Теленор 5G
-
- Регистриран: 04 авг 2006, 22:05
Re: Теленор 5G
След десетки разговори с техническия екип на Теленор и Самсунг, от вчера забелязвам, че започна на открито да се появава тук там 5G (NR78). На закрито само където в огромна близост има клетка се появява.
Започнали са някакви настройки на мрежата, защото ъпдейт от Самсунг нямам, но резултатите са отчайващи.
Скоростта при 5G сваляне е на половина спрямо 4G+, а при ъплоуда, ако на 5G ми дава около 10mbps, то на 4G+ се върти около 40.
При 4G+ дори при непълен обвах скоростта е стабилна, на 5G обхвата не се ли напълни до горе, нещата стават още по-отчайващи.
Честно казано от чисто любопитство искам да пробвам 5G, защото 4G+ ми е предостъчно за всичко и така като гледам, мрежата на Теленор не я виждам при новия стандарт, в настоящия й вид и настройки.
Започнали са някакви настройки на мрежата, защото ъпдейт от Самсунг нямам, но резултатите са отчайващи.
Скоростта при 5G сваляне е на половина спрямо 4G+, а при ъплоуда, ако на 5G ми дава около 10mbps, то на 4G+ се върти около 40.
При 4G+ дори при непълен обвах скоростта е стабилна, на 5G обхвата не се ли напълни до горе, нещата стават още по-отчайващи.
Честно казано от чисто любопитство искам да пробвам 5G, защото 4G+ ми е предостъчно за всичко и така като гледам, мрежата на Теленор не я виждам при новия стандарт, в настоящия й вид и настройки.
Последна промяна от bomobilebulgaria на 09 фев 2022, 13:53, променено общо 1 път.
Ако чакаш (само) истинското 5G при някой от операторите ни е все едно да чакаш джакпота на 6 от 49.
Това, че Samsung-а ти не поддържа DSS или ако го поддържа не е в комбинация с другите честоти не значи, че няма 5G (масово е DSS).
Това, че Samsung-а ти не поддържа DSS или ако го поддържа не е в комбинация с другите честоти не значи, че няма 5G (масово е DSS).
Apple iPhone 16 Pro Max (256GB) White Titanium
Apple AirPods Pro v2 (2023)
Apple Watch S10 LTE 46мм
Apple Watch S10 LTE 46мм
При A1 едва ли бих се върнал, а при Vivacom не съм доволен от телефонията откакто си скапаха 3G-то за сметка на 4G-то (900 MHz).
Apple Watch S10 LTE 46мм
Apple Watch S10 LTE 46мм
-
Няма сила на планетата, която да ме върне при А1 при настоящото им покритие и качество на мобилните услуги. След като взеха да "развиват" 4G мрежата си, съсипаха всичко. Бях им абонат над 10 години, 2018-та вече не издържах и минах на Теленор, чувствтото беше все едно от Трабант се качваш на Ролс Ройс.
Имам и карта на Виваком, но от Теленор като покритие и интернет в районите, които обикалям съм най-доволен (докато мрежата ми е настроена на 4G+).
И проблемите с 5G на Теленор не са само на "моя" Самсунг. Виждам във форума на АндроидБГ, че всички от S-серията също страдат от тези симптоми.
Имам и карта на Виваком, но от Теленор като покритие и интернет в районите, които обикалям съм най-доволен (докато мрежата ми е настроена на 4G+).
И проблемите с 5G на Теленор не са само на "моя" Самсунг. Виждам във форума на АндроидБГ, че всички от S-серията също страдат от тези симптоми.
