"Стационарен" телефон със СИМ-карта - зона на ползване

jonkobg
Регистриран: 07 апр 2009, 11:51

"Стационарен" телефон със СИМ-карта - зона на ползване

Мнение от jonkobg » 06 яну 2018, 17:49

Здравейте,
Някой може ли да ми каже в какъв обхват/зона може да се ползва стационарен телефон, който де факто не е съвсем стационарен, а е със СИМ-карта?
Загледал съм една пенсионерска оферта за моите родители на Мтел. По дефиниция телефонът може да се ползва само на адреса. А какво ще стане ако ползвателят вземе със себе си слушалката когато отиде до магазина, съседите и т.н. Или в работи в далечния край на градината си, която може да е на по-голямо разстояние от портата на комшията.
Въобще, това ограничение техническо ли е или е формално заради изискването телефонът да се води официално "стационарен"?
(Извинявам се, ако темата е коментирана преди, но не можах да намеря отговор.)

zemo
Регистриран: 09 сеп 2011, 20:42

Re: "Стационарен" телефон със СИМ-карта - зона на ползване

Мнение от zemo » 06 яну 2018, 18:02

Според мен е стационарно вързан към близката клетка

Потребителски аватар
Диян
Регистриран: 01 фев 2012, 16:44

Мнение от Диян » 06 яну 2018, 18:04

И каква е тази пенсионерска оферта?

jonkobg
Регистриран: 07 апр 2009, 11:51

Re: Re: "Стационарен" телефон със СИМ-карта - зона на ползване

Мнение от jonkobg » 06 яну 2018, 18:17

http://www.mtel.bg/specialna-tarifa-za-domashen-telefon
2.99 лв./мес. с 500 минути към всички фиксирани и неограничени минути към един мобилен или фиксиран от тяхната мрежа.

Боби13
Регистриран: 02 яну 2007, 21:59

Мнение от Боби13 » 06 яну 2018, 18:19

Към най- близката клетка спрямо първоначалното стартиране на телефона.

Doondie
Регистриран: 03 юли 2017, 06:52

Мнение от Doondie » 06 яну 2018, 18:41

Телефонът на хазяйката ми е "стационарен" от Мтел. Апаратът, който са й дали, няма възможност за носене в джоба - слушалката не е безжична. Съответно има както фиксиран (064******), така и мобилен нормер (0888******). Както и да е, де. Мисълта ми е, че няма възможност да разнася телефона си, дори да искаше. А да пробвам дали телефонът (който е със зарядно) ще работи у брат ми, който живее в същия град, но в друг квартал, не ми се занимава, освен ако не ти е важно, понеже е свързано с 1 милион обяснения (хазяйката е почти на 83 г.).

На мен друго ми е интересно - ще работи ли СИМ-картата, ако я поставя в мобилния си телефон. Картата ми за данни работи както в "бисквитката" (мобилния рутер), така и в телефона ми. По тази логика би трябвало да е възможно и тази "стационарна карта" да работи и в мобилен телефон. И тук идва твоят въпрос - за обхвата. Най-вероятно, както е посочено в по-горния коментар, ограничението е техническо - картата вероятно работи само с клетката, в чийто обхват е активирана. От 2 седмици имам Mobix Интернет от Виваком (ще спирам i-Traffic-а в края на месеца, понеже новите предложения не си струват) и ми казаха, че мога да го ползвам в рамките на града. Ако искам да го ползвам в друг град или извън града, мога да го направя срещу такса за преместване от 4,90 лв. Възможно е и да са ме излъгали, че локацията важи за целия град, но най-малкото е за обхвата на клетката, с която първо се свърза. Не съм пробвал дали ще работи у брат ми, без да иска такса за промяна на адреса. Мога да пробвам обаче, но не това те интересува. :)

lubomanev
Регистриран: 29 сеп 2005, 10:47

Мнение от lubomanev » 06 яну 2018, 18:54

привет, картата се връзва към най близката клетка до дадения адрес и може да се ползва само в тази клетка. Ако е малко населено място навярно и базовата станция е само една, така че и за в градината става и в комшията. В софия, дружба, покриваше почити цялото езеро докато имах такъв домашен телефон. И да може да се сложи в обикновен гсм апарат.

Doondie
Регистриран: 03 юли 2017, 06:52

Мнение от Doondie » 06 яну 2018, 19:25

[Quote]И да може да се сложи в обикновен гсм апарат.[/Quote]
Ясно, благодаря. (yes)

LAODSE
Регистриран: 10 ное 2012, 16:02

Мнение от LAODSE » 06 яну 2018, 20:38

На скоро прехвърлих телефон от Виваком към Мтел точно на тази тарифа.500 мин.към стационарни и неограничени към един мобилен Мтел номер такса 3лв.На теория телефона би трябвало да работи само към една клетка на адреса на който е регистриран.На практика пробвах и работи из целия град(Пловдив).Сим картата е стандартна и работи във всеки телефон ако не харесваш този който ти дават безплатно от Мтел.Дали може да се ползва като мобилен постоянно не мога да кажа.Вероятно ако видят че се ползва като такъв ще има ограничения.При мен идеята беше да се запази стационарния номер защото е в лекарски кабинет и пациентите звънят на него от 20 години...Просто го пренсочих към мобилния на доктора който е любим номер и така...

Станнислав
Регистриран: 15 фев 2006, 16:27

Мнение от Станнислав » 06 яну 2018, 22:04

Мой близък имаше стационарен на Мтел. Работеше му в цяла София, но извън града - не. Беше почнал да си го носи като мобилен, но в един момент са му звъннали от Мтел и са го предупредили да се придържа към условията на договора.

Отговори