1880 - Схемата за наивници

SlaviTS
Регистриран: 27 юли 2008, 13:41

1880 - Схемата за наивници

Мнение от SlaviTS » 24 юли 2010, 10:17

Реших да напиша тази тема за да предупредя доста хора как действа тази схема. С цел да се копира и в други форуми темата или всеки участник във форума да предупреди семейството си - особено по-уязвимите, като децата и възрастните. Вчера сутринта маика ми получи от въпросния номер SMS и ми каза, че бил от този номер 1880 за някакви телевизори и реших да проверя за какво става дума. Цитирам SMS-а, които получи: "Dnes mozhe da spechelish 42" LG plazmen TV! Otgovori ni dali nadprevarata s lodki se naricha Regata(8) ili Renata(9)? Izprati 8 ili 9 na 1880/0,60lv.".
Още в този смс е първата уловка тези 60 стотинки с ДДС ли са или без, човек трябва да гадае, предполагам че според закона трябва да се напише. Казах и разбира се да не пуска никакви смс-и и реших да потърся в интернет за какво става на въпрос. Не можах да разбера много освен, че преди е имало, чрез този номер игри с награди на Вестникарска група България. Изпратих 1 смс с отовора на въпроса да видя дали няма да ми изпратят смс с повече информация относно "играта". Вместо това ми изпращат смс, че трябва за да се регистрирам за играта и допълнителен смс в които да впиша името си. Изпратих и този смс и воала изпратиха ми смс и се добрах до така желания от мен сайт с правилата на "кампанията".
Ето я и схемата. По време на т.нар. "кампания" (в рамките на 60 дни), всеки ден се раздава по една "гарантирана" и една "дневна" награда и в края на "кампанията" една голяма награда.
"Дневната" награда е 42" плазмен lcd телевизор. До тук добре - чудите се къде е уловката? За да играеш за "дневната" награда през деня трябва да изпратиш минимум ЗАБЕЛЕЖЕТЕ 15 сма-а с отговор на въпросите, които ти задават. (15 смсX0,6лв (в последствие разбрах от правилата, че е 60те стотинки са с ддс=9 лв). Разбира се в изпратените ми смс-си, които бяха около 5-6 след като аз изпратих моите 2 никъде това не е опоменато.
"Гарантираната" награда, която отново е по една всеки ден предполагам никой не може да си представи каква е - ЧАША. Кой я получава - човекът изпратил НАЙ–МНОГО смс-и за деня.
За "голямата" награда - 3D led телевизор lg трябва да се изпратят САМО скромните 60 смс-а за да се участва в томболата за него (36 лв).
Как става тегленото е също доста интересен въпрос: Резултатите от ежедневното теглене се констатират от комисия, съставена от представители на Организатора( „Нео Пресс” ООД), Мобилтел и ВГБ (“Комисията”). Разбира се никъде няма запис предполагам от това теглене.
Друг основен въпрос, който е разглеждан не веднъж тук във форума - а имменно СМС спама. Забележете наглоста - През Периода на Кампанията Организаторът и Операторите имат право да изпращат на Участниците чрез съответната мрежа информационни и обяснителни SMS-и, свързани с Кампанията. Такива SMS-и, както и SMS-и, съдържащи въпроси от Кампанията, няма да бъдат изпращани в интервала от 21:00:00 часа до 09:00:00 часа. Къде клиентите на операторите са се съгласили при подписване на договите си да получават такъв спам. Ами например, ако реша да поспя например в почивните дни до 11 и ме събудят в 9 часа и 1 минута с този "притен" смс. Четем по надолу другата наглост свързана със СМС спама - Всеки Участник може да откаже да получава SMS-и, сръзани с Кампанията и/или да се откаже от понататъшно участие в нея по всяко време от Периода на Кампанията (деактивация) като се обади на кратък номер 1880 или изпрати SMS с текст STOP на 1880. Тоест за да спрът да ми досаждат аз трябва да им изпратя смс - да се чете да им подаря 60 стотинки или да им се обадя на този телефон, който е с неясна такса за минута за да престанат да ми пращат техния спам.
Като се сетя за нещо друго ще добавя. Надявам се темата да не бъде изтрита. Ако има нужда може да се премести в друг подфорум.

Пинокио
Регистриран: 08 фев 2009, 11:35

Re: 1880 - Схемата за наивници

Мнение от Пинокио » 24 юли 2010, 10:28

Ами да :) Това си е пълна измама! Пир по време на чума! Поздравления за темата! Не се подлъгвайте на никакви подобни игри! Ако са решили да подаряват нещо да го правят безкористно без да целят печалби! Всичко друго от рода на "като наш специален клиент сте избран да спечелите... но трябва да платите..." или "получавате безплатно устройство за интернет... ама, ще трябва да ви обесим с договорче...", са пълна наглост и простащина! Когато искаш нещо да подаряваш, го подарявай! Мисля, че трябва да осъждат подобни мерзави инициативи от отператорчетата!

