Nokia 5800 vs Nokia N82

jvu4ka
Регистриран: 01 май 2009, 16:38

Re: Nokia 5800 vs Nokia N82

Мнение от jvu4ka » 01 май 2009, 16:44

Аз имам 5800 и н95 8гб
доволна съм и от двата телефона

Искам да кажа НА незнаещите и тия дето само са чули не дочули че "5800 е с бъгав тъч"...
- жестоко се лъжете!
Горе долу от както излезна тоя телефон съм с него и не ми е правил абсолютно никакви проблеми. Вярно е, че камерата е кофти, но не е толко зле. Ся ако искате хубави снимки... ми вземете си апаратче ве!!!

И ако питате мене аз лично НИКОГА не бих си взела н82, това че има 5мп камера не го прави Свещен телефон, отвратително меню, дизайн и какво ли още не. На нищо не прилича. Та ако толко много искате хубави снимки си вземете апаратче, аз съм си много доволна от 5800 и за нищо на света не бих го заменила със н82.

motofen2
Регистриран: 04 окт 2007, 02:19

Мнение от motofen2 » 01 май 2009, 18:16

Само жена би говорила така... :)

Пинокио
Регистриран: 08 фев 2009, 11:35

Мнение от Пинокио » 01 май 2009, 18:43

Човече, незнам какво пушиш, но определено не е за теб ;)

N82 от излизането си до ден дншен е масово брандиран модел и е бетселъра на Nokia.

brrrrrr
Регистриран: 02 апр 2007, 23:22

Мнение от brrrrrr » 01 май 2009, 23:13

Спор няма ,че Н82 е по-добър от 5800. Искам само да се намеся и да изкажа мнение относно това дали Н82 е най-добрият бла бла. А каква е разликата му с Н95 8Гб ? Почти никаква. Ако е заради е*****а светкавица ае сега аз съм спец по фенери и това е жалко подобие на силна светлина. Н95 8ГБ е с по-голям дисплей, което е неуспоримо предимство. Слайда не е никакъв проблем това е кусур , който се търси от естествено многознайковците. Относно дизайна еми Н82 си е грозен, не че Н95 8Гб блести като диамант ама е много приятен от моноблока. Те по-принцип са им грозни телефоните на Нокиа така, че не виждам защо обсъждате дизайна им. С изключение единствено на Е90. Ако някой каже ,че дизайна му е кофти да ми цуне (_._)
Всичко останало е еднакво, но въпрос на вкус. А да ви кажа значи тез от ферари много зле тая година. Как може да се излагат , толкова много фенове имат , толкова мангизи наливат всяка година. Един Brawn направо им разказа играта. Остай, остай ша пия една ракия то са е видяло...

sports_man
Регистриран: 15 окт 2007, 11:19

Мнение от sports_man » 02 май 2009, 11:56

Толкова мнго глупости прочетох тук че лошо ми стана-ксенона и 5МП камера биле недостатък,3,2 камерата била по добра и сякви такива...Всеки да се замисли защо още от излизане то си 5800 е на цената на Н82 (30-40 лв. повече,а сега на една цена) при положение че разликата в презентацията на 2-та модела е почти 2 години,а и 5800 е тъч огромен дисплей и по нова версия на симбиена и пак е на цената на Н82,а предимствата на 5800 са ГОЛЕМИ!!! Така че всеки сам да си прави изводите...

Някой беше казъл че Н82 бил с гадно меню,което е смешно.Първо да погледне менюто на 5800 и тогава да говори!

