скрити такси при М-тел и Глобул

jaimy
Регистриран: 06 авг 2012, 16:56

Re: скрити такси при М-тел и Глобул

Мнение от jaimy » 06 авг 2012, 17:12

много си прав напълно те подкрепям
дори таксата дава нещо срещу себеси и трабва да се увеличи на 19,99 и всичко което получаваш да е двойно
браво на М-Тел както винаги са първи в добрите идей.

rado243
Регистриран: 07 фев 2006, 11:30

Мнение от rado243 » 06 авг 2012, 18:06

[Quote]дори таксата дава нещо срещу себеси и трабва да се увеличи на 19,99[/Quote]
А бе тия от ментел да не ви дрогират нещо:|
Асене не искам да влизам в излишни спорове,ама таксата си е такса,т.е. "ще вземем едни пари" щото ви нямаме доверие(no) И спри да пишеш цели тиради щот замериса на демагогия(angry)(no)

asenna5
Регистриран: 22 мар 2006, 19:03

Мнение от asenna5 » 06 авг 2012, 19:30

Казах как ще намалеят вече - даже @rado243 правилно отбеляза, че бая се разпростирам, прав е. Слабото звено обаче е именно в това, което ти каза: възможността таксата да се прехвърли за плащане в първата излязла фактура. Точно тук е слабото място на веригата и точно това е момента, в който пухльото от Хенди или Германос [B]не обяснява[/B], че инсталационната такса е дължима. Трябва да се пресече възможността дилърите да могат да правят това. Дилърите са вредни за бизнеса и трябва да ги режат до дупка, докато не си сменят политиката на прецакване на клиента и не порежат т.нар. "мениджъри", които налагат такъв начин на работа. В офиси на Глобул и Мтел всичко е точно и хората си обясняват всичко: при всички положения там шансът да не се обясни нещо е минимален. Така че все пак е [i][B]някакъв[/B][/i] прогрес в това отношение.

Paffkata™
Регистриран: 19 ное 2004, 16:39

Мнение от Paffkata™ » 06 авг 2012, 20:14

асена, даже нямах нерви да ти чета целия пост... Шо се излагате така само не мога да разбера?
Това че си модератор не ти дава право да манипулираш хората!
Що за глупости? Защо защитавата лошите практики на операторите? Ти на страната на мтел ли си или на обикновените хора? Всички цени се качват, ток, вода, гориво и какво ли още не, а вие зашитавате тези мръсни хиени, които на всичкото отгоре и не инвестират печалбата си в България, а изнасят всичко навън.
Ти ли ще решаваш кой ще е на прима и кой на договор? Какъв си ти? Самозабравяш се вече.
Интелигентен си, моля те не се излагай повече като ги защитаваш.

asenna5
Регистриран: 22 мар 2006, 19:03

Мнение от asenna5 » 06 авг 2012, 20:40

Ми прочети го де. Честно казано не виждам смисъл да ти давам друг отговор, освен да добавя, че излагане е когато някой в три изречения каже нещо, без да помисли, както обикновено става. А на тебе кой ти даве право да решаваш какви практики на операторите са лоши ? А лошите практики на потребителите ? Аз не решавам: всеки сам решава за себе си. Вместо да обиждаш пак ми прочети постовете. Казах, че това са мои мнения и разсъждения по въпроса с тази такса. Това, че не ти харесва, не значи, че не съм прав. Манипулация е, когато не се кажат колкото може повече гледни точки по даден казус. А аз мисля, че в тази тема бях достатъчно изчерпателен и обясних моята гледна точка.

