е перфектен, тогава се намират единствено дефектните модели, които са твърде малък процент. Истинското ревю и мнение е 1+ година след ползване на устройството. Но естествено, това не е практично, 75% от хората няма да се интересуват от този телефон, когато истинско ревю се качи в YouTube, и това е напълно разбираемо - всеки иска да си купи нов телефон.

Та - сега да попитам, вие тук сте далеч по-начетени и сте следили развитието на телефоните много повече от мен: кой телефон ще ми предложите за нов? Донякъде съм фен на Sony, но изобщо не изключвам и възможността да пробвам нещо ново, дори и Apple. Определен бюджет нямам, аз гледам съотношението "цена към това, което получавам". Бих си купил телефон и за 500 лева, бих си купил и за 1500 стига последният да ме убеди (което ще е трудно). Телефонът ми трябва възможно по-скоро, тъй че моделите, които ще излизат след Май-Юни тази година за съжаление не ми вършат особено много работа. Трябва да е доста ценен модел за да изчакам до тогава, до лятото, или в краен вариант до есента.

Гледах Nokia 6 - като цяло той е въплъщение на почти всичко, което търся в един телефон - искам да ми харесва на външен вид, да има горе-долу стабилна изработка на рамката, има 4GB RAM, което предполагам е добре за днешните телефони, има и стабилна вътрешна памет, това ми е важно, защото избягвам да си местя нещата на външната памет твърде често (при този процес албумът, поне на моя телефон, мести всички неща с еднаква дата - тази на самото местене, така се разбърква всичко и в крайна сметка няма смисъл от тези снимки ако не мога да намеря определена, която да пратя на приятели да кажем). Екранът е малко по-голям от този на Z1, но не твърде голям, ръцете ми са средно големи. Единият стабилен минус, който забелязвам е процесорът. Поразрових се за сериите на Qualcomm да се ограмотя малко и разбрах, че всъщност 400 сериите са вторите най-лоши. Опасявам се, че телефонът няма да може да смогва за себе си, което както споделих по-горе, е голям проблем в един телефон за мен. За игри изобщо не ме интересува как ще се държи телефонът, наиграл съм се. Единствено искам Messenger, Facebook, Snapchat, Instagram, обичайните заподозрени да работят плавно. Другият минус е, че този телефон не е напълно нов. :/ Дадох този модел като начало за сравнение, доста ми харесва, но със сигурност съм open-minded за други модели и марки. От Samsung очаквам твърде много заради изцепката им с гърмящите телефони и имам чувството, че ще съм разочарован като обявят телефона след няколко дни, няма да има никаква "компенсация за изцепката им". Иска ми се да предложат нещо доста хубаво на атрактивна цена, но май ще е само нещо хубаво на нормална цена.

Благодаря ви предварително!

Ванката
Регистриран: 15 сеп 2011, 10:28

Re: Дискусия за положението на мобилната индустрия в момента, съвет за нов телефон

Мнение от Ванката » 19 мар 2017, 14:24

Като прочетох целият ти пост, при това с интерес, ще ти кажа само едно.

iPhone 7 Plus 128 или 256gb. Всичко което желаеш в един телефон с твоите изисквания, са събрани именно в него. Заслужава си напълно парите, а пък ако го вземаш през оператор Мтел/Теленор, дори ще спестиш.
Samsung GALAXY S22 Ultra

bladyy
Регистриран: 08 юли 2010, 01:00

Re: Дискусия за положението на мобилната индустрия в момента, съвет за нов телефон

Мнение от bladyy » 19 мар 2017, 14:37

Бих препоръчал да изчакаш до 1-ви април и след това да си вземеш Huawei P10+:
5.5" 2K Display
4 GB RAM LPDDR4X / 64 GB ROM UFS 2.1
Dual SIM (Hybrid second slot)
Kirin 960 & Mali-G71MP8
3750 mAh батерия с бързо зареждане
12 Mpx RGB + 20 Mpx Monochrome Camera, f/1.8, OIS, и мисля, че има и EIS.
Stereo speakers.

Като цена се очертава около 1300-1400 лв. Няма да се занимаваш да си купуваш аксесоари, защото към телефона си има скрийн протектор (който е качествен) и силиконов кейс. Има бол цветове за избор. Ако ти се дават повече пари можеш да вземеш и скъпия модел - 6 GB RAM / 128 GB ROM.

