Пред фалит ли са Макс Телеком?

samoznai
Регистриран: 05 дек 2008, 12:56

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Пред фалит ли са Макс Телеком?

Мнение от samoznai » 06 фев 2017, 18:59

Приятно е да се мечтае. И няма нищо лошо в това, но сценарият е силно нереалистичен.
Не знам защо си мислите, че изстрелването на спътника като с магическа пръчка ще реши проблемите на Булсатком. Нищо подобно. Спътникът и приходите от него отдавна са заложени пред консорциума от банки, които го финансираха. Реализацията на спътника като търговско начинание е пък съвсем отделна тема. Не е нужно да си кой знае какаъв експерт, за да знаеш, че небето над наистина интересните пазари е достатъчно наситено и в момента и Булсатком ще трябва доста да се потрудят, за да привлекат достатъчно клиенти за него.
Колкото до евентуалната тяхна мобилна мрежа, мисля, че е очевидно, че фирмата взе лицензите за честотите единствено, за да стане по-привлекателна за евентуални инвеститори, а не защото има реални планове да я развива поне до момента. Което беше и тактиката на Макс, а виждаме докъде я докараха и те...

Blue Sky
Регистриран: 18 мар 2015, 21:47

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Пред фалит ли са Макс Телеком?

Мнение от Blue Sky » 06 фев 2017, 19:10

Съгласен съм с теб. Сателитът на Булсатком ще е с ограничено покритие - на Балканите. Така че евентуални клиенти могат да бъдат сръбски, македонски и гръцки сателитни оператори. Причината е, че на същата позиция се намира и скандинавcкият Thor.

buttman
Регистриран: 29 дек 2005, 13:02

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Пред фалит ли са Макс Телеком?

Мнение от buttman » 06 фев 2017, 19:18

[Quote]Почват да получават пари от него[/Quote]
Не се заяждам, иска ми се да обясниш как това ще стане реалност.
Бг телевизиите берат душа, фалират или минават на IP разпространение. Големите чужди канали отдавна имат downlink сателити. Не виждам защо ще решат да плащат допълнително за излъчване и от новия сателит. Балканските ТВ оператори също са избрали утвърдени спътници - Intelsat, Eutelsat, Thor.
Имам лошо предчувствие, че новият сателит няма да се ползва на 100%. И нищо добро не очаква Булсатком.

Kolio S
Регистриран: 03 фев 2017, 08:33

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Пред фалит ли са Макс Телеком?

Мнение от Kolio S » 07 фев 2017, 00:18

Според шефа на Булсатком в това интервю - наети са 80% от капацитета на сателита:
https://mobile.facebook.com/story.php?story_fbid=1259748857391793&id=1240548459311833&refid=17
Всички пари щели да отидат в банките? Ахаха- за пореден път изкарвате банките някакви идиоти, които прибират всичко и за клиентите им не остава нищо и просто няма смисъл да се прави бизнес и да се вземат кредити. Разчетите са за погасяване на заема да отиват половината пари.

velnsl
Регистриран: 30 сеп 2007, 00:08

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Пред фалит ли са Макс Телеком?

Мнение от velnsl » 07 фев 2017, 09:58

[Quote]Всички пари щели да отидат в банките? Ахаха- за пореден път изкарвате банките някакви идиоти, които прибират всичко и за клиентите им не остава нищо и просто няма смисъл да се прави бизнес и да се вземат кредити[/Quote]
Точно така. Гледай за да разбереш. Това няма да го видиш по БТВ и НоваТВ
http://www.bitelevision.com/diana-kishkilova-razkazva-kak-banki-opitvat-da-prevzemat-biznes-za-milioni/

samoznai

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Пред фалит ли са Макс Телеком?

Мнение от samoznai » 07 фев 2017, 10:29

Хайде да не бъркаме бизнес плановете с реалност.
Разчетите са хубаво нещо, задължително, когато искаш кредит с подобни размери, но всеки бизнес план оцелява единствено до мига, в който се стигне до пазарна реализация на съответния продукт.
Като гледам досегашните практики на Булсатком и др. компании от подобен калибър, мисля, че е напълно нормално да съм най-малкото скептичен. А и разчет с 50% от приходите за покриване на кредити... Хм, не бих го нарекъл много реалистичен и дори здравословен за която и да е било компания.
И не - не всички пари ще отидат в банкките, но никоя нормална банка няма да се поколебае да си вземе нейното.

Marmorkoto
Регистриран: 07 фев 2017, 02:07

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Пред фалит ли са Макс Телеком?

Мнение от Marmorkoto » 07 фев 2017, 10:57

C 20 млн. евро на година среден приход от подобен сателит(изчислил съм го от други компании с тв сателити с публични данни), си е напълно реалистично. И няма никаква логика банката да закрие всичко, вместо да си взима по 10 на година за 15-20 години- стабилен гарантиран приход. Грубо изчисление, не претендиращо за точност. Плюс това булсатком хитро финтираха местните хитреци и кредитът е на група чужди банки, начело с Дойчебанк, те взаимно ще се контролират и не виждам никаква изгода за тях в това да съсипят бизнеса.

t_btt
Регистриран: 03 фев 2014, 13:59

Re: Re: Пред фалит ли са Макс Телеком?

Мнение от t_btt » 07 фев 2017, 11:38

Съчувствам Ви. Ама ако сте напуснал без предупреждение, май няма да Ви изплатят обезщетение. Посъветвайте се със специалист. ИНспекцията по труда. И бягайте далече от такива олигофрени.

samoznai

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Пред фалит ли са Макс Телеком?

Мнение от samoznai » 07 фев 2017, 12:49

Не, не е реалистично.
Още веднъж ще го кажа: няма бизнес план, който да е оцелял непокътнат сблъсъка с реалността.
О за разлика от някакви хипотетични приходи от все още неизстрелян сателит, фирмата има съвсем нехипотетични разходи. Само за спектъра на 1800, който реално не ползват, Булсатком дължат на държавата около 4-5 милиона евро на година. Освен това имат разходи по поддръжката на самия сателит, които не са малки, имат и оперативни разходи за истаналите дейности на компанията, но тези сметки оставям на Вас.
И колко да са финтирали някого тук? Обичайна практика е рискът да се подели между няколко кредитори в синдикиран заем. Нещо повече - ако аз произвеждам сателити ще настоявам Булсатком да вземе кредита от посочени от мен банки, не от когото те си искат, за да не се окажа с един произведен и неплатен сателит...

sabin_zaimov
Регистриран: 03 май 2011, 20:40

Re: Re: Re: Пред фалит ли са Макс Телеком?

Мнение от sabin_zaimov » 07 фев 2017, 12:58

Човека има право на обезщетение за натрупания и неизползван отпуск и напуснал съвсем правомерно без предизвестие за забава на работната заплата(справка Кодекс на труда). Ако не си ги получи в разумни срокове (неизплатени заплати плюс обезщетение ако им,а право на такова) трябва да ги осъди за да си ги вземе.

Отговори