Drone^bug
Регистриран: 15 сеп 2010, 10:04

Мнение от Drone^bug » 06 авг 2012, 21:19

Баце Асена,от доста време следя форума,но рядко пиша. Преди време постовете ти бяха доста обективни,но от преди няколко месеца нещо в теб се пречупи. Мотивацията ми да пиша в тази тема е безумните ти изказвания за "бонуси" които си купуваш на цена по-висока от реалният продукт. Работя като търговски представител и много добре знам какво е бонус...пример клиент купува голяма бройка от даден продукт и ние му даваме бонус още няколко кашончета оа от съответния продукт БЕЗПЛАТНО като БОНУС . Така че опита да ни убедиш в това колко е добър бонуса не сработиха...що не пробваш да ни убедиш колко готино е оператора да купува минути на секунда, а да продава на минута. Давам пак пример със сирене
Търговеца купува сирене на килограм....но колкото и грама да продаде на клиента винаги му ги смята по кило. БЕЗУМИЕ
Виж сега аз вече не съм абонат на мтел,няма да си купя карта от мтел,семейството ми няма да си купи карта на мтел,няма да си купи и интернет и телевизия от мтел,но това не пречи да се критикуват антипотребителски практики на компаниите.

samoznai
Регистриран: 05 дек 2008, 12:56

Мнение от samoznai » 07 авг 2012, 09:22

Айде малко по-спокойно да погледнем на нещата:
Има такава такса и си е съвсем нормална практика. Това, че е нова и че на някои не им харесва също е нормално, но не я прави нито незаконна, нито непременно лоша практика.
Измислената "война" между оператори и потребители е толкова несъщестствуваща и тъпа концепция, че няма накъде. 10 милиона активни СИМ карти в тази страна доказват, че съм прав.
Както Кобрети каза (един път да съм напълно съгласен с него) тази такса е ДИРЕКТЕН и закономерен резултат от регулаторния натиск върху операторите, не на конкуренцията. И точно както казва Кобрети, радвахте си, когато намалиха цените за терминиране - а сега се порадвайте и на това.
Разберете го, операторите са ДЛЪЖНИ да защитават приходите си - дължат го не само на акционерите си, но и на партньорите си и на потребителите. Защо ли? Айде помислете сами.
Тази не толкова нова такса (въведена естествено от Мтел - царете на подобни "изобретения") няма да добави кой знае колко към въпросните приходи, но е частичен офсет на загубите от по-ниските цени за терминиране, макар изобщо да не защитава от фрод, както си мисли Асен.
Въвеждането на 60/60 е също с такава цел, защото по-ниските цени за терминиране НЕ доведоха до по-голямо потребление в абсолютна стойност, а само до по-ниски приходи на операторите. Иначе казано, потребителите не спечелиха нищо. И това е така не толкова заради "злите оператори", които опредлено не са ангели, а защото държавата се зае да замести конкуренцията, а то, видите ли, така не се получава.
Преди някой да ме обвини, че защитавам операторите, искам да ви кажа, че сделката е ВИНАГИ честна ако условията са описани в договора и вие сте се подписали под тях. Може да смятате някоя практика за некоректна, но щом сте се подписали под нея, значи сте съгласни. И не ми казвайте, че нямате избор. Знаете, че не е така.

Пинокио
Регистриран: 08 фев 2009, 11:35

Мнение от Пинокио » 07 авг 2012, 09:48

Много сте зле. Да не участване в секта че разпространявате едно и също? Вземете малко излезте на чист въздух в планината далече от тези които ви набиват едно и също в главите и реално помислете как стоят нещата. Държите се като сектанти. Защитавате чужди интереси, чиято единствена цел е как да изнесат парите от българите към австрия, гърция и други страни. Тяхната единствена цел е не инвестицията, казах каква е. И да война между операторите и потребителите съществува. Преминавайте на предплатени карти и се въздържайте от направата на големи сметки. С това само пълните банковата сметка на някое австрийче, гръкче или там още каквито има :)

vladovn
Регистриран: 24 окт 2005, 21:47

Мнение от vladovn » 07 авг 2012, 11:17

[Quote]Тема: Re: скрити такси при М-тел и Глобул [Re: Paffkata™]

