Теленор 5G

bomobilebulgaria
Регистриран: 04 авг 2006, 22:05

Re: Теленор 5G

Мнение от bomobilebulgaria » 09 фев 2022, 12:44

След десетки разговори с техническия екип на Теленор и Самсунг, от вчера забелязвам, че започна на открито да се появава тук там 5G (NR78). На закрито само където в огромна близост има клетка се появява.
Започнали са някакви настройки на мрежата, защото ъпдейт от Самсунг нямам, но резултатите са отчайващи.
Скоростта при 5G сваляне е на половина спрямо 4G+, а при ъплоуда, ако на 5G ми дава около 10mbps, то на 4G+ се върти около 40.
При 4G+ дори при непълен обвах скоростта е стабилна, на 5G обхвата не се ли напълни до горе, нещата стават още по-отчайващи.
Честно казано от чисто любопитство искам да пробвам 5G, защото 4G+ ми е предостъчно за всичко и така като гледам, мрежата на Теленор не я виждам при новия стандарт, в настоящия й вид и настройки.
Последна промяна от bomobilebulgaria на 09 фев 2022, 13:53, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
centur
Регистриран: 10 авг 2005, 22:39

Мнение от centur » 09 фев 2022, 13:42

Ако чакаш (само) истинското 5G при някой от операторите ни е все едно да чакаш джакпота на 6 от 49.
Това, че Samsung-а ти не поддържа DSS или ако го поддържа не е в комбинация с другите честоти не значи, че няма 5G (масово е DSS).
Apple iPhone 16 Pro Max (256GB) White Titanium
Apple AirPods Pro v2 (2023)
Apple Watch S10 LTE 46мм

ivobel721
Регистриран: 05 юни 2018, 17:37

Мнение от ivobel721 » 09 фев 2022, 14:12

centur написа:
09 фев 2022, 13:42
Ако чакаш (само) истинското 5G при някой от операторите ни е все едно да чакаш джакпота на 6 от 49.
Ползвай А1 или Виваком и ще видиш по-масово n78 :D
А освен това, за разлика от на Теленор, на Виваком DSS работи добре и без проблеми на Samsung.

Потребителски аватар
centur

Мнение от centur » 09 фев 2022, 14:20

При A1 едва ли бих се върнал, а при Vivacom не съм доволен от телефонията откакто си скапаха 3G-то за сметка на 4G-то (900 MHz).
Apple Watch S10 LTE 46мм

bomobilebulgaria

Мнение от bomobilebulgaria » 09 фев 2022, 14:33

Няма сила на планетата, която да ме върне при А1 при настоящото им покритие и качество на мобилните услуги. След като взеха да "развиват" 4G мрежата си, съсипаха всичко. Бях им абонат над 10 години, 2018-та вече не издържах и минах на Теленор, чувствтото беше все едно от Трабант се качваш на Ролс Ройс.
Имам и карта на Виваком, но от Теленор като покритие и интернет в районите, които обикалям съм най-доволен (докато мрежата ми е настроена на 4G+).
И проблемите с 5G на Теленор не са само на "моя" Самсунг. Виждам във форума на АндроидБГ, че всички от S-серията също страдат от тези симптоми.

Dubspace
Регистриран: 28 мар 2014, 19:21

Мнение от Dubspace » 09 фев 2022, 14:35

centur написа:
09 фев 2022, 14:20
При A1 едва ли бих се върнал, а при Vivacom не съм доволен от телефонията откакто си скапаха 3G-то за сметка на 4G-то (900 MHz).
По-скоро имаш предвид 2G телефонията, защото спектърът за LTE на 900 MHz е заделен от там, т. е. няма нищо общо с 3G. А и Виваком отдавна си върнаха 5-те мегахерца на 2100 обратно за 3G (визирам Шумен, защото там LTE-то на тази честота преди беше 20 MHz за кратко), така че би трябвало да е добре.
iPhone 16 256 GB Ultramarine
Apple Watch Series 8 45 mm Starlight
AirPods Pro with MagSafe Case
Xiaomi Mi11 Lite 5G Truffle Black

python12
Регистриран: 31 мар 2020, 14:03

Мнение от python12 » 09 фев 2022, 15:51

bomobilebulgaria написа:
09 фев 2022, 12:44
След десетки разговори с техническия екип на Теленор и Самсунг, от вчера забелязвам, че започна на открито да се появава тук там 5G (NR78). На закрито само където в огромна близост има клетка се появява.
Започнали са някакви настройки на мрежата, защото ъпдейт от Самсунг нямам, но резултатите са отчайващи.
Скоростта при 5G сваляне е на половина спрямо 4G+, а при ъплоуда, ако на 5G ми дава около 10mbps, то на 4G+ се върти около 40.
При 4G+ дори при непълен обвах скоростта е стабилна, на 5G обхвата не се ли напълни до горе, нещата стават още по-отчайващи.
Честно казано от чисто любопитство искам да пробвам 5G, защото 4G+ ми е предостъчно за всичко и така като гледам, мрежата на Теленор не я виждам при новия стандарт, в настоящия й вид и настройки.
жена ми е към тях и С21 и няма никакъв проблем с 5Г в София , района на Младост. Къде се случва този проблем при теб, да не би да е от мястото , къдеот се намираш

