Стига с т'ва Ъ-кане!!! Писна ми

блeкб(Ъ)ри
Регистриран: 31 май 2007, 06:34

Стига с т'ва Ъ-кане!!! Писна ми

Мнение от блeкб(Ъ)ри » 18 яну 2012, 00:25

Хора, моля Ви се, умолявам Ви спрете с т'ва байганьовско Ъ-кане, пише се и се произнася - [u]блекбЕри[/u]

стига с т'ва блекбЪри - не се нито пише нито произнася с Ъ. само при някои диалекти (на английския) се чува като Ъ но това е все едно да говориш с Трънски диалект а става въпрос за марка.

Ето как самите производители го произнасят - блаекбЕри не блекбЪри

http://youtu.be/KAe-ZcV42ZM :S

баси тъпизма - к'во ви става къде видяхте или чухте Ъ?

по-скоро е допустима девиация в блАкбери или блЕкбери поради липсата на ае звук в Българския език, но да сменяте ясно и отчетливо Е (че и с буква Е написано) с друга гласна е просто неправилно и неграмотно. разбира се в това отношение ае като произношение при фонетичната транслитерация от фонетични езици се приема ае звука да се произнася с наблягане на Е-то. т.е. е по-естествено да е блЕкбери, но и блАкбери е също толкова правилно. също и традицията думата black да се изговаря на български като блЕк, а не блАк прави по-естествено да е блЕкбЕри. да не говорим, че традиционно на Бинглиш е бери, а не бъри.

блекбЪЪЪЪЪЪЪри обаче НЕ Е правилно ама ХИЧ!

от години ме хващат газове всеки път като некой го изцепи блекбЪри - научете се ебаси - все едно на нОкиа да викате нУкия или на моторОла да казвате моторЪла.

[B]пък и е заразно гледам всеки вече блекбЪри го пише абе стига бе смешни сте ебаси
[/B]
влизам аз в Ментел на Славейков днес и там некъф мякащ на умрело сельо ми вика вземете си блекбЪри - аз викам кво е тва - и оня тъпън някъф надут и велик вика ами не знаете ли? как може да не знаете?! все едно от небето падам - аз викам не съм чувал за блекбЪри. за блекБери съм чувал даже ползвам такова от 2001-ва - тъпак селски даебЪ.

ето малко да се образовате на елементарни неща

http://www.forvo.com/word/blackberry/

извинявам се за хейтърския тон ама не издържам вече и тука във форума хора грамотни, фенове на мобилните комуникации пишат наште Ъ-рита. взимат си без да си пускат БИС или БЕС и после .... направо не ми се говори

---

motofen2
Регистриран: 04 окт 2007, 02:19

Re: Стига с т'ва Ъ-кане!!! Писна ми

Мнение от motofen2 » 18 яну 2012, 00:57

:D:D:D
На мене ми е интересно повече има ли кой да я спряга тази "боровинка".;)
А иначе описаното явление е разбираемо като се има предвид нивото на култура днес и това колко народ от цяла България се сбира в София :P

блeкб(Ъ)ри
Регистриран: 31 май 2007, 06:34

Мнение от блeкб(Ъ)ри » 18 яну 2012, 01:01

Направо полудявам и ако беше тук там окей ама вече става масово т'ва Ъ-кане.

Да не говорим, че с Ъ звучи грозно и недодялано, а те точно тия дето го Ъ-кат се правят на много фьешън ен шит, ша знаиш!

Ше взема и аз да се правя на вървежен селинджър и ще взема на NOKIA (която се произнася НОУКИЪ да махна О-то дето си е написано и да викам НУКИЪ. Същата логика и подход.

УатевЪр

---

r3tr0
Регистриран: 03 дек 2009, 00:14

Мнение от r3tr0 » 18 яну 2012, 01:30

Ама кЪк тъй ?
Съжалявам не се сдържах :) За съжаление от много части на България ъ-кат.

Sage
Регистриран: 30 авг 2004, 18:43

Мнение от Sage » 18 яну 2012, 01:45

[B]blackberry[/B] [[i]'blækbəri[/i]]

"ə" се чете точно като "[B]ъ[/B]", нищо че изглежда като обърнато "е".

П.П. Колегата дето е правил редактирането на форума е за обесване.

Nikolay Ivanov
Регистриран: 22 сеп 2011, 16:30

Мнение от Nikolay Ivanov » 18 яну 2012, 02:35

О, я се скрий моля те! Много правилно си го е казал човекът - чете се Е - Blackberry Black"ber*ry (bl[a^]k"b[e^]r*r[y^])!

Sage
Регистриран: 30 авг 2004, 18:43

Мнение от Sage » 18 яну 2012, 09:35

Добре, казвай го както ти харесва.

US ( "е" )
http://oaadonline.oxfordlearnersdictionaries.com/dictionary/blackberry
UK ( "ъ" )
http://oxforddictionaries.com/definition/blackberry?q=blackberry

god_of_sky
Регистриран: 25 авг 2011, 11:50

Мнение от god_of_sky » 18 яну 2012, 10:07

Не се излагайте, въпрос на произношение е и е несериозно да се сравнява с трънския диалект (woo) Често има разлика в произношението на дадена дума във Великобритания и в САЩ. Така е и в случая. В английския има доста голяма свобода по интерпретирането на произношението, на англоговорящите не им прави впечатление, а вие сте тръгнали забележки да правите :D

PINDEL
Регистриран: 05 дек 2008, 19:19

Мнение от PINDEL » 18 яну 2012, 10:29

По повод това, което казваш, Apple се произнася Апъл, а не ЕЙпъл.

Потребителски аватар
NSWDG
Регистриран: 03 май 2004, 19:02

Мнение от NSWDG » 18 яну 2012, 10:35

Опа.. Тона ти е доста ултимативен.. Вероятно има и други неща, които дразнят отделни потребители, но никой не отваря цяла тема за това. Давай го малко по-лежерно.
==================
MPXV3RX/A

Отговори