Глобул и преносимост

miob
Регистриран: 01 яну 2010, 19:08

Глобул и преносимост

Мнение от miob » 03 ное 2011, 21:07

Каква е тази глобулска измислица да не можеш да си пренасяш номера към друг оператор ако остават по-малко от 30 дни до изтичане на договора.
Номера ми е Мтелски, пренесен към Глобул декември месец.
Сега искам да го върна отново към Мтел но според Глобул ако не задействам процедурата в следващите 2 дни ще ми бъдат начислени неустойки за 12 месеца, въпреки че съм подал в срок предизвестие за прекратяване на договора.
Говорих 3-ма служители на Глобул в офис и на 123, които категорично ми казаха, че това е така и било договорка за преносимост между операторите съществуваща и при трите оператора Говорих и с 3-ма служители на Мтел които казаха, че не са чували за такова нещо, при тях нямало такива условия и ако при Глобул го има това са само техни условия.
Супер нагло е да ме ограничават по такъв начин, дори е абсурдно. Излиза че за да се откажеш от Глобул трябва винаги да прежалиш поне 1 месечна такса. Но това е малкия проблем. Ако не си се информирал навреме оставаш техен заложник за още 1 година.

vladovn
Регистриран: 24 окт 2005, 21:47

Re: Глобул и преносимост

Мнение от vladovn » 03 ное 2011, 21:16

[Quote]Сега искам да го върна отново към Мтел но според Глобул ако не задействам процедурата в следващите 2 дни ще ми бъдат начислени неустойки за 12 месеца, въпреки че съм подал в срок предизвестие за прекратяване на договора.[/Quote]

Защото договора ти е с АП и ако не бъде спрян или преместен ще се удължи за същия срок и условия (ОУ). Предизвестието не прекратява договора, служи само за уведомление на оператора, че мислиш да го направиш.
Затова си използвай предизвестието и го спри или премести.

[Quote]Супер нагло е да ме ограничават по такъв начин, дори е абсурдно. Излиза че за да се откажеш от Глобул трябва винаги да прежалиш поне 1 месечна такса. Но това е малкия проблем. Ако не си се информирал навреме оставаш техен заложник за още 1 година.[/Quote]

Няма нужда да прежалваш каквото и да е. Преди да изтече договора отиваш при новия оператор и заявяваш преместването.

miob

Мнение от miob » 03 ное 2011, 21:37

Явно не разбра за какво говоря.
Договора ми изтича на 07.12.2011. Според Глобул трябва да започна процедурата за преместване преди да съм навлязъл в последните 30 дни от договора. Започване на процедурата значи директно пренасяне на номера т.е. още на 07.11 аз вече ще бъда пренесен на Мтел и последната ми такса изгаря.
В случая не е проблема тази такса, а че трябва още утре да отида и да си избера някакъв си план на Мтел при положение, че в момента няма нищо интересно.

konstantinos
Регистриран: 07 фев 2010, 19:54

Мнение от konstantinos » 03 ное 2011, 22:19

Здравей,
имаш вариант да си запазиш номера на B-connect, така може да си пренесеш номера когато искаш, без да се съобразяваш с краина дата на договор, към който и да е оператор или да го направиш отново на такса на Глобул. Що се отнася до тарифирането има доста изгодни оферти на припрейд, единственият минус е че при никой от операторите няма опция за неограничен интернет.
Дано съм бил полезен.

п.с. не изгаряш с последната такса, като се осъществи фактическото спиране и последната дата на засичане ти остава сума, която Глобул ти дължи и може да си я възтановиш.

vladovn
Регистриран: 24 окт 2005, 21:47

Мнение от vladovn » 03 ное 2011, 22:33

[Quote]Тема: Re: Глобул и преносимост
Автор: miob
Публикувано: 03.11.2011 21:37

Явно не разбра за какво говоря.
Договора ми изтича на 07.12.2011. Според Глобул трябва да започна процедурата за преместване преди да съм навлязъл в последните 30 дни от договора. Започване на процедурата значи директно пренасяне на номера т.е. още на 07.11 аз вече ще бъда пренесен на Мтел и последната ми такса изгаря.
В случая не е проблема тази такса, а че трябва още утре да отида и да си избера някакъв си план на Мтел при положение, че в момента няма нищо интересно.[/Quote]

Много точно те разбрах. Имам усещането, че нещо не си разбрал или по - скоро служителите откровено те лъжат. Номера се пренасят, в последните дни преди края на договора, преди да се преподпише автоматично.

[Quote]
Тема: Re: Глобул и преносимост
Автор: kosta27
Публикувано: 03.11.2011 22:19

п.с. не изгаряш с последната такса, като се осъществи фактическото спиране и последната дата на засичане ти остава сума, която Глобул ти дължи и може да си я възтановиш.[/Quote]

Може да я възстанови, само че космо пари на каса взима, а пари на каса НЕ връща. Могат обаче да му я прехвърлят на друг договор.

