Здравейте,
В няколко града вече - Враца, Велико Търново, днес и в Плевен забелязах, че Теленор предлагат 4G+. За съжаление в други градове това не го виждам. Мислите ли, че скоро този знак ще се появи в София и в други големи градове?
Доколкото знам, за телефони на Самсунг е необходимо освен агрегацията на честоти, трябва и лентата да е над 20 Mhz. Явно в горните три града е така. За съжаление 4G+ по горния начин съм виждал до сега само в Румъния на Ориндж и в Сърбия на Теленор.
4G+ от Теленор
Re: 4G+ от Теленор
Ако си с телефон Самсунг и показва +, значи комбинираната честотна лента е над 20 точно така. Винаги може да провериш с кода *#0011#. Виваком в доста градове без 4-5 от големите са на 1800 - 15, 2100 - 5, 900 - 3, което прави пак над 20 мхз.angelstamb написа: ↑11 апр 2019, 21:13Здравейте,
В няколко града вече - Враца, Велико Търново, днес и в Плевен забелязах, че Теленор предлагат 4G+. За съжаление в други градове това не го виждам. Мислите ли, че скоро този знак ще се появи в София и в други големи градове?
Доколкото знам, за телефони на Самсунг е необходимо освен агрегацията на честоти, трябва и лентата да е над 20 Mhz. Явно в горните три града е така. За съжаление 4G+ по горния начин съм виждал до сега само в Румъния на Ориндж и в Сърбия на Теленор.
Последна промяна от Maxthon на 11 апр 2019, 23:36, променено общо 1 път.
Re: 4G+ от Теленор
Така, работата е следната. 4G+ по принцип има навсякъде в България, но агрегирания спектър е твърде малък. Това че си видял 4G+, означава, че си попаднал на място, където Теленор са refarm-нали още 5 MHz на 2100, което значи, че там ресурса е 10 MHz, а не 5 както в другите градове. А пък за другите градове, ако 2100 не беше толкова скъп (според техни думи в статия в Капитал), щяха да си вземат още 5 MHz (заедно с останалите два оператора) и да баланират спектъра на 50/50 за повече капацитет (10 MHz за DC-HSPA+ и 10 MHz за LTE). По принцип не е добре при притежавани 15 MHz на 2100, да пускаш 10 MHz за LTE, защото 3G-то ще замине, но явно в тези градове използването на 3G е малко и затова са го направили.
iPhone 16 256 GB Ultramarine
Apple Watch Series 8 45 mm Starlight
AirPods Pro with MagSafe Case
Xiaomi Mi11 Lite 5G Truffle Black
Apple Watch Series 8 45 mm Starlight
AirPods Pro with MagSafe Case
Xiaomi Mi11 Lite 5G Truffle Black