Какъв Ericsson? Всичко е Huawei за 2G, 3G, 4G и 5G. Единствено в метрото имат споделено Ericsson оборудване между трите оператора, но там няма 5G.bomobilebulgaria написа: ↑09 юли 2023, 08:53Нищо няма да намериш, 90% им е агрегация на 4Г честоти с настоящата техника и по големите градове тук там 5Г от Ериксон. Йеттел не инвестират, изцеждат ресурса завещан от Теленор.
Теленор 5G
Re: Теленор 5G
5G оборудването им (и мобилната мрежа, и core частта) са от Huawei. Имат най-слабото 5G покритие от трите оператора в България.Ttm1 написа: ↑09 юли 2023, 05:29Здравейте!
Дали може да ми помогнете с каквито и да е ресурси относно Йетел и 5G мрежата им? Статии, документи, регулации, техни презентации, каквото и да , което да нми даде някаква информация относно историята по изграждането и развитието на 5G мрежата им, избрани доставчици на оборудване, проекти, в които са замесени.
Много ще съм благодарна, тъй като правя изследване, а се оказах малко ограничена във времето
https://www.techtrends.bg/2022/10/20/ye ... ort-13662/
Към октомври на 2022
Изплозват 5G на Band 78 и Band 7 (DSS). Второто се среща много рядко и мисля, че го няма в София.компанията е инсталирала около 1 000 5G базови станции, които осигуряват покритие на 49% от населението, но само 3% от територията на страната.
Yettel първи пуснаха VoLTE, което е нужно за провеждане на разговори през 4G, и наскоро намерих тази информация:
В някой репорт пишеше как А1 имат 2450 станции в страната, а Йеттел 2700.Yettel изтъква, че от търговския старт през 2021 г. продължава да разширява и надгражда своята 5G мрежа. Данни на оператора показват, че 45% от клиентите са избрали план с неограничени данни, като те вече генерират 90% от целия трафик в мрежата. В същото време всички клиенти на телекома провеждат разговори с високо качество, благодарение на технологията VoLTE и сега 64% от всички разговори се реализират именно чрез нея.
Виж финансовите им отчети, ако са публични, защото там има някои интересни метрики. Йеттел имат най-висок revenue per user.
Ако искаш снимки на мобилните им станции, може да намериш от Twitter много такива:
https://twitter.com/ivaylo_belchev
A1 в момента имат гигабитово 5G във всички населени места с население над 3000 души, но Йеттел са по-скромни и се целят през 2026 година да имат в насалените маста с над 30 хиляди.Сред целите, записани в стратегията за устойчиво развитие на Yettel България, е достъпна 5G свързаност за най-малко 85% от българското население до 2026 г. със скорост на връзка над 1 Gbps в градските райони (с население над 30 000 души).
Йеттел всяка година си плаща за фалшивите тестове на umlaut и затова са "най-добрата мрежа" за 6ти пореден път.
Йеттел се правят на много зелени, ама А1 са тези, които инсталират слънчеви панели на станциите си.
Някой има ли наблюдения как е по морето има ли натоварване на мрежите
Последната седмица Созопол-Черноморец , Yettel са тотал щета, Нямам обяснение на причините, защото няма толкова хора,за да се товари но мрежата сякаш умря. До клетката си е цяло събитие за 200-300Мбита скорост, на Градина по плажа горе долу става ,мръднеш навътре 50м към караваните и 10Мбита са цяло чудо. Подавал съм сума ти сигнали през последните 2 години, но без промяна. А1 са още по-зле , Виваком една идея по-добре. А имат наблъскани клетки по цялата периферия ....
Бях на градина преди две седмици и се катериха по антената която е почти на плажа
Тогава беше добре интернета
Тогава беше добре интернета
-
- Регистриран: 19 ное 2017, 10:18
Всъщност покрай навлизането на 5G не трябва ли да е осезаемо по-добре понеже тази технология позволява по-голям капацитет и паралелно обслужване на по-голям брой потребители?
Да точно това е аномалията която се наблюдава
Или е бавна връзката между базовата станция и централата или е нещо друго което на мен не ми е известно
Или е бавна връзката между базовата станция и централата или е нещо друго което на мен не ми е известно
Потресен съм от покритието и развитието на мобилните мрежи и на трите оператора.
Вчера пътувах през подбалканския път Бургас - София...най-дообра беше мрежата на А1, следвана от Йеттел и Виваком, като последните две на еднакво зле място. Не съм фен на А1 а по-скоро на качеството на Йеттел, но което е факт си е факт. Мобилните данни най-добре се представяха на А1, почти през целия път успявах да си гледам тв и слушам музика. Виваком бях в lte но никакъв пренос на данни, а Йеттел си бях 80% в 3г мрежа...никакъв пренос на данни. Опитвам се да си обясня този регрес и в трите оператора, но поне А1 нещо правят всичко друго е лешшшш, пълен лешшш. в град Златица пълно покритие на Виваком ....нулев пренос на данни.. Вече не знам на кой оператор човек да иде. Като качество на разговорите продължава Йеттел да е най-добре, но нет извън населентите места си е направо мъка. И виваком и Йеттел поддържат до 10 мгб скорост извън населените места, но това е максимума. А1 често е около 100 мгбс в 4г. Според мен, оборудването си стареее като компюютрите и на всеки 3-5г. си трябва чисто ново оборудване.
Вчера пътувах през подбалканския път Бургас - София...най-дообра беше мрежата на А1, следвана от Йеттел и Виваком, като последните две на еднакво зле място. Не съм фен на А1 а по-скоро на качеството на Йеттел, но което е факт си е факт. Мобилните данни най-добре се представяха на А1, почти през целия път успявах да си гледам тв и слушам музика. Виваком бях в lte но никакъв пренос на данни, а Йеттел си бях 80% в 3г мрежа...никакъв пренос на данни. Опитвам се да си обясня този регрес и в трите оператора, но поне А1 нещо правят всичко друго е лешшшш, пълен лешшш. в град Златица пълно покритие на Виваком ....нулев пренос на данни.. Вече не знам на кой оператор човек да иде. Като качество на разговорите продължава Йеттел да е най-добре, но нет извън населентите места си е направо мъка. И виваком и Йеттел поддържат до 10 мгб скорост извън населените места, но това е максимума. А1 често е около 100 мгбс в 4г. Според мен, оборудването си стареее като компюютрите и на всеки 3-5г. си трябва чисто ново оборудване.
Да преди 2 седмици сменяха антени точно зад бунгалата и си помислих ,че нещата ще се подобрят но те станаха по-зле.monster789 написа:Всъщност покрай навлизането на 5G не трябва ли да е осезаемо по-добре понеже тази технология позволява по-голям капацитет и паралелно обслужване на по-голям брой потребители?