[Quote]Тема: Re: Глобул и преносимост
Автор: kosta27
Публикувано: 03.11.2011 22:19

Здравей,
имаш вариант да си запазиш номера на B-connect, така може да си пренесеш номера когато искаш, без да се съобразяваш с краина дата на договор, към който и да е оператор[/Quote]

Може, но трябва да има минимум 10лв. заредени или картата да е била повече от три месеца активирана, за да може да се пренася.

miob

Мнение от miob » 03 ное 2011, 22:37

За това не бях се сетил.
Излиза, че ако реша да си прехвърля номера на друг оператор на 8 Ноември ще ми бъдат начислени 12 такси неустойка но ако изчакам края на договора си и на 8 Декември го прехвърля на b-connect, ще мога да го пренеса към друг оператор, когато си пожелая.
Бях забравил, че при Глобул може да се премине от абонамент на предплатена.
Това прави казуса още по-абсурден :D

miob

Мнение от miob » 03 ное 2011, 22:56

Има ли вариант, при който да се подава заявление за пренос при оператора приемащ номера ми а той да се прехвърли след 30 дни? Аз не съм чувал за такъв вариант. Когато си прехвърлих номера от Мтел към Глобул всичко подължи точно 2 дни.
Ако такъв вариант за пренос няма, тогава няма как да прехвърля номера си в последните дни оставащи от моя договор.
Няма как да не съм ги разбрал какво ми говорят. Мтел не ме разбираха защото такива условия при тях няма и затова трябваше да им обяснявам няколко пъти но от Глобул бяха наясно и ми отговориха ясно и категорично.

fen®
Регистриран: 05 фев 2004, 11:49

Мнение от fen® » 04 ное 2011, 00:37

http://www.mtel.bg/main_pages/si.php/5514/Obshti_Usloviya_Za_Vzaimootnosheniya_S_Abonatite_Pri_Predostavyane_Na_Uslugata_Prenosimost_Na_Negeografski_Nomera.pdf
Това е от Мтел:
В случай на противоречие между срока за реализация на преносимост по т. 5 по-горе и срока на предизвестие за прекратяване на индивидуален договор, [B]при подаване на заявление за преносимост предизвестието за прекратяване ще се счита за надлежно отправено и неустойки за предсрочно прекратяване на срочен договор и/или неспазване срока на предизвестието няма да се начисляват на Абоната, ако са налице кумулативно следните условия:[/B] 8.1. Абонатът е отправил предизвестието за прекратяване в рамките на предвидения в индивидуалния договор последен месец за отправяне на предизвестие и[B] 8.2. само, в случай че неизпълнението се отнася до предсрочно прекратяване по отношение на периода от подаване на заявление за преносимост до изтичане на текущия срок на договора и този договор не е подновен за нов срок, съгласно условията на същия, предвидени в него или се отнася до неспазване на срока на предизвестие по безсрочен договор.[/B]
----------------------------------------------------
http://www.globul.bg/bg/answers.html?id=282&ad=90&faq_id=7
Въпрос 7. Колко време отнема процесът по пренасяне на номера?

Категория: Преносимост на номера
Отговор:

Пренасянето на номер и активирането на новата ви SIM карта се осъществява до 7 работни дни. Ако са налице отстраними нередности, процесът може да продължи до 30 дни, в които следва те да се отстранят. Ако това не се случи, след тридесетия ден процесът се прекратява и е нужно подаване на ново заявление.

Важно: Случаите, при които процесът се спира до тяхното отстраняване до 30 дни, са следните:

имате неплатени фактури и/или лизингови вноски и/или неустойки и/или други задължения
представените от Приемащия оператор на Даряващия оператор данни за Вас са непълни или неверни

miob

Мнение от miob » 04 ное 2011, 01:35

Цитираните от теб условия при Глобул се отнасят за непредвидени обстоятелства - технически проблеми и неплатени фактури. Нормално е всичко по преноса да приключи до 3 дни ако си коректен и си платиш всички задължения и неустойки.
т.е. няма причина да искат от мен да си пренеса номера 30 дни преди да ми изтече договора!
Няма вариант при който Глобул да ти кажат отиди и си подай заявлението при Мтел за пренос и стой при нас докато договора ти при нас изтече. Глобул просто казват ако се местиш, мести се на 11м от договора си и ни плати 1м неустойка или ще стоиш още 1 година при нас пък ако не искаш си плащаш неустойката за нея.

fen®
Регистриран: 05 фев 2004, 11:49

Мнение от fen® » 04 ное 2011, 09:55

специално проверих за теб ;)
1.предполага се,чв в Глобул си предплатил една такса за последния месец,което означава,че за декември,ако прекратяваш, не дължиш такава
значи отиваш още днес,утре и плащаш каквото дължиш до момента
2.отиваш в Мтел [B]преди 7.11[/B] и подаваш заявление за портване и това трябва да е

за таксата наистина изглежда малко прецакано,
но с предплащането така излиза...:S

няма да е 30 дни,но може би около 25 дни ще загубиш

Отговори