LTE-то на Булсат LTE ли е?
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LTE-то на Булсат LTE ли е?
А сигурни ли сте, че плановете няма да се променят при официалното пускане? Тези висят на сайта на Булсат от доста време.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LTE-то на Булсат LTE ли е?
Да се надяваме, че не. Операторите са като стадо - и за добрите, и за лошите неща, един се престрашава да направи нещо и другите след това следват/копират. Само да не стане обратното и всички да започнат да копират модела с трафик към определени сайтове.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LTE-то на Булсат LTE ли е?
Аз не разбирам недоволството на някои поттебители тук. Има 2 коренно различни оферти - едната с ограничени, но много бързи данни, другата по-бавна, но неограничена... Какво по-хубаво? Всеки може да си избере каквото го кефи, вместо да роптае срещу другия оператор... За мен лично 30гб са достатъчни, а и с промото за 16 лв, друго не ми трябва.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LTE-то на Булсат LTE ли е?
[Quote]Аз не разбирам недоволството на някои потребители тук. Има 2 коренно различни оферти - едната с ограничени, но много бързи данни, другата по-бавна, но неограничена... Какво по-хубаво? Всеки може да си избере каквото го кефи, вместо да роптае срещу другия оператор... [/Quote]
Напълно те подкрепям! Какво по хубаво нещо от конкуренцията? Нека всеки избере това, което го кефи.
Напълно те подкрепям! Какво по хубаво нещо от конкуренцията? Нека всеки избере това, което го кефи.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LTE-то на Булсат LTE ли е?
[Quote]„Мобилтел” ЕАД: общо 2 х 10 MHz в ленти 1710,1-1720,1 MHz/1805,1-1815,1MHz;
„Космо България Мобайл” ЕАД: общо 2 х 10 MHz в ленти 1720,5-1730,5MHz/1815,5-1825,5 MHz;
„Българска Телекомуникационна Компания” ЕАД: общо 2 х 10MHz в ленти 1730,9-1740,9 MHz/1825,9-1835,9 MHz;
„Булсатком” ЕАД: общо 2 х 5 MHz в ленти 1757,7-1762,7 MHz/1852,7-1857,7MHz;
„4Джи Ком” ЕАД: общо 2 х 8 MHz в ленти 1764,7-1772,7MHz/1859,7-1867,7MHz;
„Макс Телеком” ООД: общо 2 х 10 MHz в ленти 1772,7-1782,7MHz/1867,7-1877,7 MHz. [/Quote]
Източник: http://www.crc.bg
На практика не знам, дали Булсатком изобщо може ли да пусне по-висока скорост от обявените в сайта им.
„Космо България Мобайл” ЕАД: общо 2 х 10 MHz в ленти 1720,5-1730,5MHz/1815,5-1825,5 MHz;
„Българска Телекомуникационна Компания” ЕАД: общо 2 х 10MHz в ленти 1730,9-1740,9 MHz/1825,9-1835,9 MHz;
„Булсатком” ЕАД: общо 2 х 5 MHz в ленти 1757,7-1762,7 MHz/1852,7-1857,7MHz;
„4Джи Ком” ЕАД: общо 2 х 8 MHz в ленти 1764,7-1772,7MHz/1859,7-1867,7MHz;
„Макс Телеком” ООД: общо 2 х 10 MHz в ленти 1772,7-1782,7MHz/1867,7-1877,7 MHz. [/Quote]
Източник: http://www.crc.bg
На практика не знам, дали Булсатком изобщо може ли да пусне по-висока скорост от обявените в сайта им.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LTE-то на Булсат LTE ли е?
Според Евро директиви Булсат, ще получи с предимство честотен ресурс от още 2 х 5 MHz.
Така минимума от честотна лента с която ще разполага дружеството ще е 2 х 10 MHz !
Естествено ако проявят желание за капацитет над 2 х 10 MHz, ще требва да се явяват на търг.
P.S.
Макс Телеком, са заявили желание за още 2 х 5 MHz , така общия честотен ресурс ще им е 2 х 15 MHz. Което за тях ще е отлично от гледна точка на конкурентоспособността на мрежата им(ако успеят да се "преборят" за тях). С 2х15 MHz теоритично предлаганата максимална скорост ще е до 100-120 Mbps.
Така минимума от честотна лента с която ще разполага дружеството ще е 2 х 10 MHz !
Естествено ако проявят желание за капацитет над 2 х 10 MHz, ще требва да се явяват на търг.
P.S.
Макс Телеком, са заявили желание за още 2 х 5 MHz , така общия честотен ресурс ще им е 2 х 15 MHz. Което за тях ще е отлично от гледна точка на конкурентоспособността на мрежата им(ако успеят да се "преборят" за тях). С 2х15 MHz теоритично предлаганата максимална скорост ще е до 100-120 Mbps.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LTE-то на Булсат LTE ли е?
Булсат имат запазени 2x 5 Mhz. Така че нямат проблеми с честотите.
Всъщност никой няма проблеми. КРС е започнала процедура срещу 4 Джи за отнемане на лиценза им, така че за всеки ще има достатъчно в обхват 1800 Mhz. Макс добре са поискали допълнителни 2 x 5 Mhz. Но трябва да ги използват не за вдигане на максималната скорост, а за предлагане на оферти като словашкия оператор SWAN. Той дава 100 ГБ LTE на максимална скорост и после неограничен на 2 Mpbs за 10 лв. на месец. И разполага също с 2x 15 ленти на 1800 Mhz.
Всъщност никой няма проблеми. КРС е започнала процедура срещу 4 Джи за отнемане на лиценза им, така че за всеки ще има достатъчно в обхват 1800 Mhz. Макс добре са поискали допълнителни 2 x 5 Mhz. Но трябва да ги използват не за вдигане на максималната скорост, а за предлагане на оферти като словашкия оператор SWAN. Той дава 100 ГБ LTE на максимална скорост и после неограничен на 2 Mpbs за 10 лв. на месец. И разполага също с 2x 15 ленти на 1800 Mhz.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: LTE-то на Булсат LTE ли е?
[Quote]А сигурни ли сте, че плановете няма да се променят при официалното пускане? Тези висят на сайта на Булсат от доста време.[/Quote]
Ще се намерят 5-6 идиота (толкова събрани в една клетка, т.е. в един жилищен квартал, са напълно достатъчни да натоварят клетката на 100%) да свалят торенти през мобилната мрежа и ще почнат да се гънат клетките и след някой друг месец оператора ще се усети и ще сложи лимит според мен. Това при условие, че оператора въобще има някакъв мониторинг на мрежата си и въобще успее да намери клиенти, и въобще някога стартира официално, което си е съмнително.
Ще се намерят 5-6 идиота (толкова събрани в една клетка, т.е. в един жилищен квартал, са напълно достатъчни да натоварят клетката на 100%) да свалят торенти през мобилната мрежа и ще почнат да се гънат клетките и след някой друг месец оператора ще се усети и ще сложи лимит според мен. Това при условие, че оператора въобще има някакъв мониторинг на мрежата си и въобще успее да намери клиенти, и въобще някога стартира официално, което си е съмнително.