VOLTE в България
Re: Re: VOLTE в България
Когато Волте ти е активно т.е. си в 4г и телефонът ти изписва Волте си звъниш през Волте технологията, а не минаваш на 3г. Набирането става една идея по-бързо. Ако от другата страна също имат Волте се свързваш за 2-3 секунди. Ако нямат може да си чакаш и 10 секунди.
Разлика в качеството усещаш ако и другата страна е с Волте
Разлика в качеството усещаш ако и другата страна е с Волте
Re: Re: Re: VOLTE в България
Мисля си, че дори другия да няма Volte, ако Им поне HD voice пак ще има разлика?
Re: Re: Re: Re: VOLTE в България
Не, трябва да има VoLTE на съответния оператор засега, за да усетиш подобрението. Пробвах разговор между А1 на 3Г и Теленор с VoLTE и се ползваше NB-AMR.
Re: Re: Re: Re: VOLTE в България
Да изясним отново:
HD Voice - търговско название на по-добър от стандартния кодек. Има го и при трите оператора, на Мтел/А1 при 2/3G, докато при Теленор и Виваком само на 3G. За него не е нужно VoLTE, но само при Мтел работи нормално - винаги, когато двата телефона го поддържат, при другите два е като мобилния интернет на Булсатком - я го има, я не, я в онзи ъгъл на стаята...
VoLTE - VoIP през 4G. Още по-добър кодек и от HD Voice, с него по-често сработва и на телефони, които нямат VoLTE. Тоест, ако единия е на VoLTE, а другия на 3G с телефон, поддържащ HD Voice, ще има разлика в качеството, най-висока ще бъде, ако и двата са VoLTE, но само ако единия е на него и сработи изобщо HD Voice.
Според мен, услугите VoLTE и VoWIFI, имат широк потенциал при оператори, които предоставят единствено мобилен интернет, но искат по-широк спектър от услуги, както е Jio в Индия например. Ако Булсатком или Макс, го бяха пуснали, имаха ресурса за това много отдавна, както и да бяха покрили всеки един град, то щяха да бъдат реален четвърти конкурент! Но с това състояние на нашия пазар, като вземем предвид ARPU на клиент, си е чисто чудо, че имаме и три оператора, мисля, че е видно колко има място и за трима..
HD Voice - търговско название на по-добър от стандартния кодек. Има го и при трите оператора, на Мтел/А1 при 2/3G, докато при Теленор и Виваком само на 3G. За него не е нужно VoLTE, но само при Мтел работи нормално - винаги, когато двата телефона го поддържат, при другите два е като мобилния интернет на Булсатком - я го има, я не, я в онзи ъгъл на стаята...
VoLTE - VoIP през 4G. Още по-добър кодек и от HD Voice, с него по-често сработва и на телефони, които нямат VoLTE. Тоест, ако единия е на VoLTE, а другия на 3G с телефон, поддържащ HD Voice, ще има разлика в качеството, най-висока ще бъде, ако и двата са VoLTE, но само ако единия е на него и сработи изобщо HD Voice.
Според мен, услугите VoLTE и VoWIFI, имат широк потенциал при оператори, които предоставят единствено мобилен интернет, но искат по-широк спектър от услуги, както е Jio в Индия например. Ако Булсатком или Макс, го бяха пуснали, имаха ресурса за това много отдавна, както и да бяха покрили всеки един град, то щяха да бъдат реален четвърти конкурент! Но с това състояние на нашия пазар, като вземем предвид ARPU на клиент, си е чисто чудо, че имаме и три оператора, мисля, че е видно колко има място и за трима..
Re: Re: Re: Re: Re: VOLTE в България
... днес Гугъл обнови своя Месинджър и добави ново функции...та... Технологията е Rich Communication Services (RCS). Всичко опира до това. НЕОБЯТНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ НА ИНТЕРНЕТ. Чат, групов чат, файл трансфер, социални мрежи, аудио съобщения, глас, видео, услуги на геолокационен принцип, съобщения за аварии, катастрофи, природни бедствия, Network based blacklist и т.н...Всичко това по 4 же. 4 же е интернет. Там няма класическа телефония. Тя си е 3 и 2. Търговското име на rsc е различно - Месинджър плюс,смс плюс,Advanced Messaging and Video Call, Jio4GVoice...Теленор тестват от 2017. И все още нямат сертификация от GSMA. Виваком пък въобще... Критериите са някъде около 150... Волте е само един от тях. Недостатъка е, че поради ред причини - тероризъм, пране на пари, държавно следене и подслушване, тази технология никога няма да предложи криптиране от край до край (като тъпия Вайбър например).
Re: Re: Re: Re: Re: Re: VOLTE в България
Да се похваля. Получих ъпдейт за моя Xiaomi Redmi 5 plus и вече имам активно Volte. Вероятно са добавили Теленор в списъка с оператори. Пише го само горе до 4G и обхвата за разлика от P20 където го пише навсякъде. Горе, на бутона за набиране, в списъка с проведени разговори...
Re: Re: Re: Re: Re: Re: VOLTE в България
За да получиш ъпдейт до Messinger Plus трябва да имаш активирано VoLTE, и това при Теленор?
Re: Re: VOLTE в България
Как може оператор да пусне такова нещо? Мисля, че е фейк.
Re: Re: Re: VOLTE в България
Тва им е новата стратегия.