VOLTE в България
-
- Регистриран: 22 яну 2007, 10:50
VOLTE в България
Колеги, някой има ли инфо от кухнята, кога ще се предлага volte в БГ? Предполагам, че Теленор и Мтел първи ще го пуснат, доколкото компаниите - майки отдавна са го пуснали в другите държави.
Предполагам, че нашите 4G мрежи спокойно поддържат този софтуер и стандарт, така, че какво се чака? Коледа ли? ;)
Предполагам, че нашите 4G мрежи спокойно поддържат този софтуер и стандарт, така, че какво се чака? Коледа ли? ;)
Re: VOLTE в България
1800 mhz не е много добро за VOLTE - глъхне в сгради.
Трябва да им освободят 800 mhz, но там бавно ще стане - лобитата се бият страшно дали европейски или американски самолети да се вземат на мястото на МиГ,които общуват на 800 mhz.
Сега се опитват да пренасочат част от 900 mhz за lte, но и това ще е тегаво - 900 гарантира неждуселищното 3G покритие, на него върви и 2G гласова лента.
Ще почакаме.
Трябва да им освободят 800 mhz, но там бавно ще стане - лобитата се бият страшно дали европейски или американски самолети да се вземат на мястото на МиГ,които общуват на 800 mhz.
Сега се опитват да пренасочат част от 900 mhz за lte, но и това ще е тегаво - 900 гарантира неждуселищното 3G покритие, на него върви и 2G гласова лента.
Ще почакаме.
Re: VOLTE в България
Явно се поддържа от трите оператора има и voice over wifi.
Aз съм с чужда карта и всеки път през последната година когато ползвам бг оператор айфона ми дава оператор ъпдейт и ги имам и двете.
Въпрос на време е да ги пуснат
Aз съм с чужда карта и всеки път през последната година когато ползвам бг оператор айфона ми дава оператор ъпдейт и ги имам и двете.
Въпрос на време е да ги пуснат
-
- Регистриран: 22 яну 2007, 10:50
Re: Re: VOLTE в България
И аз така мисля, но за какво е това чакане?!
Re: Re: VOLTE в България
VoLTE на 1800mhz/Band3 в БГ имаше в края на 2014, но за съжаление така и стана комерсиална услуга(не искам да коментирам защо). Основен проблем тогава, както и сега си остават телефоните. Там е процедурно бавно и тежко като техническата част я оставям на страна.
Отностно band3. Това е едната от глобалните Roaming честоти. Затова всички усилия на се хвърлят първо там. В момента много се рабори в "разработването" на тъй наречения band APT700.
Иначе, според мен, миграцията на честотите ще е 3G към LTE. Просто масово и все още се ползват/вграждат евтини "2G only" модули във всякакви устройства които са забити някъде и си работят.
Чакме видим кой ще се хвали първи... За потребителите мисля, 2-те най-осезаеми приемушества ще са ... звука е наистина невероятен, и както се майтапихме ... телефона отсреща звъни преди още да си го избрал :D
Отностно band3. Това е едната от глобалните Roaming честоти. Затова всички усилия на се хвърлят първо там. В момента много се рабори в "разработването" на тъй наречения band APT700.
Иначе, според мен, миграцията на честотите ще е 3G към LTE. Просто масово и все още се ползват/вграждат евтини "2G only" модули във всякакви устройства които са забити някъде и си работят.
Чакме видим кой ще се хвали първи... За потребителите мисля, 2-те най-осезаеми приемушества ще са ... звука е наистина невероятен, и както се майтапихме ... телефона отсреща звъни преди още да си го избрал :D
Re: Re: Re: VOLTE в България
VOLTE им е твърде сложно за комерсиален старт на 3ката. билинг, честоти, приложения, устройства и т.н. много, много главоболия за оркестриране, както е модерно да се казва, а клиентите няма да припаднат кой знае колко, според тях. 2Г войс и нещо като 4Г за интернет им е идеално.
Re: Re: Re: Re: VOLTE в България
И кое е сложното- и Мтел, и Теленор могат да вземет готови решения от фирмата-майка, Виваком също няма нужда да откриват топлата вода.
Единственият вариант за VoLTE е всички да ползват част от 900мхц лентата си за 4Г (като Виваком) като в големите градове 900мхц да се използва само за VoLTE, а по села и паланки VoLTE да бъде с приоритет пред мобилният нет... Всички други варианти изискват монтаж на стотици нови клетки без никаква възвращаемост, а като капак в градовете вече почти няма физически локации където да се монтират нови клетки- единственият вариант за VoLTE е да се ползват 900мхц.
Едно ми е интересно- кое пречи да се дадат по-широки ленти на 900мхц? Доколкото знам целият спектър на 900мхц е раздаден- кой толкова ползва честотите?
Единственият вариант за VoLTE е всички да ползват част от 900мхц лентата си за 4Г (като Виваком) като в големите градове 900мхц да се използва само за VoLTE, а по села и паланки VoLTE да бъде с приоритет пред мобилният нет... Всички други варианти изискват монтаж на стотици нови клетки без никаква възвращаемост, а като капак в градовете вече почти няма физически локации където да се монтират нови клетки- единственият вариант за VoLTE е да се ползват 900мхц.
Едно ми е интересно- кое пречи да се дадат по-широки ленти на 900мхц? Доколкото знам целият спектър на 900мхц е раздаден- кой толкова ползва честотите?
Re: Re: Re: Re: Re: VOLTE в България
И аз не разбирам. Може да се оплачат отново, че нямат 800 MHz и че още тестват 2600 MHz, което е още по-нелепо. Какво има да му тестваш на 2600, пробваш дали физиката в България е същата като в Албания, където от години го ползват. Ганю ще изчака да види дали VoLTE ще се наложи в трудни пазари като Нигерия и Кения и ще реши тогава.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: VOLTE в България
Защо да не се изчака? Не е нещо важно или спешно. По-добре според мен да има по-широк data канал с по-добра скорост.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: VOLTE в България
Все още няма достатъчно телефони, които да го поддържат. Ако не се поддържа от двете страни - нямамполза. Още не съм усетил видима разлика с HD Voice. Така че според мен няма да влагт излишни пари