Реално сравнение ЕС Роуминг - Виваком, Мтел, Теленор

Doondie
Регистриран: 03 юли 2017, 06:52

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Реално сравнение ЕС Роуминг - Виваком, Мтел, Теленор

Мнение от Doondie » 07 сеп 2017, 18:45

И аз не знам защо се хабя, след като на хората, които са реално засегнати, им е все тая. Помолих за копие/цитат от отговора им не за да си правя колекция, а за да е полезно и спести усилие на други потребители. Ако за теб споделянето на отговор от държавна институция, който всеки може да получи при отправяне на запитване, налага искане на разрешение на въпросната институция, тогава забрави, че съм те молил. Благодаря все пак.

Неслучайно питах на какъв план си преминал - явно си на съвсем различен от този, който обсъждаме. Нещо повече, според сайта им - https://www.mtel.bg/mtel-mclass-unlimited - не би трябвало да имаш абсолютно нищо в роуминг, ако не си платил отделно за допълнителен роуминг пакет.

Изглежда, че схемата им не е само за "Мтел без граници с Екстра нет+." Интересно каква машинация използват, за да оправдаят предоставянето само на 400 минути в роуминг за 3XL пакета, при положение че в страната могат да се ползват неограничени минути.

Ако ще даваме оценка на всяка несправедливост, то едва ли ще има някоя, която да е най-значима. По тази логика най-добре да не се оплаква човек изобщо за каквото и да било, а да търпи и/или да си плаща. Разбирам!

hddsoft
Регистриран: 08 мар 2015, 21:28

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Реално сравнение ЕС Роуминг - Виваком, Мтел, Теленор

Мнение от hddsoft » 07 сеп 2017, 19:01

Някой знае ли как се проверява, колко ГБ са останали в роуминг при Мтел?

brzz
Регистриран: 04 сеп 2017, 17:52

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Реално сравнение ЕС Роуминг - Виваком, Мтел, Теленор

Мнение от brzz » 08 сеп 2017, 10:25

Дундьо, колко пъти да повтарям да четете наредбите, а не разни извадки и мнения? Явно в шотландските кошари съвсем ти се е изпарил и малкото мозък, връщай се там да чистиш на овцете и не ни занимавай в глупостите си повече. А за това което ще напиша ми дължиш 100лв. за консултация и разяснение- къде да ти пратя фактурата, Дундьо?

Според наредбата цената сега за 1ГБ трафик в роуминг е ?7,7 или малко над 15лв. без ДДС- всички цени надолу ще са БЕЗ ДДС.
Формулата я знаем- удвоената такса (без ддс) разделена на 15лв. ни дава колко ГБ интернет ни се полага в роуминг. Въпросът който ни вълнува е как се прилага това за нашата реалност и нашите договори, нали?
Положението е буквално елементарно- когато в тарифата имаш включен пакет интернет не съществува ясно определена САМОСТОЯТЕЛНА цена за този интернет. Обаче на нас ни трябва някаква цена за интернета за да приложим формулата, нали? Не може да се ползва ей така, наизуст някакъв % от таксата като цена за интернет- аз може да плащам 40лв. за неограничени разговори и смс-и към цял свят и 2ГБ интернет, а друг за 40лв. да получава 200 национални минути и 150ГБ интернет. Значи остава да се използва пълната цена на таксата за формулата- бас хващам, че всичко до тук е ясно на всеки освен на теб и групичката любители на авантата и кирията...

Остана положението с тарифата на Мтел- там интернета е допълнителен пакет с мизерната цена от 2,50лв. За всеобщо съжаление на съдраните цървули и авантаджиите е напълно законно да получите 350МБ интернет. В наредбата която казах да прочете внимателно (а не разни решения, мнения и т.н. извадени от контекста) съвсем ясно си пише, че КОГАТО ИМА КОНКРЕТНА ЦЕНА [B]САМО И ЕДИНСТВЕНО [/B]ЗА ИНТЕРНЕТА който ползвате тогава във формулата се използва точно тази цена. Ако цената за този пакет интернет е 25лв. ще получиш над 3ГБ нет, но ако е 2,50лв. ще получиш към 350МБ- схвана ли най-накрая?

