"М-тел измислиха нов начин да крадат милиони левове от потребителите

hardtrance
Регистриран: 22 фев 2010, 18:36

Re:

Мнение от hardtrance » 23 фев 2010, 00:07

Само дето ме съмнява Мтел да дели с Виваком и Глобул в случая :D
Просто ги финтират....както и iPhone щото пък те са партньори с Глобул и по този начин им "хакват" телефона с предефинирания APN на Глобул и хората си купуват iPhone от Глобул с преферениции и после го ползват в мрежата на Мтел без проблем :)

shiftA
Регистриран: 01 мар 2007, 15:05

Re:

Мнение от shiftA » 23 фев 2010, 02:13

С настройки или без - сам решаваш да ползваш ли нет, или не. За възрастни хора или за деца се ползва телефон без WAP или се спира GPRS-a. И да - направено е за улеснение. И това няма нищо общо с таксуването на дейта трафика. Не знам кое му е странното на отразяването в детайлната разпечатка. Трафик в мрежата на БТК, ползван през м-телската ти карта ли се очаква да се таксува? Блогърът, който си цитирал, е пейстнал оттук-оттам, вкл. случайни членове на Закона за защита на потребителите, но не е изяснил следното. Операторът дава достъп до GPRS мрежата си на конкретна SIM карта. Когато не желаеш да имаш GPRS, заявяваш да се спре. В случай, че желаеш, можеш да го ползваш във всеки апарат, поддържащ услугата и работещ с м-телска карта. Настройките за достъп са за апарата, а не за СИМ картата. Интернет адресите, които посещаваш, не определят таксуването - то се определя от генерирания трафик (за разлика от телефонния номер, който избираш, тоест, ако се обадиш на сателитен телефон, ще ти излезе доста скъпо). Ето защо посещаваните сайтове не излизат в детайлна разпечатка. Не съм чувал някой оператор някъде да предлага подобна информация. Когато влиаш във VFL! портала обаче, това се вижда във фактурата, понеже се таксува отделно от дейта пакети, тарифи и т.н. Мобилният ти телефон пази логовете, които можеш да си провериш. Ползването на интернет през номер за данни е CSD и е нещо доста различно от достъп през GPRS, и то най-малкото защото телефонът ти дава заето, ако някой те търси по същото време. Пробвай да влезеш през 0881000 от вивакомска карта, няма да успееш. Могат да се правят ограничения и с парола за забрани. В блога някой от читателите пише, че жалбата, която е пуснал до КЗП, има ефект - задвижено административно наказателно производство срещу М-Тел за нелоялна търговска практика. Много интересно :)

hardtrance
Регистриран: 22 фев 2010, 18:36

Re:

Мнение от hardtrance » 23 фев 2010, 09:51

Случайни членове от ЗЗП казваш а :D . Чини ми се разчиташ на това, че повечето хора неса ги прочели а са прегледали отгоре-отгоре за да твърдиш, че са случайни.
Копи-пейст оттук-оттам викаш, а? Вярно е, че не е подробно описано всичко, но е изяснил как се прави, какви са процедурите, стандартите, последователността от технологична гледна точка...докато ти - много приказки, технически нищо обяснено ( типично за менажер ) .
:D:D:D:D:D
Я като си толкова напред, обясни какво се случва при чужд абонат в роуминг........?
Никой не кава че тарифирането се извършва според посетените интернет адреси, май си или много тъп или мотивите са ти да заблуждаваш хората просто защото си на заплата в Мтел :D:D:D:D . Тарифирането е сложна система позлвашта DB, radius server.......тя е много далеч от такива "разбирачи" като теб . Ясно е, че ще успееш да заблудиш повече хора които неса вчас, но тези които са в бранша разбират за какво иде реч....
Това че неси чувал някой оператор да дава такава подробна фактура, говори колко си ОГРАНИЧЕН, или иначе казано - менажер от село, на смешна заплата някъде си.....

П.С.
Междудругото, чудя се ника ти откъде си го взел.......може би от честото използване на тази комбинаця от клавиши когато си четеш емайла ......типично за безхаберници :D:D

iv_st2
Регистриран: 23 фев 2010, 09:44

Re:

Мнение от iv_st2 » 23 фев 2010, 10:04

Само да отбележа че според мен блгърът не е пейстнал оттук оттам, а го е систематизирал доста добре. Само дето информацията е доста голяма и блогът е станал голям. А и коментарите са доста интересни и може да се научи много от тях.

И друго нещо да кажа - не може когато не ползвам GPRS да ходя да го спирам от оператора тъй като не знам кога ще ми потрябва. Така че моля ви просто да не го споменавате изобщо. Не може оператора да ми налага правила които противиречат на всякаква логика или всякаква общоприета практика - аз просто сменям оператора!!!

Настройка трябва да има и СИМ картата, не само настройка на апарата - в HLR-а на оператора има настройка за всеки СИМ кои APN-и може да избира. На вас оставям да си отговорите защо?

