LTE-то на Булсат LTE ли е?

edin
Регистриран: 24 авг 2005, 16:40

LTE-то на Булсат LTE ли е?

Мнение от edin » 15 май 2015, 23:04

http://bulsat.com/tseni-internet.php

Тук има цени и скорости за мобилен интернет. Като гледам тези "зашеметителни" цифри от 4Mbps и 14Mbps ми е любопитно това което предлагат Булсатком LTE ли е или не е?

Аз ползвам LTE мрежа. Тая на Макс. Цифрата е около 50Mbps. Интернета лети, екстра е. Нали това е идеята на 4G мрежата, да е бърза? Или греша? Това на Булсат е по зле и от вивакомския ми нет.

Ако нещо аз не съм разбрал от горния линк към сайта на Булсат, сори, значи моя грешка

abando
Регистриран: 13 яну 2015, 13:34

Re: LTE-то на Булсат LTE ли е?

Мнение от abando » 15 май 2015, 23:19

Да но,
явно идеята е друга тук - да предлагат неограничен откъм трафик нет на достъпна цена. При Макс колко време ще ги ползваш тези 50Мбит и реално каква файда , след като за нула време могат да свършат и да останеш на мизерните 256к
Докато Булсат, евентуално ще предлагат постоянен НЕТ на достатъчно висока скорост, без да те режат след изчерпване на някакъв обем трафик.

Мilen
Регистриран: 29 окт 2014, 14:46

Мнение от Мilen » 15 май 2015, 23:42

Нека ги има и двата оператора. Важното е клиентите да имат избор и конкуренцията да се засилва.

Ако пък наистина Булсат дават нет без ограничение в трафика, какво значение има максималната скорост? Както каза и колегата преди мен, като изразходиш ГБ на максимална скорост, какво правим? Офертата на Булсат е единствената в Бг, която се доближава до предложението на словашкия LTE оператор SWAN. За 10 лв. при него получавате 100 ГБ на максимална скорост и после неограничен на 2 Mpbs.

edin

Re: Re: LTE-то на Булсат LTE ли е?

Мнение от edin » 16 май 2015, 05:49

Имам 20GB при Макс. Не само, че не свършват за нула време, ами и не мога да ги изразходвам за месеца. Имай предвид, че моя бизнес е свързан с интернет. Тоест аз ползвам много нет. Сим картата на Макс ми е на таблета. Постоянно е включен и се ползва скайп, вайбър, поща, изпращане на файлове, гледане на онлайн тв, браузване. А дори и понякога и сваляне на филми през замунда. Мобилният интернет е допълващ нет, а не основен. Когато е LTE трябва да е бърз. Това е като да ти дадат Ферари, но да ти кажат - сори, но сме го ограничили до 80 км /ч..... Бляк.

Според мен стратегията на Булсат е глупава и безполезна за моите нужди.

mkpetrov
Регистриран: 05 апр 2009, 18:46

Re: Re: Re: LTE-то на Булсат LTE ли е?

Мнение от mkpetrov » 16 май 2015, 06:07

И за какво не ти достигат 14 мб/с? Да, не става за домашен интернет (Макар че пак зависи), но ти сам го каза - мобилният не е за основно ползване. HD филми ли ще сваляш? Ами ако го правиш, тогава пък 20-те ГБ на месец са ти до никъде.

По-скоро е като да ти продадат Ферари, което е ограничено до 250 км/ч, а в случая с Макс е като да ти продадат Ферари, което не е ограничено за първите 1000 км в месеца и след това е ограничено на 80 или даже по-малко.:D Или не е ограничено по скорост, но е с 5-литров резервоар, например.

wikimobile
Регистриран: 28 апр 2015, 22:37

Мнение от wikimobile » 16 май 2015, 06:13

Да LTE е, взех си карта и я тествах с този http://www.maxtelecom.bg/web/files/devices/19/images/thumb_235x0_Devices-245x320px-Router.jpg модем на Макстелеком и скоростите са 14/14.
Бисквитките са кодирани към макса !!!

edin

Re: Re: Re: Re: LTE-то на Булсат LTE ли е?