Потребителски аватар
centur
Регистриран: 10 авг 2005, 22:39

Мнение от centur » 19 мар 2017, 14:39

Не, не ги спират след 3 години, а на 2 години, за да си купиш по-новия, а не, че стария няма да издържи още поне 1 година или година и половина със сигурност.
Това се получава, защото с всяка изминала версия на Android приложенията стават все по-големи като размер и по-"тежки" за работа на старите устройства. Затова трябва по-мощен процесор, повече RAM и повече вътрешна памет (поне 32GB минимум).
Цените изкуствено се завишиха при всички (дори китайците).
И аз ги сменям горе долу на 3 - 4 години, но след 6 години Android реших миналата година да направя експеримент с ябълката - ами доволен съм меко казано. Всичко работи точно както искам: гладко/плавно, без да "мисли", поддържа се дълго от производителя и въпреки много от ограниченията на самата iOS в момента нищо не би ме накарало да се върна на Android (него го ползвах от - до: root-вания, custom ROM-ове и нямаше нещо, което да не съм пробвал от Froyo до Nougat).
Другото, което ми харесва при ябълката - батерията кара доста повече въпреки, че е "малка" спрямо Android аналозите и много хора по това се заблужават, че ако е Android с 3000 mAh то на iPhone с няма и 2000 mAh ще кара по-малко, но това е само на хартия, а в действителност се оказва обратното. Докато не опиташ няма да ме разбереш за какво говоря.
Apple iPhone 16 Pro Max (256GB) White Titanium
Apple AirPods Pro v2 (2023)
Apple Watch S10 LTE 46мм

A4i
Регистриран: 08 фев 2009, 02:32

Re: Re: Дискусия за положението на мобилната индустрия в момента, съвет за нов телефон

Мнение от A4i » 19 мар 2017, 19:29

bladyy, 1400лв. са много за който и да е телефон, особено китайска марка. Хайде айфона е здрав, поддръжат го +3 години и се ползва реално толкова дълго у нас. P10+ каво е? Наподобяващ китайски продукт. Тела може да е от боядисан картон и да се чупи с две пръстчета като бисквитка. Такива са наподобяващите китайски продукти. Виж, има и други китайски телефони със собствен стил, отворен софтуер и поддръжка от трети страни. Ами един OnePlus e на половината пари, ZUK е 1/3, а Leeco 1/4 от тези 1400лв. Отварял съм Leeco телефон за 300 лв и отвътре е като космически кораб, техните инженерчета си разбират много добре работата. Гледам "флагман" на Huawei и вътре - дърводелска история. :D

bladyy
Регистриран: 08 юли 2010, 01:00

Re: Re: Re: Дискусия за положението на мобилната индустрия в момента, съвет за нов телефон

Мнение от bladyy » 19 мар 2017, 20:14

Ачи, не мога да повярвам, че чета толкова ограничен коментар. Сериозно. Може да си модератор и да изтриеш коментарът ми или дори да ме баннеш, но това е изключително простоват коментар. Първо - Китай е най-бързоразвиващата се държава в света и ако техните продукти бяха ментета, това нямаше да доведе до бързото им развитие. Второ - Хуауей е третият по продажби бранд за 2 поредни години като продава повече от LG, HTC и Sony. За да се постигнат тези продажби от 140 милиона устройства миналата година, следователно си има причина. До сега не е имало статии за избухване на техен телефон, поява на жълти петна и буутлууп и т.н. Не ми сравнявай някакви си Лееко-та и ЖУК, защото те нямат европейска гаранция. Нито пък 1+, защото са много добри, но са и много бедни и за това в тяхното портфолио може да се намери само един телефон. Те го играят като айфона на бедните (не целя да обидя притежателите на 1+, но следват модела на айфон и е много лесно да се провери - маркетинговите стратегии на всяка компания са публични). Хуауей предоставят техника за най-големите оператори в цяла Европа, включително България и в този бранш са едни от най-добрите, като в това число включвам и смартфоните. И ако някога си притежавал Хуауей, то е било някоя пръчка за 100 лева, която са ти подарили като си преподписвал или е било преди 2012 година. Всеки един модел от Р6 (включително) насам е повече от качествен. Приятелката ми е 3-та година с Р7 и няма лаг, забавяне и прави по 4 часа СоТ на 1080р дисплей. Хвани един Мейт 8, Мейт 9, Р9/+ или Р10/+ (когато излезе) и си припомни твоите изключително неоправдани думи.

Моите думи звучат като защита към марката, но аз защитавам истината и реалността. Дърводелска история вика, но Кирин 960 е най-добрия процесор за 2016 и като нищо се очертава да е точно толкова производителен, колкото 9-та серия Ексинос и Снап 835. Това, че Р10+ е със съотношение екран-тяло 72-73%, а не като Г6 и С8 с техните по 84%, да не би да не го прави телефон? Страшно плоско изказване.