Когато ползваш интернет през номер за данни, телефонът може да не ти дава заето, т.е. да те търсят през това време ако имаш активиран "Call Waiting". Трябва само да отидете в настройките на телефона и да го активирате.

И накрая - надявам се някоя институция да се намеси защото тези практики, предимно от един и същ оператор, бъркат в джоба на всеки един от нас.

РПГ - Sage
Регистриран: 05 дек 2005, 17:09

Re:

Мнение от РПГ - Sage » 23 фев 2010, 11:10

Е какво да кажа... Типично, характерно, издържано в стила и традициите на въпросния оператор.

[Quote][i]92. Адресираните до Мобилтел предложения, жалби и молби се разглеждат и решават от Мобилтел не по-късно от [B]един месец[/B] от получаването им, като жалбоподателят се информира писмено за резултата. "[/i]

Те нарушават дори собствените си правила, а какво остава за чуждите.........[/Quote]
И при Глобул е така...

shiftA
Регистриран: 01 мар 2007, 15:05

Re:

Мнение от shiftA » 23 фев 2010, 13:45

А ти твоя ник как си го измисли? :)
Много ще се радвам, ако ми отвориш очите за всички онези неща, които явно не разбирам - и за закона, за таксуването, роуминга, както и за твоята професионална позиция, явно си от някой град, а аз с граждани не споря :)
Давай повече примери, ако ти е възможно, разкрий ми тайните, които не зная, и не ме оставяй заблуден, та да не заблуждавам в незнанието си и другите!

asenna5
Регистриран: 22 мар 2006, 19:03

Re:

Мнение от asenna5 » 23 фев 2010, 14:17

Този пост не е отговор към някой конкретно..

Прегледах по-подробно линка от първият пост в темата..
Както и заподозрях в началото..- пак някой е писал първосигнално без да провери нещата и (ама разбира се, кой друг!)...- "..Ето, виждате ли - отново операторите ни обират!".
Поне някои хора бързо стоплиха за какво става въпрос, което може само да ме радва - показва, че могат да мислят (жалко, че първо действат, после мислят, ама..)..

Искам да добавя нещо..
Съжалявам, че ще разочаровам много хора тук, но мобилният интернет на Мтел на (поне на този етап) е най-евтин в Бг. Моля не пишете бози за някакви митични 1.80лв. или 2.40лв. на мегабайт..

Въпрос за 100 000лв. - колко според вас ще плати абонат на Мтел (който не е на ФИТ тарифа), на Вивател и на Глобул, който не ползва дейта пакет (нито има включени мегабайти в плана си), а си е джиткал от мобилният и е навъртял примерно 20 мегабайта трафик през GPRS..?

tre
Регистриран: 24 мар 2004, 04:59

Re:

Мнение от tre » 23 фев 2010, 14:46

При Глобул: 50 кинта, виваком - 40. На която и да е от програмите им (освен ако не са от включените мб на вива уникол и злато).
Колкото и да ненавиждам ментел, ще си преквърлям лооп ъп2ю -то на Лууп Сърф, точно заради нета (понеже глобул пак се изложиха с последната си ББ+ тарифа, дето уж имаш нет, ама той само за ББ услуги, иначе - на 2.40/мб).

Emuhead
Регистриран: 23 ное 2009, 17:12

Re:

Мнение от Emuhead » 23 фев 2010, 14:48

20 MB при Мтел= 25 лв за първите 10 MB и 6 за вторите = 31 лв.
http://mtel.bg/mobiltel/prices/standard_internet.php

20 MB при Глобул = 48 лв. (по 2.40 на мегабайт за целия трафик!)

http://www.globul.bg/bg/mobilenet.html?posm=1

20 МВ при Виваком = 36 лв. (1.80 лв на мегабайт за целия трафик - тук съм дал произволен план, при другите цената е същата!)

http://vivacom.bg/bg/residential/prices_and_services/mobilni_uslugi/mobilni_abonamentni/optima_250/

Един вид без дейта пакет Мтел е с разлика най-изгоден оператор, но само при консумация от над 10 MB. Под 10 MB Мтел пък стават най-скъпи, а Виваком са най-евтини и то с разлика. Глобул пък са най-голяма брадва, защото не са близко до лидерите независимо от трафика. От друга страна Виваком така или иначе имат включен трафик към всички планове от сериите Злато и UniCall, а и позволяват динамично добавяне и изключване на дейта пакети, което май само те го имат.

KOBRETI
Регистриран: 30 авг 2005, 16:44

Re:

Мнение от KOBRETI » 23 фев 2010, 15:10

Абе, какво да ви кажа.... Последния месец преди да се махна от Мтел, телефонът енерираше ГПРС конекция при всяко обаждане.... Предположих, че е заради някакъв софтуер, който съм качил, затова пробвах какво ли не - изтриване на настройките, слагане на грешни настройки... Телефонът продължи да си се свързва на всяко обаждане... В интерес на истината, го форматирах чак след като махнах Мтел картата, така че не мога да потвърдя 100% дали е от нея проблемът...

Отговори