GSM с голям дисплей срещу устройство за четене на e-books

m1ha7a
Регистриран: 21 авг 2009, 19:06

GSM с голям дисплей срещу устройство за четене на e-books

Мнение от m1ha7a » 21 авг 2009, 19:16

Здравейте,
Пиша тази тема, за да получа няколко мнения по една доста сложна за мен дилема.
В момента съм студент КСТ в ТУ Варна и има доста литература, предимно на компютърна тематика, която използвам и ме вълнува. Най-често тя е в електронен вариант, защото е пиратска, следователно е безплатна. Тъй като паралелно с учението си работа, работата ми е свързана с компютър, това ме натоварва и след 10 часов работен ден пред монитор не намирам сили, когато се прибера от работа отново да застана пред компютъра, за да чета.
Дойде ми идея да си купя устройство за четене на книги, видях в интернет какво се предлага и съм склонен да дам $ 300, за да се сдобия с такова.
От друга страна нашумелите наскоро GSM-и с touchscreen донякъде може да ми върши същата работа - четене на PDF, DOC и т.н.
Вече близо месец разглеждам оферти, но още не мога да се реша кое ще ми бъде по-удобно в крайна сметка, затова моля за мнение по въпроса, както и за някои аргументи в полза на мнението.
Ще следя с интерес вашите мнения и ще дописвам по някое мнение.
С Уважение,
mihata

SwollenMembers
Регистриран: 12 мар 2006, 15:57

Re: GSM с голям дисплей срещу устройство за четене на e-books

Мнение от SwollenMembers » 21 авг 2009, 19:30

Аз ти препоръчвам да си вземеш специализирано устройство за четене на книги. Дори и iPhone няма да свърши същата работа. Екранът му не е чак толкова голям, повечето приложения за четене на pdf или word файлове не са достатъчно изпипани, особено ако тръгнеш да отваряш голям файл. При останалите смартфони е много по-зле положението ... за Android-ите на HTC не знам, но едва ли и те ще ти свършат работа. Имай предвид, че малките екрани натоварват повече очите като се отнася за четене. Все пак устойствата за e-books са направени точно за целта и екраните им са доста по-подходящи.

A4i
Регистриран: 08 фев 2009, 02:32

Мнение от A4i » 21 авг 2009, 19:44

От смартфон или друго устройство с голям екран се чете отлично текст. Колкото е по-голям екрана, толкова по-добре. Дори аз съм най-доволен от GPS-а за автомобил, щото екрана му е 4,3" (800x480). Може да си вземеш един таблет на Nokia на старо. Мисля, че N810 ще може да се намери дори и под 300лв. Екранът му е 4,13 инча.

thorpune
Регистриран: 18 сеп 2007, 14:49

Мнение от thorpune » 21 авг 2009, 20:00

Екранът е от значение тук, при телефоните е TFT, а при тези устройства не товари очите, защото се получава едно отпечатване на образа и все едно четеш хартия. От там идва и икономията набатерията, като недостатък може да се отбележи, че не са цветни.

Николай
Регистриран: 10 яну 2009, 15:41

Мнение от Николай » 21 авг 2009, 20:45

Да, цветът е единствената причина, поради която все още не си купувам такова устройство. Чакам да се появят цветни :D
И това ще стане, предполагам много скоро.

A4i

Мнение от A4i » 21 авг 2009, 22:14

Цветни E-Ink екрани ще има от началото на следващата година. Няма особен смисъл от специализирано устройство като Kindle. Наскоро имаше един доста интересен случай - компанията Amazon изтри дистанционно от паметта на всички Kindle (без да иска разрешението на потребителите) книгата на Джордж Оруел "1984". Каква ирония само!

deezel
Регистриран: 23 авг 2006, 19:47

Мнение от deezel » 21 авг 2009, 22:27

Аз бих си взел един Kindle, защото чета доста, но в България няма как да стане.
БТВ, e-ink дисплеите също натоварват, не са абсолютно благо. Доста хора се оплакват. Все пак, разликата е осезаема.

Skobelev
Регистриран: 04 юни 2007, 10:13

Мнение от Skobelev » 21 авг 2009, 22:40

Аз на един 'Сименс S65" съм изчел цяла библиотека. :D Мисля,че всяко PDA s 3" eкран ще ти върши работа,не се подлъгвай по скъпи решения.

metesator
Регистриран: 16 ное 2006, 10:22

Мнение от metesator » 22 авг 2009, 14:38

E-reader. 100%.
Препоръчвам ти PRS-505 - http://en.wikipedia.org/wiki/Sony_Reader#PRS-505
По принцип има по-нов модел, но го изтеглят от пазара, доколкото четох. Този се намира под 300 долара. Чел съм на такава машина, Е-инк е чудесно решение. Нищо общо с екранчетата на телефоните.

A4i

Мнение от A4i » 22 авг 2009, 15:09

Голям е , не може да се носи в джоб. Това е основната причина да не препоръчвам и нетбуци.
Ей такова устройство е по-удачният вариант :

Отговори