По-скоро имаш предвид 2G телефонията, защото спектърът за LTE на 900 MHz е заделен от там, т. е. няма нищо общо с 3G. А и Виваком отдавна си върнаха 5-те мегахерца на 2100 обратно за 3G (визирам Шумен, защото там LTE-то на тази честота преди беше 20 MHz за кратко), така че би трябвало да е добре.
iPhone 16 256 GB Ultramarine
Apple Watch Series 8 45 mm Starlight
AirPods Pro with MagSafe Case
Xiaomi Mi11 Lite 5G Truffle Black
Apple Watch Series 8 45 mm Starlight
AirPods Pro with MagSafe Case
Xiaomi Mi11 Lite 5G Truffle Black
жена ми е към тях и С21 и няма никакъв проблем с 5Г в София , района на Младост. Къде се случва този проблем при теб, да не би да е от мястото , къдеот се намирашbomobilebulgaria написа: ↑09 фев 2022, 12:44След десетки разговори с техническия екип на Теленор и Самсунг, от вчера забелязвам, че започна на открито да се появава тук там 5G (NR78). На закрито само където в огромна близост има клетка се появява.
Не, точно 3G имам предвид, защото преди време Vivacom не поддържаше VoLTE за iPhone и всички разговори минаваха през 2G/3G.Dubspace написа: ↑09 фев 2022, 14:35
По-скоро имаш предвид 2G телефонията, защото спектърът за LTE на 900 MHz е заделен от там, т. е. няма нищо общо с 3G. А и Виваком отдавна си върнаха 5-те мегахерца на 2100 обратно за 3G (визирам Шумен, защото там LTE-то на тази честота преди беше 20 MHz за кратко), така че би трябвало да е добре.
Сега вече с VoLTE може и да са по-добре, но само с предплатена бих “тествал” преди да се върна при тях, но съм доволен от Telenor и за момента нямам такива намерения.
Apple Watch S10 LTE 46мм
Apple Watch S10 LTE 46мм
-
В София не може да се излагат, там ще имат.
Пробелмът официално е признат от техническия екип на Теленор, но си прехвърлят топката с този на Самсунг.
Както писах и преди това, техническия екип на Теленор ми върна обаждане, че някои модели на Самсунг и Моторола, имат проблем със свързването с 5G мрежата, в районите които обикалям често, Асеновград, Труд, Раковски, Пазарджик, Стара Загора и т.н. операторът потвърди, че има 5G свързаност. Колегите им от Самсунг пък отстояват твърдо мнението, че устройствата им за България нямат ограничения и проблемите каквито и да са те със свързаност, идват само от дадения оператор.
Както споменах, работят по въпросът, но резултатът е плачевен, а на мен още повече ми се плаче, защото минах на Андроид поради това, че за бизнеса ми е удобство да разполагам с виртуален ПОС терминал на телефона. Вчера чета статия, че за iOS най-накрая ще пуснат тази функционалност с ъпдейта към 15.4 и чувството, че съм се прекарал е още по-голямо, но ще се върна след време на Apple.
При Епъл или работи или не работи, средно положение няма.
Аз в София имам подобен проблем с Note 20 Ultra. Постоянно ту се появява, ту изчезва 5G. И това в центъра на София.bomobilebulgaria написа: ↑09 фев 2022, 17:33В София не може да се излагат, там ще имат.
Пробелмът официално е признат от техническия екип на Теленор, но си прехвърлят топката с този на Самсунг.
Както писах и преди това, техническия екип на Теленор ми върна обаждане, че някои модели на Самсунг и Моторола, имат проблем със свързването с 5G мрежата, в районите които обикалям често, Асеновград, Труд, Раковски, Пазарджик, Стара Загора и т.н. операторът потвърди, че има 5G свързаност. Колегите им от Самсунг пък отстояват твърдо мнението, че устройствата им за България нямат ограничения и проблемите каквито и да са те със свързаност, идват само от дадения оператор.
Както споменах, работят по въпросът, но резултатът е плачевен, а на мен още повече ми се плаче, защото минах на Андроид поради това, че за бизнеса ми е удобство да разполагам с виртуален ПОС терминал на телефона. Вчера чета статия, че за iOS най-накрая ще пуснат тази функционалност с ъпдейта към 15.4 и чувството, че съм се прекарал е още по-голямо, но ще се върна след време на Apple.
При Епъл или работи или не работи, средно положение няма.
На айфона наистина постоянно пише, че има 5G, но реално скоростта му не винаги отговаря за 5G.