[Quote]Ами не, не си ме обидил, но дано и аз да не те обидя. В случая внасящия объркване и маниполация сте ВИЕ (не само ти), а повечето, които само се позовавате на теорията, а не ви се е налагало да се сблъскате с практиката.
Общите условия дори не съм ги чел, наскоро прекратих договор без абсолютно никакъв проблем по описания по-горе начин.
Накратко се случи това:
Плащах си сметката някъде в средата на Февруари, консултанта ми каза, че ми е излязла оферта за подновяване, каза че мога да взема еди какви си телефони и да се възползвам от еди си какви минути на еди си коя програма. Без да се правя на ЧУК му благодарих за офертата и му споделих, че тази карта съм си я активирал за да взема един телефон по-тънко (с около 200лв.) и по-вероятно е да я спирам.
Попитах - кога ми изтича договора и кога мога да го спра -
Отговорът - "Седмица преди крайната дата"
Попитах - ще има ли някакви неустойки
Отговорът - "Не" само текущи сметки и фактура ще трябва да се заплатят.
Това е.
Месец по-късно и седмица по-рано бях там - платих си каквото трябваше и си прекратих договора.
[/Quote]
След като прочетох второто изречение бях готов да те питам къде работиш и дали ще ми направиш тази услуга точно ти да ми прекратиш договора една седмица преди да ми изтече договора, но уви не си представител на Глобул, въпреки острата си забележка. Не знам как си успял да си прекратиш договора, след като това е опоменато изрично в общите условия - точно кога и как се прекаратява срочен договор, а съм забелязъл, че когато става за ДОГОВОР - операторите не си поплюват и оправдания от сорта на "закъснях само с два дни" или "не знаех" въобще не вървят, а напротив - спазват се стриктно и не търпят компромиси.
Единствения логичен отговор на добре описаното от теб е следното:
[B]Първо[/B] - оферта за преподписване по програмата "ЗАЕДНО" или преференциалните условия, които са ти предложили не излиза на 12-тия месец, а два месеца преди да ти изтече текущия договор и в момента, когато си си платил сметката и са ти предложили преференциите си бил с оставащ срок на договора 2 месеца.
[B]Второ[/B] - при отговора "Седмица преди крайната дата" са визирали крайния срок преди оставането на един месец от края на договора. Мога да се обзаложа, че под "Не - само текущи сметки и фактура ще трябва да се заплатят." си заплатил при подаването на молба за спирането поне още една абонаментна такса + дължимото до момента. Защо ли? Защото си платил и последната месечна такса, както знаеш, а може би не, понякога хората и това забравят - месечнаата такса във всяка фактура се предплаща за следващия таксуван период от един месец, а не за изминалия!!!
И без да се правиш на чук за мен нещата са ясни - неосведоменост и липса на достатъчно информираност - [i]"Общите условия дори не съм ги чел"[/i], могат да са достатъчна и единствена причина за влизане в неоснователни спорове, но помякога биват причина и за много главоболия, неприятни моменти, както и загуба на нерви и не на последно място - значителни финансови средства, а операторите само това и чакат. Бъди благодарен, че така или иначе си попаднал на коректен консултант-продавач, а това ти как си го разбрал си е твоя работа - доволен или не.
За да не съм голословен, макар, че едва ли съм, всеки може да чете и всеки има договор към съответния оператор, може да си го извади (договора) и да си го прочете, аз вече цитирах моя: [B]"Ако [u]един месец преди изтичането му[/u] договорът не се прекрати с писмени предизвестие, той се подновява автоматично за същите период и условия многократно."[/B] ...
на последно [B]Трето[/B] място ще кажа, че след разговор с оператор от Центъра за обслужване на клиенти на Глобул, потвърдиха, че [u]за прекратяване на договора се изисква едномесечно писмено предизвестие преди изтичането му!!![/u]
Практики на операторите при промяна на абонаментен план
Re: Промяна на абонаментен план
Именно за такива дълги съчинени истории, без човек да е присъствал имах предвид, когато споменах за разликата между теория и практика.
Явно ще трябва да напишя и дългата история.
Ще пиша до точност с дни, че да стане по ясно.