Автор: samoznai
Дата: 07.08.2012 09:22

Въвеждането на 60/60 е също с такава цел, защото по-ниските цени за терминиране НЕ доведоха до по-голямо потребление в абсолютна стойност, а само до по-ниски приходи на операторите. Иначе казано, потребителите не спечелиха нищо. И това е така не толкова заради "злите оператори", които опредлено не са ангели, а защото държавата се зае да замести конкуренцията, а то, видите ли, така не се получава.
[/Quote]

Потребителите не спечелиха нищо освен една нова такса. Щеше да има разлика в потреблението, ако операторите бяха свалили цените на дребно. Цените останаха на същото ниво, без промяна, защо да има повече говорени минути, след като реално хората не виждат цените да са по - малки?

Сега следа като цените за терминиране са по - ниски, а операторите запазиха същите цени на дребно, всъщност печелят повече. Да! - Точно така, разликата от старата цена на едро и новата я прибират - това е допълнителна печалба, а тя е факт. При това такъв факт, какъвто тук често се премълчава и само сляпо се защитават операторите, че видиш ли, намаляването на цените на едро им намалява печалбата. Това е една заблуда, която трябва да се спре.
Новата такса не покрива загубите на операторите от намаляването на цените, тъй като те реално нямат загуба, а само печалба, а е още един способ да компесират загубите си от свалянето на цените на роуминга. Надутите им цени им бяха любимата златна кокошка, която носеше доста милиони печалба.
Местните оператори имат изключително високи печалби и правят всичко възможно да ги запазят. Надявам се на много по - сериозна и истинска регулация, която да свали наистина цените, а операторите да се радват на печалби, каквито имат техните подобия в зап. Европа.

KOBRETI
Регистриран: 30 авг 2005, 16:44

Мнение от KOBRETI » 07 авг 2012, 14:11

[Quote]Сега следа като цените за терминиране са по - ниски, а операторите запазиха същите цени на дребно, всъщност печелят повече. Да! - Точно така, разликата от старата цена на едро и новата я прибират - това е допълнителна печалба, а тя е факт. При това такъв факт, какъвто тук често се премълчава и само сляпо се защитават операторите, че видиш ли, намаляването на цените на едро им намалява печалбата. Това е една заблуда, която трябва да се спре.[/Quote]

Нещо в случая не мислиш трезво... Операторите не само плащат, но и ПОЛУЧАВАТ пари за терминирането! Хайде да видим какво се получава...

За леснота, ще закръгля числата

Мтел = 50%
Глобул = 40%
Вива = 10%
Намаление на терминирането = 2 пъти

Ако примем, че средноаритметично един потребител говори поравно с 3-те оператора - наблягам - СРЕДНОАРИТМЕТИЧНО! - значи имаме следната ситуация

Преди намалението на терминирането:
Мтел -
плаща терминиране за 50% от разговорите - нека за пример да са 50 лв
получава от другите терминиране за 50% от разговорите - 50 лв

Глобул
плаща терминиране за 60% от разговорите - 60 лв
получава от другите терминиране за 40% от разговорите - 40 лв

Вива
плаща терминиране за 90% от разговорите - 90 лв
получава от другите терминиране за 10% от разговорите - 10 лв

Следва двукратно намаление на терминирането....

какво се получава:

Мтел -
преди: 50-50 = 0
сега: 25-25 = 0

Глобул
преди: 60-40 = 20 лв загуба
сега = 30-20 = 10 лв загуба

Вива:
преди: 90-10 = 80 лв загуба
сега: 45-5 = 40 лв загуба

Значи от намаленото темриниране Вива си намалява ДВУКРАТНО разходите за терминиране, Глобул с 20-на %, а Мтел би трябвало да са приблизително на същото дередже...

Което се потвърждава и от финансофите отчети на Виваком - увеличени печалби!

Което обаче не се превърна в намалени цени, освен 1-2 промоции, при това рекламирани много вяло...

Докато Мтел обратното - пуснаха Боб с планове, които никой не можеше да си представи до преди година...

Отговори