Draconis
Регистриран: 16 апр 2007, 19:34

Мнение от Draconis » 03 май 2009, 23:44

Ех чета и се смея, вярно N82 си беше класен телефон и все още не е за изхвърляне, но да се оплюва така 5800 си е малко или много неадекватно, хардуерни спецификации и бла-бла-бла, какво толкова различно има в 5800 спрямо N82 - нека почнем с предимството на N82 по-добрата камера, вярно 5 мегапиксела са повече от 3.2 безспорен факт, ксеноновата светкавица си е посредствена при N82 (Sony Ericsson имат по-добри ксенонови светкавици), но пак е по-добре ако се снимат снимки от метър и половина до два метра на тъмно, докато LED светкавиците на Nokia са също доста силни но поне позволяват да се снима от около половин метър на тъмно, така че за близка снимка в тъмни помещения предпочитам LED вместо Xenon, а и ако ще правя качествени снимки тук се мъдри един сравнително стар вече Canon Ixus80IS, който е класи над камерата на който и да било мобилен телефон; така минавам на 5800 - по-бърз процесор вярно 37 мегахерца не се отразяват драстично на бързодействието, но пък са си в повече, по-голям дисплей също и по-висока резолюция, за хората обичащи да гледат клипове на телефоните си или да преглеждат интернет страници, това си е голям бонус, факт, картата памет идваща с 5800 е 8 гигабайта срещу 2 гигабайта при N82.
Най-накрая искам да засегна най-невзрачния, но пък и доста съществен въпрос при телефони с операционни системи - батерията. Symbian телефоните са известни със своето бързо изтощаване на батерията, тук предимството е отново на страната на 5800 - 1320 mAh срещу 1050 mAh при N82 според данни от сайта тук при 5800: Време на разговор = 8.8 ч., Време на готовност = 406 ч.; при N82: Време на разговор = 4.3 ч.; Време на готовност = 225 ч.
Реално така излиза, че издръжливостта на батерията е близо 2 пъти повече при 5800, това за хора, които пътуват повече и нямат постоянен достъп до електрическа мрежа или до автомобила си където да заредят своя телефон, това е голям плюс, както и за тези които говорят доста дълго през деня.
Нека някой ме убеди, че 5800 Xpress Music е лош телефон, по същия начин никой не може да ме убеди, че N82 е лош телефон също, но както знаем Nokia винаги са имали проблеми със своите Symbian телефони, като същите проблеми в голяма степен са бивали изчистени при последващи версии на firmware-a, все още помня времето, когато N82 масово имаше проблеми и как след няколко обновявания на firmware-а всичко си дойде на мястото. Нека не бързаме да съдим и 5800, както се казва "всяко нещо с времето си".

vladovn
Регистриран: 24 окт 2005, 21:47

Мнение от vladovn » 04 май 2009, 10:36

Надявам се осмисляш твърдението "ксеноновата светкавица си е посредствена при N82".
По - бързия процесор със великите 37MHz само допълнително ще смалят времето до завръщане към зарядното, а разликата във времето за изпълнение на процесите практически несъществува. Отностно издръжливостта на двата е видно, че не си ги виждал. N82 издържа повече, но това не се дължи на по - малката батерия, а на доста по - малкия екран. Също така Symbian OS не е гаранция, че бат. задължително трябва да е калпава. MotoZ10, SE P1, G900 издържат поне по три дни, проблема си е изцяло във нокиа. За тях хубави батерии не същесвуват. Цяла армия от телефони във среден и висок клас се славят с много малкото си време на изчакване и това не е нещо ново.
То дори сравнението между двата ми звучи не на място. Единия е обозначен като музикален телефон, а другия като "джобен мултимедиен компютър".
"Всяко нещо с времето си" - съгласен съм, времето на 5800 мина, преди още да започне да се продава, а сега след 4 месеца в продажба още поправят софта, нещо което при N82 е завършило много одавна.

