За покупка на телефон Мтел иска депозит. Ама не дават лихви за него.

Georgi_V
Регистриран: 10 апр 2017, 12:30

За покупка на телефон Мтел иска депозит. Ама не дават лихви за него.

Мнение от Georgi_V » 18 дек 2017, 10:19

Здравейте,
жена ми е на път да си дочупи мобилния телефон и решихме заедно да проверим какво предлагат два от операторите.
Не сме абонати на Мтел, но решихме да видим какви са офертите за нови клиенти.
Оказа се, че задължително условие за покупка на апарат е [u]да подпишеш двугодишен договор[/u]. А за покупката на апарата [u]трябва да оставиш депозит[/u] в Мтел от сорта на 100-120 лв.
Това е оферта за нови абонати, като депозитът ти ще бъде освободен след три месеца. Обяснението на служителя бе, че това е вид застраховка за фирмата, че ще си плащаме.

Е да ви имам промоцията! Не знам кога Мтел станаха банка, че и депозити вече събират. Ама нещо не дават лихва за тях.
Разбира се, освен депозита, си заплащаш таксата + лизинга. След третия месец може да си ползваш парите от депозита за тези цели.

При Теленор (в момента сме им абонати) такова чудо няма. Предложиха хората оферта + телефон на изплащане.
Няма депозити, няма чудесии.

А миналата година Мтел предлагаха добри телефони, за по 30-50 лв.

ПП: Ще мина и през Виваком да видя дали и те не са станали банка вече.

Извинявам се, ако по темата вече е писано, но не го намирам чрез търсачката.

Apple_fan
Регистриран: 24 ное 2013, 14:39

Re: За покупка на телефон Мтел иска депозит. Ама не дават лихви за него.

Мнение от Apple_fan » 18 дек 2017, 10:34

Може странно да звучи, но аз съм съгласен да се събират депозити. Масова практика е, някой с 2 лв в джоба да си взема на лизинг скъп телефон и после да не го изплаща.

sabin_zaimov
Регистриран: 03 май 2011, 20:40

Мнение от sabin_zaimov » 18 дек 2017, 10:52

Виваком са станали банка доста преди Мтел. Мога да кажа, че те първопроходците в тая област. Част от мениджърите преминаха преди време от Виваком към Мтел и явно са пренесли и най лощите практики. Ако ти трябва телефон може да провериш по интернет, Технополис и др. И там може да го разсрочиш. От оператор телефон само ако имаш договор за подновяване иначе те товарят с ненужни услуги нови карти и друг вид глупости.

D0N4T3LL0
Регистриран: 13 мар 2015, 10:34

Мнение от D0N4T3LL0 » 18 дек 2017, 10:59

Не виждам нищо лошо, даже след 3 месеца ти ги връщат явно като ги изравниш с вноските. Пак добре, че са се съгласили да дадът телефона. Теленор преди 2 години имаха промоция златен номер за 100 лева или нещо подобно и исках да взева флагман на изплащене с него, но понеже не съм им абонат ми казаха, че за скъпите телефони не можело.

polarr31
Регистриран: 07 дек 2011, 14:56

Re: Re: За покупка на телефон Мтел иска депозит. Ама не дават лихви за него.

Мнение от polarr31 » 18 дек 2017, 11:04

polarr31 написа:
18 дек 2017, 10:34
Може странно да звучи, но аз съм съгласен да се събират депозити. Масова практика е, някой с 2 лв в джоба да си взема на лизинг скъп телефон и после да не го изплаща.
[Quote]Масова практика е, някой с 2 лв в джоба да си взема на лизинг скъп телефон и после да не го изплаща.[/Quote] (yes)

nmnikolov
Регистриран: 19 ное 2008, 22:47

Мнение от nmnikolov » 18 дек 2017, 11:11

Точно така. Няма нищо лошо в това, че се застраховат. Отделно автора на темата спомената Теленор, но аз само да кажа, че преди 1 година прехвърлих моят номер и на жена ми от Боб на Теленор. Съответно исках да взема и телефон на изплащане към договора (Samsung A5 2016). Системата им не ми даде... понеже съм нов абонат трябвало да си избера по-евтин телефон. За по-скъпите можело след като съм им клиент няколко месеца.

sabin_zaimov
Регистриран: 03 май 2011, 20:40

Re: Re: Re: За покупка на телефон Мтел иска депозит. Ама не дават лихви за него.

Мнение от sabin_zaimov » 18 дек 2017, 12:38

Всеки сам си преценява, отдавна съм се отказал да купувам телефони от нашите оператори. Пазарувам от Али ползвам го максимум година, продавам го много често и на печалба и следващият.:D

iavorski
Регистриран: 01 мар 2006, 22:30

Re: Re: Re: Re: За покупка на телефон Мтел иска депозит. Ама не дават лихви за него.

Мнение от iavorski » 18 дек 2017, 12:55

Подкрепям - тази година два дивайса взех от китайчетата. Ползвах си ги и като ми омръзнаха ги продавах с малка печалба. Двегодишна гаранция има смисъл само ако си купуваш висок клас който планираш да търкаляш поне година и половина.

Всички смартфони които у дома са се ползвали не са посещавали гаранционен сервиз - счупени и намокрени сме имали но нормално повредени - не. А сме 4 човека все пак.

Georgi_V
Регистриран: 10 апр 2017, 12:30

Мнение от Georgi_V » 18 дек 2017, 13:16

Съжалявам, обаче на мен лично тази практика ми се вижда нова, защото преди година именно Мтел имаха доста по-различна идея за промоции. Явно са се опарили от некоректни клиенти. Но явно и потребителите са се изтарикатили яко.
Също така за мен това отношение пък е донякъде странно към новите им кандидат клиенти.

Аз лично се старая телефоните, които използвам да изкарват поне две-три години. А не всяка година да прехвърлям номера и да синхронизирам профили.
А на митницата нямам време да ходя да освобождавам стоки. Иначе не са лоша оферта китайските магазини.

nmnikolov
Регистриран: 19 ное 2008, 22:47

Мнение от nmnikolov » 18 дек 2017, 13:43

За андроид(за другите OS-та не знам) не е нужно никаква информация да се прехвърля. Всичко си го имаш в google профила.

Отговори