Телефона си го взех на 18 Март миналата година, засичат ме на 20-21 или нещо такова, значи съм си плащал след тази дата Февруари тази година. Още тук ТЕОРИЯТА ти от [B]Първо[/B] отпада, защото до края на договора е оставало по-малко от месец, а не два,три или повече. Картата ми беше с две линии, и ако не ми бяха предложили тези оферти хич нямаше да се сетя и да го спря, защото освен, че намалих цената на телефона, ползвах и минутите си. Но точно тогава бяха излезли тези програми с 1500 мин и реших направо да мина на таква и да си спра втората карта. (От тук знам и как стоят нещата със "смяна на програма", защото това също съм го правил ПРАКТИЧЕСКИ, а не се правя на ЧУК по разни форуми)
Та.. за прекратяването...
Младежа ми каза, че трябва да отида преди 19 Март да си платя каквото имам текущо. Около 10-11 Март отидох попълних някви молби за прекратяване и за смяната на програмата. След тази процедура картата ми беше спряна и в момента съм на тази новата програма САМО С ЕДНА КАРТА.
Общо взето и двамата можеше да си спестим писането, ако беше прочел по-внимателно. Дори и тези ТЕОРИИ, които си писал Първо, Второ, Трето да са до някаква степен вярни, АЗ ЛИЧНО НЕ СЪМ ПОДАВАЛ ПИСМЕНО ЕДНОМЕСЕЧНО ПРЕДИЗВЕСТИЕ.
[Quote]попаднал на коректен консултант-продавач[/Quote]
Ето това имах предвид с поговорката "Каквото поЧУКало, такова се обадило"
Мисля, че и аз и продавача се държахме достатъчно културно още от момента, в който ми предложи разните му там оферти.
Хайде лека вечер.
Явно ще трябва да напишя и дългата история.
Ще пиша до точност с дни, че да стане по ясно.
Телефона си го взех на 18 Март миналата година, засичат ме на 20-21 или нещо такова, значи съм си плащал след тази дата Февруари тази година. Още тук ТЕОРИЯТА ти от [B]Първо[/B] отпада, защото до края на договора е оставало по-малко от месец, а не два,три или повече. Картата ми беше с две линии, и ако не ми бяха предложили тези оферти хич нямаше да се сетя и да го спря, защото освен, че намалих цената на телефона, ползвах и минутите си. Но точно тогава бяха излезли тези програми с 1500 мин и реших направо да мина на таква и да си спра втората карта. (От тук знам и как стоят нещата със "смяна на програма", защото това също съм го правил ПРАКТИЧЕСКИ, а не се правя на ЧУК по разни форуми)
Та.. за прекратяването...
Младежа ми каза, че трябва да отида преди 19 Март да си платя каквото имам текущо. Около 10-11 Март отидох попълних някви молби за прекратяване и за смяната на програмата. След тази процедура картата ми беше спряна и в момента съм на тази новата програма САМО С ЕДНА КАРТА.
Общо взето и двамата можеше да си спестим писането, ако беше прочел по-внимателно. Дори и тези ТЕОРИИ, които си писал Първо, Второ, Трето да са до някаква степен вярни, АЗ ЛИЧНО НЕ СЪМ ПОДАВАЛ ПИСМЕНО ЕДНОМЕСЕЧНО ПРЕДИЗВЕСТИЕ.
[Quote]попаднал на коректен консултант-продавач[/Quote]
Ето това имах предвид с поговорката "Каквото поЧУКало, такова се обадило"
Мисля, че и аз и продавача се държахме достатъчно културно още от момента, в който ми предложи разните му там оферти.
Хайде лека вечер.
Не знам до колко съм прав с теориите си, но фактите са си факти:
За да не съм голословен, макар, че едва ли съм, всеки може да чете и всеки има договор към съответния оператор, може да си го извади (договора) и да си го прочете, аз вече цитирах моя: [B]"Ако един месец преди изтичането му договорът не се прекрати с писмени предизвестие, той се подновява автоматично за същите период и условия многократно."[/B] ...
на последно място ще кажа, че след разговор с оператор от Центъра за обслужване на клиенти на[u] Глобул, потвърдиха, че за прекратяване на договора се изисква едномесечно писмено предизвестие преди изтичането му!!![/u]
Далеч съм от мисълта, че не казваш истината, но разказана така историята ти просто противоречи на фактите и черно на бяло описаните договорни отношения. Спор не ми се води, радвам се, че не си имал проблеми със спирането на една от картите си и консултанта ти е съдействал, но надявам се ме разбираш правилно, като няма как да се доверя напълно на казаното от теб, след като договора си е договор и това е описано така. Не мога да отида утре да си прекратя договора, те да ми кажат, че в договора ми пише [B]"Ако един месец преди изтичането му договорът не се прекрати с писмени предизвестие, той се подновява автоматично за същите период и условия многократно."[/B] а аз да кажа: "Ама mcom от един форум ми разказа една история, в която той си е прекратил договора една седмица преди изтичането му и консултант продавача му е съдействал за това" ... предпочитам да не рискувам и да се презастраховам, защото ако при теб е станало, няма никаква гаранция, че при останалите ще се получи и няма да ги изгърбят с още една година заплащане на месечни такси.