И НЕ, не е оставен мегдан за преценка от местните регулатори- всяка такава възможност води до проблеми и от ЕК отлично го знаят. "Дупката" е оставена заради MVNO операторите с които в Европа е пълно. Така им се позволява хем да спазят наредбите, хем да запазят ниските си цени, хем да дават повечко национални МБ-ти за сметка на интернета в роуминг.
Разбира се за разлика от Мтел в нормалните държави операторите не подвеждат клиентите си с евтини трикове- там нещата са ясно обяснени, а тук на клиента се казва "не знам колко нет ще имате в роуминг, това се изчислява от системата според наредбите и формулата", усещаш ли дребните разлики?

ПС: И недей да бъркаш "подадени жалби" с по-важното "установени нарушения"- двете нямат нищо общо. Пусни една жалба до където си щеш, че Виваком дават ПОВЕЧЕ интернет в роуминг отколкото се полага по формулата- ще получиш отговор "и какво от това- допустимо е" и това ще се води "пусната жалба" за статистиката. Но ще е като 99% от жалбите- малоумна и безполезна...

Doondie

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Реално сравнение ЕС Роуминг - Виваком, Мтел, Теленор

Мнение от Doondie » 08 сеп 2017, 18:56

Някакво удоволствие ли ти доставя да правиш кретенски коментари, преди да се изкажеш по същество, или не се усещаш просто? :|

Когато планът включва мобилни данни, тогава се взима цената на целия план, разбира се. Когато се активира допълнителен пакет, той се разглежда самостоятелно. Никой не спори за това. Въпросът е, че дори Мтел да го представят като "допълнителен пакет", той НЕ СЕ плаща отделно, нито може да се (де)активира, когато клиентът пожелае, така че НЕРЕАЛНО ниската му цена е ирелевантна, понеже този "допълнителен пакет" няма характеристиките на такъв. Точно в това и се състои опитът за заобикаляне на закона - представянето на мобилните данни като отделен пакет (или подарък, понеже ?1,50 за 30 000 МБ си е почти безплатно), без това реално да е така.

Не ме питай дали съм схванал нещо, което не отричам. 100 пъти ти обясних вече, че 2,50 лв за 9 000 МБ (в момента има промоция даже) не е "very competitive", а е умишлено занижена цена на "допълнителен пакет," който не може да бъде закупен, нито управляван отделно. Тази провизия (или клауза - както искаш я наричай) е предвидена за MVNOs, които имат реално конкурентни оферти, а не за оператори със собствена инфраструктура като Мтел, които лъжат както, че пакетът е отделен, така и за цената му. Няма да те питам дали вече си разбрал за какво говоря, понеже дори да си, ще извадиш от 9 кладенеца вода в опит да докажеш колко сме били прости.

Ако беше така, както казваш, то всички оператори щяха да сложат допълнителни пакети за 1 евро и да си решат проблема с данните. Не може да се прави пропуск в закона нарочно, така че е несъстоятелно да твърдиш, че "дупката" е заради MVNOs, тъй като, както казах, всеки оператор би могъл да се възползва, ако беше законосъобразно. Да "оправдаваш" Мтел с подвеждане е несериозно, най-малкото защото актът на подвеждане представлява закононарушение - в ЗЗП има специален раздел за нелоялни търговски практики, които имат за цел да подведат, заблудят или принудят потребителите.

Като бонус ще ти припомня, понеже нали четеш наредби, а не "разни мнения" (пък били те и на институцията, издала тази наредби), че когато става дума за пакетни услуги - например домашен интернет + ТВ + мобилен план, тогава за целите на формулата се използва таксата за близък по параметри (по включени услуги) план. Тъй като "допълнителният пакет" не се предлага отделно, въпреки че има някаква безумна привидно самостоятелна цена, тогава обемът данни в роуминг трябва да се изчислява на база цената на отделна мобилна услуга (не допълнителен пакет!) само за мобилни данни със същите характеристики.

