ПРЕНОСИМОСТ-проблеми, съвети и решения
Re: ПРЕНОСИМОСТ-проблеми, съвети и решения
Колеги, благодаря за съветите, макар че аз тези варианти ги знам, но не ме устройват.
Мисля си една друга схема, но първо трябва да си изясня някои неща.
Същевременно ми си иска да дискутираме следното:
В първия пост от темата от 2012г. Милен е написал:
[Quote]Да обобщим- трябва да си бил поне 3 месеца абонат на абонаментен план, за да можеш да пренесеш номера си към друг оператор. Ако си на предплатена карта, няма минимален срок на валидност, единственото изискване е да си заредил поне 10 лв. ваучер по картата.[/Quote]
Аз обаче четох от сайта на КРС процедурата за пренос и никъде не видях подобно условие. По сайтовете на операторчетата също не намерих такива правила, освен при Виваком.
Въпросът ми е дали са актуални тези ограничения, защото на мен ми се струват незаконни.
Според вас ако реша утре да си пренеса номера от например Мтел към друг оператор, то има ли изискване за период от време, който трябва да е изтекъл, за да мога да си пренеса номера отново към Мтел или който и да е друг оператор, защото аз не прочетох за такова ограничения, но пък може нещо да пропускам?
На безсрочен договор съм, но не ми стана ясно ако сметката ми се засича на 27-ми, кога е най-добре да си подам заявлението за преносимост ? Доколкото разбирам преносимостта отнема до 7 дни и ако подам на 26-ти заявлението, то ще вляза във новия месец на отчитане. Ако номерът ми е пренесен на 3ти, то дотогава ще съм ползвал услугите на стария оператор. Как ще ме таксуват между 27ми и 3ти- ще ми вземат такса за цял месец, макар да съм ползвал само 6-7 дни или пък ще е пропорционално на дните, които съм използвал от месеца ?
Мисля си една друга схема, но първо трябва да си изясня някои неща.
Същевременно ми си иска да дискутираме следното:
В първия пост от темата от 2012г. Милен е написал:
[Quote]Да обобщим- трябва да си бил поне 3 месеца абонат на абонаментен план, за да можеш да пренесеш номера си към друг оператор. Ако си на предплатена карта, няма минимален срок на валидност, единственото изискване е да си заредил поне 10 лв. ваучер по картата.[/Quote]
Аз обаче четох от сайта на КРС процедурата за пренос и никъде не видях подобно условие. По сайтовете на операторчетата също не намерих такива правила, освен при Виваком.
Въпросът ми е дали са актуални тези ограничения, защото на мен ми се струват незаконни.
Според вас ако реша утре да си пренеса номера от например Мтел към друг оператор, то има ли изискване за период от време, който трябва да е изтекъл, за да мога да си пренеса номера отново към Мтел или който и да е друг оператор, защото аз не прочетох за такова ограничения, но пък може нещо да пропускам?
На безсрочен договор съм, но не ми стана ясно ако сметката ми се засича на 27-ми, кога е най-добре да си подам заявлението за преносимост ? Доколкото разбирам преносимостта отнема до 7 дни и ако подам на 26-ти заявлението, то ще вляза във новия месец на отчитане. Ако номерът ми е пренесен на 3ти, то дотогава ще съм ползвал услугите на стария оператор. Как ще ме таксуват между 27ми и 3ти- ще ми вземат такса за цял месец, макар да съм ползвал само 6-7 дни или пък ще е пропорционално на дните, които съм използвал от месеца ?
Както правилно си отбелязал, това което си цитирал е от 2012 г. Тогава имаше период от 3 месеца, вече няма такъв (yes) Пренасяй се спокойно, няма да имаш проблеми. Колкото до това как ще те таксуват за част от месеца, зависи от оператора. Мтел таксуват цял месец, а Глобул и Виваком пропорционално. Все пак се обади и ги питай за потвърждение. Най-добре подай заявление 2 седмици преди края на месеца ти на отчитане, така със сигурност ще ти пренесат номера, без да закачиш от новия месец (yes)
Само да допълня Милен - преди да си пуснеш молбата за пренос, отиди в стария оператор и провери дали всички данни са ти актуални от личната карта. Само чакат някой да си е сменил личната карта и да не я е обновил или адресът му по ЛК да не съвпада с въведения адрес по ЛК, и старият оператор отказва преноса...
В заявлението за пренос от година поне се изписва само егн, три имена, и номер за пренасяне, както и дали да се задейства веднага или в 7 дневен срок. Вече няма дата на издаване и номер на лична карта.
Може, не съм пренасял напоследък...
Да попитам ориентировъчно за какъв срок мога да прехвърля номер на абонамент /изтекъл договор/ на Виваком на предплатена Глобул и пренос след това на предплатена Виваком, защото Виваком единствени не предлагат преминаване от абонамент на предплатена.
Въпросът е защо ще губиш време и нерви... Засилвай картата към Боб направо... Освен ако искаш да я ползваш само за входящи, при Боб ще ти е по-изгодно да говориш от нея...
Ще я ползва тъщата, да говори основно с жената и сегашната промоция с един неограничен номер ме устройва много.
Здравейте, един по-странен казус: взех си нов телефон от \"Глобул\", като ме посъветваха, за да излезе по-тънко, да го взема с едногодишен договор с план от 13.99 лв. Така и направих. Но сега, като се замисля, този план не е лош и ще го ползвам с един от номерата ми, който е активен към Виваком. И тук става проблемът. От съпорта на Глобул ми казаха, че технически не е възможно да си пренеса номера, освен ако не преподпиша. Единственият вариант за смяна на номера към настоящия план бил, ако номерът вече е към Глобул и на цена 12 лева. Обаче пък, за да мине към Глобул, първо трябвало да прехвърля номера на Виваком към тях - в случая на предплатена сметка, ваучер, който е 5 лева. И така целият пренос ще ми струва 19 лева... Аз не мога да преподпиша и по този начин да прехвърля номера безплатно, защото настоящият план на \"Глобул\" е вързан с новия апарат и ще трябва да заплатя търговската стойност на апарата.
Единствено не ми се връзва, че трябва да купувам този ваучер от 5 лева? В края на краищата, дори по закон на КРС, не са ли длъжни, ако си платя 12 лева, да ми извършат смяната на номера, бил той и към Виваком понастоящем?
Единствено не ми се връзва, че трябва да купувам този ваучер от 5 лева? В края на краищата, дори по закон на КРС, не са ли длъжни, ако си платя 12 лева, да ми извършат смяната на номера, бил той и към Виваком понастоящем?
[Quote]Здравейте, един по-странен казус: взех си нов телефон от \"Глобул\", като ме посъветваха, за да излезе по-тънко, да го взема с едногодишен договор с план от 13.99 лв. [/Quote]
Я кажи кой телефон си взел, че с план за 1 лв ти излиза по-евтино :D
Относно странния ти казус - няма как да си прехвърлиш номер и едновременно с това да го залепиш за съществуващ договор със смяна на номера. Дори изобщо се очудвам, че е възможно такова нещо по какъвто и да е начин ;)
Я кажи кой телефон си взел, че с план за 1 лв ти излиза по-евтино :D
Относно странния ти казус - няма как да си прехвърлиш номер и едновременно с това да го залепиш за съществуващ договор със смяна на номера. Дори изобщо се очудвам, че е възможно такова нещо по какъвто и да е начин ;)