A4i

Re: Re: Re: Re: Дискусия за положението на мобилната индустрия в момента, съвет за нов телефон

Мнение от A4i » 19 мар 2017, 22:04

Когато пиша дълги постове - никой не ги чете.
1. следя Уауей от одавна, радвам се че правят собствени чипсети. Имаха шанс когато Qualcomm /след SD800/ се препъна няколко пъти поред - не се възползваха. Като пример - пускат само един модел с желания Kirin 950, а всички останали телефони са с боклучивите, бавни и горещи стари чипсети. Почва се едно хвалебствие на Honor8 и удобно се проуска че другото в моделната линия е талаш.
2. направиха Nexus 6P и може да сравняваме с предходните нексуси. Телефона е буквално дърводелски, с дърводелски сглобки отвътере и винтове за дърво. Може да се убедиш за написаното е буквално, а преувеличение на JerryRig : https://www.youtube.com/watch?v=tTIaUH6PIvo Демек когато сравняваме Уауей издиша отвсякъде, докарват го на външен вид . но им липсва техническата компетентност на конкуренцията. Така че телефоните им нямат същите качества.
3. Виж само рекламната кампания на П9. Вкараха хората в пълно заблуждение. Първо представиха снимки от $5000 DSLR за правени от П9 : http://www.androidpolice.com/2016/07/04/huawei-publishes-implied-p9-camera-sample-but-exif-data-reveals-4500-camera-took-it/ . След това пуснаха напълно подвеждащо тех. инфо за конструкцията на камерата https://goo.gl/images/xVqvi2 , a лещите се оказаха миниатюрни един милиметър, пластмасови, от треторазряден китайски производител Sunny Optical и в една група.
4. П10 копира айфон до степне че да се заблудиш, колко оригинално. Искат същите пари щото си приличали. Къде е дългата поддръжка, собствената ОС и софтуер, магазин с качествени приложения.
Честно да ти кажа не виждам нужда от китайски Епъл. Наподобяващите ментаци не са алтернатива на аифон. Който харесва оригинала да си го купи. Има достатъчно място в хранителната пирамида за производители на хубави и евтини телефони. Защо все гледат в паничката на първия, след като храна има за всички.

kipe
Регистриран: 13 окт 2007, 20:59

Re: Re: Re: Re: Re: Дискусия за положението на мобилната индустрия в момента, съвет за нов телефон

Мнение от kipe » 19 мар 2017, 22:44

(yes)Пиши и не се притеснявай че не четем. Напротив, и благодаря за постовете ти.

A4i

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Дискусия за положението на мобилната индустрия в момента, съвет за нов телефон

Мнение от A4i » 20 мар 2017, 00:14

Благодаря и аз за вниманието. Ето снимка на LeTv x800. Това е едва втория телефон от нов китайски производител. Вижда се че всички компоненти са монтирани с метални болтове в алуминиев моноблок. Върху компонентите е поставена дебела стоманена рамка, която също е хваната с болтове за метала на моноблока. Заедно формират клетка. Щракнах снимката при замяна на счупен екран. Самият екран ляга върху топлоразпределителната лепенка на мидфрейма:

Потребителски аватар
board
Регистриран: 25 окт 2006, 14:01

Мнение от board » 20 мар 2017, 01:38

Здравей dezgar,
Една от доста ключовите причина за вдигането на цените, не идва директно от производителите, а от валутнте пазари. Цените които си спомняш от 2013-та, са когато долара се въртеше на нива около 1.40лв, а тази година се върти около 1.85лв. От там телефон струващ $700, през 2013-те ти е струвал 980лв., а сега отива на 1300лв.

Дали се развиват телефоните, еми развиват си се, но вече подобренията са по-скоро в детайла, а не в основни функции.

До колкото разбирам не търсиш много скъп телефон, а по-скоро добро съотношение цена/възможности. Мисля че някой от миналогодишните флагмани ще ти свършат чудесна работа, за под 1000лв можеш да си вземеш Huawei P9, Samsung S7, OnePlus 3T...

Вече ако търсиш машинка само за фейсбук и месинджъри, можеш и нещо по-евтино да вземеш, разбира се.
Може би и Нокиа 6 не е лош вариант, но никой не може да ти каже със сигурност, защото тези телефони са напълно нови за пазара. Нямат нищо общо с компанията Нокиа, просто са си лицензирали логото, да го ползват други производители.

Отговори