Потребителски аватар
centur

Мнение от centur » 09 фев 2022, 16:43

Dubspace написа:
09 фев 2022, 14:35

По-скоро имаш предвид 2G телефонията, защото спектърът за LTE на 900 MHz е заделен от там, т. е. няма нищо общо с 3G. А и Виваком отдавна си върнаха 5-те мегахерца на 2100 обратно за 3G (визирам Шумен, защото там LTE-то на тази честота преди беше 20 MHz за кратко), така че би трябвало да е добре.
Не, точно 3G имам предвид, защото преди време Vivacom не поддържаше VoLTE за iPhone и всички разговори минаваха през 2G/3G.
Сега вече с VoLTE може и да са по-добре, но само с предплатена бих “тествал” преди да се върна при тях, но съм доволен от Telenor и за момента нямам такива намерения.
Apple Watch S10 LTE 46мм

bomobilebulgaria

Мнение от bomobilebulgaria » 09 фев 2022, 17:33

python12 написа:
09 фев 2022, 15:51
жена ми е към тях и С21 и няма никакъв проблем с 5Г в София , района на Младост. Къде се случва този проблем при теб, да не би да е от мястото , къдеот се намираш
В София не може да се излагат, там ще имат.
Пробелмът официално е признат от техническия екип на Теленор, но си прехвърлят топката с този на Самсунг.
Както писах и преди това, техническия екип на Теленор ми върна обаждане, че някои модели на Самсунг и Моторола, имат проблем със свързването с 5G мрежата, в районите които обикалям често, Асеновград, Труд, Раковски, Пазарджик, Стара Загора и т.н. операторът потвърди, че има 5G свързаност. Колегите им от Самсунг пък отстояват твърдо мнението, че устройствата им за България нямат ограничения и проблемите каквито и да са те със свързаност, идват само от дадения оператор.
Както споменах, работят по въпросът, но резултатът е плачевен, а на мен още повече ми се плаче, защото минах на Андроид поради това, че за бизнеса ми е удобство да разполагам с виртуален ПОС терминал на телефона. Вчера чета статия, че за iOS най-накрая ще пуснат тази функционалност с ъпдейта към 15.4 и чувството, че съм се прекарал е още по-голямо, но ще се върна след време на Apple.
При Епъл или работи или не работи, средно положение няма.

Spikul
Регистриран: 23 ное 2014, 12:17

Мнение от Spikul » 09 фев 2022, 19:09

bomobilebulgaria написа:
09 фев 2022, 17:33
python12 написа:
09 фев 2022, 15:51
В София не може да се излагат, там ще имат.
Пробелмът официално е признат от техническия екип на Теленор, но си прехвърлят топката с този на Самсунг.
Както писах и преди това, техническия екип на Теленор ми върна обаждане, че някои модели на Самсунг и Моторола, имат проблем със свързването с 5G мрежата, в районите които обикалям често, Асеновград, Труд, Раковски, Пазарджик, Стара Загора и т.н. операторът потвърди, че има 5G свързаност. Колегите им от Самсунг пък отстояват твърдо мнението, че устройствата им за България нямат ограничения и проблемите каквито и да са те със свързаност, идват само от дадения оператор.
Както споменах, работят по въпросът, но резултатът е плачевен, а на мен още повече ми се плаче, защото минах на Андроид поради това, че за бизнеса ми е удобство да разполагам с виртуален ПОС терминал на телефона. Вчера чета статия, че за iOS най-накрая ще пуснат тази функционалност с ъпдейта към 15.4 и чувството, че съм се прекарал е още по-голямо, но ще се върна след време на Apple.
При Епъл или работи или не работи, средно положение няма.
Аз в София имам подобен проблем с Note 20 Ultra. Постоянно ту се появява, ту изчезва 5G. И това в центъра на София.
На айфона наистина постоянно пише, че има 5G, но реално скоростта му не винаги отговаря за 5G.

Отговори