Благодаря за изказаното мнение, съжалявам, че те накарах да напишеш и дългата история ;) Лека и на теб!
За да не съм голословен, макар, че едва ли съм, всеки може да чете и всеки има договор към съответния оператор, може да си го извади (договора) и да си го прочете, аз вече цитирах моя: [B]"Ако един месец преди изтичането му договорът не се прекрати с писмени предизвестие, той се подновява автоматично за същите период и условия многократно."[/B] ...
на последно място ще кажа, че след разговор с оператор от Центъра за обслужване на клиенти на[u] Глобул, потвърдиха, че за прекратяване на договора се изисква едномесечно писмено предизвестие преди изтичането му!!![/u]
Далеч съм от мисълта, че не казваш истината, но разказана така историята ти просто противоречи на фактите и черно на бяло описаните договорни отношения. Спор не ми се води, радвам се, че не си имал проблеми със спирането на една от картите си и консултанта ти е съдействал, но надявам се ме разбираш правилно, като няма как да се доверя напълно на казаното от теб, след като договора си е договор и това е описано така. Не мога да отида утре да си прекратя договора, те да ми кажат, че в договора ми пише [B]"Ако един месец преди изтичането му договорът не се прекрати с писмени предизвестие, той се подновява автоматично за същите период и условия многократно."[/B] а аз да кажа: "Ама mcom от един форум ми разказа една история, в която той си е прекратил договора една седмица преди изтичането му и консултант продавача му е съдействал за това" ... предпочитам да не рискувам и да се презастраховам, защото ако при теб е станало, няма никаква гаранция, че при останалите ще се получи и няма да ги изгърбят с още една година заплащане на месечни такси.
Благодаря за изказаното мнение, съжалявам, че те накарах да напишеш и дългата история ;) Лека и на теб!
OK, стиснахме си ръцете.
Подразних се от това, че ти също може да ти си попаднал на коректен продавач, който ти е казал подобно на това, което получих и аз като информация, но до такава степен си си вглъбил, че тоя насреща със сигурност ще те измами и излъже, че веднага си написал във форума как ще разбиеш главата на некомпетентника.
пп. Айде стига офтопици. ;)
Подразних се от това, че ти също може да ти си попаднал на коректен продавач, който ти е казал подобно на това, което получих и аз като информация, но до такава степен си си вглъбил, че тоя насреща със сигурност ще те измами и излъже, че веднага си написал във форума как ще разбиеш главата на некомпетентника.
пп. Айде стига офтопици. ;)
Разбира се!
Тук сме по-скоро да се предпазим от некоректните такива и да не останем ощетени по един или друг начин като потребители. За комепетентните консултанти лошо не искам да кажа и съм далеч от мисълта, че всички са некоректни.... Просто има една балканска черта и в много от случаите тя се проявява - а именно, когато човек бива ощетяван и обиран системно, то той си създава една защитна реакция, става мнителен и предпазлив към заобикалящия го свят, а понякога и агресивен. И тъй като по темата има достатъчно примери за некоректност, както и в други теми - ние се опитваме да се предпазим и взаимно да си помогнем.
(beer)
Тук сме по-скоро да се предпазим от некоректните такива и да не останем ощетени по един или друг начин като потребители. За комепетентните консултанти лошо не искам да кажа и съм далеч от мисълта, че всички са некоректни.... Просто има една балканска черта и в много от случаите тя се проявява - а именно, когато човек бива ощетяван и обиран системно, то той си създава една защитна реакция, става мнителен и предпазлив към заобикалящия го свят, а понякога и агресивен. И тъй като по темата има достатъчно примери за некоректност, както и в други теми - ние се опитваме да се предпазим и взаимно да си помогнем.
(beer)
-
- Регистриран: 31 май 2007, 06:34
Re: Практики на операторите при промяна на абонаментен план
Темате нещо се отплесна. Иде реч за порочните практики на операторите "не само" спрямо автоматичното преподписване, а и спрямо избора на абонаментен план. Практика, която потенциално ощетява потребителите дори повече от автоматичното преподписване, което аз не одобрявам, но то е предотвратимо все пак.