Относно послеслова ти... Има ли смисъл да го коментирам? Първо, формулата на ЕК залага МИНИМАЛНИЯ ОБЕМ данни. И второ, примери ли да ти давам за нарушения на телекомите?
[i]Шефът на КРС: Над 60% от жалбите срещу телекоми са основателни[/i] - https://www.expert.bg/Shefyt-na-KRS:-Nad-60-ot-zhalbite-sreshtu-telekomi-sa-osnovatelni-560315.html
Чакам да ми кажеш как това не било вярно. lmao

Като допълнителен [B]безплатен бонус[/B] към статията можеш да видиш решение № 194/15.05.2017 г. на АдмС - Плевен, с което е препотвърдена глоба от 2 000 лв на "БТК" ЕАД заради това, че са оставили абонат 3 дни без домашен телефон. Линк можеш да си намериш и сам. ;)

Потребителски аватар
Вито
Регистриран: 09 яну 2008, 01:07

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Реално сравнение ЕС Роуминг - Виваком, Мтел, Теленор

Мнение от Вито » 08 сеп 2017, 19:08

С други думи който иска доволно нет в ЕС да не подписва с новите подвеждащи планове на менте. Пък да видим дали някой ще ги глоби за наглостта и подвеждането им.

brzz
Регистриран: 04 сеп 2017, 17:52

Мнение от brzz » 09 сеп 2017, 10:49

Дундьо, седни на стола и пий нещо успокоително преди да четеш надолу...

Лично съм участвал в писането на наредбата- заедно с още няколко хиляди юриста и куп лобисти от операторите разбира се. Колкото поправки и промени съм видял и консултации с кой ли не съм провел за 4г. ти надали толкова пъти си правил секс през живота си. По-справедлива и ясно написана наредба регулираща бизнес за много милиарди годишно едва ли ще намериш- идея си нямаш какви битки са водени за да принудим част от операторите да си бръкнат в джоба и да се лишат от десетки милиони. И не просто да се лишат от приходи, а да платят десетки милиони на конкуренцията- нали не мислиш, че твоят "безплатен" интернет в роуминг който ти се полага е наистина безплатен :|
При нашите тарифи от 20-30лв. всеки ползвал над 1,5ГБ в роуминг реално носи загуба на оператора си- безплатен обяд НЯМА. И точно за да се ограничат тези загуби е оставена "дупката" в наредбата- без нея MVNO операторите много бързо ще го закъсат. Представи си, че БОБ не е част от Мтел, а е независим MVNO- днес имат тарифа с 3гб нет и някакви минути за 15лв./месец, значи в роуминг трябва да получиш 2ГБ интернет което си е гарантирана загуба от поне 5лв. Взимаш си карта, отиваш за 3 месеца в роуминг и после закриваш номера- БОБ са на загуба от теб. Но ти си нагъл- веднага взимаш нова карта и пак бегом в роуминг и така до безкрай- БОБ или фалира, или трябва да намери начин да те ограничи. Варианти- не предлагат роуминг (което правят) или вадят интернета като отделен пакет за малко пари.
И тук се включва Мтел и решава да преебе клиентите си напълно законно вадейки интернета от тарифата- как да елиминираме такава възможност сме обсъждали може би 1,5 години и НЯМА как да стане. Махнем ли тази възможност значи да убием 2/3 от MVNO операторите в следващите 4-5 години и да ликвидираме всяка конкуренция- значи оставаме на сегашното положение и разчитаме на това, че големите оператори държат на реномето си и искат доволни клиенти. И се получи- такива подвеждащи имена на тарифи като "Мтел без граници" няма никъде из ЕС, хората просто не искат да дразнят клиентите си. Разбира се в белите държави печалбите са в пъти по-големи от тези на Мтел и могат да жертват малко пари, но това не оправдава гаврата за 30лв. такса един да получава 500МБ интернет, а друг да има 3+ГБ...

ПС: Дължиш ми вече 350лв. за консултации и разяснения- къде да пратя фактурите?

tzincbg
Регистриран: 22 май 2014, 08:20

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Реално сравнение ЕС Роуминг - Виваком, Мтел, Теленор

Мнение от tzincbg » 09 сеп 2017, 11:04

Това е твоето тълкувание. И то е добро. Обаче ЕК както виждаме в такива случаи решава друго. И без това са навити да изкопчат пари от България - засипете ги с жалби - те ще решат.
Това за източването не ми се вярва много - напр. 2 гб пакет предплатен на теленор е 10 лв, а важи в роуминг. Явно другите клиенти добре компенсират.