Draconis
Регистриран: 16 апр 2007, 19:34

Мнение от Draconis » 04 май 2009, 18:35

Надявам се ти да осмислиш поста си преди да коментираш с нападки към 5800, N82 съм го виждал, съквартиранта ми го има от достатъчно време, за да кажа че ксеноновата светкавица е посредствена, просто не представлява нищо особено, както казах, Sony Ericsson имат по-добри ксенонови светкавици към телефоните си, от страна на батерията N82 си куца, така и от Nokia не си осъзнаха проблема с издръжливостта на батериите, при N73 батерията е 1100 mAh с N73 съм изкарал вече малко повече от 2 години, но батерията се хаби бързо, при N82 батерията е 1050 mAh еми какво да ти кажа прави си извода, аз лично съм със Symbian телефони още от времето на Nokia 6600 "жабката" т.е. Symbian 7.0, честно казано от тогава насам все си им куцат батериите на Symbian телефоните, издържат уникално малко време, реално колкото по-висок клас се води телефона на Nokia, батерията се изтощата доста по-бързо, реално 1300 mAh са си по-добре осмислени като решение от 1050, ако кажеш че е обратното ще те пратя да си преговориш уроците по електротехника. Относно екрана, да N82 е с по-малък екран, но при 5800 екрана се изгася при доближаване на телефона до ухото, т.е. по време на разговор, също екрана изгасва при заключване на тъчскрийна от слайд бутона от дясната страна на 5800, това намалява разхода на батерията, като не се чака дадено време докато се изключи дисплея, както е при N82, така че отново везните се изравняват, а реално батерията пак си е бонус при 5800.
Относно сравнението между двата наистина не е коректно, N82 е със Symbian 9.2 FP2, докато 5800 е със Symbian 9.4, същата версия като при 5800 ще се използва и при N97, който предстои да излезе, съответно, дай след като е по-остарял и вече достатъчно ъпдейтват и предполагаемо изчистен от бъгове и т.н. да си караме със Symbian 7.0 или 8.0, просто звучи смешно отстрани. Спрямо твърдението, че единият е "музикален телефон", а другият "джобен мултимедиен компютър", странно аз си мислех че именно на по-голям дисплей с по-добра резолюция мултимедийното съдържание ще се вижда и ще изглежда по-добре, дали пък не греша, вместо да гледам клип на 640х360 ще ми е по-добре да го гледам на 320х240, искрено се съмнявам, покажи ми едно нещо, което N82 може, а 5800 не може, Symbian 9.4 е обратно съвместим със всички приложения работещи на Symbian 9.2, така че не виждам къде е проблема да наречем и 5800 "джобен мултимедиен компютър", просто това си е маркетингово брандиране, в N серията също имаше такова брандиране като "музикален телефон", а всъщност странен факт бе, че N73 Music Edition заедно със стандартният N73 бяха за времето си най-добрия камерафон на Nokia спрямо качество на снимките, реално ако ще мерим 5800 с някой телефон от N серията, нека да е N85, заради по-близките параметри, като например стандартните вече 8 гигабайта карта в комплекта, батерия над 1100 mAh и т.н. и отново разликата ще е основно в камерата, но поне ще сравняваме Symbian 9.3 с 9.4, а не 9.2 с 9.4, съответно и процесорите ще са вече на едно ниво, вярно 37 мегахерца, но защо пък да липсват, след като може да са еднакви, но явно на хората не им изнася да сравняват N85 със 5800 заради цената, която при N85 е със 100 лв. приблизително повече от тази при 5800.
Хммм на Nokia 5800 й е отминало времето, интересно тогава защо от Nokia ще пускат N97 тогава, след като той притежава като бонус хардуерна qwerty клавиатура и по-добра камера, по-добра батерия, процесор и 32 гигабайта вградена памет, но софтуерно си остава същият като 5800 Xpress Music странно наистина, особено при факта че в момента хората купуват телефони с 2 мегапиксела камери за цени около 400 лв. дори без въпросните да притежават операционна система.

vladovn надявам се осмисляш твърдението "времето на 5800 мина, преди още да започне да се продава" след като продажбите на 5800 Xpress Music до момента надхвърлят далеч продажбите на N82 през първите 4 месеца от излизането на модела.
Относно оправянето на софтуера все пак имай на предвид, че това е един от първите телефони на Nokia със тъчскрийн и Symbian, нормално е да има проблеми, докато N82 не бе първият телефон на Nokia, нито с 5 мегапиксела камера, нито със Symbian 9.2 и пак им отне около 4-5 месеца да "оправят" софтуера, така че помисли малко преди да изкарваш N82 най-добрия телефон на Nokia.

vladovn
Регистриран: 24 окт 2005, 21:47

Мнение от vladovn » 04 май 2009, 22:40

"...интересно тогава защо от Nokia ще пускат N97 тогава, след като той притежава като бонус хардуерна qwerty клавиатура и по-добра камера, по-добра батерия, процесор"

Защото притежава qwerty, нещо невиждано досега явно.
Чакам снимки да публикуваш направени с по - добрата камера. Също така резюме как се държи батерията. Иначе си е чешене на езика....
В темата за n97 бях сложил линк към техн. характеристика и там ясно се видя, че процесор НОВ НЯМА да има. Това си е същия процесор, ползван от години!
Какво да коментирам повече, като ти дори не си погледал и това?
Съвет: започни с тази новина http://www.mobilebulgaria.com/news/view.php?id=12242
Всякакъв коментар е вече излишен. Стана ясно, че 1100 като най - продаван е най - добрия им модел.
Но ще чакам впечатленията ти от батерията и най - вече снимките, включи и макрото да видим как е.

tresto
Регистриран: 19 яну 2007, 19:30

Мнение от tresto » 05 май 2009, 00:35

Всеки си има плюсовете и минусите,аз съм с 5800 и съм много доволен,а са минали доста през мен,перфектен телефон няма,това означава да се продава само перфектния телефон,а какво остава за другите модели,ама всеки с мераците си.

Отговори