Мнение от edin » 16 май 2015, 06:24

Само, че посочените от теб 14Mbps са за такса от 19 лв. На Макс плащам 22 лв за 20Гб като скоростта е около 50Mbps или малко по малка на територията на цяла София и въобще в градовете където имат покритие. Така, че примера ти е неуместен. За план на месец около 20 лв Булсат дават същата услуга като Макс на около четири пъти по ниска скорост.

А това, че бил неограничен интернет просто не е коректно. Първо, за 95% от клиентите на мобилен интернет 20Гб не могат да ги изхарчат за месеца. Примерът който даде с хд филмите е глупав. Къде ще искаш да ги гледаш тези филми на таблет или смартфон - във вас или на плажа? Аз в нас ще ги гледам или на лаптопа или на телевизора, а ще ползвам домашния ми интернет доставчик. Ако е на плажа - там няма LTE покритие в 90% от черноморската ивица.

Другото, което съм почти сигурен и ще го направя за тест, е рекламата на Булсат за неограничен интернет от към скорост. Ще си взема една тяхна карта и ще я ползвам един месец само за сваляне на филми. В кой момент според вас Булсат ще ме резнат? ;) Според мен някъде около 30Гб използвани. Може да не съм прав, ще проверя. Молбата ми някой друг също да тества.

mkpetrov

Re: Re: Re: Re: Re: LTE-то на Булсат LTE ли е?

Мнение от mkpetrov » 16 май 2015, 06:46

Така и не каза за какво са ти 50 мб/с, още повече, че не сваляш ХД филми, както и сам каза.;)

Примерът е уместен именно защото цената е сходна (Покритието няма какво да го коментираме, ясно, че засега услугата не става за ползване, но лично за мен не става и на Макс - като гледам картата им, и те още не са покрили цяла София, да не говорим, че картата вероятно важи на открито и на закрито ще има дупки тук-там) при различни условия.Твърдението ти, че наограничен на 14 мс/с е по-малко от 20ГБ на 50 мб/с ще е вярно, ако наистина ограничават на 30-ина ГБ. Но не ми се вярва да е така - при Макс "разумното" потребление преди допълнителни ограничения е 300ГБ.

Иначе да, за 95% от хората 20ГБ ще са достатъчни, но също и 14 мб/с. Обаче има една разлика: Може включеният трафик да ти е достатъчен в 95% от времето, това не означава, че определени месеци няма да ти се наложи да ползваш повече.

А, и още една изключително важна подробност: Тези 22 лв на месец при Макс са при 2-годишен договор.;) При Булсата не са ли безсрочни?
Така че коректното сравнение е 19 лв за неограничен на 14 мб/с или 30 лв за 20ГБ с неограничена, но и негарантирана скорост, която може да е 50мб/с, но може да се случи и да е доста по-ниска, особено като се увеличат абонатите.;)

wikimobile
Регистриран: 28 апр 2015, 22:37

Re: Re: Re: Re: Re: Re: LTE-то на Булсат LTE ли е?

Мнение от wikimobile » 16 май 2015, 06:59

[Quote]А, и още една изключително важна подробност: Тези 22 лв на месец при Макс са при 2-годишен договор. При Булсата не са ли безсрочни?[/Quote]
При Булсатком се подписва договор за 18 месеца.
http://www.speedtest.net/my-result/a/1283048833

mkpetrov

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LTE-то на Булсат LTE ли е?

Мнение от mkpetrov » 16 май 2015, 07:04

Това е напълно неприемливо, надминават наглостта и на тройния картел, в такъв случай. :)
При това положение Макс е по-приемлив вариант при всички случаи, макар че наистина би било по-добре да има повече гъвкавост и по отношение на интернет трафика - да има и варианти с неограничен трафик (До 300ГБ) на по-ниска скорост.

Отговори