Dubspace
Регистриран: 28 мар 2014, 19:21

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Реално сравнение ЕС Роуминг - Виваком, Мтел, Теленор

Мнение от Dubspace » 09 сеп 2017, 15:51

Сравнението ти е глупаво. Не може да сравняваш предплатен план на голям оператор с такъв на виртуален.
iPhone 16 256 GB Ultramarine
Apple Watch Series 8 45 mm Starlight
AirPods Pro with MagSafe Case
Xiaomi Mi11 Lite 5G Truffle Black

Doondie

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Реално сравнение ЕС Роуминг - Виваком, Мтел, Теленор

Мнение от Doondie » 09 сеп 2017, 16:57

И за 1 ст не си ми казал нещо, което е публично известно и да е ново за мен. Не знам за какви битки говориш, при положение че операторите реално нямат думата - те трябва да се подчиняват на закона. Всеки може да си даде мнението по проекта на директивата, както и да заплашва, че ще прави това или онова, но в крайна сметка всеки трябва да изпълнява - или дава в роуминг, каквото е решено, или не предлага изобщо услугата "роуминг," съответно рискува да загуби клиенти. Ясно ми е, че приходите от роуминг са значителни, съответно сега имат повече разходи, но всеки оператор има. А ако някой тръгне да закъсва заради това, си има механизъм за разрешаване да се начисляват малки такси. Това съответно го решават местните регулатори, за което писах вече, че имат малко поле за действие.

Пак ти казвам - без да претендирам, че имам юридическо образование или че съм правил повече срещи по темата с роуминга, отколкото секс през живота си - че не можеш да казваш на тази провизия "дупка," тъй като не е пропуск в закона. Всеки може да се възползва от тази клауза - не само операторите с виртуална мрежа - стига реално да изпълнява условията за това.

Няма нужда да си представям, че съм нагъл клиент на Боб. За такива случаи си има условия за наблюдение за спазване на FUP.
COMMISSION IMPLEMENTING REGULATION (EU) 2016/2286 - http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32016R2286
[Quote]Other objective indicators of a risk of abusive or anomalous use of regulated retail roaming services provided at the applicable domestic retail price may only include:
(a)long inactivity of a given SIM card associated with use mostly, if not exclusively, while roaming;
(b)subscription and sequential use of multiple SIM cards by the same customer while roaming.[/Quote]
За пореден път - Мтел ощетява клиентите си напълно НЕЗАКОННО, тъй като техният "допълнителен пакет" не съществува самостоятелно, нито цената му е genuine. Това е абсолютно нагла схема от тяхна страна, а не просто явен опит за заобикаляне на закона. И КРС трябваше отдавна да е реагирала.
Пак от същия Регламент:
[Quote]In accordance with Regulation (EU) No 531/2012, the national regulatory authorities have to strictly monitor and supervise the application of the fair use policy in order to ensure that any fair use policy applied by domestic providers [B]does not impair the availability of ‘roam-like-at-home’ for the customer[/B]. If the national regulatory authority finds that a breach of the obligations set out in the Roaming Regulation has occurred, the national authority has the power to require the immediate cessation of such a breach.[/Quote]Схемата на Мтел очевидно сериозно ограничава възможността на потребителите да използват "Роуминг като у дома" по отношение на обема данни.

Относно загубите - евротарифата е предназначена за хора, които предимно използват услугите на оператора вкъщи, не в чужбина, така че операторите няма да са постоянно на загуба. За обратното си има критерии за определяне на нуждата от налагане на такси или преустановяване на услугата, ако се злоупотребява. А че печалбите някъде си били по-големи... Те и разходите им са по-големи. Въпросът е, че там има контрол и в условията на реална конкуренция операторите се грижат за имиджа си.

shemesh
Регистриран: 28 мар 2015, 10:36

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Реално сравнение ЕС Роуминг - Виваком, Мтел, Теленор

Мнение от shemesh » 09 сеп 2017, 19:23

Не навсякъде е по-добре от България. Проверете какво става в Полша. Само един оператор спазва Евродирективата. Останалите са казали "Гле'йте си работата!".
https://amp.reddit.com/r/europe/comments/6bfxfr/poland_mobile_operators_continue_to_charge_for_eu/

Отговори