VOLTE в България
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: VOLTE в България
VoLTE е решение и на проблема с честотите (data канала). Взимат се честоти от 2/3G, присъединяват се към LTE и се пуска LTE-Advanced/Carrier Aggregation. Огромен проблем обаче за самите телекоми(вътрешно) е, че мобилната телефония, "пиадестала" в телекома отива от TDM отделите в IP отделите :)
Re: VOLTE в България
Не ми е ясно,някой може ли да поясни когато се пусне услугата в кои случаи може да се ползва,примерно:
1. Аз съм на 4G ,този с когото говоря също но на друг оператор-възможна ли е услугата или не?
2. Аз съм на 4G,но този с когото говоря не е,какво се случва тогава?
1. Аз съм на 4G ,този с когото говоря също но на друг оператор-възможна ли е услугата или не?
2. Аз съм на 4G,но този с когото говоря не е,какво се случва тогава?
Re: Re: VOLTE в България
По първи въпрос- Принципно е възможно но трябва да има взаимна свързаност на двата оператора. По втори- трябва и два абоната да са свързани на 4G иначе гласа се предава по другия свободен гласов канал 2G или 3G и ако си абонат на Мтел ще преминеш на HD Voice.
Re: Re: Re: VOLTE в България
Ама при втория вариант - падам на 3g, защото другия няма vote ли? Или гласа си минава по 4g от мене пък на там се оправя както може?
Re: Re: Re: Re: VOLTE в България
[Quote]tzincbg:
Ама при втория вариант - падам на 3g, защото другия няма vote ли? Или гласа си минава по 4g от мене пък на там се оправя както може?[/Quote]
Не, няма да паднеш на 3G.
За да мине гласът през 4G трябва VoLTE, а както са в момента операторите ни ... превключва на 3G и като приключиш се "връщаш" на 4G отново.
Иначе VoLTE и HD Voice, ако са обратно съвместими технологиите би трябвало да става номера, ако си на 4G мрежа да звъниш (VoLTE) към друг с 3G обхват (HD Voice), но предполагам, че не са.
Ама при втория вариант - падам на 3g, защото другия няма vote ли? Или гласа си минава по 4g от мене пък на там се оправя както може?[/Quote]
Не, няма да паднеш на 3G.
За да мине гласът през 4G трябва VoLTE, а както са в момента операторите ни ... превключва на 3G и като приключиш се "връщаш" на 4G отново.
Иначе VoLTE и HD Voice, ако са обратно съвместими технологиите би трябвало да става номера, ако си на 4G мрежа да звъниш (VoLTE) към друг с 3G обхват (HD Voice), но предполагам, че не са.
Apple iPhone 16 Pro Max (256GB) White Titanium
Apple AirPods Pro v2 (2023)
Apple Watch S10 LTE 46мм
Apple AirPods Pro v2 (2023)
Apple Watch S10 LTE 46мм
Re: Re: Re: Re: Re: VOLTE в България
Да добавя - само да поддържа телефона 4g не е достатъчно. Трябва да поддържа и volte.
Като понякога официалния софтуер не поддържа, а други ромове да- напълно или бъгаво със саморестарти при слаба мрежа, понякога обратното.
Като понякога официалния софтуер не поддържа, а други ромове да- напълно или бъгаво със саморестарти при слаба мрежа, понякога обратното.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: VOLTE в България
За да поддържа volte самият GSM оператор ти изпраща актуализация на софтуера.
Samsung Galaxy S22 ULTRA
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: VOLTE в България
Теленор на брандирания им софтуер за Galaxy S8 и S8+ имаше опция за VoLTE.
iPhone 16 256 GB Ultramarine
Apple Watch Series 8 45 mm Starlight
AirPods Pro with MagSafe Case
Xiaomi Mi11 Lite 5G Truffle Black
Apple Watch Series 8 45 mm Starlight
AirPods Pro with MagSafe Case
Xiaomi Mi11 Lite 5G Truffle Black
Re: VOLTE в България
Някой има ли новини към днешна дата кога ще бъде достъпна услугата . В края на 2016 mtel уж обещаха, че ще пуснат VoLTE през 2017 , но това така и не се случи. Преди няколко дни главният изпълнителен директор на Vivacom заедно с обяваването на годишния финансов отчет обяви , че част от плановете на компанията за 2018 година са пускането на глас през 4G мрежата. Може ли да им се вярва или в близко бъдеще да не храним напразни надежди .
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: VOLTE в България
Това, че ти не си усетил разлика с HD voice не означава, че и другите не са я усетили. Тук е момента да ти напомня, че преди пускането на 4Г мрежите доста хора твърдяха, че почти не са се използвали такива телефони и щяло да бъде безмислено, но виж сега как тази технология се използва масово от хората и са доволни.
Samsung Galaxy S9 Plus
Apple iPhone 8 Plus
Apple iPhone 8 Plus