*Готови жалби:
http://www.mobilebulgaria.com/forum/read.php?parent_id=290052&cat_id=1
*Пускайте жалби срещу НЕЗАКОННОТО автоматично преподписване на следните адреси:
http://www.ombudsman.europa.eu/home.faces
http://www.ombudsman.bg/
http://crc.bg/
http://www.kzp.bg/
http://ecc.kzp.bg/
*Полезни сайтове:
http://www.aktivnipotrebiteli.bg/

R420
Регистриран: 19 яну 2007, 18:23

Мнение от R420 » 24 юли 2010, 10:38

Кажи поне от кой оператор дойде sms,а. Аз имам карти на В и М и не съм получавал нищо.

РПГ - Sage
Регистриран: 05 дек 2005, 17:09

Мнение от РПГ - Sage » 24 юли 2010, 10:39

Благодаря ти за труда, който си си направил (yes)
Напоследък спама на примата вкъщи ми е почти ежедневен (KOBRETI да чете внимателно). Ако не е от 133, ще е от въпросния 1880:

[B]22-07-2010, 15:30[/B]
[Quote]Yordanka ot Varna specheli parvia 42" plazmen TV! Eto kak da spechelish sledvashtia - Reno e frenski(8 ) ili nemski(9) avtomobil? Izprati 8 ili 9 na 1880/0,60 lv.[/Quote]По принцип автоматично игнорирам такъв спам, но напоследък стана доста досадно... Хубаво е през деня, но си прав за уикенда, а и дори през седмицата да е - 15:30 е в следобедната почивка (за тези, които не са на работа и искат да подремнат).
Хитър начин да рекетираш хората. Близо 90% ще си траят, 5% ще се вържат и ще ги спонсорират яко, 5-10% ще им писне рано или късно, и ще се обадят да спрат спама (пак спонсори)... но пък и играта все ще свърши и ще започне нова. Айде пак, докато втората група станат 20-30% и тогава игрите ще станат по-кратки и по-чести (no)
[i][B]М-Тел, това е твоят глас[/B][/i] :D

SlaviTS
Регистриран: 27 юли 2008, 13:41

Мнение от SlaviTS » 24 юли 2010, 10:45

СМС-а дойте от М-тел (абонаментен план), но в играта са включени и другите 2 оператора според условията на "кампанията".
П.П. Сайта е http://60plazmi.com/.

boyko67
Регистриран: 10 апр 2010, 10:54

Мнение от boyko67 » 24 юли 2010, 10:53

abe ti da ne padash ot lunata...

ivyanev
Регистриран: 04 апр 2007, 17:28

Мнение от ivyanev » 24 юли 2010, 11:06

И аз получхих такъв смс, но както винаги го игнорирах.Хората трябва да си направят сметката че никои нищо не подарява и да престанат да им вярват на тия смси.Наскоро чух че арестували някаква група за телефонни измами. Само така да се стреснат малко и да се замислят дали 1000 лв си струва 1 година примерно :) .

alskaranne
Регистриран: 03 авг 2006, 20:11

Мнение от alskaranne » 24 юли 2010, 11:07

не само това ГраБул са още по-нагли те директно те спамват със смс за:ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕ,ФОРМУЛА 1,ФУТБОЛ,НОВИНИ,ЗОДИИ И ПРОЧЕЕ ....
ако натиснеш,което и да е копче от телефона-АКТИВИРА ТАЗИ УСЛУГА,КОЯТО Е ПО 0.50 СТ !!!!!!!!!!!!
единственото ти спасение е червената слушалка и после да изтриеш смс с маркиране без да го отваряш...просто съм потресен!!!!!!!!!!!!!1

А МЕНТЕЛ НЯМА ДА ГИ КОМЕНТИРАМ

П.С. Незнам дали е верно,че скоро Deutcshe Telekom купиха А1,дефакто Мтел,следователно
собсвеника на МЕНТЕЛ И ГРАБУЛ е един и същ.Ако това е верно имаме отново подла изкуствена конкуренция..
МЕНТЕЛ-НАШАТА НАШИВКА СИ ТОЧНО ТИ !

Capo_69
Регистриран: 14 май 2007, 20:54

Мнение от Capo_69 » 24 юли 2010, 11:11

Az Нямам такива SMS-и :|
Нито на фирмената нито на Примата. Никога не съм играл на такова ....., никога не съм получавал такива. Що така ???
Не че горя от желание, но ми стана интересно, как се подбират абонатите на които да се изпратят SMS-ите SPAM :D

<За Мтел имам предвид>

nickydude
Регистриран: 15 окт 2009, 01:27

Мнение от nickydude » 24 юли 2010, 12:14

Преди време си взех една нова карта от Мтел на договор. В рамките на първия месец ми се обадиха за да ме анкетират и да ме питат дали искам да се откажа от хартиена фактура. В края на разговора ми надрънкаха колко много неща щели да ми дадат безплатно поради факта, че се отказвам от въпросната фактура. След това ме попитаха дали искам да получавам рекламни sms и аз казах че ако не са ежедневни няма проблем да ме спамят - да речем 1-2 пъти на месец. Та на мен затова ми ги изпращат - защото съм се съгласил - предполагам, че по същия начин човек може и да се откаже. Тук в България не ме дразнят толкова много, тъй като са безплатни, но като съм в САЩ и трябва да си плащам и за получени съобщения, положението не е приятно :)
Та ако ви е неприятно се обадете на доставчика си и е редно да ви извадят от въпросните спам списъци.

Отговори